Siirt, Mezopotamya ve Anadolu’nun kesiştiği noktada, oldukça önemli bir konumdadır. Milattan önceki devirlerden bu yana sayısız uygarlığı bünyesinde barındıran Siirt kadim bir tarihe sahiptir. Anadolu’da Türklerin yerleştiği ilk topraklar olarak bilinir. Özellikle köklü tarihine işaret eden eski yapıları ve doğal güzellikleri ile ünlüdür.
Yaz aylarında muhteşem doğa manzarasına ev sahipliği yapan Siirt, sonbaharda bambaşka bir güzelliğe bürünür. Bölgeyi ziyaretinizde şehrin meşhur lezzetlerini tatmanızı öneririz. Büryan kebabından mihr çorbasına, Siirt kitelden asideye varana kadar yörenin kendine has sayısız lezzeti mevcuttur.
Anadolu mutfak kültürünün değerli yemeklerinden örnekler bulabileceğiniz Siirt mutfağının özel lezzetleri, şehir gezisine dahil etmeniz gereken ayrıntılardandır. Tüm bu lezzetlerin yanı sıra Siirt gezilecek yerler bakımından da oldukça zengin bir bölgedir. İşte Siirt’te gezilecek en iyi yer 20 yer listesi!
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Siirt en iyi otellerini keşfetmek için « Siirt Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Siirt’te Gezilecek En İyi 20 Yer
1. Sağlarca Kaplıcası
Sağlarca Kaplıcası, Eruh ilçesi ve Sağlarca Köyü sınırlarında bulunur. Sağlarca Kaplıcası’nın bilinen diğer ismi Billoris Kaplıcası’dır. Siirt merkeze yaklaşık 17 kilometre mesafededir. Şifa kaynağı kaplıcanın suları Baton Vadisi’ndeki çayın yanında bulunan mağaradan çıkar.
Sülfat, klorür, kalsiyum ve sodyum bakımından zengin olan kaplıcanın suyu yaklaşık 36 derecedir. Tek bir kaynaktan çıkmasıyla dikkat çeken Sağlarca Kaplıcası, romatizmadan eklem ağrılarına varana kadar pek çok rahatsızlıkta şifa amaçlı ziyaret ediliyor. Siirt’te gezilecek en iyi 20 yer listesinde bulunan Sağlarca Kaplıcasına ziyarette bulunabilirsiniz.
2. Botan Çayı
Botan Çayı Siirt’e özgü güzelliklerden bir diğeridir. Dicle Nehri’nin kolu olan Botan oldukça tarihsel bir bölgede konumlanmıştır. Adını geçmiş dönemde hüküm sürmüş Botan Beyliği’nden alan çay güzelliği ile hayranlık uyandırıcı bir manzaraya sahiptir.
0 metre rakımla doğarak farklı şehirleri gezen ve Dicle Nehri’ne dökülen doğa harikası Botan Çayı’nı görmenizi tavsiye ederiz. Bu tarihi bölgede konumlanan çayda kano keyfi başta olmak üzere çeşitli etkinlikler gerçekleştirmek mümkün. Muhteşem manzarası ve tertemiz havasıyla Siirt’te gezilecek en iyi 20 yer başlığına Botan Çayı’nı dahil edebilirsiniz.
3. İsmail Fakirullah Türbesi
İsmail Fakirullah Türbesi, ülkemizin tarihi mekanlarından biridir. Siirt’in, Aydınlar ya da Tillo olarak bilinen ilçe sınırlarındadır. 8. yüzyılda Erzurumlu İbrahim Hakkı tarafından hocası olan İsmail Fakirullah için yaptırılmıştır.
Türbede oldukça özel bir düzenek mevcuttur. Her sene 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde sabah saatinde gün ışıkları 5 dakika boyunca sandukanın üzerine yansır. Ayrıca İstanbul’da yer alan Miniatürk’de İsmail Fakirullah Türbesi’nin bir maketi bulunur.
2015 senesinde UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi dahilinde yer almıştır. Türbede sanat tarihi açısından değerli tarihi yapılar bulunur. Oldukça görkemli bir mimariye eşlik eden yapıdaki ışıklandırma için bazı yorumlar yapılmıştır.
