Kuşadası, Ege Bölgesi’nin sınırları içerisinde kalan Aydın’ın turistik bir ilçesi. İlçenin tam olarak ne zaman kurulduğu bilinmemekle beraber Efes’e bağlı Neopolis ismi ile İyonlar tarafından kurulduğu sanılıyor. Köklü bir tarihe sahip olan Kuşadası’nda farklı medeniyetlerin ayak izleri de bulunuyor.
Ege Denizi’ne nazır bir şekilde konumlanan Kuşadası, Türkiye’de turizm denildiği zaman akla ilk gelen noktalardan biri. Aydın’ın kent merkezinden yaklaşık olarak 130 km’lik uzaklıkta yer alan Kuşadası, mavinin ve yeşilin kucaklaştığı özel bir lokasyon. İlçe bu nedenle dinlendirici ve huzur dolu bir ambiyansa sahip.
Kuşadası, tabiatın ve tarihin içe geçtiği noktalarıyla, Ege’nin masmavi sularıyla buluşmanızı sağlayan alanları ile özel bir destinasyon. Özellikle yaz turizmi kapsamında adını duyuran Kuşadası, koylarıyla da ayrı bir ilgi görüyor. Tüm bu yönlerini keşfedilmeyi bekleyen noktalarıyla süsleyen ilçede, sizin için hazırladığımız Kuşadası gezilecek en iyi 25 yer listemize zaman kaybetmeden geçelim.
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Kuşadası en iyi otellerini keşfetmek için « Kuşadası Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Kuşadası’nda Gezilecek En İyi 25 Yer
1. Efes Antik Kenti
Efes Antik Kenti, Kuşadası gezilecek yerler listemizdeki ilk durak. 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adını yazdıran Efes Antik Kenti, Kuşadası merkezine yaklaşık olarak 18 km gibi bir uzaklıkta yer alıyor. Ege Bölgesi’nde kurulan 12 İyon Kenti’nden biri olan Efes Antik Kenti’nin tarihi MÖ. 6 binli yıllara kadar uzanıyor. Türkiye’nin en önemli tarihi mirasları arasında yer alan Efes Antik Kenti’ni yılda ortalama 1,5 milyon kişi ziyaret ediyor.
Ağırlıklı olarak Antik Yunan ve Roma’nın izlerini taşıyan Efes Antik Kenti, tarihte önemli biri liman kenti ve ticaret merkeziydi. Efes Antik Kenti; dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, 25 bin kişilik amfi tiyatro gibi eserlere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca kentin içinde etkileyici bir Liman Caddesi de bulunuyor.
2. Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Osmanlı Dönemi’nden günümüze miras kalan tarihi bir yapı. 1618 yılından inşa edilen eser, klasik Osmanlı mimara özelliklerini yansıtıyor. Dikdörtgen avlusu ve kesme taşlarla örülen duvarlarla görkemli bir görünüme sahip olan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, aslına uygun bir şekilde yapılan restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra turizme kazandırıldı.
Kuşadası Yat Limanı’nın hemen karşısından konumlanan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, taş odaları, revaklı iç mekanları ve geniş avlusu ile bir hayli ilgi çekiyor. Otantik bir atmosfere sahip olan kervansarayın bir kısmı restoran olarak da hizmet veriyor. Burada Osmanlı ve Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini tadabilirsiniz.
3. Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi
Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi, kendi alanında dünyanın en büyük müzesi olması bakımından büyük bir önem taşıyor. Kuşadası’nın merkezinden yaklaşık olarak 16 km’lik bir uzaklıkta konumlanan Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi, İyon döneminden günümüze kadar zeytinyağı sıkım aletleri bulunuyor. Roma döneminden kalma şişelerin de bulunduğu müzede, zeytinyağının işlendiği taş, tahta, makine ve saklama küpleri de bulunuyor.
