Manisa, Ege Bölgesi’nde yer alan ve “Şehzadeler Şehri” olarak bilinen bir şehirdir. Mesir macunu, Manisa Tarzanı, sultaniye üzümü ile tanınmakta olan Manisa’nın tarihi Yontma Taş Devrine kadar uzanır. Bu nedenle tarihi dokusu ile dikkat çeken bir şehir olma özelliğindedir.
17 ilçesi bulunan Manisa’nın denizden yüksekliği 79 metredir. Gediz Nehri ve Bakırçay Manisa akarsuları olarak bilinir. Bunun yanı sıra şehir sınırları içinde Spil Dağı ve Yamanlar Dağı gibi dağlar yer alır.
İlin batısında ve Gediz Nehri Havzası boyunca Akdeniz iklimi görülür. Bununla birlikte doğu ve dağlık bölgelerde ise karasal iklim hakimdir.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Manisa gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir ildir. Bu nedenle benzersiz bir tatil geçirmek istiyorsanız, Manisa’daki tarihi ve doğal güzellikleri ziyaret edebilirsiniz. İşte Manisa’da gezilecek en iyi 20 yer listesi!
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Manisa en iyi otellerini keşfetmek için « Manisa Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Manisa’da Gezilecek En İyi 20 Yer
1. Bintepe Tümülüsleri
Bintepe Tümülüsleri Manisa gezilecek yerlerin ilki olarak karşımıza çıkıyor. Tarihi derinliğiyle şehirler arasında kendisine özel bir yer alan Manisa’da Bintepe Tümülüslerini muhakkak görmelisiniz. Bintepe Tümülüsleri Sardes Antik Kenti yakınlarında bulunan bir tümülüs mezar nekropolü olarak bilinmektedir.
MÖ 6 ila 7. yüzyıllarda yapıldığı düşünülen tümülüs, Gediz Nehri ve Marmara Gölü arasında bulunuyor. Şehrin tarihi hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Bintepe Tümülüslerine ziyarette bulunabilirsiniz.
2. Sardes Antik Kenti
Sardes Antik Kenti, Salihli ilçesinin Sart beldesinde bulunuyor. Sardes Lidya Devleti’nin başkentidir. Bölge ile ilgili yapılan çalışmalar, Sart ve yöresinin 5000 yıldan çok daha fazla bir şekilde yerleşimleri bünyesinde barındırdığını açığa çıkarıyor. MÖ 1300’de kurulan Sardes, MS 1200’lerde yıkılmış bir kenttir.
Salihli merkeze 9 km’lik bir uzaklıkta bulunan Sardes Antik Kenti, İzmir-Ankara karayolunun her iki yanına da yayılmış durumda. Bölgede yapılan çalışmalar, kentin Demir Çağı’nın izlerini taşıdığını gözler önüne sermiştir. Sardes Antik Kenti’nin dikkat çeken pek çok özelliği bulunmakta olup tarihte ilk paranın basıldığı yer olması, bölgenin ön plana çıkan özelliklerinden bir tanesidir.
Kral Yolu olarak bilinen o ünlü yolun da yine bu bölgeden başladığı biliniyor. Tarihi bir yolculuğa çıkmak ve bölgenin tarihini derinlikli bir şekilde öğrenmek için Sardes Antik Kenti’ne gezi düzenleyebilirsiniz.
3. Manisa Müzesi
Manisa Müzesi, Manisa’da gezilecek en iyi 20 yer listesinde bulunan oldukça önemli yapılardan bir tanesidir. Yörede yapılan çalışmalar neticesinde oldukça fazla eser gün yüzüne çıkarılmıştır. İlk başlarda bu eserler Muradiye Külliyesi’nin medrese bölümünde depolanmakla birlikte zamanla bu kısım yeterli gelmemiştir.
Medrese bölümü, 29 Ekim 1937 tarihinde müze olarak açılmış ve 1972 yılında ise çeşitli restorasyon çalışmaları yapılarak imarethane bölümü de arkeolojik eserlere ayrılmıştır. Müzede yer alan arkeolojik eserler, eski uygarlıkların kültürel yapılarını anlayabilmek adına oldukça önemlidir.
Bunun yanı sıra müzede, Sardes Antik Kenti’nden çıkarılan tarihi eserler de sergilenmeye başlamıştır. Tarihsel açıdan Bizans Dönemi’nin sonuna kadar mezar taşları, lahitler, heykeller başta olmak üzere birçok tarihi eser; müzede sergilenmeye devam ediyor.
