Tekirdağ, Marmara Bölgesi’nde yer alan küçük bir ildir. Küçük olmasına rağmen doğal ve tarihi güzelliklerinin eşsiz olması nedeniyle gezi rotasında mutlaka bulunması gerekir. Kolay ulaşım imkânlarına sahip olan Tekirdağ büyükşehirlere yakın olması açısından da avantajlıdır.
Rakoczi Müzesi’nde tarihe tanıklık ederken, Kartaltepe Tabiat Parkı’nda eşsiz doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Bunların yanı sıra Namık Kemal Evi, Dut Limanı Koyu, Tarihi Çorlu Evleri ve Ganos Dağları gibi birçok güzelliği bünyesinde barındıran Tekirdağ, unutulmaz bir gezi deneyimi sunar.
Her mevsimde ayrı bir güzelliğe sahip olan Tekirdağ, tertemiz sahilleri ile özellikle yaz aylarında unutulmaz bir tatil vadediyor. Tekirdağ gezisi sırasında harika Trakya lezzetlerini de denemelisiniz. Tatilinizi eşsiz kılacak Tekirdağ gezilecek en iyi 20 yer listesini sizler için hazırladık!
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Tekirdağ en iyi otellerini keşfetmek için « Tekirdağ Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Tekirdağ’da Gezilecek En İyi 20 Yer
1. Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 1927 yılında Mimar Kazım Tahsin tarafından Vali Konağı olarak yaptırılır. 1992 yılında ise Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak şehre kazandırılır. Tekirdağ için büyük bir öneme sahip olan bu müze 4 bölümden oluşur. Taş eserlerin sergilendiği bölümde Tekirdağ çevresinde yapılan kazılarda elde edilen arkeolojik kalıntılara yer verilir.
Küçük eserler salonunda tarih öncesi eşyalar sergilenir. Etnografya bölümünde ise hem Tekirdağ’a ait yöresel eşyalar hem de Osmanlı Dönemi’nden kalan eserler yer alır. Bahçe kısmında; Roma ve Bizans Dönemi’nden eserlere rastlanır. Aynı zamanda bahçede ziyaretçiler için ayrılan, dinlenmek içebilmek için bir alan da bulunduğunu söylemek mümkündür.
Tekirdağ’a ait büyük bir tarihi değer olan Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi şehri ziyaret edenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden birisidir. Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, farklı tarihi dönemlerden eserleri inceleme şansı tanır. Böylece unutulmaz bir gezi deneyimi yaşatan müze Tekirdağ gezilecek yerler arasında ilk akla gelen yerlerden oluyor. Pazartesi günleri hariç her gün saat 08.00 ve 17.00 arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
2. Namık Kemal Evi
Namık Kemal Evi, müze olarak 1993 yılında faaliyet göstermeye başlamıştır. 1840 yılında Namık Kemal’in dünyaya geldiği evin restore edilmiş halidir. Namık Kemal Evi’nde, şaire ait çeşitli eserlerin yanı sıra onun için yazılmış olan eserlere de göz atabilirsiniz.
Aynı zamanda Tekirdağ’ın yöresel mimari özelliklerini yansıtan eserlere de ulaşabilirsiniz. Namık Kemal severler için eşsiz bir deneyim sunan Namık Kemal Evi barındırdığı tarihi doku ile sadece şairi sevenler değil her ziyaretçi için özel bir gezi deneyimi yaşatıyor. Müze pazar günleri hariç 09.00 ve 17.00 saatleri arasında ziyaretçilere açıktır.
3. Rakoczi Müzesi
Rakoczi Müzesi, Tekirdağ’ın tarihi değerlerinden bir diğeri olarak karşımıza çıkıyor. Tekirdağ gezilecek yerler arasında yer alan Rakoczi Müzesi en gözde yerlerden birisidir. Bir Macar Prensi olan II. Ferenc Rakoczi 1720 ve 1735 yılları arasında Tekirdağ’da yaşamıştır.
Bu süre içerisinde Tekirdağ’ı Macarlar için önemli bir siyasi ve kültürel bir merkez haline gelmiştir. Ferenc Rakoczi’nin Tekirdağ’da yaşadığı ev Macar hükümeti tarafından onun anısını yaşatmak adına müzeye dönüştürülmüştür.
Rakoczi Müzesi’nde Ferenc Rakoczi’ye ait eşyalar, tablolar ve bazı belgeler yar alır. Aynı zamanda müzede, Türk-Macar ilişkileri ve benzerliklerine dair eserler de bulunmaktadır. Pazartesi günleri hariç saat 09.00 ve 17.00 saatleri arasında faaliyet göstere müze, Tekirdağ seyahat rotanıza eklemeniz gereken yerlerden bir tanesi.
4. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Gölbaşı Gençlik Parkı
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Gölbaşı Gençlik Park, belediye tarafından şehre kazandırılan güzel bir rekreasyon alanıdır. Gölbaşı Gençlik Parkı, özellikle hafta sonları için değişmez adreslerden biri olmaktadır. 125 metrekarelik bir alana yayılan Gölbaşı Gençlik Parkı içerisindeki göletin etrafı ağaçlandırılmıştır. Gölbaşı Gençlik Parkı; çeşitli oyun alanları, yürüyüş parkurları, spor aletleri ve piknik alanları ile eşsiz bir deneyim sunar.
5. Rüstem Paşa Camii
Rüstem Paşa Camii, 1546 yılından günümüze kadar varlığını sürdürmüş eşsiz bir tarihi değerdir. Rüstem Paşa, Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı olan Mihrimah Sultan’ın kocasıdır. Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Rüstem Paşa Camii, büyüleyici bir mimariye sahip. İçerisindeki çini işlemeleri, tek kubbeli yapısı ve aydınlık tasarımı ile görenleri kendine hayran bırakıyor.
Mimar Sinan’ın ustalık eserlerinden biri olan Rüstem Camii mimari olarak kendinden söz ettirmeyi başarıyor. Rüstem Paşa Camii, külliye içerisinde yer almakta olup mimari özellikleriyle dikkatleri üzerine çekmektedir. Külliyede camiinin yanı sıra medrese, hamam, kervansaray gibi yapıları da inceleyebilirsiniz. Büyüleyici mimarisi ile Rüstem Paşa Camii, Tekirdağ’da gezilecek en iyi 20 yer arasında bulunuyor.
6. Şarköy
Şarköy Tekirdağ denilince ilk akla gelen yerlerden birisidir ve büyük bir turistik değer taşımaktadır. 60 metre uzunluğundaki Şarköy sahili Türkiye’nin en uzun sahillerinden biridir. Deniz ürünleri konusunda sunduğu lezzetli seçenekler ile ziyaretçilerine eşsiz bir lezzet deneyimi yaşatıyor.
Çok özel şaraplar sahip restoranlara mutlaka uğramalısınız. Etrafı ormanlarla kaplı olan Şarköy, tertemiz havasıyla ve deniziyle özellikle yaz aylarında vazgeçilmez tatil yerlerinden biri oluyor.
Şarköy, Tekirdağ gezilecek yerler arasında kesinlikle listenizde bulunması gereken bir yer. Aynı zamanda doğal güzellikleriyle büyüleyici bir atmosfere sahip Şarköy’e bağlı belde ve köyleri de ziyaret etmeyi unutmayın. Yamaç paraşütü, rüzgâr sörfü gibi etkinlikleri gerçekleştirebileceğiniz olanaklara sahip olan Şarköy ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil deneyimi vadediyor.
7. Uçmakdere
Uçmakdere, Tekirdağ’ın bakir kalmış güzelliklerinden bir olarak ön plana çıkıyor. Ganos Dağı’nın eteklerinde kurulmuş olan Uçmakdere, tertemiz havası ve sıcakkanlı insanları ile tatilinizi eşsiz kılıyor. Rum evleri ile bezeli olan köy, muhteşem bir manzaraya sahiptir.
Uçmakdere’yi en dikkat çekici kılan özelliği ise sunduğu unutulmaz yamaç paraşütü deneyimi oluyor. Yamaç paraşütü ile büyüleyici bir manzarayı ayaklarınız altına seriyor. Aynı zamanda köyde yetişen organik ürünlere de mutlaka göz atmalısınız. Tekirdağ gezilecek yerler arasında yer alan Uçmakdere, sizlere eğlenceli bir tatil deneyimi sunuyor.
8. Kapaklı Kazak Gölü
Kapaklı Kazak Gölü, 23 bin metrekarelik geniş bir alanı kaplıyor. Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinde yer alan Kazak Gölü, piknik alanı olarak vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. İçerisinde oyun alanları, yürüyüş parkurları, kamelyalar, büfeler, kır gazinosu ve piknik alanları bulunur.
Özellikle yaz aylarında hafta sonu, ziyaretçilerin gözde piknik yerlerinden birisi olarak ön plana çıkmaktadır. Doğa yürüyüşleri ve fotoğraf çekimleri içinde çeşitli avantajlara sahip olan Kazak Gölü Tekirdağ’da yaşayanların hafta sonu tatili için tercih ettiği ilk yer oluyor.
