Bodrum, Türkiye adı ve turizm kelimeleri yan yana telaffuz edildiği zaman akla ilk gelen noktalardan biri. Muğla’nın bir ilçesi olan ve Akdeniz’in ve Ege Denizi’nin masmavi sularına nazır bir şekilde konumlanan tatil cenneti, dünyaya da nam salmış durumda. Muğla’nın en kalabalık ilçesi unvanını da elinde bulunduran Bodrum’un antik çağlardaki adı ise Halikarnassos.
Bir tür yarımada kimliği taşıyan Bodrum, Ege ve Akdeniz tarafından çevrelenmiş durumda. Hem Akdeniz ikliminin hem de Ege ikliminin etkisi görülüyor. Bu ünlü tatil merkezi böylelikle doğanın her rengini cömertçe yansıtıyor.
Deniz keyfinin de en güzel haliyle yaşandığı Bodrum’da 60’dan fazla mavi bayraklı plajın bulunması da bir başka detay olarak göze çarpıyor. Bununla birlikte Bodrum’un bakir koyları, tarih kokan lokasyonları ve tabiatın güzelliklerini yansıtan eşsiz tabiat alanları, ilçeyi güzelleştiriyor. Bu çerçevede hazırlanan Bodrum gezilecek en iyi 40 yer listemiz sizinle!
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Bodrum en iyi otellerini keşfetmek için « Bodrum Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Bodrum’da Gezilecek En İyi 40 Yer
1. Bodrum Barlar Sokağı
Bodrum Barlar Sokağı, Bodrum gezilecek yerler listemizin ilk sırasında yer alıyor. Her eğlence türüne hitap eden mekanlarıyla, kendine has renkli atmosferiyle 1970’lerden kalma otantik barlarıyla, Bodrum Barlar Sokağı, ilçede akla ilk gelen noktalardan. Renkli bir gece hayatı vadeden Bodrum Barlar Sokağı’nda; gece kulüpleri, discolar, lüks mekanlar, rock ve caz barlar gibi sayısız işletme hizmet veriyor.
2. Halikarnas Mozolesi
Halikarnas Mozolesi, Dünya’nın yedi harikası arasında yer alıyor ve Bodrum’un en çok ziyaret edilen lokasyonlarından biri olarak da dikkat çekiyor. MÖ. 353 yılında Kral Mausollos için inşa edilen Halikarnas Mozolesinin günümüze çok az bir bölümü ulaşabilmiş.
Halihazırda bir tür açık hava müzesi olarak misafirlerini ağırlayan Halikarnas Mozolesi’nin birtakım kaynaklarda Kral Mausollos’un mezarı olduğu da ifade ediliyor. Hem Mısır hem de Yunan mimarisinden esintiler taşıyan mozoleye, Bodrum ilçe merkezinden yürüyerek ulaşmak mümkün. Son olarak Halikarnas Mozolesinin bazı parçalarının kaçırılarak British Museum’da sergilendiğini de ifade edelim.
3. Bodrum Kalesi
Bodrum Kalesi, ilçe ile özdeşleşen noktalardan biri. İki liman arasında konumlanan ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Bodrum Kalesi, Hospitalier Şövalyeleri (St. Jean Şövalyeleri) tarafından 1402 yılında Aziz Peter Kilisesi olarak inşa edilmiş.
Hem yerli hem de yabancı turistlerin seyir defterinde yer alan Bodrum Kalesi, 30 bin metrekarelik bir alana sahip. Kare planlı olarak yapımı tamamlanan kale aynı zamanda harika bir manzara sunuyor. Özellikle günbatımında kalenin manzarası büyüleyici bir noktaya ulaşıyor. 1964 yılından bu yana iç odalarıyla Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne de ev sahipliği yapan Bodrum Kalesi, görülmeyi fazlasıyla hak ediyor.
4. Zeki Müren Sanat Müzesi
Zeki Müren Sanat Müzesi, Bodrum gezilecek yerler listemizde sıradaki lokasyon. Sanat Güneşi Zeki Müren’in 1980 yılında yerleştiği ve aramızdan ayrıldığı 1996 yılına kadar yaşadığı ev, 2000 yılından bu yana müze konseptiyle ziyaretçilerini ağırlıyor.