4. Spil Dağı Milli Parkı
Spil Dağı Milli Parkı, Manisa gezilecek yerler listesinde bulunan milli parklar arasında bulunuyor. Milli park, zengin bitki örtüsü ile ziyaretçilerin dikkatlerini çeken doğa harikalarından bir tanesidir. Spil Dağı ya da Manisa Dağı Gediz Havzası üzerinde ve Bozdağlar’ın kuzeybatı ucunda yer alıyor. 1513 metre yükseklikteki bu kalker kütle, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Jeolojik ve jeomorfolojik yapıdaki kalker kayaların yanı sıra dolin gölleri, zengin bitki örtüsü, mağaralar, kanyon vadileri bünyesinde barındırıyor. Manisa’ya gittiğinizde, Spil Dağı Milli Parkını ziyaret etmeyi unutmayın!
5. Kurşunlu Kaplıcaları
Kurşunlu Kaplıcaları, Bozdağ’ın kuzey eteklerinde bulunan Kurşunlu Kaplıcaları, sıcacık suyu ve muhteşem görüntüsüyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış bir doğa harikasıdır. Yeşilin bin bir tonuna ev sahipliği yapan Kurşunlu Vadisi’nde bulunan Kurşunlu Kaplıcaları, gündelik hayatın stresinden uzaklaşmak isteyen kişiler için oldukça ideal.
Kaplıcanın suyu sıcaklığı 43 ila 91 derece arasında değişmekte olan kaynaklardan sağlanmakta olup kaplıcanın suyunun insanın kendisini çok daha huzurlu hissetmesine katkıda bulunduğu düşünülüyor. Doğayla baş başa kalmak isteyenler için bir hayli ideal olan Kurşunlu Kaplıcaları, tüm görkemiyle ziyaretçilerini bekliyor.
6. Şehzadeler Parkı
Şehzadeler Parkı, doğal güzellikleriyle ünlü Manisa’nın görülmesi gereken alanlarından bir tanesidir. Masal Park olarak da bilinen Şehzadeler Parkı, 2018 yılında ziyaretçilerin kullanımına açılmıştır. Eski Sümerbank üzerine inşa edilmiş bulunan park, yürüyüş yollarını bünyesinde barındırıyor. Aynı zamanda gölet de bulunmakta olup park içinde yeşil ile mavinin büyüsüne kapılabilirsiniz.
Aynı zamanda park içinde bulunan kafeteryalar ile yeme-içme ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Çizgi film kahramanlarının bulunduğu masal parkı, Dioremik Mesir Müzesi, minyatür şehzade heykelleri başta olmak üzere farklı alanları bünyesinde barındıran Şehzadeler Parkı; çok özel anlar geçirmenizi sağlayacak.
7. Niobe Ağlayan Kaya
Niobe Ağlayan Kaya, Niobe Ağlayan Kaya olarak da bilinen çok özel bir alandır. Manisa merkezde yer alan Çaybaşı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Niobe Ağlayan Kaya, Spil Dağı yakınlarında yer alır. Özellikle ziyaretçilerin ilgisini çeken hikâyeye göre Niobe, çocuklarını kaybetmiştir. Kendisini dış dünyaya kapatan Niobe sürekli ağlamaktadır.
Bu durumu fark eden Zeus, Niobe’nin daha fazla acı çekmesini engelleyebilmek için onu kayaya çevirmiştir. Bu nedenle Ağlayan Kaya olarak adlandırılır. Her gün ziyaret edilebileceğiniz Niobe Ağlayan Kaya’yı mutlaka görmelisiniz.
8. Akhisar Gölet Piknik Alanı
Akhisar Gölet Piknik Alanı, doğa ile baş başa kalmak isteyen kişilerin tercih ettikleri doğal güzelliklerden bir tanesidir. Aynı zamanda Manisa gezilecek yerler listesinde bulunan Akhisar Gölet Piknik Alanı, farklı aktivitelerin gerçekleştirilebileceği bir yerdir. Piknik alanı içinde yer alan yürüyüş yollarını, doğayla baş başa bir yürüyüş için kullanabilirsiniz.
Bunun yanı sıra sevdiklerinizle piknik yapabilir, gündelik hayatın stresinden uzaklaşabilirsiniz. Geniş bir alan üzerine kurulu olan piknik alanı, Manisa ziyaretinde bulunan kişilerin göz ardı etmedikleri yerlerden bir tanesidir.