Denilene göre İbrahim Hakkı Hazretleri, hocasının ölümü üzerine “Onun başucuna doğmayan güneşi neyleyim?” diyerek bu eşsiz yapıyı ortaya çıkarmıştır. Özellikle Güneş’in çarptığı 23 Eylül ve 21 Mart ekinoks tarihlerinin seçimi de dikkat çekicidir.
4. Siirt Saat Kulesi
Siirt Saat Kulesi ve çevresi, şehirde yer alan önemli yapılardan biridir. Zaten oldukça köklü bir geçmişe ev sahipliği yapan Siirt, tarihi eserleri ile bunu kanıtlar niteliktedir. Şehrin merkezinde yer alan Saat Kulesi orijinal kulenin yıkılmasından sonra yapılmıştır.
1905 yılında Alaaddin Paşa tarafından yaptırılmış olan kule zaman içinde yıkılmıştır. Ardından 1975 yılında yeni haliyle tekrar inşa edilmiştir. Yapımında iki renkli kesme taş kullanılan özel bir eserdir.
Siirt’in ihtişamlı tarihine göz kırpan nitelikteki Saat Kulesi bölgede gezilecek özel yerler arasındadır. Siirt gezilecek yerler listenize başlarken merkezden hareket edebilir ve tüm şehri Saat Kulesi’ni başlangıç kabul ederek gezebilirsiniz.
5. Rasıl Hacar
Rasıl Hacar, Siirt merkezde yer alan bir müzedir. Şehrin en güzel manzarası olarak kabul edilen bölge bir diğer bilinen ismi ile delikli taştır. Botan Çayı’na karşı eşsiz bir konumda bulunan alan bir kanyondur.
Şehrin Güneydoğu kısmında yer alan Rasıl Hacar merkeze ortalama 4 kilometre mesafededir. Muhteşem manzaraya eşlik eden bölge 370 metre yükseklikten manzara sunar.
Tarih öncesi devirlerde kireç taşlarının oyulmasıyla meydana getirilmiştir. İnsanlar tarafından yapılan iki farklı mağaranın da bölgede yer aldığı biliniyor. Erzak ve su bölmelerinin görülebildiği bu mağaralar Delikli Taş’la birlikte şehrin tarihine ışık tutuyor. Yamaç paraşütü gibi doğa severlerin ilgi gösterdiği imkanları barındıran Rasıl Hacar, fotoğraf çekimleri için de ideal bir alandır.
6. Botan Vadisi Milli Parkı
Botan Vadisi Milli Parkı, ülkemizin ve Siirt’in değerli alanlarından biridir. Merkez ilçede konumlanan milli park güzelliği ile hayranlık uyandırıcı bir yapıdadır. Bölge 15 Ağustos 2019’da Milli Park ilan edilmiştir.
Hem tarihi hem de coğrafi açıdan oldukça önemlidir. Toplam 120.000 dönüm ve 29 kilometrelik alanda konumlanan Botan Vadisi pek çok etkinliği de bünyesinde barındırır.
Rafting ve yamaç paraşütü gibi sporlar için oldukça elverişli bir alandır. Ayrıca doğal güzellikleri ile ziyaretçileri kendine hayran bırakır. Siirt’te gezilecek en iyi 20 yer başlığında ziyaret edebileceğiniz yerlerden birisi de Botan Vadisi Milli Parkı’dır.
7. Veysel Karani Türbesi
Veysel Karani Türbesi, Siirt’in Baykan ilçesinde Veysel Karani beldesinde yer alır. Siirt merkeze yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunan önemli yapı; inanç turizmi açısından oldukça değerlidir. Siirt’te bulunan tarihi mekanlardan birisi olan Veysel Karani Türbesi her sene dünyanın pek çok farklı bölgesinden ziyaretçi kabul eder.
Yemen’de doğan ve İslam dünyası için önemli isimlerden birisi olan Veysel Karani anısına pek çok farklı türbe yapılmıştır. Bunlardan birisinde Siirt’tedir ve türbenin bu bölgede olması sebebiyle çok sayıda insan ilçeye seyahat gerçekleştirir. Mevcut turizm kapasitesi ile Veysel Karani Türbesi Siirt’te en çok ziyaret edilen yerler arasındadır.