Zeki Müren Sanat Müzesi’nde ünlü sanatçının başta kişisel kıyafetleri ve klasik otomobil koleksiyonu olmak üzere sahne kıyafetleri, fotoğrafları ve ilgi çekici koleksiyonları sergileniyor. Zeki Müren Sanat Müzesi’ni pazar günü hariç haftanın her günü saat 08.30-17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
5. Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü
Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, Muğla – Bodrum yolu üzerinde bulunan Yaylaköy’de konumlanıyor. 2013 yılından beri misafirlerini ağırlayan ve yoğun bir ilgi gören Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyüi, sanatseverler ile birlikte yöresel ürünlere ilgi duyanlara da kapılarını açıyor.
Yılın her dönemimde hareketli günler geçiren Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü; film gösterimleri, workshoplar, dans gösterileri, konserler, sanat sergileri ve atölye çalışmaları gibi etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Tüm bu etkinlikleri ziyaret edebileceğiniz gibi köy içinde bulunan restoranda yöresel Ege lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz. Son olarak Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nün pazartesi günleri hariç haftanın her günü 10.00-21.00 saatleri arasında açık olduğunu da ilave edelim.
6. Bodrum Antik Tiyatrosu
Bodrum Antik Tiyatrosu, Bodrum – Turgutreis yolu üzerinde konumlanıyor. MÖ. 4.yüzyıldan günümüze miras kalan bu görkem yapı, kadim Anadolu topraklarında bulunan en eski antik tiyatrolardan biri olarak biliniyor. Göktepe’nin yamaçlarında yer alan ve denize nazır bir şekilde Bodrum Antik Tiyatrosu, 13 bin kişilik kapasiteye sahip.
Antik çağlarda tanrılara hayvan kurban etmek için kullanılan Bodrum Antik Tiyatrosu, günümüzde; tiyatro gösterileri ve çok uluslu konserler başta olmak üzere çeşit sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Tarihini ve büyülü atmosferini hissettiğiniz Bodrum Antik Tiyatrosu harika fotoğraf kareleri çekmeniz için de son derece elverişli bir ortam sunuyor.
7. Yalıkavak Marina
Yalıkavak Marina, masalsı ambiyansı ile ziyaretçilerini etkileyen bir nokta. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük ve lüks marinalarından biri olan Yalıkavak Marina, yerli ve yabancı turistlerin uğramadan geçmediği bir alan. Yalıkavak Marina, denize park eden yatların yanı sıra; kaliteli restoranlara, lüks kafelere, ünlü mağazalara alışveriş merkezlerine de ev sahipliği. Böylelikle Yalıkavak Marina’nın günün her saatinde hareketli olduğunu söyleyebiliriz.
8. Gümüşlük
Gümüşlük, Bodrum gezilecek yerler listesine adını yazdıran en güzel tatil beldelerinden biri. Bodrum’un merkezinden yaklaşık olarak 22 km’lik bir uzaklıkta yer alan Gümüşlük, aynı zamanda yarımadanın en batı ucunda konumlanıyor. Bodrum’a oranla daha sakin bir atmosfere sahip olan Gümüşlük, şirin sokakları ve Ege mimarisinin hakim olduğu dokusuyla bir hayli dikkat çekiyor.
Çok sayıda butik otel ile misafirlerini ağırlayan Gümüşlük aynı zamanda sığı denize ve harika koylarıyla da tercih sebebi olmayı başarıyor. Belde ayrıca, Ortakent, Turgutreis ve Yalıkavak gibi noktalara da komşuluk yapıyor.
9. Turgutreis
Turgutreis, Bodrum yarımadasının en büyük ikinci yerleşim merkezi olarak dikkat çekiyor. Gümüşlük gibi yarımadanın batı sahilinde konumlanıyor. Bodrum’un merkezinden 20 km’lik bir mesafe de konumlanan Turgutreis, huzur veren bir atmosfere sahip. Kilometrelerce uzanan altın rengi kumsalıyla dikkat çeken Turgutreis, deniz keyfini yaşayabileceğiniz noktalardan.
Ege’nin en büyük yat limanlarından biri olan D-Marin’e ve bölgenin en büyük pazarına da ev sahipliği yapan Turgutreis, Sanatçılar ve Ressamlar Sokağı ile de ilgi uyandırıyor. Çam ormanlarının ve meyve bahçelerinin egemen olduğu Turgutreis’te her yıl Bodrum Müzik Festivali de düzenleniyor.
