Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

Şanlıurfa, ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde konumlanıyor ve yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük 7. şehri olarak biliniyor. Köklü bir tarihe sahip olan Şanlıurfa, dünyanın bilinen en eski tapınağı olan Göbeklitepe’ye de sınırları içerisinde yer veriyor. Ayrıca kent, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en kalabalık şehri olarak da dikkat çekiyor.

Birçok sayıdaki medeniyetin izlerini taşıyan Şanlıurfa, ya da eski çağlardaki adıyla Edessa, kutsal şehir ve Peygamberler şehri gibi sıfatlar da taşıyor. Başta İbrahim Peygamber ve Kral Nemrud hikâyeleri olmak üzere çok sayıdaki hikâyeni, bu topraklara yaşanıldığına inanılıyor olmasının bu sıfatlar üzerindeki etkisi büyük. Kentin bir diğer önem arz eden yönü ise Suriye sınırında yer alması.

Milli Mücadele Dönemi’nin etkin ketlerinden biri olan Şanlıurfa, Cumhuriyet’in ilanından sonra 1924 yılında il statüsüne kavuştu. Kentin “şanlı” unvanını alması ise 1984 yılında gerçekleşti. Karakteristik yapısı, tarihi önemi ve doğal güzellikleri ile keşfetmeye doyamayacağınız Şanlıurfa gezilecek en iyi 40 yer listemiz, kentin tüm özelliklerini gözler önüne seriyor.

Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Şanlıurfa en iyi otellerini keşfetmek için « Şanlıurfa Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.

Şanlıurfa Gezilecek En İyi 40 Yer

1. Göbeklitepe

Göbeklitepe, Şanlıurfa gezilecek yerler listemizin başlangıç noktası. Kentin en önemli tarihi mekanı olan Göbeklitepe, sadece Şanlıurfa ve Türkiye için değil, tüm dünya için büyük bir önem taşıyan bir merkez. Belirtmiş olduğumuz gibi dünyanın bilinen en eski tapınağı olan Göbeklitepe’nin tarihi MÖ 10 bin yılına kadar uzanıyor. İnsanlık tarihine dair önemli bilgiler içeren Göbeklitepe, dünya arkeoloji tarihine de yön veriyor.

İlk olarak 1983 yılında tarlasının süren bir çiftçi tarafından keşfedilen Göbeklitepe’de gerçek anlamda kazı çalışmaları 1995 yılında başlıyor. Neolitik Dönem’de inşa edildiği düşünülen ve son derece geniş bir alana yayılan Göbeklitepe, UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesi’nde de yer alıyor. Her yıl yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan bu dünya mirası, kentin Haliliye ilçesinde ve şehir merkezinden 20 km’lik bir uzaklıkta konumlanıyor.

Göbeklitepe - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Göbeklitepe – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

2. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, kentin tarihi zenginliğini yansıtan en dikkat çekici noktalardan biri olarak öne çıkıyor. Kent merkezinde konumlanan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nin oluşmasını sağlayan çalışmalar 1948 yılına dayanıyor. Müzenin inşaatına ise 1956 yılında başlanıyor ve 1969 yılında hizmete açılıyor. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi üç katlı son binasına da 2015 yılında kavuşmuş.

Kazı eğitim alanının da bulunduğu müzede; 33 adet canlandırma alanı ve 14 adet sergi salonu hizmet veriyor. Ayrıca Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen eserler ait oldukları dönemlere göre tasnifleniyor. Son olarak Göbeklitepe’den çıkarılan eserlerin de Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde sergilendiğini ilave edelim. Bizans ve İslami dönemlere ait çeşitli kalıntıları da müze de yerinde keşfedebilirsiniz.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

3. Balıklıgöl

Balıklıgöl, Şanlıurfa’nın sembol yerlerinden ve en önemli turistik bölgelerinden biri. Şanlıurfa’nın merkezinde bulunan Balıklıgöl’ün genişliği 30, uzunluğu 150, derinliği ise 2-3 metre. Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini cezbeden Balıklıgöl’de sazan balıkları yetiştiriliyor. Bu balıklara halk tarafından büyük bir saygı gösteriliyor ve tüketilmiyor.