9. Muradiye Orman Fidanlığı
Muradiye Orman Fidanlığı, Manisa merkezde yer almaktadır. Her yıl binlerce fidan üretimi gerçekleştirilmekte olup bu sayede ağaçlandırma çalışmalarına katkıda bulunulmaktadır. Bu nedenle Muradiye Orman Fidanlığı ağaçlandırma çalışmaları noktasında ön plana çıkmaktadır.
10. Turgutlu Saat Kulesi
Turgutlu Saat Kulesi, Turgutlu ilçesinde bulunan bir kuledir. Yapılışı ile ilgili kesin bir tarih verilememekle birlikte 2000’li yılların başında yapıldığı tahmin edilmektedir. Turgutlu Atatürk Parkı’nda bulunan Turgutlu Saat Kulesi, üç katlı bir yapıdadır. Manisa gezilecek yerler listesinde bulunan Turgutlu Saat Kulesi’ne ziyaret düzenleyebilirsiniz.
11. Aigai (Aiolis) Antik Kenti
Aigai (Aiolis) Antik Kenti, Manisa antik kentleri listesinde bulunan bir kenttir. Aigai, eski Yunancada “keçi” anlamına gelen bir kelimeden türetilmiştir. Aigai Antik Kenti Yunus Emre ilçesinin Yunt Dağı Köseler Mahallesi sınırlarında bulunuyor. Ege Denizi’ne uzak bir bölgede kurulmuş olan kent, Aigai halkı tarafından inşa edilmiştir.
Kurulduğundan sonraki 1000 yıl içinde ayakta kalmayı başarmış olup bölge ile ilgili yapılan çalışmalar, antik kentin MÖ 8. yüzyıl civarında kurulmuş olduğunu gösterir. Halk, özellikle keçi yetiştiriciliği yaparak hayatlarına devam etmiştir. Bölgenin verimsiz olduğu da bilinmektedir.
Antik kent, Ailois bölgesinde kurulan 12 kentten biridir. Bölgenin tarihi ile ilgili bilgi edinmek ve tarihi bir gezi düzenlemek istiyorsanız, Aigai Antik Kenti’ni ziyaret edebilir, geçmişe yolculuk gerçekleştirebilirsiniz.
12. Yeni Han
Yeni Han, kim tarafından yapıldığı bilinmese de Karaosmanoğulları tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Ortada avlusu bulunan Yeni Han, iki katlı bir şekilde inşa edilmiştir. Hanın güney, doğu ve batı cephelerine bitişik dükkanların bulunduğu biliniyor.
Dikdörtgen planlı olan hanın alt kat odaları avluya açılır. Bunun yanı sıra üst kat odaları ise revaklara açılan Yeni Han, geçmişten günümüze yıkılmadan kalmayı başarmış bir yapıdır.
Yeni Han içerisinde yer alan odaların her birinde ocak yer alır. Sizler de benzersiz bir mimariye sahip Yeni Han’a ziyarette bulunabilirsiniz. Böylelikle Manisa tarihi hakkında bilgi edinebilir, gezinizin eşsiz bir hal almasını sağlayabilirsiniz.
13. Manisa Muradiye Camii
Manisa Muradiye Camii, III. Murat adına yaptırılmış bir külliyedir. 1583-1592 yılları arasında yaptırılan Manisa Muradiye Külliyesi; içerisinde cami, imarethane, dükkân vb. yapıları bünyesinde barındırır. Külliyenin projesi Mimar Sinan’a aittir.
Bunun yanı sıra inşasına başlayan ise Mimar Mahmut Ağa olmuştur. Klasik Osmanlı mimari özelliklerini bünyesinde barındıran Manisa Muradiye Camii, oldukça ihtişamlı bir görünüme sahiptir.
Mutfak kısmında büyük ocak ve bir adet çeşmenin yer aldığı külliyenin giriş kapısı batı cephesinde yer alıyor. İmarethanenin planı medrese planını andırmaktadır. Medrese ile cami arasında bir adet kütüphane bulunuyor.
Bu kısım, Karaosmanoğullarından Hüseyin Ağa tarafından 1812 yılında yaptırılmıştır. Müze olarak kullanılan medrese ve imarethane bölümlerini ziyaret edebilirsiniz.
