Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan, yüzölçümü Türkiye’nin en büyük ikinci şehri olan Sivas bu özelliği ile Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden de biri oluyor. Anadolu’nun en önemli şehirlerinden biri olan Sivas; tarihi hamamları, camileri, medreseleri ve doğal güzellikleriyle görülmesi gereken bir şehir.
Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan, antik çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sivas; Anadolu’da antik çağlara ait olan tabletlerin bulunduğu beşinci şehir olarak da önem taşıyor. Diğer yandan Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı şehir olarak da Türkiye’nin siyasi tarihine altın harflerle adını yazdırmış bir şehir.
Ziyaretçilerine açık hava müzesi havasını yaşatan şehir gezi severlerin rotasına eklemesi gereken en güzel rotalardan biri. Önemli halk ozanlarımızdan Aşık Veysel ile Pir Sultan Abdal’ın şehri Sivas gezilecek yerler listesi oldukça dolu.
Ziyaretçilerine, tarih ve doğa tatilini bir arada yaşama fırsatı sunan şehirde aynı zamanda birbirinden lezzetli yemekler yiyebilir; şehirde yer alan vadi, göl ve şelalelerde doğayla iç içe doyasıya bir tatil yapabilirsiniz.
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Sivas en iyi otellerini keşfetmek için « Sivas Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Sivas’ta Gezilecek En İyi 20 Yer
1. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Divriği’de yer alan tarihi bir cami ve hastanedir. Mimarının Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah olduğu bilinen tarihi yapının inşasına Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah emriyle, Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde;1228 yılında başlanmış, 1243 tarihinde de, on beş yıl süren çalışmaların ardından tamamlanmış olduğu biliniyor.
İslam mimarisin eşsiz taş işçiliği örneklerinden biri olan bu tarihi yapının iki kubbesi ve hemen yanında bir hastane yer alıyor. Görenleri taş işçiliği ile adeta büyüleyen bu önemli tarihi yapı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’de 1985 yılında alınıyor. Böylece ünü sadece Türkiye sınırları ile kalmayan ve dünya tarihinde de önemli bir yere sahip olmayı başarıyor.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası Sivas gezilecek yerler arasında önemli bir sıraya sahip. Cami, darüşşifa ve türbeden oluşan külliye, mutlaka görülmesi gereken İslam mimarisinin baş yapıtlarından biri.
2. Çifte Minareli Medrese
Çifte Minareli Medrese, Sivas’ın merkezinde yer alan bir diğer önemli tarihi yapı. Anadolu Selçuklu Döneminde 1272 yılında inşa edilmiş. Darü-l hadis adıyla da anılan Çifte Minareli Medrese günümüze ulaşana kadar birçok badire atlattığı için ancak iki tane şahane işçiliğe sahip minaresi ve taç kapısı kalmış.
Anadolu’nun en yüksek taç kapsına sahip olan; kitabesinde yer alan bilgiler ışığında İlhanlı Veziri Sahip Şemseddin Mehmed Cüveyn’in yaptırdığı Çifte Minareli Medrese, Sivas’ın tarihi dokusunda önemli bir yere sahip öyle ki medresenin sağlam kalan ve ince çini işçiliğiyle göz dolduran iki minaresi günümüzde Sivas’ın sembollerinden biri olarak da anılıyor. Çifte Minareli Medrese, Sivas’ın önemli tarihi yapılarından biri bu sebeple de Sivas gezilecek yerler listesinde üst sıralarda yer alıyor.
3. Gökpınar Gölü
Gökpınar Gölü, Gürpınar ilçesinde yer alıyor. Sivas’ın doğal güzelliklerinden biri olan göl, güneş ışınların açısına göre ton değiştirmesiyle de ziyaretçilerine adeta görsel bir şölen sunuyor. Berrak, soğuk, tatlı suya sahip olan göl yaz aylarında gezilecek yerler arasında üst sıralarda yer alıyor.