Balıklıgöl aynı zamanda bir rivayete de konu oluyor. Bu rivayete göre Hz. İbrahim’in ateşe atıldıktan sonra bir mucize gerçekleştiğine, o mucizenin de Balıklıgöl ve çevresinde meydana geldiğine inanılıyor. Balıklıgöl Şanlıurfa gezilecek yerler listesinin muıtlaka ilk sıralarında yer almalı.

Balıklıgöl - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Balıklıgöl – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

4. Şanlıurfa Kalesi

Şanlıurfa Kalesi, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunuyor. Urfa Kalesi olarak da anılan yapının tam olarak konumlandığı nokta ise Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı Dambak Tepesi. Kent ile özdeşleşen Şanlıurfa Kalesi’nin MÖ 2 bin yılında Romalılar tarafından inşa ettirildiği biliniyor.

Kaleye ev sahipliği yapan Dambak Tepesi’nin tarihi ise MÖ 10 bin yılına kadar uzanıyor. Şanlıurfa Kalesi üzerinde bulunan iki taş sütunun Hz. İbrahim’in mancınık tekniği ile ateşe atılırken kullanıldığı rivayet ediliyor. Ayrıca Şanlıurfa Kalesi’nin Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde restore edildiğini de belirtelim.

Şanlıurfa Kalesi - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Şanlıurfa Kalesi – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

5. Eski Halfeti

Eski Halfeti, Şanlıurfa gezilecek yerler listemizde sıradaki adres. Kayıp Kent ya da Saklı Cennet olarak da nitelendirilen Eski Halfeti, turistik bir bölge kimliğinde karşımıza çıkıyor. Özellikle 2000 yılında Birecik Barajı’nın yapımıyla büyük bir kısmının sular altında kaldığı Eski Halfeti’de yerleşim birimi bulunmuyor.

Masalsı ara sokaklarıyla ve tarihi evleriyle büyüleyici bir atmosfere sahip olan Eski Halfeti, sakin yapıda. Eski Halfeti, bu yapısıyla Dünya Yavaş Şehirler kategorisinde yer alıyor ve “Cittaslow” olarak ifade ediliyor. Ayrıca Eski Halfeti’nin sular altında kalan kısmını da tekne turlarıyla gezmek mümkün.

Eski Halfeti - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Eski Halfeti – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

6. Barutçu Hanı

Barutçu Hanı ya da Bakırcılar Çarşısı, kentin Eyyübiye ilçesinde yer alıyor. Klasik Osmanlı mimarisi ile dikkat çeken Barutçu Hanı, 17.yüzyıldan günümüze kalmayı başarmış bir yapı. Tarihi İpekyolu üzerinde bulunuyor olması Barutçu Hanı’nı döneminin önemli merkezlerinden biri haline getirmişti.

Günümüzde ise restore edilerek bir turizm noktası haline getirilen Barutçu Hanı, Şanlıurfa’yı ziyaret edenler tarafından yoğun bir ilgi görüyor. Han, “barutçu” adını ise Kurtuluş Savaşı döneminde barut ve askeri malzemelerin burada muhafaza edilmesinden alıyor. Dikdörtgen planlı bir yapıya sahip olan Barutçu Hanı, bir dönem Yahudi bir aile tarafından işletilmesi nedeniyle halk arasında “Yahudi Hanı” olarak da biliniyor.

Barutçu Hanı - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Barutçu Hanı – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

7. Rizvaniye Camii

Rizvaniye Camii, şehrin sembol noktalarından Balıklıgöl’ün hemen dibinde ziyaretçilerini bekliyor. 1736 yılında Rakka Valisi Rıdvan Ahmet Paşa tarafından yaptırılan Rizvaniye Cami, üç kubbeye sahip. Caminin girişindeki ahşap kapı, çivi kullanılmadan kakma ve geçme tekniği kullanılarak tasarlanmıştır.

Her yönden açılan pencereleri ile aydınlık bir iç atmosfere sahip olan Rizvaniye Camii, Şanlıurfa’nın önemli dini merkezlerinden bir olarak gösteriliyor. Dolayısıyla Şanlıurfa gezilecek yerler listenizde kesinlikle Rizvaniye Camii, kesinlikle bulunmalı.

Rizvaniye Camii - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Rizvaniye Camii – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

8. Bazda Mağaraları

Bazda Mağaraları, Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde konumlanıyor. İlçe merkezine 19 km’lik bir mesafede yer alan Bazda Mağaraları, şehir merkezinin ise 67 km’lik uzaklığında yer alıyor. 2 binlik bir tarihe sahip olan Bazda Mağaraları’nın aynı zamanda Romalılar tarafından inşa ettirildiği düşünülüyor. Tarihin izlerini taşıyan Bazda Mağaraları, zamanında çok sayıda yapının taşlarının temin edildiği bir alan olarak da öne çıkıyor.

