Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz bölümünde konumlanan Rize, Türkiye’nin en çok yağış alan kenti olarak biliniyor. Aldığı yağışların da etkisiyle yemyeşil bir bitki örtüsüne sahip olan Rize, eşine az rastlanır bir manzaraya sahip. Bu noktada özellikle Rize’nin yayları büyüleyici atmosferiyle ziyaretçilerini etkisi altına alıyor.
Lazca adı da Rizini olan kent, Karadeniz Bölgesi’nin karakteristik özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Yemyeşil yaylalar, dik yamaçlar, dereler, dağlar, göller, köprüler ve kaleler bunlardan sadece bazıları. Elbette bunların dışına Rize’yi öne çıkaran bir diğer faktör ise Türkiye bakımından çay üretiminin merkezi olması.
19.yüzyılın ikinci yarısında Lazistan Sancağı’nın merkezi olan Rize, Cumhuriyet ile birlikte kent merkezi kimliğine kavuşmuş. Doğasının yanı sıra koca bir tarihe de ev sahipliği yapan Rize, bu anlamda da öne çıkmayı başarıyor. İşte doğal güzelliklerinden tarih bakımından önemli yapılana kadar uzanan sizler için hazırladığımız Rize’de gezilecek en iyi 30 yer listemiz.
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Rize en iyi otellerini keşfetmek için « Rize Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Rize’de Gezilecek En İyi 30 Yer
1. Ayder Yaylası
Ayder Yaylası, Rize gezilecek yerler listemizin ilk lokasyonu ve mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Kentle özdeşleşen tabiat harikası noktaların başına yer alan Ayder Yaylası, kayın ve ladin ağaçları ile dikkat çekiyor. Günümüzde önemli bir turizm noktası olan Ayder Yaylası, otantik Hemşin evleriyle ve yeşilin egemen olduğu dokusuyla masalsı, huzur veren bir ambiyansa sahip. Ayder Yaylası’nı öne çıkaran diğer yönleri ise şifalı sulardan oluşan kaplıcaları ve ünü Rize’nin sınırlarını aşan enfes balı.
1944 yılında milli park ilan edilen Ayder Yaylası, 1987 yılından beri de turizm bölgesi statüsünde bulunuyor. Yayladaki ilk yerleşimin ise 13.yüzyıla dayandığı tahmin ediliyor. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi bölgesinde yer alan Ayder Yaylası, ilçe merkezinden 18 km’lik bir uzaklıkta konumlanıyor. Yaylanın kent merkezinden uzaklığı ise 84 km.
2. Kaçkar Dağları Milli Parkı
Kaçkar Dağları Milli Parkı, büyük bir kısmı Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde konumlanır. Kalan kısımları ise Erzurum ve Artvin kentlerinde ikamet ediyor. 51 bin 550 hektarlık devasa bir alana yayılan Kaçkar Dağları Milli Parkı, 1994 yılından bu yana milli park kategorisinde bulunuyor.
Alan ayrıca Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından koruma altına alınması gereken 200 ekolojik sıcak bölgeden biri olarak gösteriliyor. Kaçkar Dağları Milli Parkı, kesinlikle Rize gezilecek yerler listenizde bulunmalı.
Kaçkar Dağları; buzul gölleri, Alpin çayır ve orman florası, akarsu, dere gibi oldukça zengin doğal dokuya ev sahipliği yapıyor. Benzer bir durum alanda yaşayan hayvan türleri açısından da geçerlilik gösteriyor. Zaman zaman 4 bin metreye kadar uzanan yüksekliğiyle Karadeniz’in en yüksek noktasını oluşturan Kaçkar Dağları, Rize’nin turizmine en çok katkı sağlayan bölgeler arasında da bulunuyor.
3. Rize Kalesi
Rize Kalesi, kentin merkezindeki sembol yapılardan biri. Kente hakim bir manzaraya sahip olan Rize Kalesi, iç kale ve aşağı kale olarak iki ayrı bölümden oluşuyor. Şehri tüm güzellikleriyle gözler önüne seren ve bir yönüyle denize bakan Rize Kalesi’nin inşa edildiği tarih ise bilinmiyor.
4. Elevit Yaylası
Elevit Yaylası, yıllarda adını duyurmayı başaran noktalardan biri. Doğaseverlerin ve kamp tutkunlarının gözdesi olan Elevit Yaylası, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde konumlanıyor.