10. Bitez
Bitez, Bodrum’un son yıllarda parlayan yıldızlarından biri. Aynı zamanda Bodrum’un en sığ sahiline de sahip olan Bitez, çocuklu aileler tarafından çok sık tercih ediliyor. Belde ayrıca Bodrum’un merkezinden 6-7 km’lik uzaklıkta bulunuyor.
Doğa ve su sporları yapmak için de son derece uygun olan Bitez sahili aynı zamanda rüzgar sörfü yapılabilecek en iyi plajlardan biri. Ayrıca Bitez’de günübirlik tekne turlarıyla keyifli bir zaman dilimi de geçirebilirsiniz.
11. Güvercinlik
Güvercinlik, Bodrum’un merkezinden 20 km’lik bir mesafede yer alan şirin bir tatil beldesi. Ünlü balık restoranlarına ev sahipliği yapan beldede kumsalda rakı balık masaları kuruluyor. Ege Denizi’ne nazır balık restoranlarının yanı sıra balıkçı teknelerinin park ettiği bir liman da bulunuyor. Mavi bayraklı Güvercinlik Plajı’yla da dikkat çeken belde, huzur dolu bir tatil vadediyor. Güvercinlik aynı zamanda Bardakçı Koyu, Kargı Koyu, Hurma Sahili ve Salih Adası gibi turistik bölgelere de ev sahipliği yapıyor.
12. Bodrum Çarşısı
Bodrum Çarşısı, Halikarnas Mozolesi ve Bodrum Yat Limanı arasında geniş bir alanda konumlanıyor. İlçenin en hareketli alanlarından biri olan Bodrum Çarşısı’nda; antikacılar ve sanat atölyelerinde üretilen ürünler, hediyelik eşyalar ve yöresel motifli ürünler satılıyor.
Çok sayıda kafe ve restoranların da bulunduğu Bodrum Çarşısı’nda; Ege mutfağı başta olmak üzere dünya mutfağından lezzetler ve dünyanın her yerinden kahve çeşitleri de sizi bekliyor.
13. Etrim Köyü
Etrim Köyü, Bodrum gezilecek yerler listesinde en çok ziyaret edilen köylerden biri. İlçenin Mumcular beldesinde konumlanan Etrim Köyü, yüzlerce yıllık halıcılık zanaatını yaşatmaya devam ediyor. El dokuması kilimleri ve halıları ile ün salan Etrim Köyü, yabancı turistler tarafından da sıklıkla ziyaret ediliyor.
Halı üretiminde asırlık düğümleme tekniğinin de kullanılmaya devam ettiği Etrim Köyü aynı zamanda Bodrum’un en doğal halini misafirlerine sunuyor. Klasik Ege köyü kimliğinde olan Etrim’de doğal lezzetleri de tadabilirsiniz.
14. Bodrum Tuzla Kuş Cenneti
Bodrum Tuzla Kuş Cenneti, Bodrum’un el değmemiş doğal güzelliklerinden. Bodrum’un merkezinden yaklaşık olarak 27 km’lik bir uzaklıkta konumlanan Bodrum Tuzla Kuş Cenneti, göl kenarında gezen pembe flamingoları ile nam salmış durumda. Bodrum Tuzla Kuş Cenneti, flamingoların dışında başta yaban kazları ve turnalar olmak üzere 100’den fazla su kuşuna ve göçmen kuşlarına da ev sahipliği yapıyor. Bodrum Tuzla Kuş Cenneti, aynı zamanda gözlem turları ve doğa gezilerinin de vazgeçilmez noktası.
15. Osmanlı Tersanesi
Osmanlı Tersanesi, Bodrum’un merkezinde konumlanan tarihi bir adres. Günümüzde sanat galerisi olarak kapılarını misafirlerine açan Osmanlı Tersanesi’nin tarihi 1775 yılına kadar uzanıyor. Tersane aynı zamanda Osmanlı döneminde inşa edilen en büyük tersaneler arasında da bulunuyor.
Ayrıca Osmanlı Tersanesi’nde bulunan seyir terasından Bodrum Marina’nın eşsiz manzarasını seyredebilir, harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Son olarak Osmanlı Tersanesi’nde düzenlenen sanatsal ve kültürel etkinliklere katılabilirsiniz.