Bazda Mağaraları - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Bazda Mağaraları – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

9. Yeni Arabi Camii

Yeni Arabi Camii, Şanlıurfa gezilecek yerler listemizde yer alan dini merkezlerden bir diğeri. Şanlıurfa’nın merkezinde konumlanan Yeni Arabi Camii, sadece dini değil aynı zamanda tarihi bir yapı niteliğinde. Caminin 1743 yılında Muhammed Fazili Efendi tarafından yaptırıldığı biliniyor. Bu bilgiye ise minare kaidesindeki bilgiden ulaşılıyor.

Yeni Arabi Camii - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Yeni Arabi Camii – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

10. Hz. İbrahim Mağarası

Hz. İbrahim Mağarası, Şanlıurfa kentinin en ilgi çekici noktalarından biri. Mağaraya gösterilen bu ilginin nedeni ise Hz. İbrahim’in bu mağarada doğduğuna inanılması.

Hz. İbrahim Mağarası’nın bu denli önemli bir rivayete konu olması, burayı Şanlıurfa’daki inanç turizminin kalbine yerleştiriyor.

Hz. İbrahim Mağarası’nı önemli bir kılan bir diğer detay ise buradan çıkan su. Mağaradan çıkan suyun, zemzem suyundan sonra en şifalı su olarak kabul ediliyor.

Son olarak Hz. Muhammed’in sakalının bir telinin de Hz. İbrahim Mağarası’nda bulunduğunu ilave edelim.

Hz. İbrahim Mağarası - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Hz. İbrahim Mağarası – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

11. Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nin hemen yanında konumlanıyor. Roma villalarına ev sahipliği yapan Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Şanlıurfa Belediyesi’nin altyapı çalışmaları sırasında tesadüfen keşfedilmiş.

Keşfedilmesinin ardından derinleştirilen kazı çalışmaları sonucunda mozaiklerin bulunduğu alan ortaya çıkarılıyor ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi de buraya inşa ediliyor. Elde edilen mozaikler arasında Savaşçı Amazon Kraliçeleri’nin tasvirleri de yer alıyor. Bu tasvirler, Haleplibahçe Mozaik Müzesi’ni daha önemli hale getiriyor. Son olarak Şanlıurfa ve çevresinde elde edilen Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nde sergileniyor.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Haleplibahçe Mozaik Müzesi – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

12. Fırfırlı Camii

Fırfırlı Camii ya da On İki Havari Kilisesi Aziz Havariler Kilisesi Şanlıurfa’nın merkezinde bulunuyor. Cami, bugünkü adını ise süsmelerinde yer alan rüzgargülü şekillerinden alıyor. 1956 yılında kiliseden camiye dönüştürülen bu yapı, bir isim konulmaması nedeniyle Fırfırlı Camii olarak anılmaya devam ediyor. Bazilika planda inşa edilen yapı, göz kamaştıran taş işçiliği sayesinde görkemli bir yapıya bürünüyor.

Fırfırlı Camii - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Fırfırlı Camii – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

13. Şanlıurfa Tarihi Kapalıçarşı

Şanlıurfa Tarihi Kapalıçarşı, kentte alışverişin kalbi olarak nitelendiriliyor. Düzgün kesme taşlar kullanılarak 1562 yılında inşa ettirilen Şanlıurfa Tarihi Kapalıçarşı, Osmanlı Dönemi’nden günümüze miras kalan bir yapı. 4 kapıya sahip olan Şanlıurfa Tarihi Kapalıçarşı’nın içerisinde sağlı sollu dükkanlar konumlanmış durumda.

Bu dükkanlarda genel olarak yöresel lezzetler, kıyafetler ve aksesuarlar satılıyor. Otantik yapısıyla da dikkat çeken Şanlıurfa Tarihi Kapalıçarşı, kentte alışveriş yapmak isteyenlerin ilk yöneldiği adres.