Ziyaretçilerine piknik alanları da sunan Gökpınar Göl’ü, kış aylarında üzerine serilen beyaz örtüyle de oluşan doğal güzelliğiyle her yıl çok fazla kişi tarafından ziyaret ediliyor. Dalış tutkunları için de olanak sağlayan göl Sivas’ta görülmesi gereken doğa yerlerinden bir diğeri. Gökpınar Göl’ü tüm doğal güzelliğiyle, Sivas’ta gezilecek en iyi 20 yer arasında üst sıralarda yer alıyor.
4. Gök Medrese
Gök Medrese, bir diğer bilinen ismiyle Sahibiye Medresesi Sivas merkezde yer alıyor. Türk İslam mimarisinin en özel örneklerinden biri olan tarihi medrese Sivas’ta görülmeye değer olan bir diğer tarihi yapı. 1271 yılında IV.Kılıçarslan’ın oğlu III.Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafında inşa ettirildiği biliniyor.
Tüm heybeti ve ihtişamıyla günümüzde görenleri adeta büyüleyen iki katlı ve yirmi dört odadan oluşan tarihi büyük medrese, 1926 yılında müzeye dönüştürülerek; 1934-1967 yılları arasında müze olarak kullanılmış. Gök Medrese; tarihi yerleri görmek isteyen gezi severler için, Sivas gezilecek yerler listesinde üst sıralarda yer alıyor.
5. Sızır Şelalesi
Sızır Şelalesi, Çat Ormanları sınırlarında yer alan tam bir doğa harikası. Sivas’ın Gemerek ilçesinde, Göksu Çayı üzerinde bulunan Sızır Şelalesi’nde yaklaşık 500 metre yükseklikten gürül gürül akan serin, coşkun sularıyla Sivas’ta görülmeye değer bir diğer durak. Doğal güzelliğiyle ilgi odağı olan şelale özellikle son yıllarda çok fazla sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
Doğal güzelliğiyle çevre halkı tarafından da özellikle yaz aylarında; piknik ve doğa yürüyüşü için tercih edilen Sızır Şelalesi, kış aylarında da donan sularıyla ziyaretçilerine hoş bir manzara sunuyor. SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınan şelale, Sivas gezilecek yerler arasında yer alıyor.
6. Hafik Gölü
Hafik Gölü, bilinen bir diğer ismiyle Koçhisar Gölü’dür. Geçmiş dönemlerde yapılmış olan kazı çalışmaları esnasında göl tabanında çakılı olan ahşap direkler üzerinde göl evlerine rastlanmıştır. Bu sebeple de yerleşmenin Tunç Çağ’ına uzanmakta olduğu düşülmektedir.
Aynı zamanda mesire alanı olarak da önemli bir yere sahip olan Hafik Gölü; birçok balık türüne de ev sahipliği yapıyor. Göle gelen ziyaretçiler burada balık da tutabiliyor. Yaz aylarında serinlemek, göl manzarasının tadını çıkararak doğayla iç içe vakit geçirmek isteyen ziyaretçilerin Sivas gezilecek yerler listelerine almaları gereken bir diğer durak.
7. Sivas Cumhuriyet Meydanı
Sivas Cumhuriyet Meydanı, tarihi meydan için adeta açık hava müzesi tanımlaması yapılabilir. Tarihi medrese ve camilerin yer aldığı Sivas Cumhuriyet Meydanı atmosferiyle de gezi severleri büyüleyen bir havası var.
Yaz aylarında büründüğü yeşil tonları kış aylarında örtündüğü beyaz örtü ile Sivas Cumhuriyet Medyanı Türkiye’nin sayılı meydanlarından biri olarak da yer önemli bir yere sahip. Sivas gezilecek yerler listesinde mutlaka olması gereken bir diğer durak.
8. Şifaiye Medresesi
Şifaiye Medresesi, 1271 yılında I.İzzeddin Keykavus tarafında inşa ettirilmiş olan Selçuklu Dönemi’nde hastaların tedavisinin yapıldığı aynı zamanda talebelere de tıp eğitiminin verildiği önemli bir medrese. Mimarı ne yazık ki bilinmeyen medresenin; geçmişten günümüze ulaşmış şifahaneler arasında Anadolu’nun en büyüğü ve en önemlilerinden biri olduğu biliniyor.