9. Süleymaniye Camii
Süleymaniye Camii, 1521 yılında Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. O zamandan günümüze kadar varlığını sürdüren camii Tekirdağ’ın tarihi değerleri arasında yer almaktadır. Camii Kebir adıyla da anılan yapı, Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır.
Mimar Sinan’ın eşsiz mimari yeteneğini gözler önüne seren Süleymaniye Camii şehrin tam merkezinde yer alır. Namaz saatlerinde ibadete açık olan camii kalabalık bir cemaate sahip. Tekirdağ gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken Süleymaniye Cami’yi listenize eklemeyi unutmayın.
10. Laladere Mesire Alanı
Laladere Mesire Alanı, yaklaşık 13 hektara yakın bir alanı kaplar. Laladere, eskiden padişahların av için geldikleri bir yerdir. Padişahların bu alanda lalalarını bırakmasından dolayı bu ismi almıştır.
Alan içerisinde bulunan oturma yerleri, çocuk oyun alanları, piknik alanları, futbol ve voleybol sahaları ile doğanın içinde sakin ve huzurlu bir gün geçirmenizi sağlıyor. Kamp alanı olarak da kampçılar tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.
11. Ganos Dağları
Ganos Dağı, Tekirdağ’da gezilecek yerler arasında doğal bir güzellik olarak kendine yer buluyor. Dağ eteğinde yer alan yerleşim yerleri tertemiz havası ve organik ürünleri ile ziyaretçilerine eşsiz bir tatil deneyimi vadediyor.
Yamaç paraşütü için uygun koşullara sahip olan Ganos Dağları, büyüleyici manzarası eşliğinde doğa yürüyüşleri yapmanızı da olanaklı hale getirmektedir. Aynı zamanda Ganos Dağları’nda, off-road ve trekking turları da düzenlenmektedir.
12. Kartaltepe Tabiat Parkı
Kartaltepe Tabiat Parkı, eşsiz manzarası ile ziyaretçilerini ağırlıyor. 250 hektardan fazla bir alanı kaplayan Kartaltepe Tabiat Parkı, Ganos Dağları’nın yüksek rakımlarında konumlanmıştır. Böylece harika bir manzarayı ayaklarınız altına seren bu alan yamaç paraşütlerinin de yapıldığı bir yerdir.
Tekirdağ gezilecek yerler arasında büyüleyici manzarası ile öne çıkan Kartaltepe Tabiat Parkı, özellikle yöre halkı tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Kartaltepe Tabiat Parkı’ndan eşsiz günbatımı manzarasını mutlaka seyretmelisiniz.
13. Dut Limanı Koyu
Dut Limanı Koyu, Tekirdağ’ın eşsiz doğal güzellikleri arasında yerini alıyor. Doğal Sit Alanı olan Dut Limanı Koyu nadide doğal güzelliklerden biri. Berrak suyu ile büyüleyici bir görüntüye sahip olan Dut Limanı koyu çevresinde piknik yapılacak alanlar da mevcut.
Ganos Dağı eteklerinde yer alan koy aynı zamanda tertemiz bir havaya sahip. Tekirdağ gezilecek en iyi 20 yer arasında bulunan Dut Limanı Koyu’nu mutlaka ziyaret etmelisiniz.
14. Heraion Teikhos Antik Kenti
Heraion Teikhos Antik Kenti, Tekirdağ’a 10 kilometre uzaklıkta yer alır. MÖ 6. yüzyıllara kadar dayanan tarihi ile dikkatleri üzerine çeken antik kent eşsiz bir gezi deneyimi de vadetmektedir. Alanda yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan buluntular, Tunç ve Demir Devri’ne işaret ediyor.
Herion Teikhos Antik Kenti, tarik severler için unutulmaz bir gezi deneyimi sunuyor. Antik kenti ziyaret ederek bölge tarihine yönelik daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Aynı zamanda geçmişte kısa bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
15. İtalyan Konağı
İtalyan Konağı, İtalyan bir aile olan Dussi ailesinin yaşadığı konaktır. İtalyan Konağı ismini de buradan aldığını söylemek mümkündür. Bir zamanlar Tekirdağ Süleymanpaşa Halk Kütüphanesi olarak da kullanılan İtalyan Konağı, görkemli mimarisiyle dikkatleri üzerine çeker. Kültürel ve mimari açıdan büyük bir değer taşıyan İtalyan Konağı Tekirdağ’da gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
16. On Dokuzuncu Fırka Anıtı
On Dokuzuncu Fırka Anıtı, Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale’deki üstün başarıları anısına yaptırılmıştır. 2013 yılında yaptırılan anıt tarihi değerlerin bilinmesi ve sürdürülmesi nedeniyle oldukça önemlidir. Süleymanpaşa ilçesinde yer alan anıta ulaşım oldukça kolaydır.