16. Usuluk Koyu Tabiat Parkı
Usuluk Koyu Tabiat Parkı, 14 hektarlık yer alan Bodrum’un en sakin noktalarından biri. Tabiatın tüm güzelliğini sergileyen Usuluk Koyu Tabiat Parkı; Akdeniz makileri, kızılçam, yabancı zeytin ağaçları ve meşe başta olmak üzere yüzlerce bitki türüne ev sahipliği yapıyor.
Usuluk Koyu Tabiat Parkı’nın sakin koylarında denize girebileceğiniz gibi doğa yürüyüşleri yapabilir ve bisiklet sürebilirsiniz. Özellikle doğa ile baş başa vakit geçirmek isterseniz Usuluk Koyu Tabiat Parkı’nı Bodrum gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz.
17. Karakaya Köyü
Karakaya Köyü, Bodrum’un Gümüşlük beldesinde konumlanıyor. 450 metre yükseklikteki dağ yamaçlarındaki bir yerleşim biri olan Karakaya Köyü’nün tarihi 14.yüzyıla kadar uzanıyor. Köyün bu kadar yükseklikte kurulmasının nedeni ise deniz saldırılarından korunmak.
Mistik ve tarihi atmosferiyle ziyaretçilerinin üzerinde büyüleyici bir etki bırakan Karakaya Köyü, 700 yıllık taş evleriyle de dikkatleri üzerinde topluyor. Gümüşlük Koyu’nun panoramik manzaralarını sunan Karakaya Köyü, Bodrum’daki tarih ve doğa gezilerinin en önemli noktalarından.
18. Orak Adası
Orak Adası, Kargıcık Koyu’nun hemen karşısında ziyaretçilerini bekliyor. Adını, orağa benzeyen görünümünden alan ada, tekne ve yat turları kapsamında ziyaret ediliyor. El değmemiş dokusu ve doğanın büyüleyici güzelliği ile dikkatleri üzerine Orak Adası, yeşil ve mavinin kucaklaştığı bir lokasyon.
Yamaçlarında da zeytin ağaçları bulunduran bu adaya ortalama 2 saatlik tekne yolculuğu ile ulaşmanız mümkün. Berrak sularında denizin keyfini sonuna kadar çıkarabileceğiniz Orak Adası’nda tüplü dalış yaparak sualtı mağaralarını da keşfedebilirsiniz. Ek bilgi olarak adada hiçbir yerleşim biriminin bulunmadığını da belirtelim.
19. Mazıköy
Mazıköy, Bodrum’un ve Gökova Körfezi’nin manzarasını birleştiren özel bir yer. Adeta gizli bir cenneti andıran Mazıköy, Bodrum’un merkezinden yaklaşık olarak 43 km’lik bir uzaklıkta ikamet ediyor. Aynı zamanda Çakıllıyalı Koyu ve Hurma Koyu arasında konumlanan Mazıköy, Bodrum’un son derece hareketli olduğu yaz aylarında dahi sakin ve huzur veren yapısını korumayı başarıyor.
Çınar ağaçlarıyla bezenen Mazıköy’de organik zeytinyağlarıyla hazırlanan gurme lezzetlerde ziyaretçileri bekliyor. Eğer bu tarz lezzetlere ilginiz varsa kesinlikle Mazıköy’ü ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
20. Gerenkuyu Koyu
Gerenkuyu Koyu, Bodrum’da soğuk denizi ile nam salan bir nokta. Koyun denizinin sürekli soğuk olmasının nedeni ise denizde meydana gelen akıntılar. Bununla birlikte kamp alanlarının fazlalığı nedeniyle kamp severlerin de ilgisini fazlasıyla çeken Gerenkuyu Koyu, çokça mesire alanını da bünyesinde bulunduruyor.
Etkileyici bir koy manzarasına sahi olan Gerenkuyu Koyu’nda sahil boyunca uzanan çam ağaçlarının altında yürüyüş yapmak ise ayrı bir keyif. Doğa ile kucaklaşmak isterseniz Bodrum gezilecek yerler listenizde Gerenkuyu Koyu’na yer vereblirisiniz.