Görkemli yapısıyla gezi severlerin ilgisini çeken, Sivas’ın merkezinde yer alan üç medreseden biri olan Şifaiye Medresesi Sivas’ta görülmesi gereken tarihi duraklardan bir tanesi. Şifaiye Medresesi’ni ziyarete gelenler, aynı zamanda medresenin içerisinde yer alan İzzeddin Keykavus türbesini de görebilirler. Medrese, Sivas’ta gezilecek en iyi 20 yer listesinden önemli bir sıraya sahip.
9. Sivas Atatürk ve Kongre Merkezi
Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi, 1892’de Sivas Valisi Paşazade Memduh Mehmet Bey inşa ettirmiştir. Mülki İdadi Binası olarak yaptırılan bina daha sonra Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından ‘Milli Mücadele Karargahı’ olarak kullanılmış. Cumhuriyet yönetiminin temellerinin atıldığı bina, Türkiye tarihi için de çok önemli bir yere sahip.
Sivas Kongresi’ne ev sahipliği yapmış olan, üç katlı tarihi bina uzun yıllar okul binası olarak hizmet vermiş. 1971 yılında müze olarak hizmet vermeye başlayan bina içerisinde; Atatürk’ün yatak odası ile Sivas Kongresi’nin gerçekleştirildiği salon aynı şekilde muhafaza ediliyor. Sivas’ta gezilecek yerler arasında yer alan müze gezi severler tarafından ilgi görüyor.
10. Sivas Arkeoloji Müzesi
Sivas Arkeoloji Müzesi, Cumhuriyet Meydanına kısa bir mesafede bulunan Anadolu’nun en büyük arkeoloji müzelerinden biri. Önceki yıllarda eğitim binası olarak hizmet veren, eski sanat okulu binası 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan onarım çalışmalarının ardından 2009 yılında müze olarak hizmet vermeye başlıyor. Dört bölümden oluşan müzede; Osmanlı, Bizans, Selçuklu, Roma dönemine ait eserler görebileceğiniz gibi, milyonlarca yıl önce yaşamış hayvan fosilleri, Hititler ve Eski Tunç Çağı’na ait kalıntıları da görebilirsiniz.
Orta Anadolu’nun en büyük arkeoloji müzelerinden biri olan ve bulunduğu merkezi konum ile özellikle tarih merakı olan gezi severlerin ilgisini çeken Sivas Arkeoloji Müzesi, Sivas’ta yer alan önemli yerlerden bir diğeri.
11. Buruciye Medresesi
Buruciye Medresesi, 1271 yılında Selçuklu Sultanı III.Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından inşa ettirilmiş, ancak mimarı ne yazık ki bilinmiyor. Cumhuriyet Medyanın’da yer alan medresede, uzun yıllar boyunca pozitif ilimler okutulmuş. Yıllar içerisinde birçok defa tadilat çalışmaları yapılan medrese, 2005’te yapılan son restorasyon çalışmasından sonra günümüzdeki halini alıyor. Hacı Mes’ud Medresesi olarak da bilinen medrese, Anadolu’nun en ünlü tarihi yapılarından biri.
Selçuklu taş işçiliğinin en güzel ve en özel örneklerinden biri olan tarihi medrese aynı zamanda en iyi simetriye sahip olan medrese planı ile bütün olarak kesme taştan örülüdür. Anadolu’da yer alan Selçuklu medreseleri arasında önemli bir yere sahip olan Buruciye Medresesi, günümüzde çeşitli eğitim faaliyetleri için kullanılmakta olup Sivas gezilecek yerler listesinde üst sıralarda yer almaktadır.
12. Şuğul Vadisi
Şuğul Vadisi, Gürün’e 2 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Sivas’ta görülmesi gereken bir diğer doğal güzellik de burası. Gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde gelen ziyaretçiler için mevcut olan yürüyüş yolu kanyon içine kadar da uzatılmış.
Vadinin ortasında yer alan ırmak ziyaretçilere tam bir görsel şölen sunuyor. Şuğul Vadisi, doğa yürüyüşünün yanı sıra trekking gibi doğa sporları ile ilgilenen ziyaretçilerine de olanak sağlıyor. Doğayla bütünleşmek adına Sivas’ta tercih edilen yerlerin başında yer alan vadi; görünüm olarak da Saklıkent’e benzetiliyor.
13. Güdük Minare
Güdük Minare, 1347 yılında, Alaeddin Eretna tarafından, kaybettiği oğlu Şeyh Hasanbeg anısına inşa ettirmiş. Dabas Tekkesi olarak da anılan Güdük Minare’nin bu adı almasının sebebi, çevre halkı arasında kısa güdük bir minareye benzetildiği içindir. Sivas’ın tam orta kısmında yer alıyor. Son olarak 2006 yılında yapılan restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar sağlam kalmayı başarabilmiş olan Sivas’ta yer alan önemli bir diğer tarihi yapı.
Beylikler Döneminden günümüze kalan önemli bir tarihi miras olan Güdük Minare, merkezi konumu ile de Sivas gezilecek yerler arasında yer alıyor.
14. Aşık Veysel Müzesi
Aşık Veysel Müzesi, Şarkışla Sivrialan Köy’ünde yer alıyor. Önemli halk ozanımız Aşık Veysel Şatıroğlu’nun’in evi olan bina Kültür Bakanlığı tarafından 1982 yılında müze olarak hizmet vermeye başlıyor. Müzeye gelen ziyaretçiler Aşık Veysel’in; fotoğraflarını, bal mumundan yapılmış heykelini, kişisel eşyalarını, şiirlerini ve kendisi adına yayınlanmış tüm eserlerini görebilirler.
Aşık Veysel’i daha yakından tanımak isteyen ziyaretçiler tarafından ziyaret edilen müzenin yanı sıra; Temmuz ayında yolu Sivas’a düşen gezi severler her sene 9-11 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen ‘Aşık Veysel Aşıklar Bayramı’ festivalin de katılabilirler.
15. Meydan Hamamı
Meydan Hamamı, 1564 yılında inşa ediliyor. Mimarı bilinmeyen, Sivas merkezde yer alan tarihi hamam; Sivas Valisi Mahmut Paşa tarafından inşa ettiriliyor. 1980’li yıllarda çok kötü durumda olan tarihi yapı, 2008 yılında yapılan onarım çalışmaları ile bugünkü halini alıyor, klasik Osmanlı mimarisinin en güzide örneklerinden biri olan Meydan Hamam’ı Sivas’ın önemli tarihi duraklarından bir diğeri.
Günümüzde yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen tarihi hamam; 2003 yılında Hürriyet Gazetesi tarafından Türkiye’de yer alan en iyi 10 hamamdan biri olarak seçiliyor. Hizmet vermeye devam eden tarihi Meydan Hamamı Sivas’ta gezilecek en iyi 20 yerden bir tanesi.
16. Ayanağa Konağı
Ayanağa Konağı, 1838 yılında Karamahmud oğlu Mehmed Ağa tarafından yaptırılmıştır. Birçok konağın bulunduğu Divriği’de yer alan Ayanağa Konağı; şüphesiz en güzellerinden bir tanesi. Ahşap işçiliği ile görenleri kendine hayran bırakan konağın orijinali üç ana bölümden meydana geliyorken yapılan restorasyon çalışmalarıyla günümüzde sadece haremlik kısmı halkın ziyaretine açıktır.
İçerisinde yer alan tavan süslemeleriyle de dikkat çeken, kendinizi adeta tarihi bir film setinde hissetmenizi sağlayacak olan Ayanağa Konağı, Sivas gezilecek yerler arasında önemli bir sıraya sahip.
