Sinop, ülkemizin en kuzeyinde yer alan ilimizdir. Adını Amazon Kraliçesi Sinope’dan alan şehir, Karadeniz’in diğer şehirlerinden farklı bir yapıya ve tarihe sahiptir. Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile büyüleyen şehrin nüfusunun yarısından fazlasını da göçmenler oluşturmaktadır.
Karadeniz’in ortasında yer alan Boztepe Yarımadası’nda kurulu olan Sinop, bölgedeki en güzel limanlarda bir tanesine sahiptir. Şehir aynı zamanda, en eski şehir unvanına da sahiptir.
Volkanik patlamalar ile meydana gelen dikkat çekici bir jeolojik yapıya sahip olan Sinop, tarih boyunca pek çok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Bu tarihi şehri daha iyi tanımanız adına, Sinop’ta Gezilecek En İyi 21 Yer listesini sizin için derledik.
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Sinop en iyi otellerini keşfetmek için « Sinop Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Sinop’ta Gezilecek En İyi 21 Yer
1. Boyabat Kalesi
Boyabat Kalesi, Boyabat İlçesinde yer alan Gökırmak Vadisinde konumlandırılmıştır. Karşılıklı konumlanan sarp iki kayalık tepeden birinin üzerine kurulu olan kale, kayaların doğal yapısı bozulmadan uygun bir şekilde inşa edilmiştir. Kaleye, güneydoğu cephesinde yer alan büyük yuvarlak kulenin yanında konumlanan küçük bir kapıdan girilmektedir. Yapı içerisinde; Geç Roma ve Erken Bizans Dönemi’ne ait eserler de sergilenmektedir.
Günümüzdeki hali ile Boyabat Kalesi, bir Osmanlı kalesi özelliğine sahiptir. Bu da kalenin, Geç Roma Dönemi’nden Osmanlı Dönemi’ne dek kullanıldığını göstermektedir. Kalenin eski hali, MÖ 6’ncı yüzyılın başlarında Paflagonyalılar döneminde yapılmıştır. Yeni halinin ise Osmanoğulları döneminde yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Fakat kalenin herhangi bir kitabesi bulunmadığı için yapılış tarihiyle ilgili kesin bir bilgi yoktur.
2. İnceburun Feneri
İnceburun Feneri, Türkiye’nin en kuzey ucu olan İnceburun Yarımadasında yer almaktadır. Sarp kayaların üzerinde yükselen deniz feneri, Karadeniz’e hâkim bir konumda 1863 yılında inşa edilmiştir. Fener, 12 metre yüksekliğe sahiptir. Harika manzarası ile dikkat çeken fener, özellikle de fotoğrafçıların Sinop gezilecek yerler arasında mutlaka gördükleri yerlerdendir.
İnceburun Feneri, Akliman Mesire Alanı’na oldukça yakın bir konumda yer almaktadır. Sinop şehir merkezine yalnızca 20 kilometre uzaklıkta yer alan Ayancık yolu üzerinde yer alan fenerin arkasında bulunan çam ormanlarında piknik yapabilirsiniz. Aynı zamanda fener, eşsiz gün doğumu ve gün batımı manzaraları da sunmaktadır. Bunların yanı sıra panoramik Karadeniz manzarasına sahip olduğu için de yerli ve yabancı turistlerin beğenisini toplamaktadır. Ayancık ilçesine 40 km uzaklıkta olan Sinop merkez birbirinden keyifli gezilecek yerleri ile bilinir.
3. Sinop Etnografya Müzesi
Sinop Etnografya Müzesi, Sinop şehir merkezine yaklaşık 16 km uzaklıkta yer almaktadır. Oldukça zengin bir tarihe sahip olan şehir, çok eski zamana dayanmaktadır. Sinop’un bu süre zarfında değişen hayat tarzı, kültürü, adetleri, gelenek ve görenekleri müze içerisinde en iyi şekilde yansıtılmaktadır.