Şanlıurfa Tarihi Kapalıçarşı - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Şanlıurfa Tarihi Kapalıçarşı – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

14. Harran Ovası

Harran Ovası, Şanlıurfa’nın merkezinden yaklaşık olarak 72km’lik bir uzaklıkta misafirlerini ağırlıyor. Göbeklitepe’ye de ev sahipliği yapan Harran Ovası, Şanlıurfa’nın sınırları içerisinde başlıyor ve Suriye’ye kadar uzanıyor. Verimli topraklarıyla bilinen ovada ağırlıklı olarak pamuk üretimi yapılıyor.

Denizden 500 metre yüksekliğe sahip olan Harran Ovası, uçsuz bucaksız bir manzaraya da sahip. Son olarak ovada hem ­Akdeniz ikliminin hem de karasal ikilimin etkilerinin görüldüğünü belirtelim.

Harran Ovası - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Harran Ovası – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

15. Halil-Ül Rahman Camii

Halil-Ül Rahman Camii, Balıklıgöl’ün yanında ikamet ediyor. Şanlıurfa’nın merkezinde yer alan önemli dini noktalardan olan Halil-Ül Rahman Camii, halk arasında Döşeme Camii olarak da anılıyor. Taş yapısı ve görkemli görünümü ile dikkat çeken Halil Ür Rahman Camii, 504 yılında Rahip Urbisyus tarafından kilise olarak inşa edilmiştir.

Hz. Meryem adına yaptırılan kilise, Abbasi Halifesi Me’mun döneminde camiye dönüştürülmüş. Yapı, Evliya Çelebi’nin ünlü Seyahatnamesi’nde ise “İbrahim Halil Tekkesi” olarak geçiyor.

Halil-Ül Rahman Camii - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Halil-Ül Rahman Camii – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

16. Gümrük Hanı

Gümrük Hanı, Şanlıurfa gezilecek yerler listemizde sıradaki durak. Kent merkezinde konumlanan ve otantik yapısı ile dikkat çeken Gümrük Hanı, Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde, 1563’te Urfa Sancakbeyi Halhallı Behram Paşa tarafından yaptırılmış.

Yüzyılları aşarak Osmanlı Dönemi’nden günümüze misafir kalmayı başaran Gümrük Hanı, canlı atmosferini muhafaza etmeye devam ediyor. Haşimiye Meydanı’nda yer alan Gümrük Hanı, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde kendisine yer bulan, bir diğer eser. Seyyah, ünlü eserinde Gümrük Hanı’ndan “Yetmiş Hanı” olarak bahsediyor.

Gümrük Hanı - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Gümrük Hanı – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

17. Aynzeliha Gölü

Aynzeliha Gölü, Şanlıurfa’nın merkezinde Balıklıgöl bölgesinde konumlanıyor. Balıklıgöl’den daha küçük bir göl olan Aynzeliha Gölü’nün hemen arka tarafında ise Şanlıurfa Kalesi bulunuyor. Kentte ziyaret edilecek en güzel noktalardan biri olan Aynzeliha Gölü, bir efsaneye de konu oluyor.

Rivayete göre Nemrut’un kızı Zeliha, Hz. İbrahim’e aşıktır. Hz. İbrahim’in ateşe atılacağını öğrenen Zeliha, günlerce gözyaşı döker. Zeliha’nın gözü manasına gelen Aynzeliha’nın bu şekilde ortaya çıktığına inanılıyor.

Aynzeliha Gölü - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Aynzeliha Gölü – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

18. Reji Kilisesi

Reji Kilisesi, kentin Eyyübiye ilçesinde konumlanıyor. Bir diğer adıyla Aziz Petrus ve Aziz Paulus Kilisesi olarak da adlandırılan yapı, Hz.İsa’nın iki havarisinin anısına yapıldığından bu ismi taşıyor. 6.yüzyıla ait bir kilise kalıntısının üzerine inşa edilen Reji Kilisesi, yapım tarihi ise 1861. Reji Kilisesi 1924 yılına gelene kadar aktif olarak kullanılmış.

Reji Kilisesi - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Reji Kilisesi – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

19. Şanlıurfa Mutfak Müzesi

Şanlıurfa Mutfak Müzesi, 2011 yılında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Hacıbanlar Evi’nin restore edilmesiyle turizme ve topluma kazandırılmış. Kentin merkezinde yer alan ve beş odadan oluşan Şanlıurfa Mutfak Müzesi’nde, şehrin geçmişten günümüze kadar ulaşan mutfak malzemeleri sergileniyor. Kentin kültürüne dair önemli bir hafıza merkezi olan Şanlıurfa Mutfak Müzesi’nde Urfa mutfağına hakim olan kadınlar yemek kursları da veriyor.