4. Zeus Mağarası
Zeus Mağarası, Kuşadası gezilecek yerler listemizde efsanelere konu alan bir diğer adres. Dilek Yarımadası Mili Parkı’nın girişinde misafirlerini karşılayan Zeus Mağarası, sadece Kuşadası’nın değil, Ege Bölgesi’nin en nadide doğal eserlerinden biri. Adını Zeus’tan alan mağaranın sularıyla Afrodit’i güzelleştirdiğine inanılıyor.
Yılın her döneminde 5 derecelik soğukluğunu koruyan Zeus Mağarası, yaz aylarında yüzerek serinlemek için ideal bir nokta. Tekne turlarının da vazgeçilmez duraklarından biri olan Zeus Mağarası, sualtı dalışları için de son derece elverişli. Ek olarak Zeus Mağarasının 20 metre genişliğinde, 10 metre derinliğinde ve 600 metre uzunluğunda olduğunu da ifade edelim.
5. Kaleiçi Camii
Kaleiçi Camii, Kuşadası’nın merkezinde ziyaretçilerini bekliyor. Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı ile aynı dönemde, 1617 yılında inşa edilen Kaleiçi Camii, Sadrazam Konevi Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış. Kuşadası’nın tarihi noktalarından Kaleiçi’nde yer alan ve konaklarla birlikte bölgesinin manzarasını tamamlayan yapı, etkileyici bir görünüme sahip.
16.yüzyıl klasik Osmanlık mimarisinin özelliklerini taşıyan Kaleiçi Camii; kalın duvarları, sadece iç süslemeleri ve kesme taşları ile huzur dolu bir ambiyans sunuyor. Kaleiçi Camii’nin ayrıca ilçenin en ünlü camisi olduğunu da ifade edelim.
6. Güvercinada
Güvercinada, Kuşadası’nın sembol noktalarından biri olarak öne çıkıyor. 1957 yılında yapılan bir geçitle karaya bağlanan Güvercinada, doğal bir kayalık üzerinde konumlanan Güvercinada Kalesi ile ünlü. Tarihi Cenevizlilere dayanan Güvercinada, Osmanlı Dönemi’nde korsan saldırılarından korunmak maksadıyla karakol vazifesi gördüğünden Korsan Kalesi olarak da biliniyor. Güvercinada’da aynı zamanda denizle buluşmanıza fırsat tanıyan plajlar da yer alıyor.
7. Küçükada Kalesi
Küçükada Kalesi, Güvercinada’da konumlanıyor. 1834 yılında Osmanlı Dönemi’nde inşa edilen Küçükada Kalesi, 2,5 metrelik yüksekliği ile dikkat çekiyor. Bu surlar aynı zamanda adanın tamamını sarıyor. İki kuleden oluşan Küçükada Kalesi’nin kulelerinden biri altıgen diğeri ise silindir yapısı ile dikkat çekiyor. Bu kulelerden silindirik yapıda olanı Kuşadası’nın manzarasına karşı konumlanıyor.
8. Kadınlar Plajı
Kadınlar Plajı, Kuşadası’nın yanı sıra Ege Bölgesi’nin en ünlü plajlarından biri olarak biliniyor. Altın renkli kumlarıyla dikkat çeken Kadınlar Plajı, eskiden sadece kadınların kullanıma açık olsa da günümüzde herkese açık.
Ege Denizi’nin berraklığından sonuna kadar yararlanabileceğiniz Kadınlar Plajı’nda ve civarında; eğlence merkezleri, restoranlar, kafeler ve butik oteller hizmet veriyor. Aynı zamanda sığ bir denize sahip olan Kadınlar Plajı’na Kuşadası’nın merkeziden 10 dakikalık bir yürüyüşle ulaşmanız mümkün. Eğer bir deniz tutkunuysanız Kadınlar Plajı’nı mutlaka Kuşadası gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz.