Sinop Etnografya Müzesi, taş ve ahşap mimarisi ile ünlü Arslan Torun Konağı’nda hizmet vermekyedir. Zemin katı moloz taşlarla örülmüş konağın üst kısmında ise ahşap malzeme kullanılmıştır. Turistler tarafından büyük ilgiyle karşılanan. Sinop Etnografya Müzesi’nde; geleneksel Karadeniz kıyafetleri giydirilmiş balmumu heykeller, eskiden yaşanılmış odalar, eski dönemlerde kullanılan mobilyalar, antika aksesuarlar, çok eski bakır ve ahşap ürünler, el dokuması halılar ve kilimler gibi tarihi eşyalar sergilenmektedir.
4. Pervane Medresesi
Pervane Medresesi, Alaaddin Cami avlusunun kuzey girişinin tam karşısında yer almaktadır. Medrese, 1262 yılında Sinop’un ikinci kez alınışı anısına Selçuklu Veziri Muinüddin Süleyman Pervane tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı bir yapı olan Pervane Medresesi, İki eyvanlı, açık avlulu medrese türünün en güzel örneklerindendir. Girişi mermerden yapılan medresenin kapısı, süslü ve anıtsal bir şekle sahiptir. Medresenin avlusunun ortasında sekizgen bir şadırvan yer almaktadır.
Medresede giriş eyvanının tam karşısında yer alan ana eyvanın önü kapatılıp oda yapılmıştır. Üzerinde yer alan kitabeden bu restorasyonun 1889’da, Mutasarrıf Faik Bey döneminde yapıldığı görülmektedir. Medresenin içerisinde Pervaneoğulları’nın son hükümdarı Gazi Çelebi ve kızının kabirleri de yer almaktadır. 1932 ile 1970 yılları arasında müze olarak hizmet veren ve günümüzde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan Medrese; 2002’de de Kültür ve Turizm amaçlı kullanılmak üzere Sinop Valiliği’ne verilmiştir.
5. Sinop Kalesi
Sinop Kalesi, Karadeniz sahil şeridinde eşsiz bir manzara sunan görkemli kalelerden bir tanesidir. Şehrin en ünlü simgelerinden bir tanesi olan kale, MÖ 7. yüzyılda denizden gelen saldırılara karşı korunmak için inşa edilmiştir. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı zamanlarında da restore edilerek aktif bir şekilde kullanılmıştır. 25 metre yüksekliği sahip olan Sinop Kalesi, 3 metre genişliği ile oldukça büyük bir yapıdır. Aynı zamanda kale, Sinop gezilecek yerler arasında turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerdendir.
Sinop Kalesi 2013’te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edilmiştir. Anadolu’daki en güzel kalelerden biri olarak gösterilen Sinop Kalesi, Evliya Çelebi’nin kitaplarına dahi konu olmuştur. Kaleye geldiğinizde isterseniz, iç bölümleri gezebilir ya da Karadeniz’in ve Sinop’un muhteşem manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda kalenin hemen altında yer alan kır bahçelerinde ise Sinop Kalesi manzarası eşliğinde çayınızı yudumlayabilirsiniz.
6. Erfelek Tatlıca Şelaleleri
Erfelek Tatlıca Şelalesi, Sinop’a yaklaşık olarak 30 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Sinop’ta gezilecek en iyi 21 yer arasındaki şelale, 1997 yılında yapılan barajın fizibilite araştırmaları sırasında keşfedilmiştir. Şelale, kademe kademe akan suyu ile diğer tüm şelalelerden farklılaşmaktadır. Akarken çıkardığı sesle dinlendirici bir etkiye sahip olan Erfelek Tatlıca Şelalesi ismini, büyüklü küçüklü yirmi sekiz tane şelaleden meydana geldiği için almıştır.
Şelaleyi ziyaret ettiğinizde isterseniz, gölleri de ziyaret edebilirsiniz. Bunun yanı sıra şelalede, balık tutabilir ve hatta kamp yapma fırsatına da sahip olabilirsiniz. Bölge, kamp, piknik ve trekking yapmak için de son derece uygun bir seçenektir. Sinop’ta gezilecek en iyi 25 yer listesinde bulunan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, muhteşem anlar geçirmenizi sağlayacaktır.