Şanlıurfa Mutfak Müzesi - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Şanlıurfa Mutfak Müzesi – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

20. Urfa Kent Müzesi

Urfa Kent Müzesi, Şanlıurfa gezilecek yerle listemizde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan bir diğer müze. Bir kule içerisinde hizmet vererek misafirlerini ağırlayan Urfa Kent Müzesi’nde şehre dair her şeyi bulabilirsiniz.

Bu çerçevede Urfa Kent Müzesi’nde; kitaplar, el sanatları, geleneksel giysiler, fotoğraflar, tarihi belgeler, peygamber ile ilgili rivayetler, mutfak gereçleri ve müzik aletleri gibi çok sayıda materyal ve doküman sizleri bekliyor. Müzenin hafta içi 09.00-17.00 arasında açık olduğunu da belirtelim. Urfa Kent Müzesi, Şanlıurfa gezilecek yerler listenizde kesinlikle bulunmalı.

Urfa Kent Müzesi - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Urfa Kent Müzesi – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

21. Harran Evleri

Harran Evleri, adından da anlaşılacağı üzere kentin klasik mimarisini yansıtıyor. Bu nedenle Harran Kültür Evi olarak da anılan bu evler, MÖ. 6 bin yılına kadar uzanan köklü bir tarihe sahip. Gerek yapımından kullanılan malzemeler gerekse görüntü açısından ilgi uyandıran Harran Evleri, Konik Kubbeli Evler adıyla da biliniyor. Tamamen iklim şartları göz önünde bulundurularak inşa edilen bu yapılar, yaz aylarında serin, kış aylarında ise sıcak bir atmosfere bürünüyor.

Harran Evleri - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Harran Evleri – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

22. Kızlar Sarayı

Kızlar Sarayı, Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı olan Binekli Köyü’nde yer alıyor. Kasrül Benat adıyla da bilinen Kızlar Sarayı’nın yapım tarihine dair herhangi bir bilgi bulunmuyor. Kentin önemli tarihi yapılarından biri olan Kızlar Sarayı’na dair ilk incelemelerin ise 1905 yılında İngiliz asıllı Gertrude Bell tarafından yapıldığı da biliniyor.

Kızlar Sarayı - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Kızlar Sarayı – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

23. Germuş Kilisesi

Germuş Kilisesi, Germuş Dağlarının eteklerin Germuş Köyü’nde yer alıyor. Kilise, ilçe olarak ise Haliliye’nin sınırlarında konumlanıyor. Bir Ermeni kilisesi olan Germuş Kilisesi, Surp Asdvadzadzin Kilisesi adıyla da biliniyor.

Günümüzde de zamana direnmeye devam eden Germuş Kilisesi’nin 19.yüzyıldan miras kaldığı biliniyor. Ayrıca kilisenin son olarak 1881’de Hagop Ardvisyan tarafından restore edildiği sahip olunan bilgiler arasında.

Germuş Kilisesi - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Germuş Kilisesi – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

24. Şuayb Antik Kenti

Şuayb Antik Kenti, Geç Roma Dönemi’ne ait olan bir yerleşim birimi. Harran ilçesine 45 km’lik bir uzaklıkta misafirlerini ağırlıyor. Şuayb Antik Kenti, Efes Antik Kenti’ni andıran mimarisi nedeniyle “Güneydoğu’nun Efesi” olarak nitelendiriliyor. Misafirlerini bir tür tarih yolculuğuna çıkarmayı vadeden Şuayb Antik Kenti’nde Şuayb Peygamber’in buradaki bir mağarayı ibadethane ve ev olarak kullandığına inanılıyor.

Şuayb Antik Kenti - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Şuayb Antik Kenti – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

25. Tektek Dağları Milli Parkı

Tektek Dağları Milli Parkı, Şanlıurfa gezilecek yerler listemizdeki ilk milli park. Alan Tek Tek Dağları üzerinde konumladığından bir isim ile adlandırılıyor. Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde ikamet eden Tektek Dağları Milli Parkı oldukça geniş bir alana yayılıyor.