İlçe merkezinden 35 km’lik bir uzaklıkta bulunurken, kent merkezine olan uzaklığı ise 100 km. Özellikle yaz aylarında Elevit Yaylası’nda çok sayıda şenliğin düzenlendiğini de ilave edelim. Yayla, doğaseverlerin Rize gezilecek yerler listesinde olmayı fazlasıyla hak ediyor.
5. Palovit Şelalesi
Palovit Şelalesi, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde konumlanan bir başka tabiat harikası. Rize’nin debisi en yüksek akarsularından biri olan k Palovit Şelalesi, kendisine hayran bırakacak bir güzelliğe sahip. Yemyeşil bir ormanın içinden dökülen şelalenin yüksekliği ise 15 m.
Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde kalan Palovit Şelalesi’nin suları önce Meşeköy Deresi’yle birleşiyor, ardından Şenyuva Köprüsü yakınlarında da Fırtına Deresi’ne karışıyor. Son olarak şelalenin Rize’nin merkezinden 85 km uzaklıkta bulunduğunu da belirtelim.
6. Rize Meydan Parkı
Rize Meydan Parkı, adından anlaşılacağı üzere kent meydanında konumlanıyor. Oldukça geniş bir alanda konumlanan Rize Meydan Parkı aynı zamanda ferah bir atmosfere sahip. Şehrin merkezinde kamusal bir dinlenme noktası kimliğinde olan Rize Meydan Parkı, günün her saatinde hareketli ve ziyaret edilmeye müsait. Ayrıca havanın kararması ve ışıkların aktif olmasıyla beraber Rize Meydan Parkı’nın şık bir görünüme kavuştuğunu söylemek de mümkün.
7. Rize Çarşısı
Rize Çarşısı, Rize Meydan Parkı’na yakın bir noktada yer alıyor. Kentte, alışveriş denildiği zaman akla ilk gelen noktalardan biri olmayı başaran Rize Çarşısı, yerli ve yabancı tüm turistlerin uğrak noktası. Şehre özgü hediyelik eşyaların, yöresel lezzetlerin ve kıyafetlerin bulunduğu Rize Çarşısı’nda sevdikleriniz için hediye alabilirsiniz. Aynı zamanda alışveriş yaparak bir gün geçirmek isterseniz da mutlaka Rize gezilecek yerler listenize Rize Çarşısı’nı eklemenizi tavsiye ederiz.
8. Kıbledağ Camii
Kıbledağ Camii, Rize’nin Güneysu ilçesinin sınırlarında kalıyor. Karadeniz’in en yüksek camisi olma unvanını elinde bulunduran Kıbledağ Cami, eşsiz bir manzaraya sahip. Kıbledağı Dua Tepesi üzerinde kalan cami, sislerin arasından yükseliyor.
1130 rakımlı dağın noktasında yer alan Kıbledağ Camii, 2 yıllık bir çalışmanın ardından tamamlanmış. Büyük bir ilgi gören cami, her yıl yerli ve yabancı turist akınına uğruyor. Kıbledağ Camii’nin dik ve virajlı bir yola sahip olduğunu da ilave etmeden geçmeyelim.
9. Pokut Yaylası
Pokut Yaylası, Rize gezilecek yerler listemizdeki bir diğer adres. Kentin, Çamlıhemşin ilçesinde yer alan yayla, el değmemiş doğası ile ziyaretçilerini büyülüyor. Eşsiz bir manzaraya sahip olan Pokut Yaylası, doğa ile kucaklaşma fırsatı bulabileceğiniz bir nokta. Yaylanın ulaşım olanakları pek elverişli olmasa da en çok turist çeken noktalardan olmayı başarıyor.
Ermenice “Rüzgarlı Vadi” anlamına gelen bir isim taşıyan Pokut Yaylası’nda yaklaşık olarak 75 hane bulunuyor. Bununla birlikte yaylada konaklama imkanı bulabileceğiniz ahşap evler de hizmet veriyor. Pokut Yaylası’na ilk yerleşimin ise 200 yıl önce gerçekleştiği tahmin ediliyor.
10. Anzer Yaylası
Anzer Yaylası, Rize’nin İkizdere ilçesinde yer alıyor. 2105 metre yükseklikte konumlanan yayla, rengarenk çiçekleriyle göz alıcı bir atmosfere sahip. Anzer Yaylası bir taraftan Trabzon Uzungöl’e diğer yandan ise Bayburt ve Çoruh Nehri’ne bağlanan bir geçit konumunda. Ayrıca yayla, bin bir derde deva olan Anzer Balının etkisiyle ününü de arttırıyor.