7. Hamsilos Koyu
Hamsilos Koyu, Sinop şehir merkezine yalnızca 11 kilometre mesafede yer almaktadır. Karadeniz’in en dikkat çeken koylarından biri olarak gösterilen Hamsilos Koyu, Türkiye nin en kuzey ucunda yer almaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin tek fiyorduna ev sahipliği yaptığından dolayı da fotoğrafçılar tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Hamsilos Koyu, 1991 yılından bu yana birinci derece doğal sit alanı olarak korunmaktadır. Zengin bitki çeşitliliğine ve berrak bir denize sahip olan koy, turistlerin Sinop gezilerinde ilk uğradığı yerlerden biridir.
Yazın doğa yürüyüşleri, kampçılık ve balıkçılık gibi aktivitelerin yanında tekne turları için de sıklıkla ziyaret edilen Hamsilos Koyunda deniz bisikleti ve kano kiralayabilir, tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak su altını yakından görebilirsiniz. Aynı zamanda çam ormanları arasında deniz manzaralı mesire alanlarında piknik yapabilirsiniz.
8. Barış Manço Parkı
Barış Manço Parkı, şehir merkezinde yer alan bir parktır. içerisinde yer
Sinop Merkezine bağlı Yeni Mahalledeki Gazi Caddesi üzerinde yer almaktadır. Sinop halkının buluşma yerlerinden bir tanesi olan parkı gecesi ve gündüzü ayrı kalabalıktır. Akşama doğru mısırcı ve dondurmacıların da satış yaptığı park, Sinop Gezilecek yerler arasında belki de en fazla ziyaretçiye sahiptir. Özellikle de çocukları olan ailelerin sıklıkla tercih ettiği Barış Manço Parkı’nın hemen yanından da tekne turları kalmaktadır.
9. Sinop Müzesi
Sinop Müzesi, şehrin merkezinde İncedayı mevkiinde yer almaktadır.1941 yılında ziyarete açılan müze, 1945’te memurluk; 1947’de ise müdürlük olmuştur. Sonrasında ise 1970’te inşa edilen binasına taşınmıştır. Zengin tarihi koleksiyonu ile Sinop gezilecek yerler arasında mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri olan Sinop Müzesi; Pontus, Roma, Bizans, Paftagonya, Selçuklu ve Osmanlı zamanlarına ait olan eşsiz eserleri ile şehrin tarihi geçmişini en iyi şekilde yansıtıyor.
Müze içerisinde; küçük bulgular salonu, amphora salonu, sikke salonu, taş eserler ve ikona salonu yer almaktadır. Aynı zamanda müzenin bahçesinde de büyük heykeller, mezar taşları ve mozaikler sergilenmektedir. Bir açık hava müzesi olan Sinop Müzesi, Sinop merkezindeki Okullar Caddesinde konumlanmaktadır. Müzeyi hafta içi her gün ziyaret edebilirsiniz.
10. Sinop Tarihi Cezaevi
Sinop Tarihi Cezaevi, dünyanın en ünlü hapishanelerinden olan Alcatraz’a benzetilmektedir. Karadeniz’in Alcatraz’ı olarak adlandırılan Sinop Tarihi Cezaevi, 1999 yılında müzeye çevrilerek ziyareti açılmıştır. Cezaevi, üç yanı deniz ve sarp kayalarla çevrili bir yarımadada yer almaktadır. Aynı zamanda kalın ve yüksek duvarları ile dikkat çeken bir manzaraya sahip Sinop Tarihi Cezaevi, aynı kaleye benzemektedir.
Tarihi Sinop cezaevi oldukça sağlam bir yapıya sahip olduğu için, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kale olarak da kullanılmıştır. Sinop Tarihi Cezaevi, Sabahattin Ali ve Refik Halit Karay gibi ünlü isimlere de bir süre ev sahipliği yapmıştır. Ziyaret edebileceğiniz bu cezaevinde; 28 adet koğuş, atölyeler, iç bölümler ve avlular yer almaktadır. Sinop Tarihi Cezaevi, Sinop’ta gezilecek en iyi 21 yer listesinde bulunuyor.