8. Sultan Memduh Hazretleri Türbesi
Sultan Memduh Hazretleri Türbesi, Siirt’in Aydınlar ilçesindedir. Siirt gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bölge; Tillolu Sultan Memduh’un türbesine ev sahipliği yapan mekandır. İbrahim Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın öğrencisi olduğu bilinen Sultan Memduh’un 47.000 beyitlik Divan’ı olduğu bilinmektedir.
1847 yılında vefat eden Sultan Memduh anısına yapılan türbe çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır. Edebi açıdan oldukça değerli bir eser olarak bilinen Sultan Memduh Divanı’nının Türkçe’ye tercümesi yapılmıştır. Çevirisi yapılarak basılmış olan ilk cildin tercüme emeği Ahmet Arıtürk’e aittir.
9. Siirt Ulu Camii
Siirt Ulu Camii, yapım tarihi net olarak bilinmese de oldukça köklü bir geçmişe sahip olduğu bilinen yapılar arasındadır. Yapımından kısa süre sonra zarar gören eser, 523 senesinde Irak Selçuklu hükümdarı Muhammed Tapar tarafından yenilenmiştir.
Aynı şekilde 658 tarihinde de tamir ettirilen yapının yanına medrese eklenerek külliye vasfına kavuşması sağlanmıştır. 1905’te Osmanlı döneminde caminin ve minaresinin onarımı gerçekleşmiştir. 1957 ve 1980 seneleri arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tekrar onarılmış ve daha sonra çok kez yenilenmiştir.
Caminin ilk yapıldığı haliyle Büyük Selçuklu mimarisine dair temel özellikler gösterdiği ifade edilebilir. Farklı kültürlerin hakimiyetinde değişik mimari anlayışlarla yenilenen cami, eşsiz bir medeniyet ürünüdür. Siirt’te gezilecek en iyi 20 yer listenize Siirt Ulu Cami’yi dahil edebilirsiniz.
10. Tillo Kalesi ve Cam Seyir Terası
Tillo Kalesi ve Cam Seyir Terası, şehrin eşsiz doğal güzellik ve yapılarını seyretmeyi mümkün kılar. Cam seyir terası mimari itibarı ile Artvin cam teras ve Safranbolu kristal teras gibi eserlerle benzer bir yapıdadır. 2016 tarihinde hizmete açılan seyir terasının yanı sıra bölgede görülmesi gereken yerlerden birisi de Tillo Kalesi’dir.
Her iki yapı da muhteşem güzellikteki Botan Vadisi’nin manzarasına sahiptir. Cam terasın vadi üzerindeki yüksekliği toplam 1100 metredir. Çelik konstrüksiyon kullanılarak inşa edilen teras 5 metre genişlik ve 7 metre uzunluğa sahiptir.
Güvenlik ve görsel amaçlı yerleştirilen korkuluklar 1,30 metre boyundadır. Ayrıca gerekli önlemler açısından ziyaret sırasında terasa en çok 30 kişinin çıkması serbesttir. Siirt gezilecek yerler kategorisinde güzeller güzeli Tillo Kalesi ve cam seyir terasını değerlendirebilirsiniz.
11. İrun Kalesi
İrun Kalesi, Siirt’in Şirvan ilçesi sınırlarındadır. Sarp dağlarda zirvede konumlanan kale etkileyici bir görsele sahip. Ayrıca köklü bir tarihe işaret eden İrun Kalesi kültürlerin buluşma noktasındadır. Yapının üçgen formuna sahip olmasının sebebi 3 farklı vadiye hâkim konumda bulunmasıdır.
Güvenlik, ticari ve askerî açıdan denetimlerin yapıldığı kale Osmanlı dönemi için de önemli bir yapı olmuştur. Bölgenin en dikkat çekici serlerinden birisi olarak öne çıkan İrun Kalesi eşsiz bir mimari örneğidir. Şirvan ilçesinin yaklaşık 40 kilometre kuzeyinde dağların doruğunda kurulan mekân oldukça etkileyicidir.
12. İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi
İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi; Türk alim, sosyolog ve mutasavvıf olan Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın kabrinin bulunduğu yerdir. 1703 yılında Erzurum’da doğan İbrahim Hakkı aynı zamanda Marifetname adlı eserin yazarıdır. Babasının isteğiyle amcası tarafından Tillo’ya götürüldükten sonra hocası İsmail Fakirullah ile tanışır.
Tasavvufla ilgili ilk izlenimlerini babasından alan İbrahim Hakkı, 1734 senesinde hocasının vefatı üzerine Erzurum’a dönmüştür. 1738 yılında hacca gittikten sonra Ferüdittin Attar ve Ömer Hayyam gibi değerli şairlerin şiirlerini toplayarak geniş bir eser hazırlamıştır.
Lübbü’l Kütüb ismini verdiği kitapta kendine ait iki manzume de mevcuttur. Değerli Türk mutasavvatlarından birisi olarak kabul edilen Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi, hocası İsmail Fakirullah’ın türbesinin bulunduğu yerdir.
13. Çemikari Yaylası
Çemikari Yaylası, biyolojik zenginlikleri ve eşsiz balları ile ünlüdür. Pervari balı ismi ile ünlü ülke sınırlarını aşan bal çeşidi burada üretilir. 17 sene önce Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi ile tescillenmiş olan bal bölgede ünlüdür.
2047 rakıma sahip Herekol dağının eteklerinde bulunan yayla doğanın tam kalbindedir. Güzelliği ile görsel şölen sunmasının yanı sıra şifalı Pervari balıyla da meşhur hale gelmiştir. Zengin florası sayesinde bugün karakovan balının kaliteli üretim yerlerinden biridir. Siirt gezilecek yerler listenize hem gezi için hem de şifa kaynağı balın tadına bakmak için Çemikari Yaylası’nı dahil etmenizi öneririz.
14. Derzin Kalesi
Derzin Kalesi, şehrin Baykan ilçesinde Derzin yani Adakale köyündedir. Sarp bir alanda konumlanan kale, ilçenin yaklaşık 8 kilometre doğusundadır. Zengin bir tarihe şahitlik eden Derzin Kalesi’nin gözetleme kuleleri hala sağlamdır. Farklı bölgeleri ziyaret ederken tarihte yolculuk yapmaktan hoşlanıyorsanız; Derzin Kalesi Siirt’te gezilecek en iyi 20 yer listenize eklemeniz gereken yerlerden birisi.
15. Siirt Mağaraları
Siirt Mağaraları, şehrin kadim tarihine ışık tutan niteliktedir. Bölgenin kalkerli jeolojik yapısı nedeniyle çok sayıda mağaraya sahip olduğu bir gerçektir. Bu mağaralardan her biri doğal oluşumlardır ve genelde vadi boyunda yoğunluktadır.
Kalkerli yapının suya karşı dirençsiz olması nedeniyle doğa harikası olarak karşımıza çıkan Siirt mağaraları meydana gelmiştir. Hayranlık uyandıran yapısı ve özgün dokusuyla mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Siirt mağaralarından şehrin manzarasını seyre dalabilir ve eski yerleşim alanlarından olan kadim kente yakından bakabilirsiniz.
16. Erzen Ören Yeri
Erzen Ören Yeri, konumu itibariyle Siirt ve Batman arasındadır. Şehrin ilk yerleşim yerlerinden birisi olmasının yanı sıra en büyük alanlar arasındadır. Tam olarak Gökdoğan ve Bozhöyük köyleri arasında kalır.
3 tepenin egemenliğinde kurulan bölge tarihte verimli toprakları ile ünlüdür. Oldukça stratejik bir konumda yer alan Erzen kenti bir kale şehir olarak tasarlanmıştır.
Bölge özellikle tarihi değer bakımından da dikkat çekicidir. Malazgirt Savaşı’ndan sonra Selçukluların Anadolu’ya girdiklerinde yerleştiği ilk bölge olarak kabul edilir.
Orta Çağda da elverişli yapısıyla ilgi gören kent günümüze tarihi pek çok kalıntı ve muhteşem bir alan bırakmıştır. Bugün Erzen Ören Yeri olarak bilinen alanda arkeolojik kazıların varlığı mevcuttur. Siirt’in tarihine yakından şahitlik etmek isterseniz Erzen Ören Yeri’ni ziyaret edebilirsiniz.