Tertemiz bir havaya da sahip olan Anzer Yaylası, Avrupa’nın toplamından daha fazla endemik türde çiçek yetiştiriyor. Anzer Yaylası, aynı zamanda çok sayıda yaylayla da çevrelenmiş durumda.
Bunlar; Kabahor, Petran, Meles ve Garzavan yaylaları. Yaylayı ziyaret etmek için en uygun zaman ise mayıs ve haziran ayları. Anzer Yaylası, kesinlikle Rize gezilecek yerler listenizin ilk sırasında yer almalı.
11. Botanik / Ziraat Bahçesi
Botanik / Ziraat Bahçesi, şehir merkezinden sadece 2 km’lik bir uzaklıkta misafirlerini ağırlıyor. Dinlenirken leziz Rize çayını içebileceğiniz Botanik / Ziraat Bahçesi, kentin simgeleri arasında da yer alıyor. Ayrıca Botanik / Ziraat Bahçesi’nde ÇAYKUR tarafından işletilen bir çay bahçesi de bulunuyor.
Günde ortalama 4-5 bin kişi tarafından ziyaret edilen Botanik / Ziraat Bahçesi, huzurlu bir atmosfer sunuyor. Yemyeşil ağaçlar ve rengarenk çiçeklerle donatılan Botanik / Ziraat Bahçesi görülmeye değer nitelikte ve harika bir manzara sunuyor.
12. Kız Kalesi
Kız Kalesi, Rize’nin Pazar ilçesinde bulunuyor. Küçük bir yarımada üzerinde kurulan Kız Kalesi, kayalık bir zemin üzerine inşa edilmiş durumda. Kalenin 14.yüzyıldan kaldığı tahmin edilse de kesin olarak yapım yılı bilinmiyor.
Görkemli bir görünüme sahip olan Kız Kalesi’nin kara ile bağlantısı bulunmuyor. Kaleye geçebilmek için ancak yüzmek gerekiyor. Günün her saatinde ziyaret uygun olan Kız Kalesi’ne giriş ise ücretsiz.
13. Meşeköy Yaylası
Meşeköy Yaylası, Rize’nin İkizdere ilçesinde ikamet ediyor. 1352 metre yüksekliğindeki yayla, Petran Yaylası adıyla da biliniyor. Rize’nin merkezinden 21 km’lik uzaklıkta bulunan Meşeköy Yaylası, muhteşem bir doğaya sahip.
Bu eşsiz doğaya, zengin bir endemik bitki örtüsü ve temiz havası eşlik ediyor. Yaz ve kış aylarında düzenlenen doğa yürüyüşlerine ev sahipliği yapan Meşeköy Yaylası, Petran Kayak Şenliği ve Lazboard (kayak tahtası) gibi etkinlikler ile popülerliğini de arttırmış durumda.
14. Çağrankaya Yaylası
Çağrankaya Yaylası, Rize’de gezilecek yer listemizdeki bir diğer önemli yayla. Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan Çağrankaya Yaylası aynı zamanda 1500 konut ile kentin en fazla haneye sahip yaylası. Yayla; Aşağı Çağrankaya Yaylası, Kurdun Suyu ve Büyük Yayla olmak üzere üç bölümden oluşuyor.
Bir bulut deryası manzarası sunan Çağrankaya Yaylası, dik yamaçlı tepesiyle ve uçurumlarla sarılı olması nedeniyle yankılanma özelliği gösteriyor. Yayla bu nedenle Çağrankaya adıyla anılıyor. Her yıl şenliklerin düzenlendiği yaylada Kar Yürüyüşü Festivali keyifli anlara sahne oluyor.
15. Verçenik Yaylası
Verçenik Yaylası, Kaçkar Dağları’ndan sonra Karadeniz’in en yüksek tepesi olma özelliğine sahip. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Verçenik Yaylası aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek 12. tepesi olarak da dikkat çekiyor. 3711 metre yüksekliğindeki yayla, Erzurum sınırı yakın olması nedeniyle bölgedeki en uzak yayla olma niteliğinde. Kamp kurmak için en çok tercih edilen yaylalardan biri olan Verçenik Yaylası, Çamlıhemşin ilçe merkezinden 60 km’lik bir uzaklıkta ziyaretçilerini ağırlıyor.