9. El Heykeli
El Heykeli, Kuşadası’nın sembol yapıları arasında yer alıyor. Sıkça fotoğraf karelerinde yer alan El Heykeli, havaya dönük ve avucun içinde güvercinlerin uçtuğu devasa bir eli tasvir ediyor. Denize uzanan iskelenin en uç noktasında konumlanan El Heykeli, manzaranın tamamlanmasına büyük bir katkı sunuyor. Harika fotoğraflar çekmek isterseniz siz de rotanızı El Heykeli’ne çevirebilirsiniz.
10. Davutlar
Davutlar, Kuşadası’nın merkezinden yaklaşık olarak 17 km’lik bir uzaklıkta konumlanıyor. Dilek Yarımadası’nın kuzeyinde ve Ege Denizi’ne nazır bir şekilde yerleşen Davutlar, ince kumlu ve tertemiz plajı ile dikkat çekiyor. Çam ormanlarıyla kaplı olan Davutlar Plajı’nın etrafında her bütçeye uygun konaklama işletmeleri hizmet veriyor.
Tatil beldesinde ayrıca Davutlar Milli Parkı da yer alıyor. Doğa ile kucaklaşmak için Kuşadası ve civarındaki en güzel noktalardan biri olan Davutlar Milli Parkı, Ege Denizi ile çevrilmiş durumda. Parkın içinde piknik yapabileceğiniz gibi ıssız koyları da keşfedebilirsiniz.
11. Didim
Didim, Aydın’ın bir başka turistik ilçesi. Kuşadası’ndan yaklaşık olarak 75 km’lik bir mesafede yer alan Didim, Ege Denizi tarafından sarılmış durumda. Aynı zamanda Muğla’ya komşu olan Didim; kumsalları, koyları, plajları ve masmavi denizi ile Ege Bölgesi’nin en cazip turizm noktalarından biri olan Didim, mavi bayraklı Altunkum Plajı’na da ev sahipliği yapıyor.
Su sporları için de elverişli bir ortam sunan Didim’de; Milet Antik Kenti, Priene Antik Kenti, Apollon Tapınağı, Akbük, Yalıköy, Akvaryum Koyu, Martı Koyu ve Cennet Adası gibi yerler arasında büyük bir keyifle gezebilirsiniz.
12. Sığacık
Sığacık, Kuşadası gezilecek yerler listemizde sıradaki adres. İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı şirin bir kasaba olan Sığacık, Kuşadası’ndan yaklaşık olarak 1,5 saatlik bir uzaklıkta konumlanıyor. Misafirlerine masalsı bir atmosferin kapılarını açan Sığacık’ın Ege Denizi’ne kıyısı da bulunuyor.
Arnavut kaldırımlı dar sokaklarıyla, kumsallarıyla, berrak deniziyle ve taze deniz ürünleriyle zenginleşen restoranları ile ziyaret edilmeyi fazlasıyla hak ediyor. Ayrıca Sığacık’ta Sığacık Kalesi, Teos Marina, Teos Antik Kenti, Büyük Akkum Plajı ve Değirmen gibi lokasyonları ziyaret edebilirsiniz. Şirin bir balıkçı köyünü ziyaret etmek ve huzur dolu bir zaman geçirmek isterseniz Sığacık’a gitmenizi tavsiye ederiz.
13. Foça
Foça, Kuşadası’nın merkezinden 152 km’lik uzaklıkta ve 2 saatlik bir süre sonunda ulaşılabilen İzmir’in en önemli turistik bölgelerinden biri. Türk Rivierası olarak bölgenin içinde konumlanıyor. Bugün Eski Foça ve Yeni Foça olmak üzere iki bölümden oluşan Foça’nın tarihi Antik Çağ’a kadar uzanıyor. Benzersiz doğal güzellikleri ve zengin tarihi ile öne çıkan Foça, özellikle yaz turizmi kapsamında yerli ve yabancı turistler tarafından tercih ediliyor.