21. Bodrum Akvaryum Koyu
Bodrum Akvaryum Koyu, Adaboğazı adıyla da bilinen doğanın güzellik konusunda cömertçe davrandığı özel bir adres. Aynı zamanda Gümbet ve Bitez arasında konumlanan Bodrum Akvaryum Koyu, Ege Bölgesi’nde düzenlenen dalış turlarının ve tekne gezilerinin de en önemli lokasyonlarından.
Adını, akvaryumu andıran denizinden ve yüzen balık görülmesinden alan Bodrum Akvaryum Koyu, kendine hayran bırakan güzelliği ile adını tüm dünyaya da duyurmuş durumda. İrili ufaklı çok sayıda koyun birleşmesinden meydana gelen Bodrum Akvaryum Koyu, manzarasını tamamlayan çam ormanlarıyla da eşsiz atmosferini tamamlıyor. Son olarak koya, Bodrum Yat Limanı’nda düzenlenen tekne ve yat turlarıyla ulaşabileceğinizi de belirtelim.
22. Bodrum Yel Değirmenleri
Bodrum Yel Değirmenleri, Bodrum’un sembol yapılarından ve adını dünyaya duyuran tarihi mekanlarından biri. Gümbet ve Bodrum arasında en çok rüzgar alan tepeye konumlanan Bodrum Yel Değirmenleri’nin geçmişi 1850’li yıllara kadar uzanıyor. Dikkat çekici bir mimariye sahip olan Bodrum Yel Değirmenleri aslında toplamda yedi yapından oluşuyor. Ancak bunlardan sadece bir tanesi tahrip olmadan günümüze ulaşabilmeyi başarmış.
Gün batımından ve gün doğumunda gökyüzünün tüm renklerini sergileyen Bodrum Yel Değirmenleri, bu yönüyle kartpostallara taş çıkartan bir manzara vadediyor. İlçe merkezine son derece yakın olan bu tarihi mirasa ulaşabilmek için minibüsleri tercih edebileceğiniz gibi taksi kullanarak kısa süreli bir yolculuk yaparak yapının bulunduğu alana ulaşabilirsiniz.
23. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, sadece bölgenin ve Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli müzelerinden biri olarak gösteriliyor. Türkiye’nin tek sualtı müzesi olmak unvanını da elinde bulunduran Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde; sualtı kazı çalışmalarından elde edilen eserler, Yassıada, Şeytan Deresi ve Serçe Limanı batıklarından çıkarılan materyaller sergileniyor.
Bodrum Kalesi’nin ev sahipliği yaptığı Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde 14 adet sergi salonu yer alıyor. Bu salonlarda sergilenen eserlerin büyük bir kısmı ise amforalardan oluşuyor. Aynı zamanda müzede dünyanın en eski batık gemisi olduğu düşünülen bir kalıntı sergileniyor. Bu kalıntıların ise 1025 yılına ait olduğu tahmin ediliyor.
24. Bodrum Deniz Müzesi
Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum gezilecek yerler listemizde bulunan bir diğer önemli müze. Bodrum Belediyesi’nin katkılarıyla bir binaya kavuşan müze, ilk olarak Bodrum Kalesi’nin önünde, bir çadırın içinde oluşmaya başlamıştı.
Çeşitli seminer ve etkinliklere de kapılarını açan Bodrum Deniz Müzesi’nde; deniz kabukları, Bodrum tipi tekne modelleri, Halikarnas Balıkçısı olarak Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın özel eşyaları, tarihi belgeler ve fotoğraflar sergileniyor.
25. Bardakçı Koyu
Bardakçı Koyu, Gümbet ve Bodrum arasında yer alıyor ve 10-15 dakikalık bir yürüyüşle ulaşılabiliyor. Bir diğer adıyla Zeki Müre Koyu olarak da anılan Bardakçı Koyu, bakmaya doyamayacağınız bir Ege manzarasına sahip. Koyun manzarasını tamamlayan unsurlar ise; çim sahil bahçeleri, plaj kulüpleri ve iki katlı beyaz Bodrum evleri.
Bardakçı Koyu; berrak deniziyle, çeşit su sporlarına imkan tanımasıyla, Bodrum’un merkezine en yakın ve en güzel koylardan biri olması nedeniyle yaz aylarında son derece kalabalık.