16. Kale-i Bala
Kale-i Bala, Rize Çamlıhemşin’in Hisarcık Köyü’nde bulunuyor. Sarp bir kayalık üzerine kurulu olan kale, dikdörtgen planlı bir yapıda. Fırtına Deresi’nin manzarasına hakim olan Kale-i Bala’nın yapımına dair ise net bir bilgi bulunmuyor.
Ancak yapının Zil Kale ile duvar işçiliği ve topografya açısından benzerlikler sergilemesi nedeniyle 14.-15. yüzyıllara ait olduğu düşünülüyor. Son olarak Kale-i Bala’nın Çamlıhemşin ilçe merkezinden yaklaşık olarak 37 km’lik bir uzaklıkta yer aldığını da belirtelim.
17. Ciha Kalesi
Ciha Kalesi, Hemşim Deresi’nin doğusunda Pazar ilçesinde konumlanıyor. Günümüze kadar tahrip edilmiş olsa da varlığını korumayı başaran Ciha Kalesi, dairesel bir plana sahip. Doğanın yeşili ile örtülmüş bir alanın ortasında bulunan kalenin 14.yüzyıda Cenevizliler tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.
Kalenin yapılma amacı ise haberleşmeyi ve gözetlemeyi sağlamak. İç mekanda 27 metre uzunlukta, genişlikte ise 22 metre uzunlukta olan Ciha Kalesi, Pazar ilçesine 7 km uzaklıkta bulunuyor. Ciha Kalesi’nin Lazca adı ise Lamğoşi Ciha.
18. Deli Göl
Deli Göl, deniz seviyesinde 3136 metre yükseklikte Çamlıhemşin ilçesinde konumlanıyor. Göle ne yazık ki araç ile ulaşım mümkün değil. Deli Göl’ü ziyaret edebilmek için Kapılı Göller bölgesinden yürümeniz gerekiyor.
Bu yolculuk ise yaklaşık 2 saat sürüyor. Göz kamaştırıcı bir manzaraya sahip olan Deli Göl, genellikle sisli ve yağışlı bir havaya sahip. Ayrıca Deli Göl ve civarında herhangi bir tesis hizmet vermiyor.
19. Meyveli Köyü Camii
Meyveli Köyü Camii, Rize gezilecek yerler listemizdeki sıradaki adres. Rize’nin Fındıklı ilçesinde yer alan Meyveli Köyü Camii, iki katlı ve tamamen ahşap yapıdan oluşuyor. 1871 yılında Mustafa Bin Alişan tarafından inşa ettirilen Meyveli Köyü Camii, bir diğer ilgi çekici yönü ise minaresinin bulunmaması. Kırma çatı ile örülen Meyveli Köyü Camii aynı zaman şık bir görünüme sahip.
20. Homeze Yaylası
Homeze Yaylası, kentin sınırları içerisindeki doğa harikası noktalardan biri. İkizdere ilçesinde yer alan ve 2368 metre yükseklikte konumlanan Homeze Yaylası, yeni dönem yapılaşmanın özenle yapıldığı noktaların başında yer alıyor. Yaylanın dokusuna uygun inşa edilen yapıların tamam ayrıca ahşap özellikte. Yeşille kaplı bir doğa manzarası sunan Homeze Yaylası, ziyaretçilerini ve doğaseverlerini kendisine hayran bırakma konusunda pek zorlanmıyor.
21. Gito Yaylası
Gito Yaylası, son dönemle popülerliğin arttıran ve kentin turizmine katkı sunan yaylalar arasında bulunuyor. Çamlıhemşin sınırları içinde kalan Gito Yaylası yaz aylarında, görenler hayran bırakan bir manzaraya, nefis bir doğaya ve tertemiz bir havaya sahip yerler arasında yer alan yayla mükemmel bir havaya sahiptir. Özellikle doğaseverlerin ilgi odağında yer alan Gito Yaylası’nda kelimenin tam anlamıyla kendinizi doğanın kollarına bırakabilirsiniz.
Tertemiz havanın keyfini doyasıya çıkarırken Gito Yaylası’nda kartpostal niteliğinde fotoğraf kareleri yakalayabilir, manzara karşı salıncak sefası sürebilir ya da uzun uzun doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Çamlıhemşin’in merkezinden yaklaşık olarak 32 km’lik bir uzaklıkta yer alan Gito Yaylası, Rize merkezden ise 75 km’lik bir uzaklıkta yer almaktadır.