2007 yılında milli park ilan edilen Tektek Dağları Milli Parkı bünyesinde; Senem mağarasını, Şuayip Şehri’ni ve Soğmatar harabelerini barındırıyor. Tektek Dağları Milli Parkı, Şanlıurfa kent merkezinden 65 km’lik bir mesafede yer alıyor.

Tektek Dağları Milli Parkı - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Tektek Dağları Milli Parkı – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

26. Çemdin Kalesi

Çemdin Kalesi, kentin Viranşehir ilçesinde konumlanıyor. Tam olarak Şanlıurfa – Viranşehir yolu üzerinde yer alan Çemdin Kalesi, MS. 2.yüzyılda Romalılar tarafından inşa ettirilmiş. Yüksek bir tepede bulunan Çemdin Kalesi, Romalıların ardından; Akkoyunlular, Araplar ve Bizans gibi medeniyetlerin de egemenliğine geçmiş.

Doğu ve batı olmak üzere iki kapısı bulunan Çemdin Kalesi’nin sert kalker taşından yapıldığı görülüyor. Günümüze miras kalmayı başaran ve hala iyi bir durumda olan Çemdin Kalesi, Çimdin Kalesi adıyla da biliniyor. Son olarak kalenin Şanlıurfa’nın merkezinden yaklaşık olarak 75 km’lik bir uzaklıkta misafirlerini beklediğini de ilave edelim.

Çemdin Kalesi - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Çemdin Kalesi – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

27. Deyr Yakup (Yakup Manastırı)

Deyr Yakup (Yakup Manastırı),  Şanlıurfa şehir merkezine yakın bir konumda sadece 10 km gibi bir mesafede yer alıyor. Yerel halk arasında “Cin Değirmeni” ya da “Nemrut’un Tahtı” olarak da anılan Deyr Yakup (Yakup Manastırı)’da bir anıt mezar da yer alıyor. Anıt mezarda ilk satırı Grekçe ikinci satırı ise Pamyra Süryanicesi ile yazılan bir kitabe dikkat çekiyor. Son olarak Kral Nemrut’un bu noktayı sayfiye alanı olarak kullandığına da inanılıyor.

Deyr Yakup (Yakup Manastırı) - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Deyr Yakup (Yakup Manastırı) – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

28. Soğmatar Antik Kenti

Soğmatar Antik Kenti, Tektek Dağları Milli Parkı’nın içerisinde yer alıyor ve Şuayip Antik Kenti’nin de 15 km uzağında konumlanıyor. Roma Dönemi’nden miras kalan Soğmatar Antik Kenti’nin Abgar Krallığı zamanında Harranlıların gezegen ve ay tanrıları için tapındıkları kutsal bir alan olduğu da biliniyor.

İslami Dönem’e kadar önemli bir merkez olmaya devam eden Soğmatar Antik Kenti, çeşitli alanlardan oluşuyor. Ay tanrısı Sin’e tapınmak için kullanılan Pognon Mağarası, Kutsal Tepe, Anıt mezar ve çeşitli kaya mezarlar bunlardan bazıları. Ayrıca burada yer alan kuyunun da Hz. Musa kuyusu olduğuna rivayet ediliyor.

Soğmatar Antik Kenti - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Soğmatar Antik Kenti – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

29. Müslüm Gürses Müzesi

Müslüm Gürses Müzesi, kentin Haliliye ilçesinde kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Şanlıurfa doğumlu olan Müslüm Gürses anısına yaptırılan müze 2013 yılında misafirlerini ağırlamaya başlamış.

Müslüm Gürses Müzesi’nde ünlü ismin; kıyafetleri, kişisel eşyaları, enstrümanları ve kasetleri sergileniyor. Hafta içi açık olan müzeyi 08.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Müslüm Gürses Müzesi - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Müslüm Gürses Müzesi – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

30. Kızılkoyun Mağaraları

Kızılkoyun Mağaraları ya da Kızılkoyun Roma Mağaraları Şanlıurfa’nın merkezinde yer alıyor. 2 bin yıllık tarihi ile dikkat çeken bu mağaralar aynı zamanda şehrin en önemli turizm noktalarından biri olarak öne çıkmayı başarıyor. Son olarak Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlene ve ışıklandırılan Kızılkoyun Mağaraları, etkileyici bir görünüme sahip. Özellikle hava karardığında Kızılkoyun Mağaraları göz alıcı bir görüntüye kavuşuyor.