17. Tarihi Çorlu Evi
Tarihi Çorlu Evi, Muhacir Evi Müzesi olarak da anılır. Tekirdağ’ın eski mimari yapısını ve yaşamını yansıtan Tarihi Çorlu Evi, Rum bir doktora aittir. 150 yıl önce inşa edilmiş olan Tarihi Çorlu Evi, Tekirdağ’ın tarihi dokusunu günümüze taşımaktadır. Tekirdağ gezilecek en iyi 20 yer arasında bulunan Tarihi Çorlu Evi sayesinde Tekirdağ’ın tarihi dokusunu inceleyebilirsiniz.
18. Tarihi Beşevler
Tarihi Beşevler, Tekirdağ tarihi dokusunu yansıtan mimari yapılar arasında yer alır. Geçmiş dönem kent mimarisini gözler önüne seren bu çok özel alan hem bölge halkı hem de şehir dışından gelen kişiler tarafından ziyaret edilmektedir.
2009 yılında Tekirdağ Belediyesi tarafından kamulaştırılan Tarihi Beşevlerin yenileme projeleri uygulamaya konulmuştur. Restorasyon sonrası sosyal tesis olarak hizmet vermeye başlanmıştır. Butik otel, restoran ve kafe olarak hizmet veren Tarihi Beşevler hem yerli hem yabancı turistlerin gözde konaklama mekânı oluyor.
19. Marmara Ereğlisi Deniz Feneri
Marmara Ereğlisi Deniz Feneri, 1861 yılında Ereğli koyunun güney ucuna kurulmuştur. Dönemin padişahı Sultan Abdülmecit tarafından Fransızlar için rota feneri olarak yaptırılmıştır. 26 metre yükseklikte bir kuleye sahip olan Marmara Ereğlisi Deniz Feneri, denizden 52 metre yüksekliktedir.
Marmara Ereğlisi Deniz Feneri, Kıyı Emniyet Müdürlüğü tarafından ulusal miras olarak koruma altına alınmıştır. Bulunduğu mevkii Âşıklar Tepesi olarak da isimlendirilir. Âşıklar Tepesi Mevkii’nde hem Marmara Ereğlisi Deniz Feneri’ni inceleyebilir hem de eşsiz manzarayı seyredebilirsiniz. Tekirdağ gezilecek yerler arasında köklü tarihi ile Marmara Eğerlisi Deniz Feneri’ni mutlaka listenize eklemelisiniz.
20- Sipahi Mezarlığı
Sipahi Mezarlığı, Malkara ilçesine bağlı Evrenbey Köyü’nde yer alır. Ortalama 4 metreyi bulan boylarda kum taşlarından oluşan mezar taşlarının bulunduğu bir mezarlıktır. Bu mezarlığın Avar ve Hun dönemlerinden kaldığı düşünülmektedir.
Tarihi derinliği ile ziyaretçileri büyülemeyi başaran Sipahi Mezarlığı, Trakya’da bulunan en büyük Sipahi mezarlığı özelliği göstermektedir. Tarihe tanıklık etmeyi sevenler için unutulmaz bir gezi deneyimi vaat eden Sipahi Mezarlığı, Tekirdağ’da ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisidir.
Tekirdağ’da Gezilecek Yerler
Tekirdağ sahip olduğu doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi yapıları ile de büyüleyicidir. Köklü bir tarihe sahip olan Tekirdağ, tarihi yapıları ile geçmişin kapılarını sizler için aralıyor. Bununla birlikte doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam etmektedir.
Özellikle yamaç paraşütü için eşsiz imkânlar sunan Tekirdağ, gezginlerin seyahat rotalarında kesinlikle bulunması gereken yerlerdendir. Kolay ulaşım imkânları ile özellikle İstanbul’da yaşayanların ilk tercihi olan Tekirdağ, sizlere yoğunluktan ve gürültüden uzak sakin bir tatil vadediyor.
Tekirdağ Restoran ve Tekirdağ’da Ne Yenir yazılarımızı da inceleyerek şehir hakkında çok daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bu sayede benzersiz alanları görebilir, tatilinizin çok daha özel geçmesini sağlayabilirsiniz.
Mesaj bırak