22. Büyükdeniz Gölü
Büyükdeniz Gölü, Rize gezilecek yerler listemizde sırada yine bir doğa harikası var. Kentin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Büyükdeniz Gölü aynı zamanda Kaçkar Dağları’na da komşu. Endemik bitki açısından zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Büyükdeniz Gölü, fotoğraf çekmek isteyenler için de benzersiz manzaralar sunuyor.
Ancak ne yazık ki sadece göle yürüyerek gitmek mümkün. Bunun için de Yukarı Kavron Yaylası’ndan 5-6 boyunca devam edeceğiniz bir yolculuk sizleri bekliyor. Büyükdeniz Gölü, ilçe merkezinde de 32 km’lik bir uzaklıkta bulunuyor.
23. At Gölü
At Gölü, Rize kentinin sınırları içerisinde yer alan ve ender ulaşım kolaylığına sahip olan göllerden biri olarak dikkat çekiyor. Verçenik Yaylası’nda en fazla iki saat yürüyerek ulaşabileceğiniz At Gölü ayrıca Verçenik Dağı’nın görkemli manzarasını da gözler önüne seriyor.
Yaylacılığa elverişli bir bölge olan At Gölü ve civarında hayvancılık faaliyetleri aktif bir şekilde yapılmaya devam ediyor. Huzur veren bir atmosfere sahip olan At Gölü, kentin Çamlıhemşin ilçesinde yer alıyor. Gölün ilçe merkezinden uzaklığı 45 km, şehir merkezinden uzaklığı ise 60 km.
24. Işıklı Camii
Işıklı Camii, Rize’nin öne çıkan bir diğer dini ziyaret noktası. Kentin Ardeşen ilçesinin Işıklı Köyünde yer alan Işıklı Camii, 1887 yılında inşa ettirilmiş. Dokusunu koruyarak günümüze miras kalmayı başaran Işıklı Camii, ahşap ögeleri ve süslemeleri ile ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.
Dikdörtgen planlı yapıda ve kesme taşlar kullanılarak inşa edilen cami, bölgesinin öne çıkan dini yapılarından biri. Yapının ayrıca yıldız motifli kubbesi kalem işi ile süslü. Işıklı Camii mutlaka Rize gezilecek yerler listesinde bulunmalı.
25. Gürcüdüzü Yaylası
Gürcüdüzü Yaylası için Rize’deki yaylalar arasında ulaşımın en kolay olduğu yayla denilebilir. Toplam 25 km’lik bir alana sahip olan Gürcüdüzü Yaylası, Rize’nin Fındıklı ilçesinde konumlanıyor. 910 metre yüksekliğinde bulunan yayla, mesire olanı olarak da kullanılıyor.
Sakin ve huzurlu bir atmosfere vadeden Gürcüdüzü Yaylası’nın içinden Çağlayan Deresi geçiyor. Böylelikle yayla, adeta cennetten bir köşeye dönüşüyor. Fındıklı ilçesine 22 km’lik bir uzaklıkta olan Gürcüdüzü Yaylası, Rize merkezinden de 115 km’lik bir mesafede.
26. Kulaber Köprüsü
Kulaber Köprüsü, Rize kentinin Ardeşen ilçesindeki Aşağıdurak Köyü’nde konumlanıyor. Bu nedenle Aşağıdurak Köyü olarak da bilinen Kulaber Köprüsü, 29 metre uzunluğunda.
Köprünün genişliği ise 2.8 metre. 19. yüzyıl kemer köprüsü olan Kulaber Köprüsü aynı zamanda iki mesnetli yapıda. 1845 yılında inşa edilen Kulaber Köprüsü’nün yapımında ise kesme taş ve moloz taş tercih edilmiş.
Rize gezilecek yerler listesinde önemli bir tarihi yapı olan Kulaber Köprüsü, bağlı bulunduğu Ardeşen’in merkezinden 17 km’lik bir uzaklıkta yer alıyor.
27. Marbudam İncesu Camii
Marbudam İncesu Camii kitabisine göre H.1272- M.1856 tarihinde inşa ettirildiği görülüyor. Zemin üzerine göre iki katlı yapıdan oluşan Marbudam İncesu Camii, kare plana sahip.