17. Gürün Kilisesi
Gürün Kilisesi, Pınarözü Mahallesi’nde 19.yüzyıl başlarında inşa ediliyor. Mimarı ne yazık ki bilinmeyen kilise Sivas’ta yer alan en büyük kiliselerden de bir tanesi. Orijinal ismi Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi olan tarihi yapı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce yapılan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Gürün Belediyesi tarafından konferans salonu ya da müze binası olarak hizmet vermeye devam etmesi planlanıyor. Gürün Kilisesi Sivas’ta yer alan bir diğer önemli tarihi durak.
18. Gürün Halk Kütüphanesi
Gürün Halk Kütüphanesi, Pınarönü Mahallesi’nde 1923 yılında inşa edilmiş. 60 yıl boyunca halk kütüphanesi olarak hizmet veren bina restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, günümüzde ‘Gürün Kaymakamlığı Hanımlar Evi’ olarak kullanılmaya devam ediyor.
Tamamı kesme taştan yapılmış olan Gürün Halk Kütüphanesi, merkezi konumuyla da Sivas gezilecek yerler arasında yer alıyor.
19. Hatipoğlu Cami
Hatipoğlu Cami, Hatipoğulları’nın ileri gelen isimlerinden biri olan İbrahim Efendi tarafından 1852 tarihinde inşa ettirilmiştir. Akıncılar ilçesinde yer alan tarihi caminin kitabesinde yer alan yazıt ise Hatipzade İbrahim Efendi tarafından Mekke’den gönderilmiş.
Sivas’ın önemli tarihi değerlerinden biri olan Hatipoğlu Cami tarihi yapıları incelemek isteyen gezi severler tarafından ziyaret edilen yerlerden biridir. Tarihi cami; Sivas’ta gezilecek yerler arasında ilk sıralarda bulunuyor.
20. Sarissa Antik Kenti
Sarissa Antik Kenti, Sivast’tan yaklaşık olarak 60 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve çevre halkı tarafından etrafındaki surlardan dolayı ‘Kuşaklı’ olarak da biliniyor. Anadolu’da tabletlerin bulunduğu beşinci yer olarak bilinen önemli bir antik kent. Yapılan arkeoloji kazılarında çıkarılan tabletlerden elli iki tanesi sağlam durumda olduğu antik kent Sivas’ta görülmeye değer en önemli yerlerden bir tanesi.
Hititlerin önemli yerleşim merkezlerinden biri olan, Hitit kralları tarafından yazlık konaklama yeri olarak kullanılan Sarissa Antik Kenti kazı çalışmaları, Sivas Müzesi Müdürlüğü adına Marburg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Andreas Müller Karpe tarafından ekibi ile birlikte sürdürülmektedir.
Sivas’ta Gezilecek Yerler
Bir hayli uzun olan Sivas gezilecek yerler listesinde hiç şüphesiz en önemli durak dünyada eşi benzeri olmayan sedef hastalığına çare olmasıyla ünlenen Kangal Balıklı Kaplıcası. Dünyanın her yerinden insanların adeta akın ettiği Balıklı Kaplıcası Sivas’ta turizm açısından da çok önemli bir yere sahip. Selenyumlu suları sayesinde sedef hastalarına şifa olan kaplıca dünyanın her yerinden ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Divriği Ulu Cami’den Çifte Minareli Medreseye, Şuğul Vadisi’nden Hafik Göl’üne birçok doğa güzelliğini barındıran bir şehir Sivas. Sivas’a gelen gezi seveler, kültür turuna kısa bir ara verip mutlaka Sivas’ın muhteşem lezzetlerinden; kesme aşı, babiko, etli ekmek, sirok tatmadan geri dönmesinler. İster tarihi yapılar için ister yazın doğa tatili için gelin fark etmiyor Sivas gezilecek yerler listesinde de görüldüğü gibi bu şehirde hepsine yer var.
Sivas’a dair daha detaylı bilgi edinmek için Sivas Restoran ve Sivas’ta Ne Yenir yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Mesaj bırak