26. Bodrum Gün Batımı Plajı
Bodrum Gün Batımı Plajı, Bodrum’un Turgutreis beldesinde konumlanıyor. Türkiye’de gün batımı izlenebilecek en güzel noktalardan. Mavi bayrağa da sahip olan Bodrum Gün Batımı Plajı, manzarasının yanı sıra ince kumlu yapısıyla da dikkat çekiyor.
Bodrum’un en romantik noktalarından biri olan Bodrum Gün Batımı Plajı, tam olarak Ege ve Akdeniz birleştiği alana yerleşiyor. Bu nedenle de plaj balık çeşitliliği bakımından da bir hayli zengin. Turgutreis minibüsleri ile yaklaşık olarak 20 dakika gibi bir sürede ulaşabileceğiniz Bodrum Gün Batımı Plajı’nda su sporlarını icra edebilir, balık restoranlarında leziz deniz ürünlerini tadabilirsiniz.
27. Bodrum Cennet Koyu
Bodrum Cennet Koyu, Bodrum gezilecek yerler arasında denizin mavisi ve doğanın yeşili birleştiren ayrıcalıklı adreslerden biri. Bu bağlamda mavinin her tonunu görebileceğiniz Bodrum Cennet Koyu ağırlıklı olarak çam ormanları ile kaplı.
Günümüze ulaşana kadar doğal yapısını korumayı başaran Bodrum Cennet Koyu’nda hiçbir yerleşim birimi bulunmuyor. Ancak çam ormanlarının arasında kamp yapmanız mümkün. Çok sayıda balık türüne de ev sahipliği yapan Bodrum Cennet Koyu’nda tüplü ve tüpsüz dalış turları düzenleniyor. Koy, genel olarak tropikal bir adayı yansıtıyor.
18Bodrum Cennet Koyu – Bodrum Gezilecek Yerler – En İyi 40 Yer
28. Kızılhisarlı Mustafa Paşa Camii
Kızılhisarlı Mustafa Paşa Camii, Bodrum merkezinde ve ilçenin simge yapılarından olan Bodrum Kalesi’nin hemen girişinde konumlanıyor. 1723 yılında yapılan ve dokusunu koruyarak günümüze miras kalmayı başaran bu mimari yapı dikdörtgen plana sahip. Çınar ağaçlarının arasında huzurlu bir atmosfer vadeden Kızılhisarlı Mustafa Paşa Camii, Bodrum Kalesi’nin surlarıyla birleşerek etkileyici bir manzara sunmaktan da geri kalmıyor.
29. Kissebükü Koyu
Kissebükü Koyu, Bodrum’un en sessiz koyu olma özelliğine sahip diyebiliriz. Koyun bu özelliğe sahip olmasına ve bakir yapısını korumasında hiç şüphe yok ki zorlu ulaşım koşullarının etkisi bir hayli büyük. Bu çerçevede Kissebükü Koyu’na sadece yat ve tekne turları ile ulaşım sağlanabiliyor. Koy, tüm özelliklerinden beslenerek misafirlerine berrak ve şeffaf bir deniz vadediyor.
Öyle ki Kissebükü Koyu’nda kayalıkların arasından vatozları, yengeçleri ve ahtapotları seyredebilirsiniz. Burada kendinizi dünyadan soyutlayabilir, huzuru iliklerinize kadar hissedebilirsiniz.
30. Pedasa Antik Kenti
Pedasa Antik Kenti, Bodrum’a yolu düşmüş her medeniyetten izler taşıyan özel bir lokasyon. Bölgeye hakim olan Leleg Uygarlığı tarafından MÖ. 2000 yılında kurulan Pedasa Antik Kenti’nin günümüze kadar çok az bir kalıntısı ulaşabilmiş. Bodrum’un merkezine sadece 7 km gibi bir uzaklıkta konumlanan Pedasa Antik Kenti, tarım alanlarının ve taş evlerinin kalıntılarını barındırıyor. Alandaki kazı çalışmalarından çıkarılan eserler ise çeşitli arkeoloji müzelerinde sergileniyor. Pedasa Antik Kenti, özellikle arkeoloji ve tarih meraklılarının Bodrum gezilecek yerler listesinde olmayı hak ediyor.
31. Apostol Kilisesi
Apostol Kilisesi, Gümüşlük Koyu’nun karşısında yer alan Tavşan Adası’nda konumlanıyor. Tüm dünyadan Hristiyanların ilgisini çeken Apostol Kilisesi, bu nedenle yabancı turistlerin uğrak noktası olmayı başarıyor. İtalya ve Türkiye tarafından koruma altına alınan Apostol Kilisesi’nin MÖ. 200 yılında inşa edildiği tahmin ediliyor.
Girişin ücretsiz olduğu Apostol Kilisesi’ne Gümüşlük Sahili’nden yürüyerek, küçük teknelerle ya da kanoyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
32. Aspat Koyu
Aspat Koyu, Bodrum’un merkezinden yaklaşık olarak 22 km’lik bir uzaklıkta konumlanıyor. 1. derece sit alanı ilan edilen Aspat Koyu, yemyeşil ormanlarla çevrelenmiş durumda. Bolca meyve ve palmiye ağacına yer veren koy bünyesinde şifalı olduğu düşünülen su kaynaklarını ve irili ufaklı dereleri de bulunduruyor. Binlerce yıldır doğal dokusunu korumayı başaran Aspat Koyu, adeta doğanın bir şaheseri niteliğinde. Son olarak koyun sualtı dalışları için de tercih edildiğini ifade edelim.
33. Torba Plajı
Torba Plajı, Bodrum’un mavi bayraklı plajları arasında yer alıyor. Ancak Torba Plajı, toplamda 7 tane mavi bayrak ödülü kazanarak bu nitelikte olan diğer plajlardan ayrılmayı başarıyor. Bununla birlikte sığ bir denize sahip olan Torba Plajı, Bodrum merkezinden yaklaşık olarak 10 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Bodrum Yarımadası’nın en temiz koylarından biri olan Torba Plajı, kuş çeşitliliğiyle de dikkat çekiyor. Plajda, denizin tadını dilediğiniz şekilde çıkarabileceğiniz gibi doğa yürüyüşleri yapabilir, bisiklet de sürebilirsiniz.
34. Şevket Sabancı Parkı
Şevket Sabancı Parkı, Turgutreis beldesinde konumlanıyor ve Bodrum gezilecek yerler arasında yürüyüş yapabileceğiniz en ideal noktalardan biri olarak dikkat çekiyor. Meyve ve çam ağaçlarının altına yerleşen Şevket Sabancı Parkı, sahil boyunca uzanıyor. 2003 yılında halkın hizmetine açılan Şevket Sabancı Parkı’nda dans gösterileri yapılıyor ve sanat etkinlikleri düzenleniyor. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Şevket Sabancı Parkı’nda kafe ve restoran da hizmet veriyor.
35. Myndos Antik Kenti
Myndos Antik Kenti, Gümüşlük beldesinde konumlanıyor ve Bodrum Yarımadası’nın batı ucunda yer alıyor. Bodrum’un en bilinen antik kentlerinden biri olan Myndos Antik Kenti 640 yılında Leleg Uygarlığı tarafından inşa edilmiş.
Kentte; Bergama, Roma, Bizans ve Osmanlı’nın ayak izleri bulunuyor. Myndos Antik Kenti aynı zamanda bölgenin en büyük antik kenti olarak kabul görüyor. Eğer arkeolojiye merakınız varsa Myndos Antik Kenti’ni Bodrum gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye ederiz.
36. Kadıkalesi
Kadıkalesi, turizm olanaklarının çok gelişmediği ancak bakir yapısını koruyan ve doğal güzelliği ile dikkat çeken bir adres. Turgutreis ve Gümüşlük arasında yer aldığı Kadıkalesi, Bodrum’un kalabalığından kaçmak için biçilmiş kaftan!
Günümüze her ne kadar turizm olanakları açısından çok gelişmemiş olmasa da Kadıkalesi tarih boyunca çok önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Özellikle Kadıkalesi’nin Yunan adalarına çok yakın bir noktada ikamet etmesi de bu durum üzerinde bir hayli etkili olmuştur. Helenistik dönemden günümüze miras kalan Kadıkalesi, Yunan adaları manzarasının yanına limon, portakal ve mandalina bahçeleri ekliyor.