Su sporlarının yapılmasına da fırsat tanıyan Foça’da; Athena Tapınağı, Pers Anıt Mezarı, Şeytan Hamamı, Kybele Açıkhava Tapınağı, Siren Kayalıkları ve daha fazlasını gezebilirsiniz. Ayrıca 3-4 gün boyunca süren Uluslararası Foça Festivali’ni de tanıklık edebilirsiniz.
14. Şirince
Şirince, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı ve Ege Bölgesi’nin en güzel köyleri arasında yer alıyor. Kuşadası’ndan yaklaşık olarak 28 km gibi uzaklıkta konumlanan Şirince, ev yapımı şaraplarıyla ünlü. Huzur veren atmosferiyle de dikkat çeken Şirince’de; Nesin Matematik Köyü, Tiyatro Medresesi, Saint Dimitrios Kilisesi, Aziz John Baptist Kilisesi başta olmak üzere birçok noktayı ziyaret edebilirsiniz.
15. Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi
Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi, Türkiye’nin ilk mikro minyatür müzesi olarak biliniyor. Müze, Kiev ve Barselona’dan sonra dünyanın üçüncü mikro minyatür müzesi. 2018 yılından beri misafirlerini ağırlayan müze, dünyanın en küçük sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor.
Ancak bu eserler büyüteç ya da mikroskop olmadan incelenemiyor. Dünyanın en küçük biblosu gibi 40 ilginç eseri ziyaretçileri ile buluşturan Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi, kendi alanındaki en kapsamlı müze olma unvanını da elinde bulunduruyor.
16. Sevda Tepesi
Sevda Tepesi, harika manzarasıyla Kuşadası gezilecek yerler listesinde olmayı hak ediyor. Kese Dağı üzerinde Kuşadası’na hakim bir tepede konumlanan Sevda Tepesi, ziyaretçilerine panoramik bir Kuşadası seyrettiriyor. Sevda Tepesi’nde aynı zamanda ilçenin hemen hemen her noktasından görülebilen devasa bir Mustafa Kemal Atatürk heykeli de bulunuyor.
2017 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında turizme kazandırılan Sevda Tepesi’nde manzarayı doyasıya seyredebileceğiniz çardaklar bulunuyor. Son olarak Sevda Tepesi’ndeki turizm olanaklarının geliştirmesi de hedefleniyor.
17. Sevgi Plajı
Sevgi Plajı, Kuşadası’nın merkezinden 17 km gibi bir uzaklıkta Davutlar beldesinde konumlanıyor. Dilek Yarımadası Parkı’na da son derece yakın olan Sevgi Plajı, upuzun sahili ve kumsalı ile yaz sezonunun vazgeçilmez noktalarından. Çok derin olmayan denizi ile dikkat çeken Sevgi Plajı, yaz aylarında bir hayli kalabalık oluyor.
Plajın denizinin zaman zaman dalgalı olabildiğini de ifade edelim. Girişin ücretsiz olduğu Sevgi Plajı’nda şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabiliyorsunuz. Ek bilgi olarak Sevgi Plajı’nın genellikle Davutlar beldesindeki yazlıkçılar tarafından tercih edildiğini de ifade edelim.
18. Yılancı Burnu Plajı
Yılancı Burnu Plajı, Kuşadası’nın en güzel manzaraya sahip olan plajlarından biri olması bakımından ön plana çıkıyor. Kadınlar Plajı’na da yakın olan Yılancı Burnu Plajı aynı zamanda 1. derece sit alanı olarak korunan bir koyda konumlanıyor.
Kalın kumlu ve çok geniş olmayan bir kumsala sahip olan Yılancı Burnu Plajı, gündüzleri beach görevi görürken, geceleri ise club olarak işletilen bir mekana ev sahipliği yapıyor. Berrak ve tertemiz bir denize sahip olan Yılancı Burnu Plajı’nın denizi biraz taşlı. Ancak bu çok rahatsız etmiyor. Ayrıca Yılancı Burnu Plajı’nın Kuşadası’nın merkezinden sadece 2-3 km’lik bir uzaklıkta bulunduğunu da ifade edelim.