Kızılkoyun Mağaraları - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Kızılkoyun Mağaraları – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

31. Harran Ören Yeri

Harran Ören Yeri ya da Harran Antik kenti, bölgenin en eski yerleşim birimlerinden biri olarak biliniyor. Bu nedenle de Harran Ören Yeri, özelikle tarih ve arkeoloji meraklılarının Şanlıurfa gezilecek yerler listesinde yer almayı hak ediyor. UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alan Harran Ören Yeri’nin Tevrat’ta geçen Harran’ın da burası olduğuna inanılıyor. Son olarak bölgenin bir açık hava müzesi niteliğinde olduğunu ekleyelim.

Harran Ören Yeri - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Harran Ören Yeri – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

32. Han El Barur Kervansarayı

Han El Barur Kervansarayı, Harran – Bağdat yolu üzerinde ve Tektek Dağları alanında konumlanıyor. Çeşitli alanlardan oluşan Han El Barur Kervansarayı’nda; muhafız odası, ahırlar, mescit, yazlık odalar ve hamam bulunuyor. Han El Barur Kervansarayı ayrıca Anadolu Selçuklu kervansaraylarının bütün niteliklerini taşıyor. Kare görünümlü bir avluya sahip olan Han El Barur Kervansarayı, 1128-1129 tarihlerinde İsa oğlu el-Hac Hüsameddin Ali Bey tarafından inşa ettirilmiştir.

Han El Barur Kervansarayı - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Han El Barur Kervansarayı – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

33. Mevlid-i Halil Camii ve Mağarası

Mevlid-i Halil Camii ve Mağarası, Şanlıurfa’nın merkezinde konumlanan son derece önemli bir alan. Öyle ki Mevlid-i Halil Mağarası’nda Hz. İbrahim’in doğduğuna ve 7 yaşına kadar burada yaşadığına inanılıyor.

Bu nedenle de Mevlid-i Halil Camii ve Mağarası, inanç turizmi açısında kentteki en dikkat çekici lokasyonların başında geliyor. Camii ve mağara kesinlikle Şanlıurfa gezilecek yerler listenizde bulunmalı.

Balıklıgöl civarından konumlanan Mevlid-i Halil Camii ve Mağarası’nın beş büyük evreden geçtiği de biliniyor. Buna göre öncelikle Seleukoslar Dönemi’nde alana tapınak yapılıyor. Yahudilik döneminde ise alanda havra olduğuna değiniliyor.

Hristiyanlığın ilk dönemlerinde de Hristiyan Kilisesi ismiyle kilise yapılıyor. Bizans Dönemi’ne gelindiğinde ise Urfa Ayasofya’sı inşa ediliyor. Son olarak da 1523 yılında Osmanlı Döneminde Muhammed Salih Paşa tarafından aynı nokta cami yaptırılıyor.

Mevlid-i Halil Camii ve Mağarası - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Mevlid-i Halil Camii ve Mağarası – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

34. Halfeti

Halfeti, Fırat Nehri’nin hemen kıyısında yer alıyor. Sadece Şanlıurfa için değil, Gaziantep için de son derece önemli bir nokta olan Halfeti, Güneydoğu’nun kayıp kenti olarak anılıyor. Her ne kadar bölge Şanlıurfa sınırları içerisinde ikamet ediyor olsa da Gaziantep’e çok daha yakın.

Tarih boyunca çok sayıda medeniyete kapılarını açan Halfeti’nin MÖ. 855 yılında Asurlular döneminde kurulduğu biliniyor. 2000 yılında Birecik Barajı’nın açılmasıyla sular altında kalan bölge ise bugün Eski Halfeti olarak adlandırılıyor. Son Halfeti’de; Asma Köprü, Kantarma Mezrası Hanı, Ulu Cami ve Eski Halfeti sokakları olmak üzere ziyaret edebileceğiniz çok sayıda alan bulunuyor.

Halfeti - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Halfeti – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

35. Birecik

Birecik, Şanlıurfa’nın merkezinden yaklaşık olarak 80 km’lik bir uzaklıkta yer alıyor. Geçmişte çok önemli bir merkez ve tersane kenti olan Birecik, günümüzde ise turistik bir bölge olarak hizmet veriyor. Fırat Nehri’nin kıyısında kurulan Birecik’te; Birecik Kelaynak Üretim İstasyonu, Birecik Evleri, Birecik Ulu Camii, Birecik Köprüsü, Birecik Surları ve Birecik Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Birecik, MÖ. 7 bin yıl öncesine dayanan tarihi ile dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra bölge Türkiye’nin en büyük barajı ve hidroelektrik santrali olan Birecik Barajı’na da ev sahipliği yaparak ayrı bir önem kazanıyor.