17. Kormas Kalesi
Kormas Kalesi, bilinen diğer ismi ile İncekaya Kalesi’dir. Bizans dönemine ait bir yapı olmakla birlikte görünümü şatoya benzetilir. Şirvan ilçesinin yaklaşık 10 kilometre uzağındadır.
Kale, İncekaya köyünde yer almaktadır ve görülmeye değer bir mimariye sahiptir. Bölgenin çok kültürlü yapısını gözler önüne seren Kormas Kalesi şehrin özel tarihi eserlerinden birisidir.
Bir tepe üzerinde konumlanan Osmanlı döneminde ve 1666 senesinde yapıldığı bilinmektedir. 1702 yılında yenilenen kalenin içinde pek çok oda mevcuttur. Ev olarak kullanılan Kormas Kalesi aynı zamanda hamam, ambar, sarnıç, yönetim sarayı ve imaret gibi farklı bölümlerden oluşur.
18. Cumhuriyet Camii
Cumhuriyet Camii, şehrin özel yapılarından birisi olarak merkezi konumda yer almaktadır. Şehrin güzelliklerini yansıtan Cumhuriyet Cami eski ismi ile Hıdrü’l Ahdar Cami olarak bilinir. Bölgenin en eski yapılarından birisi olarak bilinen mekân kesme taşlardan özenle hazırlanan bir mimariye sahiptir. Caminin ilk yapıldığında tek kubbeli inşa edildiği ve sonra iki kubbeli farklı bir bölümünü eklendiği bilinenler arasındadır.
Caminin yanında bulunan çeşmenin tarihi ise Selçuklu dönemine dek uzanır. 1929 senesinde cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk’ün Siirt gezisi sırasında camiyi gördüğü ve bakımsız olması nedeniyle restore edilmesini istediği bilinmektedir. Restorasyon işleminden sonra tarihi mekan Cumhuriyet Cami olarak anılmaya başlanır. Siirt gezilecek yerler listenize köklü tarihe sahip Cumhuriyet Cami’yi dahil edebilirsiniz.
19. Kozluk Kalesi
Kozluk Kalesi; Siirt, Silvan ve Hasankeyf arasındaki bölgededir. Tarihi Erzen kentinin önemli kalelerinden birisi olma ünvanına sahiptir. Milattan sonra 416 senesinde ters hanedanlığı için önemli bir inanç merkezi olarak yaptırılmıştır.
Kayalık tepe üzerinde konumlanan Kozluk Kalesi zaman içinde İpek Yolu’nun çok önemli bir uğrak noktasına dönüşmüştür. Kültür turizmi açısından oldukça değerli olan Kozluk Kalesi, Kale Mahallesi’ndedir.
20. İbrahimbey Camii
İbrahimbey Camii, Kale Mahallesi’nde yer alan önemli tarihi bir eserdir. Caminin giriş kapısında bulunan kitabede kim tarafından yaptığı ifade edilmiştir. 1705 senesinde İbrahim Bey’in yaptırmış olduğu önemli eser oldukça etkileyicidir.
Siirt’in tarihi yapılarında görülen ve sadeliğin ihtişamını taşıyan kesme taşlarla kaplı bir eserdir. Günümüzde sağlam şekilde ulaşan ve mimarisi ile dikkatleri üzerine çeken İbrahimbey Camii, Siirt gezilecek yerler listenize dahil edebileceğiniz özel bir mekandır.
Siirt’te Gezilecek Yerler
Mezopotamya ve Anadolu topraklarının kesişim noktasında bulunan Siirt, tarihin tanıklarından biridir. Öyle ki şehrin kendine has dokusu görenleri hayran bırakacak yapıdadır. Kesme taşlarla bezeli tarihi eserleri, gizli cenneti andıran yaylaları, kaplıcaları ve tüm doğal güzellikleriyle Siirt görülmeye değerdir.
Köklü tarihin izlerini şehrin her yerinde görmek mümkündür. Farklı pek çok medeniyete ve tarihsel sürece ev sahipliği yapan şehir, aynı zamanda tabiat harikalarıyla da keşfedilmeyi beklemektedir. Daha fazla bilgi için Siirt Restoran ve Siirt’te Ne Yenir yazılarımıza bakabilirsiniz.
Mesaj bırak