19. Kayaklıburun Koyu
Kayaklıburun Koyu, 1 km’lik bir kıyı uzunluğuna sahip ve Dilek Yarımadası’nın en uzun plajı olarak biliniyor. Kayaklıburun Koyu’nda deniz girmenin dışında doğa yürüyüşü, piknik ve kamp yapmak gibi aktiviteler için de son derece elverişli bir ortama sahip.
Berrak denizi ile misafirlerini ağırlayan Kayaklıburun Koyu, el değmemiş dokusu ve yemyeşil doğasıyla da dikkat çekmeyi başarıyor. Çevresinde bulunan kavak ağaçlarından dolayı Kayaklıburun adını alan koyda; tuvalet, şezlong, şemsiye gibi imkanlara da rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
20. İçmeler Koyu
İçmeler Koyu, Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın ilk koyu olarak biliniyor. Giriş kapısının hemen 300 metre ilerisinde ziyaretçilerini bekliyor. Bakir yapısını korumayı başaran İçmeler Koyu, tertemiz deniziyle de oldukça beğeniliyor. 600 metre uzunluğundaki plajı ile ziyaretçilerini muhteşem deniziyle buluşturan İçmeler Koyu’nun sırtlarında çam ağaçlarına yer veriyor.
İçmeler Koyu’nda günübirlik bir tesis de hizmet veriyor. Tesisin kapasitesi ise 1200 kişi. Doğasıyla büyüleyici bir güzelliğe sahip olan İçmeler Koyu’nda aynı zamanda Kır Gazinosu da yer alıyor. Koyda, denize girmek isteyenler için duş ve tuvalet gibi noktalar da mevcut.
21. Aydınlık Koyu
Aydınlık Koyu, aynı İçmeler Koyu gibi Dilek Yarımadası’nın sınırları içerisinde konumlanıyor. Yarımadanın en uzun plajlarından biri olarak dikkat çeken Aydınlık Koyu, 800 metrelik bir uzunluğa sahip. Ayrıca koy, Dilek Yarımadası’nın giriş kapısından 5 kilometrelik bir uzaklıkta misafirlerini ağırlıyor.
Masmavi bir suya sahip olan Aydınlık Koyu, deniz severleri fazlasıyla memnun edebilecek nitelikte. 800 metre boyunca uzayan Aydınlık Koyu’nda misafirlerini ağırlayan günübirlik bir tesis bulunuyor. Aydınlık Koyu’nda şezlong, şemsiye gibi hizmetlere rahatlıkla kavuşurken kır gazinosu ve satış büfesinin imkanlarından da yararlanabilirsiniz.
22. Karasu Koyu
Karasu Koyu, Kuşadası gezilecek yerler listemizde Dilek Yarımadası’nın sınırları içerisinde konumlanan bir başka koy. Yarımadanın girişimden 11 km’lik bir uzaklıkta deniz severleri bekleyen Karasu Koyu, berrak ve masmavi sularıyla keyifli bir zaman dilimi vadediyor.
Dilek Yarımadası’nın en uç noktasında bulunan Karasu Koyu, yarımada da bulunan diğer koylar ile benzer imkanlara sahip. Yine sırtlarında çam ağaçlarına yer veren çakıl taşlarıyla başlayan ama altın sarısı kuma dönüşen plajıyla da misafirlerini şaşırtmaktan geri kalmıyor.
23. Adaland
Adaland, Kuşadası’nın Çamlimanı mevkiinde konumlanıyor. Çocuklar için benzersiz bir eğlence merkezi olan Adaland, bünyesinden birbirinden keyifli imkanlar bulunduruyor. Çocuklar açısından bölgenin en dikkat çekici lokasyonu olan Adaland’da; kaydırak, yüzme havuzu, rafting ve yunuslarla yüzme gibi imkanlar sunuluyor. Adaland çocukların yanı sıra yetişkinler için de bir dizi etkinliklerin mevcut olduğunu da belirtelim.
40 cm’lik havuzları ile ağırlıklı olarak çocuklara hitap eden eğlence merkezi, adrenalin dolu anlar sunmaktan da geri kalmıyor. Kendinizi havada uçarken bulacağınız Slide & Fly, hava 360 derece tur atan Loop Pink & Loop Blue, Tarantula, Çılgın Nehir, Kamikaze Kaydırağı, Amazon Aile Kaydırağı adrenalin dolu opsiyonlardan sadece bazıları.
24. Doğanbey Köyü
Doğanbey Köyü, Aydın’ın Söke ilçesine bağlı olan ve Dilek Yarımadasının güney ucunda yer alan bir köy. Rum ve Türk evleri ile süslenen sokaklara, eşsiz bir doğal dokuya sahip olan Doğanbey Köyü, ziyaretçilerini büyüleyecek nitelikte. Aynı zamanda tertemiz bir hava sunan Doğanbey Köyü, Kuşadası’nın merkezinden ise yaklaşık olarak 45 km gibi bir uzaklıkta misafirlerini bekliyor.
Günümüzde Eski Doğanbey Köyü ve Yeni Doğanbey Köyü olarak iki bölümden oluşan adreste Eski Doğanbey Köyü turistlerin ilgisini daha fazla cezbediyor. El değmemiş dokusunu muhafaza etmeyi başaran Doğanbey Köyü ayrıca bir milli park sınırları içerisinde yer alan tek köy olma özelliği de taşıyor.
25. Meryem Ana Kilisesi
Meryem Ana Kilisesi, Kuşadası gezilecek yerler listemizi son durağı. Bu tarihi miras aslında İzmir’in Selçuk ilçesinin sınırları içerisinde ikamet etse de Kuşadası’na çok daha yakın. Kuşadası’nın merkezinden 30-35 dakikalık bir yolculuk sonucundan ulaşılabilen Meryem Ana Kilisesi, Hristiyan dünyası tarafından büyük ilgi görüyor ve kutsal olarak kabul ediliyor.
Bunun nedeni ise Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinden sonra Hz. Meryem’in burada yaşadığına rivayet edilmesi. Meryem Ana Kilisesi bu sebeple de Hristiyanlar tarafından bir nevi hac görevi gibi ziyaret ediliyor.
Kuşadası Gezilecek Yerler
Kuşadası gezilecek yerler, Ege Denizi’nin berrak ve masmavi sularını ziyaretçileri ile buluşturmasıyla, tabiatın tüm cömertliğini yansıtan doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Özellikle Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan plajları ve koyları ile deniz severleri fazlasıyla memnun ediyor.
Kuşadası böylelikle yaz turizmi söz konusu olduğunda Türkiye’deki akla ilk gelen adreslerden biri olmayı başarıyor. Özellikle yarımadanın ve Kuşadası’nın geneline yayılan saklı koylar büyüleyici güzellikleri ve bakir yapılarıyla dikkat çekiyor.
Kuşadası Milli Parkı olarak da bilinen Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, çok sayıda kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. Bu çerçevede kuş gözlem turlarıyla farklı bir deneyimin kapısını da aralıyor. Tarihin ayaklar izlerini de üzerinde taşıyan Kuşadası, kültür gezileri aracılığıyla tarih yolculuğu yapmak isteyenleri de ihmal etmiyor. Kuşadası gezilecek yerler arasında bu nitelikte çok sayıda adres mevcut. Sonuç olarak Kuşadası geziniz boyunca renkli bir seyir defteri oluşturmanız mümkün.
Kuşadası hakkında daha detaylı bilgi almak ve seyahatinizi en verimli hale getirmek için Kuşadası otelleri ve Kuşadası’nda ne yenir başlıklı yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Mesaj bırak