11. Akgöl
Akgöl, Sinop’un Ayancık ilçesine yaklaşık 40 km uzaklıkta yer almaktadır. Dikkat çekici doğal güzelliklerden bir tanesi olan Akgöl, Sinop’un en tanınan ve sıklıkla ziyaret edilen doğal güzelliklerinden bir tanesidir. Yapay bir göl olan Akgöl’de istediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz. İsterseniz yol kenarında biraz mola verip manzaranın tadını çıkarabilirsiniz, isterseniz alabalık restoranlarında lezzetli balıkları tadabilir ya da gölün etrafında piknik yapabilirsiniz.
Akgöl, 1991 yılında bakanlık tarafından Akgöl Yaylası olarak bir turizm alanı ilan edilmiştir. Fakat yaylaya çıkan yollar bozuk olduğu için ve çok fazla tanınmadığı için çoğu kişi tarafından bilinmemektedir. Bundan dolayı da sessiz bir ortam isteyenler ve insan kalabalığından uzaklaşmak isteyenler için oldukça uygun bir yerdir. Deniz seviyesinden 1200 metre yüksekte yer alan Akgöl’de pek çok yabani hayvan da barınmaktadır.
12. İnaltı Mağarası
İnaltı Mağarası, Sinop’un Ayvacık ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Karadeniz Bölgesi’nin en büyük mağaralarından biri olan İnaltı Mağarası’nın 3,5 kilometresini turlar ile keşfedebilirsiniz. Mağara içerisinde ise oldukça eski yıllarda oluşmuş sarkıtlar, dikitler ve mağara göletleri yer almaktadır.
İnaltı Mağarası, 1995 yılında ziyarete açılmıştır. Şehrin en fazla ziyaret edilen noktalarından biri haline gelen eşsiz mağaranın kendine has temiz havası dikkat çekmektedir. Mağara; başta astım hastalığı olmak üzere pek çok solunum yolu rahatsızlığına da iyi gelmektedir. Babaçay Kanyonu içerisinde yer alan mağara, doğa yürüyüşlerinin de vazgeçilmez konumlarındandır. İnaltı Mağarası’na kısa bir yürüyüş mesafesinde hizmet veren balık çiftliklerini mutlaka gezmelisiniz.
13. Paşa Tabyaları
Paşa Tabyaları, Yarımadanın doğusunda Karakum yolu üzerinde yer almaktadır. Tabyalar, denizden gelebilecek tehlikelerden korunmak amacıyla yapılmıştır. Aynı zamanda tersanenin güvenliğini sağlamak ve limanda yer alan gemileri korumak için de 1800’lü yıllarda yapılmıştır. Yarım ay şeklindeki Paşa Tabyalarının üstünde 11 adet top yuvası yer almaktadır. Bunun dışında yapının alt kısmında, cephanelik ve koğuş olarak kullanılan büyük mekanlar ve mahzen mevcuttur.
14. Bazalt Kayalıkları
Bazalt Kayalıkları, son zamanlarda keşfedilmiş, Boyabat ilçesine yalnızca 15 kilometre uzaklıkta yer alan kayalıklardır. Birbirine yakın konumdaki üç vadide yer alan kayalıklar, 30-40 metre yüksekliğine sahiptir. 4, 5 ve 6 köşeli sütunlardan meydana gelen kayalar, üstten bakıldığı zaman adeta bir arı peteğini andırmaktadır. Yandan bakıldığında da uzun ince prizmal bir görünümü andırmaktadır.
Jeolojik bir miras sayılan bu kayalıklar, koyu renkli sert bir yapıya sahiptir. Kayalıklar, Tabiat Anıtı unvanını aldıktan sonra çevresi düzenlenip yürüyüş parkurları yapılmıştır. Yürüyüş yaparak vadinin sonuna kadar ulaşıp, bazalt kayalıkları arasından akan şelaleyi inceleme fırsatı bulabilirsiniz.