37. Bodrum Venedik Kalesi
Bodrum Venedik Kalesi, Aspat Koyu’nun tepesinde yer alıyor. Denize nazır olarak konumlanan kale, bir zamanlar Venedikli korsanların hakimiyetinde bulunduğundan yapı, Bodrum Venedik Kalesi olarak anılıyor. Gözlem ve savunma yapmak gibi amaçlarla inşa edilen kale, günümüzde panoramik bir manzara sahip. Bodrum Venedik Kalesi, gerek konumu gerekse de stratejik önemi sayesinde çok kez el değiştirmiş.
38. Adabükü
Adabükü, Milas-Bodrum Havalimanı’na sadece 10 dakikalık bir uzaklıkta konumlanıyor. Son yıllarda adını duyurmaya başlayan Adabükü, Bodrum merkezinden de yaklaşık olarak 27 km’lik bir uzaklıkta konumlanıyor. Turizm faaliyetlerinin de gelişmeye başlayan Adabükü aynı zamanda Ege’nin dalgasız sahiline de sahip.
Koy bu yönüyle Bodrum’da denizin keyfine varabileceğiniz en güzel noktalardan. Konaklama açısından da doğal dokusuyla uyumlu villa ve bungalov evleriyle de dikkat çeken Adabükü, bakir yapısıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Doğa ile baş başa bir tatil yapmak ve huzur dolu bir zaman geçirmek isterseniz Adabükü’nü Bodrum gezilecek yerler listenize tereddütsüz bir şekilde dahil edebilirsiniz.
39. Madnasa Antik Kenti
Madnasa Antik Kenti, Leleg Uygarlığı’ndan miras kalan ve günümüze ulaşmayı başaran noktalardan biri. Göltürbükü’ne hakim bir tepede konumlanan Madnasa Antik Kenti’nin tarihi ile ilgili oldukça az bilgi bulunuyor.
Kral Maussalos döneminde Madnasa Antik Kenti’nin terk edildiği, burada yaşayan halkın büyük bir kısmının da Halikarnassos Antik Kenti’ne göç ettiği üzerinde durulan olasılıklar arasında. Göltürbükü’nün harika manzarasına sahip olan antik, kartpostallık fotoğraf kareleri yakalayabilmeniz için de ideal bir atmosfere sahip.
40. Sandima Köyü
Sandima Köyü, Bodrum gezilecek yerler listemizdeki son durak. 600 yıllık terk edilmiş durumda olan taş evleri ile dikkat çeken Sandima Köyü’nde sadece 2 kişi yaşıyor. Bir Türkmen köyü olan Sandima Köyü, Yalıkavak sahiline son derece yakın bir alanda bulunuyor. Bodrum Yarımadası’nın en sessiz köyü olan Sandima Köyü çam ormanları ile örtülmüş durumda. Sandima Köyü, doğal dokusunun yanı sıra eşsiz manzarasıyla da ziyaret edilmeyi fazlasıyla hak ediyor.
Bodrum’da Gezilecek Yerler
Bodrum gezilecek yerler, genel olarak doğanın el değmemiş güzelliklerini ve mavi her tonunu yansıtan deniziyle ziyaretçilerini büyülüyor. Türkiye’de turizmin başkenti olan Bodrum, özellikle baki koylarıyla, tabiat harikası dokusuyla masalsı bir atmosfer sunmaktan geri kalmıyor. Bununla konfor dolu bir tatil arzu edenlere hitap eden bölge, gelişmiş turizm olanakları ile her türden ziyaretçiye hitap edebilecek nitelikler sergiliyor.
Sadece ülkemizin değil, dünyanın önde gelen turizm merkezlerinden biri olan Bodrum, her yıl turist akınına uğruyor. Dünya mirasını da üzerinde taşımayan devam eden Bodrum, yer yer bir tür tarih yolculuğunun da kapısını aralıyor. Özellikle Bodrum sınırlarında ikamet eden antik kentler ve ilçenin tarihi zenginliğini gözler önüne seren müzeler bu anlamda öne çıkmayı başarıyor. Bir anlamda Ege ve Akdeniz’in kesişim kümesi olan Bodrum’da zengin bir balık çeşitliliği de mevcut. Bodrum’a kadar gitmişken bu zenginlikten yararlanmanızı ve nefis deniz ürünlerini tatmanızı tavsiye ederiz.
Bodrum hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız Bodrum otelleri ve Bodrum’da ne yenir yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Mesaj bırak