Dışa yapısı kesme taş özelliğine sahip olan camiye iç yapıda ise ahşap malzeme hakim. Bölgesinin öne çıkan dini yapıları arasında gösterilen Marbudam İncesu Camii aynı zamanda tek minareye sahip. Caminin Rize kentinin Çayeli ilçesine bağlı olan İncesu Köyü’nde konumlanıyor.
28. Çay Müzesi
Çay Müzesi, Rize Müzesi’nin yanında kent merkezinde konumlanıyor. Müze, Beyaz Ev olarak bilinen bir yapıda ziyaretçilerini ağırlıyor.
ÇAY-KUR tarafından müze haline getirilen yapı, 19. yüzyıldan kalma. Kare planlı bir yapı bulanan müze, iki kattan ve taş bir bodrumdan oluşuyor.
Müzenin iç kısmında ise “Çayın Serüveni” sizleri karşılıyor. Çay üretiminde kullanılan değerli makine ve teçhizatların sergilendiği müzede yeni – eski tüm araç gereçler ziyaretçiler ile buluşturuluyor. Farklı bir deneyim arayanların Çay Müzesi’ni mutlaka Rize gezilecek yerler listesine araması gerekiyor.
29. Bayırcık Kirazlık Köprüsü
Bayırcık Kirazlık Köprüsü, Tunca Deresi üzerinde yer alıyor. Ardeşen – Tunca yolunun yaklaşık 17. kilometresinde misafirlerini karşılayan Bayırcık Kirazlık Köprüsü, Bayırcık ve Kirazlık köylerini birbirine bağlıyor. Köprü, adını da bu özelliğinden alıyor.
Patika bir yol üzerinde derin bir vadide konumlanan Bayırcık Kirazlık Köprüsü, moloz ve kesme taş kullanılarak inşa edilmiş. Ayrıca köprü ayaklarının iç yüzünde nişlerin bulunduğu da görülüyor. Doğaya saklanan tarihi bir yapı olan Bayırcık Kirazlık Köprüsü’nün Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı olduğunu da belirtelim.
30. Zilkale
Zilkale, görkemli görünümü ve heybetli duruşuyla kilometrelerce ötelerden dahi kendisini göstermeye başlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı Türkiye’nin en görkemli 13 kalesini açıkladığı listede de ilk sıraya yerleşen Zilkale, Rize Fırtına Vadisi’nde konumlanıyor. Doğa ile kucaklaşan ve harika bir manzaraya sahip olan Zilkale, sarp bir kaya üzerinde yer alıyor.
Dünya Koruma Vakfı (WWF)’nın korunması gereken 200 ekolojik saha arasında gösterdiği Zilkale’nin farklı medeniyetlere de ev sahipliği yaptığı görülüyor. 13. yüzyılda Kommenoslar tarafından inşa edilen kale, Cenevizliler, Rumlar ve Osmanlılar tarafından da kullanıldı. Son olarak Zilkale’nin 750 metre yüksekliğe sahip olduğunu da ilave edelim.
Rize’de Gezilecek Yerler
Rize gezilecek yerler, doğanın bütün güzelliklerini sansürsüz bir şekilde gözlerinizin önüne seriyor. Çok sayıda yaylaya ev sahipliği yapan kent, kendinizi tabiatın kollarınıza bırakmanıza fırsat tanıyor. Büyüleyici bir güzelliğe sahip olan kent, özellikle doğaseverleri her açıdan etkilemeyi başarıyor. Yaylarının yanına, gölleri, dağları ve milli parkları ekleyen Rize, cazibesini de arttırıyor.
Doğal güzelliklerinin yanına tarihin miras bıraktığı yapıları ilave etmekten geri kalmayan Rize, kültür açısından da ziyaretçilerini tatmin etmeyi başarıyor. Bünyesinde çok önemli yapılara yer veren kent, görülmeyi fazlasıyla hak eden bölgelerle buluşmanıza aracılık ediyor. Ayrıca Rize’de sadece doğa ve kültürle değil eşsiz lezzetlerle bir araya gelebilirsiniz. Bu lezzetlerin başlıca olanları ise şu şekilde; muhlama, Rize kavurması, Rize pidesi, Laz Böreği, sac kavurma ve pepeçura tatlısı.
Rize hakkında daha detaylı bilgi için Rize Restoran önerileri ve Rize’de Ne Yenir makalelerini inceleyebilirsiniz.
Mesaj bırak