Birecik - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Birecik – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

36. Hz. Eyüp Mağarası

Hz. Eyüp Mağarası, Şanlıurfa merkezde bulunuyor. Hz. Eyüp Sabır Makamı olarak da anılan Hz. Eyüp Mağarası’nın Hz. Eyüp’ün hastalanıp 7 yıl boyunca çile çektiği yer olduğuna inanılıyor.

Sabır dileyenler de bu mağarayı ziyaret ediyor ve mağaradaki şifalı olduğu düşünülen sudan içiyor.

Hz. Eyüp Mağarası - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Hz. Eyüp Mağarası – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

37. İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi

İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi, 2011 yılından bu yana kentin merkezinde misafirlerini ağırlıyor. Müzede, vefat eden ya da sanat hayatına devam eden sanatçıların mumdan yapılmış heykelleri ve resimleri sergileniyor. Sanatçılarla daha yakından tanışma imkanı bulabileceğiniz müzede kulaklık takarak sanatçıların eserlerini de dinleyebilirsiniz.

İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

38. Atatürk Barajı

Atatürk Barajı, Türkiye’nin en uzun barajı olmak unvanına sahip. Fırat Nehri üzerine kurulu olan Atatürk Barajı’nın bir kısmı da Adıyaman sınırları içerisinde yer alıyor. GAP kapsamında yapılan barajın sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın en büyük barajı olan Atatürk Barajı, dünyanın da en büyük altıncı barajı.

Atatürk Barajı - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Atatürk Barajı – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

39. Kurtuluş Müzesi

Kurtuluş Müzesi, 2009 yılında bu yana hizmet veriyor ve 1903 yılında inşa edilen bir binada misafirlerini ağırlıyor. Kurtuluş Müzesi’nde kentteki kurtuluş mücadelesini başlatan on iki kişinin mumyalanmış resim heykelleri, düşmanla mücadele ederken kullanılan araç gereçler ve silahlar sergileniyor. Son olarak müzenin bir kısmının Devlet Türk Halk Müziği Korosu’na ait olduğunu da belirtelim.

Kurtuluş Müzesi - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Kurtuluş Müzesi – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

40. Selahaddin Eyyübi Camii

Selahaddin Eyyübi Camii, Şanlıurfa gezilecek yerler listemizdeki son durak. Aziz Johannes Prodromos Addai Kilisesi adıyla da bilinen Selahaddin Eyyübi Camii’ne ev sahipliği yapan yapının 457 yılında Piskopos Nona tarafından inşa ettirildiği biliniyor. Yapının camiye dönüştürülmesi ise 28 Mayıs 1993 yılına tekabül ediyor.

Selahaddin Eyyübi Camii - Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 40 Yer
Selahaddin Eyyübi Camii – Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 40 Yer

Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler

Şanlıurfa gezilecek yerler, tarihi mekanlarıyla öne çıkıyor. Ziyaretçilerini yüzyıllar öncesine götürebilecek yapılarıyla dikkat çeken Şanlıurfa, kelimenin tam anlamıyla bir tür zaman yolculuğu sunuyor. Özellikle tarih ve arkeoloji meraklılarını mest eden kent, her türden gezgini büyüleyebilecek tarihi miraslara ev sahipliği yapıyor.

Tarih kokan adreslerinin yanına birçok dini yapıyı da ekleyen Şanlıurfa, bu açıdan da hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini cezbetmeyi başarıyor. Bu noktada cami ve kiliseleri ile güçlü bir inanç turizmi oluşturan Şanlıurfa, bir anlamda “Peygamberler Şehri” ve “Kutsal Şehir” gibi yakıştırmaların gereğini yerine getirmiş oluyor. Genel olarak karakteristik bir yapıya sahip olan Şanlıurfa’nın zengin gezilecek yerler listesiyle tanışmak ve ziyaret etmek size eşsiz bir deneyim yaşatabilir.

Şanlıurfa’ya dair daha detaylı bilgi edinmek için Şanlıurfa Restoran ve Şanlıurfa’da Ne Yenir yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Mesaj bırak

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *