Muş, Doğu Anadolu Bölgesi’nde tarihi açıdan önemli yere sahip olan bir ildir. Tarihi ev, camii ve köprü gibi birçok yapıyı burada görmek mümkündür. Türkiye’nin eşsiz şehirlerinden olan Muş şehrinde birbirinden farklı yerleri görebilirsiniz.
Muş’a gelmek için karayolu, havayolu ve demiryolundan birini tercih edebilirsiniz. Bu şehir tarihi güzelliklerinin olduğu kadar dağ, göl ve ova gibi doğal güzellikleriyle de meşhurdur. Tarihi ve doğal güzellikler Muş gezinize farklılık katacağı için daha da keyifli hale gelecektir.
Muş’un tarihi Urartulara kadar uzanmaktadır. Dolayısıyla şehrin tamamında farklı tarihi yapıları ve çevresindeki doğal güzellikleri görebilirsiniz. Tarihiyle, doğasıyla ve geleneğiyle Türkiye’nin değerli şehirlerinden olan Muş’u doyasıya gezebilmeniz için sizlere liste hazırladık!
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Muş en iyi otellerini keşfetmek için « Muş Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Muş’ta Gezilecek En İyi 20 Yer
1. Malazgirt Kalesi
Malazgirt Kalesi, Muş’un Malazgirt ilçesinde yer alır ve tarihsel olarak oldukça önemli bir yerdir. Döneminde pek çok savaşa tanıklık eden kale günümüze kadar yapısını korumayı başarmıştır. Şehir merkezine 137 km uzaklıkta bulunan kalenin Urartular döneminden kalma olduğu düşünülüyor.
Malazgirt Kalesi’nin, Fatih Sultan Mehmet tarafından ele geçirilerek Osmanlı yönetimi altında olduğu bilinmektedir. Dönemindeki savaşlar ve sonradan meydana gelen depremler kalenin tahribine neden olmuştur. Ancak yapılan restorasyonlarla Malazgirt Kalesi Muş şehrinde yerli ve yabancı turistlerin keşfettiği bir yer haline gelmiştir.
2. Yıldızlı Han
Yıldızlı Han, Muş’un en önemli simgelerinden biri olan tarihi yerlerden biridir. Demirciler Sokağı’nda bulunan Yıldızlı Han 1307’den bu yana yapısını korumuştur. İpek yolu üzerinde olan bu tarihi yapıda Selçuklu mimarisinin izleri görülür.
Miralay Seyfi Bey tarafından yapılan Yıldız Han aynı zamanda coğrafi konumundan dolayı önemlidir. Çünkü konaklama ve ticari açıdan insanlara çeşitli olanakları sunar. Şehir merkezi yukarı çarşıda olan Yıldız Han’ın alt katlarında çeşitli dükkanları görebilirsiniz.
Günümüzde turizm amacıyla kullanılan Yıldızlı Han’a mutlaka gelmelisiniz. Aynı zamanda üst katta otellerin bulunması da gelenlere konaklama imkanı sunuyor. Tarihi yapının mimarisini inceleyebilir ve farklı dükkanlarını keşfedebilirsiniz. Muş gezilecek yerler listesinde bulunan Yıldızlı Han, şehrin tarihi hakkında bilgi edinmenizi sağlayacaktır.
3. Kayalı Dere Antik Kenti
Kayalı Dere Antik Kenti, Muş’un en eski yerleşim yerlerinden biri olup Urartulara ait olduğu bilinmektedir. Kayalıdere antik kenti Muş, yapılış tarihi henüz bilinmemekle birlikte II. Sarduri döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılan birçok kalıntı bu bölgede oldukça ilgi görüyor.
Aslan figürlü kemerler, tunç aslan heykeli ve çeşitli eser Ankara Anadolu Müzesi’nde yer almaktadır. Günümüzde ise Kayalı Dere Antik Kenti Muş ilinin ilgi gören turizm merkezlerinden biridir. Eğer tarihi yerlere ilginiz varsa Muş’taki Kayalı Dere Antik Kenti’ne mutlaka gitmelisiniz.
4. Tarihi Murat Köprüsü
Tarihi Murat Köprüsü, şehir merkezine 12 km uzaklıkta olup ulaşımı kolaydır. Muş gezilecek yerler listesinde bulunan köprü, Muş halkı tarafından da oldukça ilgi görmektedir. Moloz taştan inşa edilen Tarihi Murat Köprüsü Muş’ta önemli tarihi yapılardandır.
Muş’ta gezilecek yerler arasında olan Tarihi Murat Köprüsü’nün yanında aynı zamanda mesire alanı vardır. Dolayısıyla bu tarihi yapıyı keşfettikten sonra mesire alanında dinlenebilir ve keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Aynı zamanda yöresel lezzetlerin sunulduğu alanlarda merak ettiğiniz yemekleri yiyebilirsiniz.
5. Lale Vadisi Parkı
Lale Vadisi Parkı, Muş Belediyesi tarafından geliştirilerek hizmete sunulmuş bir yerdir. Süs bitkileri ve peyzaj mimarisiyle donatılan park Muş halkı tarafından ilgi gören bir yerdir. Sosyal bir tesis olarak halka açılan bu yer görünümü ve genişliğiyle oldukça dikkat çekicidir.
Faaliyete açılmasından kısa süre sonra Plant Ödülü’nü kazanan park oldukça prestijlidir. Şehir merkezine bağlı olan Lale Vadisi Parkı’na siz de gelebilirsiniz. Buraya istediğiniz zaman gelebilir ve sevdiklerinizle bir arada vakit geçirebilirsiniz.
6. Hamurpet Gölü
Hamurpet Gölü, yılın her döneminde ziyaretçiler tarafından ilgi gören bir yerdir. Doğasıyla görsel şölen sunan göl muhteşem bir görünüme sahiptir. Rengarenk çiçekler ve kuş cıvıltıları burayı adeta bir cennete dönüştürüyor.
Harika manzara ve bitki örtüsüne sahip olan Hamurpet Gölü’ne mutlaka gelmelisiniz. Varto ilçesine bağlı olan göle özellikle de ilkbahar aylarında gelebilirsiniz. Adeta harikalar diyarı ve Muş’un doğal güzelliklerinden olan Hamurpet Gölü ilgi gören bir yerdir. Muş gezilecek yerler listesinde bulunan gölü ziyaret edebilirsiniz.
7. Muş Ulu Camii
Muş Ulu Camii, şehir merkezinde bulunan ve ne zaman kim tarafından yapıldığı bilinmeyen turistik bir ibadet yeridir. Ancak rivayetlere göre bir bilgi söz konusudur. Bilgiye göre caminin Şeyh Muhammedi Mağribi tarafından yaptırıldığı bilinir.
19. yüzyılı yansıtan mimarisi ise oldukça etkileyicidir. Sade bir mihrabı olan caminin ortasındaki kubbenin yanında tonoz vardır. Köklü bir tarihi olan Muş Ulu Camii mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır. Aynı zamanda büyük depremde tahrip olan minaresinin de 1968 yılında onarıldığı bilinmektedir.
8. Muş Arak Kilisesi
Muş Arak Kilisesi, şehir merkezine bağlı olan Kepenek Köyü’nde yer alır. İsmini aldığı Farsça kelime olan Arak, ‘şarap’ anlamına gelir. Karaçavuş Dağları’nın doğusunda konumlanan Arak Kilisesi önceden üzüm ambarı olarak kullanılmaktaydı.
Kilisenin mimarisinde Roma izlerine rastlanır ve oldukça ilgi çekicidir. Aynı zamanda buraya yakın olan Çan Kulesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Tarihi bir yer olan Arak Manastırı Muş’ta yerli ve yabancı ziyaretçilerini her zaman ağırlar. Muş Arak Kilisesi, bütün ihtişamıyla Muş gezilecek yerler listesinde yer alıyor.
9. Haspet Kalesi
Haspet Kalesi, şehir merkezinde bulunur ve yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Muhtemelen çok eski dönemlerden kalma olan kalenin bazı kısımları tahrip olmuştur. İki kulesi sağlam olarak kalmıştır ancak bazı kısımları tahrip olduğu için sadece kalıntılar kalmıştır.
Haspet Kalesi hakkında bazı rivayetler söylenmiştir. Bu rivayete göre kale Komutan Beatlis tarafından yapılmıştır. Kalenin yapılmasını emreden kişi ise Büyük İskender olarak tahmin edilmektedir.
Çok eski dönemlerden kalma olduğu tahmin edilen kale günümüzde görenler tarafından dikkat çekmektedir. Muş’ta gezilecek en iyi 20 yer listesinde bulunan Haspet Kalesi, aynı zamanda bölge tarihi hakkında da bilgi edinmeyi olanaklı hale getiriyor.
10. Hacı Şeref Camisi
Hacı Şeref Camisi, şehir merkezinde bulunur ve 743-1343 yıllarında yaptırıldığı bilinir. 17. Yüzyılın mimarisini yansıtan caminin mihrabı sadedir. Ahşap işlemelerden oluşan kapı ve penceresiyle dikkat çeker.
Muş’un diğer camileri olan Ulu Cami ve Merkez Cami arasındadır ve ulaşımı kolaydır. Köklü bir tarihe sahip olmasıyla görülmeye değer yerler arasındadır. Dolayısıyla Hacı Şeref Camisi Muş’ta görülmesi gereken kutsal ve tarihi yerlerden biridir.
11. Esenlik Camisi
Esenlik Camisi, Bulanık ilçesinde bulunur. Muş gezilecek yerler listesinde de yer alır. 1194 yılında Şeyh Abdülmelik tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.
En son restorasyon çalışmaları Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılmıştır ve günümüze kadar korunmuştur. Aynı zamanda caminin kapısındaki kitabede 725-1325 yıllarında Artuklular tarafından yapıldığı da yazar.
İlginç bir mimariye sahip olan caminin tek kubbesi ve iki kapısı vardır. Dikdörtgen bir görünümü ve 4 tane penceresi vardır. Köklü bir tarihe sahip olan Esenlik Camisi Muş’ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.
12. Bilican Dağları
Bilican Dağları, Bulanık ilçesinde yer alır ve 2950 metre rakımlıdır. Oldukça yüksek rakımda yer almasıyla yaz harici diğer mevsimlerde karlıdır. Seyrek meşe ağaçlarından bitki örtüsü coğrafi özellikleri arasındadır. Bulanık ve Liz Ovaları arasında bulunan Bilican Dağları’nın doğusunda Süphan Dağı’na uzantısı vardır.
13. Haçlı Gölü
Haçlı Gölü Haçlı Gölü, Bulanık ilçesinde bulunur ve şehir merkezine 115 km uzaklıktadır. Haçlı Gölü aynı zamanda Bulanık Gölü veya Kazan Gölü olarak da adlandırılır. Bulanık Gölü olarak adlandırılmasının nedeni suyun bulanık bir görünüme sahip olmasıdır.
Sazan ve alabalık gibi denizaltı canlılar bu gölde yaşar. Gölün çevresi dağ ve ova ile bambaşka bir manzara sunar. Dolayısıyla Muş’a geldiğiniz zaman Haçlı Gölü’nü listenize eklemenizi öneriyoruz. Muş’ta gezilecek en iyi 20 yer listesindeki göl, benzersiz manzarasıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.
14. Kaz Gölü
Kaz Gölü, Malazgirt ilçesine bağlı olan tabiat alanıdır. Gaz Gölü olarak da adlandırılan göl karstik oluşumludur. Tuzlu ve acı bir suya sahiptir.
Doğasıyla güzel manzaralar sunan gölün çevresi sazlıklarla donatılmıştır. Özellikle de ilkbahar aylarında çeşitli göçmen kuşları buraya akın etmektedir.
15. Yeşil Muş Ovası
Yeşil Muş Ovası, şehir merkezinde yer alır ve Türkiye için en önemli ovalardan biridir. Zira Yeşil Muş Ovası Muş Ovası Türkiye’nin en büyük ovalarından biri olma özelliğine sahiptir. Coğrafi oluşumundan bahsetmek gerekirse 3. Jeolojik dönemine kadar bulunduğu alanda sadece bir birikinti vardı. Ancak yer kabuğunun hareketiyle bu birikinti çöküntü haline gelerek günümüzdeki Muş Ovası’nı oluşturmuştur.
Günümüzde ise Muş’un verimli toprakları burada olduğu için tarım faaliyetleri yapılmaktadır. Muhteşem lale, otlak alanları ve çeşitli kuş türleriyle muhteşem manzaralar sunar. Eğer yemyeşil ve çeşitli canlı türlerin bulunduğu doğada vakit geçirmek isterseniz Muş Ovası’na mutlaka gelmelisiniz. Muş Ovası, Muş gezilecek yerler listesinde kendisine çok özel bir yer ediniyor.
16. Bulanık Ovası
Bulanık Ovası, şehrin doğusunda yer alan 525,2 metrekare alana sahip doğal oluşumlu bir yerdir. Oldukça büyük bir alana yayıldığı için Türkiye açısından da önemi büyüktür. Muş’un verimli topraklarına sahip olduğu için besin kaynaklarını canlılara sunar. Dolayısıyla berrak havası ve bereketli toprakların olduğu Bulanık Ovası’nı keşfetmenizi tavsiye ediyoruz.
17. Liz Ovası
Liz Ovası, Bilican Dağları ve Murat Ovası arasında konumlanan doğal bir alandır. 160 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip olan ovanın yüzey şekli dalgalıdır. Yüksek rakımda bulunan ovada aynı zamanda meracılık yapılır. Dolayısıyla küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve tahıl üretimi buradaki verimli topraklardan sağlanır.
18. Murat Irmağı
Murat Irmağı, Van Gölü’nün kuzeyinde bulunan Aladağ’dan doğmuştur. Aynı zamanda Fırat Irmağı’nın iki kola ayrılan uzun kollarından biri de Murat Irmağı’dır. Birçok dere ve ırmakla birleşerek akarak farklı ovalardan da geçer.
Aynı zamanda Beyhan Barajı ve Kaleköy Barajı’nın ırmak üzerinde yer aldığı görülür. Muş gezilecek yerler listesinde bulunan Murat Irmağı, tatilinizin çok daha özel geçmesini sağlayacaktır.
19. Kale Parkı
Kale Parkı, Muş Kalesi’nin hemen yanında bulunan insanların bir arada bulunmasına olanak sağlayan bir tesistir. Buraya günübirlik gelip piknik, yürüyüş ya da yakınındaki Muş Kale’sini gezebilirsiniz. Belediye tarafından geliştirilen bu park özellikle de Muş halkı tarafından büyük ilgi görüyor. Aynı zamanda sahip olduğu doğa manzarası da ziyaretçiler tarafından tercih edilebilirliğini artırıyor.
20. Güzeldağ Kayak Merkezi
Güzeldağ Kayak Merkezi, şehir merkezine 10 km uzaklıktadır ve kışın ziyaretçiler tarafından büyük ili gören bir tesistir. Muş halkının yanı sıra farklı şehirlerden de pek çok insan kış tatili için buraya gelir. Her seviyeye uygun pistler olduğu için her yaşa hitap etmektedir.
Yeme içme tesislerinin de bulunduğu Güzeldağ Kayak Merkezi’nde, sevdiklerinizle yemek yiyip bir şeyler içebilirsiniz. Doğu Anadolu’nun sert kış ikliminde kayda kaymak sizi eğlendirip keyif verecektir. Eğer kışın Muş’a geldiyseniz ya da gelmeyi düşünürseniz mutlaka Güzeldağ Kayak Merkezi’ne gitmelisiniz.
Muş’ta Gezilecek Yerler
Muş gezilecek yerler bakımından pek çok yere sahip olduğu için turizm açısından önemli şehirlerdendir. Tarihi, kültürel ve mimari yapılar turistler tarafından ilgi görüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından birçok yapı koruma altına alınarak ziyaretçilere sunulmuştur.
Bunların yanı sıra ilgi gören yerlerden biri de doğal güzelliklerdir. Buraya geldiğinizde geleneksel Muş evlerine de gitmenizi tavsiye ediyoruz. Taştan yapılması, dar sokaklarının ve evlerin birbirine yakınlığı Muş evlerinin genel özelliklerindendir.
Muhteşem kendine özgü tarihi yapılara ve doğal güzelliklere sahip olan Muş’a özellikle de ilkbahar mevsiminde gelmeyi tercih edebilirsiniz. Muş Restoranları ve Muş’ta Ne Yenir yazılarımızı da inceleyerek Muş gezinizi planlayabilirsiniz.
Mesaj bırak