15. Balatlar Kilisesi
Balatlar Kilisesi, MÖ 666 yılında inşa edilmiştir. Sinop’un önemli tarihi hazinelerinden biri olarak gösterilen kilise, bütün dünyadan arkeoloji ve tarih severleri kendine çekmektedir. Balatlar Kilisesi, Roma döneminde inşa edilerek Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde aktif olarak kullanılmıştır.
5. yüzyılda Bizans Dönemi’nde kiliseye çevrilen yapı, Osmanlı zamanında ise Rumlar tarafından manastır olarak kullanılmıştır. Yapılışının ardından 2000 yıl süresince aralıksız hizmet veren Balatlar Kilisesi, bugün sağlam kalan çok az bölümü ile hala ilgi çekmeye devam etmektedir. Balatlar Kilisesi, Sinop’ta gezilecek en iyi 25 yer listesinde kendisine çok özel bir yer ediniyor.
16. Çeçe Sultan Türbesi
Çeçe Sultan Türbesi, Sinop İlinin Gerze İlçesi Yenikent Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Selçuklular Döneminden kalan tek katlı ve tek odalı bir yapı olan Çeçe Sultan Türbesinin, ön cephesinde küçük boyda, kenarı kesme taştan yapılan kemerli bir giriş kapısı bulunmaktadır. Kapı üzerinde küçük dikdörtgen şeklinde taş üzerine yazılmış bir kitabesi mevcuttur. Türbe binası içerisinde 8 adet sanduka mezar yer almaktadır. Bu sandukaların, Çeçe Sultan’ın kızlarına, Çeçe Sultan’a, Çeçe Sultan’ın oğluna ve Çeçe Sultan’ın sancaktarına ait olduğu bilinmektedir.
Çeçe Sultan’ın asıl adının Seyit Muhammed olduğu, Horasan’da yaşadığı söylenmektedir. Aynı zamanda 12 İmamlardan Musa El-Kazım’ın ve Peygamberimiz Hz. Muhammed’in 7. göbekten torunu olduğu da söylentilere arasındadır. Çevrede yer alan köylüler tarafından her yıl yapılmakta olan Hıdrellez kutlamaları genellikle burada gerçekleştirilmektedir.
17. Alaaddin Cami
Alaeddin Cami, Niğde sancak beyi Ziynettin Beşare tarafından 1223 yılında yaptırılmıştır. Bazı değişimlere uğrayan cami iki kapılıdır. Doğu cephesinde yer alan kapı üzerinde yaz aylarında oluşan gölge, “Taçlı Kadın Başı” silüetini meydana çıkarmaktadır. Söylentiye göre camini ustası, âşık olduğu ve hiç evlenemeyeceğini bildiği Niğde Sancak beyinin kızına duyduğu aşkı sonsuza kadar yaşatmak adına kapı süslemesindeki taşa çizmiştir.
18. Sinop Arkeoloji Müzesi
Sinop Arkeoloji Müzesi, zengin tarihi koleksiyonu ile Samsun’da gezilecek en iyi 21 yer arasında yer almaktadır. Temelleri 1921 yılında atılan Sinop Arkeoloji Müzesi; Grek, Pontus, Paftagonya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Pek çok dönemi kapsayan eşsiz tarihi eserlere sahip olan müze, bölgenin zengin tarihini gözler önüne sermektedir.
Müze içerisinde; Küçük buluntular salonu, taş eserler salonu, amphora salonu, sikke bölümü ve ikona salonu yer almaktadır. Aynı zamanda müze heykeller, mozaik ve mezar taşlarının bahçede sergilendiği bir açık hava müzesi olarak hizmet vermektedir. Sinop merkezinde Okullar Caddesi üzerinde yer alan müzeyi hafta içi her gün ziyaret edebilirsiniz.
19. Salar Köyü Kaya Mezarı
Salar Köyü Kaya Mezarları, İlçe merkezine 10 kilometrelik mesafede yer alan Salar Köyü’nde bulunmaktadır. Paflagonyalılar tarafından yapıldığı tahmin edilen kaya mezarı, çevreye oldukça hâkim bir noktada yer almaktadır. Mezar, kalker kayaların oyulmasıyla yapılmıştır.
10 metre boyunda, 5 metre yüksekliğindeki mezar, yuvarlak olarak 3 adet sütundan meydana gelmektedir. Sütunların üzerinde küp başlıklar ve diz çökmüş halde kabartma aslan heykelleri mevcuttur. Kaya mezarı, sütunların arkasında yer alan bir odadan oluşmaktadır. Ayrıca mezarın etrafında bir kaya tüneli de bulunmaktadır.
20. Terelek Kaya Mezarı
Terelek Kaya Mezarı, Durağan İlçesine 15 kilometre mesafede yer almaktadır. Sütunları yarım daire şeklinde olan mezarın kesik olan kısmından gövdeler yükselmektedir. Yerden 5-6 metre yükseklikte yer alan mezarın sütunların arkasında dikdörtgen bir holü mevcuttur.
Mezar odası, dikdörtgen planlıdır. Aynı zamanda solda ve ortada duvarlara bitişik iki sanduka bulunmaktadır. Mezarın en orijinal yanı cephede yer alan kabartmalardır. Mezarın üst cephesinde iki kabartmadan soldan 1. sütun hizasında bir aslanla mücadele eden insan kabartması vardır.
Gökırmak Vadisine yakın konumda yer alan Terelek Kaya Mezarın ön kısmında sütunların üzerinde alınlık adı verilen kısmında kabartmalar bulunmaktadır. Kabartmada, insan ile aslanın mücadelesinin yanı sıra boynuzlar arasındaki bir insan başı yer almaktadır. Sinop’ta gezilecek en iyi 21 yer listesinde bulunan Terelek Kaya Mezarı’nı ziyaret edebilirsiniz.
21. Sultan Hatun Türbesi
Sultan Hatun Türbesi, Sinop Arkeoloji Müzesi bahçesinde yer almaktadır. Halk arasında “Aynalı Kadın Türbesi” adı ile tanınan türbe, kapısında bulunan kitabeye göre Hicri 797 yılında, Ramazan Ayında inşa ettirilmiştir. Türbenin içerisinde 3 adet sanduka bulunmaktadır. Bu sandukalardan bir tanesi, Osmanlı Padişahı Orhan Bey’in oğlu Süleyman Paşa’nın kızı Sultan Hatun’a aittir.
Diğer sandukaların kime ait olduğu belli değildir. Kare plana sahip olan Sultan Hatun Türbesi, kesme taştan yapılmıştır. Döneminde yapılan diğer kare planlı türbelere bakıldığı zaman üst örtüsünün kubbe olması gereken yapı, günümüzde ahşap çatı ve alaturka kiremit ile kaplıdır. Ön cephesinin dışında diğer üç cephesinde birer adet olmak üzere toplam 3 adet pencere yer almaktadır.
Sinop’ta Gezilecek Yerler
Hem yaz tatillerinde hem de kışın ziyaret edebileceğiniz şehirde, kültürel ve tarihi bir keşfe çıkabilirsiniz. Şehir, tarihi camilerden görkemli kalemlere, tertemiz sahillerden yemyeşil ormanlara kadar pek çok güzelliği barındırmaktadır.
Yazın serin, kışın ise ılık bir havaya hâkim olan Sinop, Mayıs ve Kasım ayları arasında ideal bir havaya sahiptir. Şehir bu tarihlerde keşfedilmek için oldukça uygundur. Osmanlı Dönemi’ne tanıklık eden tarihi yapıları ziyaret ederek keyifli anlar geçirebilirsiniz. “Gölge etme başka ihsan istemem” diyen Diyojen’in yaşadığı şehirde tarihi bir yolculuk yapabilirsiniz.
Sinop’ta gezilecek en iyi 21 yer listesinde bulunan doğal güzellikler ve tarihi mekanları gezebilir, benzersiz bir tatil deneyimi elde edebilirsiniz. Sinop Restoran ve Sinop’ta Ne Yenir yazılarımızı da inceleyebilir, Sinop hakkında detaylı bilgi edinerek gezinizi planlayabilirsiniz.
Mesaj bırak