14. Adala Kanyonu
Adala Kanyonu, şehir merkezine yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunan bir doğa harikasıdır. Salihli ilçesi Adala beldesi sınırları içinde bulunan Adala Kanyonu, Manisa gezilecek yerler listesinde kendisine çok özel bir yer edinmektedir. Birçok farklı aktivitenin yapılabildiği kanyonda doğa sporları, doğa yürüyüşleri, doğa fotoğrafçılığı gibi dikkat çeken aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun yanı sıra mesire alanı olarak da kullanılan Adala Kanyonu, doğa ila baş başa kalmak isteyenlerin tercih ettiği bir alandır. Adala Kanyonu bünyesinde gerçekleştirilen Adala Şeftali ve Kültür Şenlikleri ile Adala Kanyonu Motosiklet Festivali gibi etkinler; ziyaretçiler tarafından ilgi görmektedir. Adala Kanyonu’na ziyarette bulunmak istiyorsanız, giriş sırasında herhangi bir ücret ödemenize gerek bulunmuyor.
15. Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi
Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi dikdörtgen planlı ve tek minareli bir camidir. Oldukça sade bir görünüme sahip olan külliye, II. Bayezid’in eşi Hüsnüşah Sultan tarafından 1488 yılında yaptırılmıştır. Ana mekanın sekizgen bir kasnak üzerine oturtulmuş bir büyük ve iki yanda da küçük kubbelerle örtüldüğünü belirtmek olanaklıdır.
Caminin batı kanadında bir adet sıbyan mektebi bulunuyor. sıbyan mektebi dikdörtgen planlıdır. Bunun yanı sıra kaba yontu taş örgü tekniği ile örülmüştür. Külliyenin içinde bulunan imarethane ve medrese bölümlerinin Kurtuluş Savaşı esnasında yandığını, bu nedenle bu alanların günümüze kadar ulaşamadıklarını belirtebiliriz.
Mimari özellikleriyle ön plana çıkan Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi’ne ziyarette bulunarak bölge tarihi hakkında çok daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Türk süsleme sanatını üzerinde taşıyan cami ve külliye, ziyaretçilere kapı aralamaya devam ediyor.
16. Manisa İvaz Paşa Camii
Manisa İvaz Paşa Camii, Manisa’nın Karaköy semtinde bulunan tarihi bir yapıdır. 1484 yılında İvaz Paşa tarafından yaptırıldığı bilinen Manisa İvaz Paşa Camiin tek bir minaresi bulunuyor.
Aynı zamanda büyük bir kubbeyle örtülü olduğu da görülebiliyor. Caminin son cemaat yeri beş yuvarlak sütun üzerine oturtulmuştur. Aynı zamanda dört kubbeye sahiptir.
Caminin son cemaat yerinin doğusunda bir mezar bulunur. Bu mezarın İvaz Paşa’ya ait olduğu biliniyor. İnan-kültür turizmi kapsamında yer alan ve mimari özellikleriyle dikkatleri üzerine çeken Manisa İvaz Paşa Cami’ye ziyarette bulunabilirsiniz. Manisa gezilecek yerler listesinde kendisine özel bir yer bulan cami, Türk kültürel ve mimari özelliklerini de başarılı bir şekilde yansıtıyor.
17. Thiatira Antik Kenti
Thiatira Antik Kenti Manisa antik kentlerinden bir diğeridir. Manisa Akhisar sınırları içinde bulunan Thiatira Antik Kenti, eski Yunan kentlerinden bir tanesidir. Zamanında “Pelopia” şeklinde adlandırılmış ve bu adlandırılma Helenistik Döneme kadar devam etmiştir.
Fakat MÖ 290’da I. Selekuos Nikator, şehre Thiatira demiştir. Döneminde çok önemli bir şehir olduğu düşünülen şehir hem Lidya Devleti hem de Pergamon Krallığının dikkat çeken şehirlerinden biri olmuştur.
Roma İmparatorluğu döneminde de varlığını sürdüren antik kent, bu dönemde bir savaşa tanıklık etmiştir. Hatta bu savaş, Thyatira Savaşı olarak da biliniyor. Şehrin çeşitli dönemlerde farklı misyonlar edindiğini söylemek mümkündür.
Erken Hristiyanlık döneminde şehir, Hristiyanların önem verdiği şehirler arasında yer alıyordu. Hatta şehir içinde bir piskoposluk bulunduğu da bilinmektedir. 1922 yılına kadar varlığını devam ettiren piskoposluk, Kurtuluş Savaşı ile çalışmalarına son vermiştir.
Özellikle kültür turizmine önem veren kişilerin ziyaret ettikleri Thiatira Antik Kenti, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen bir bölgedir. Sizler de antik kente ziyaret düzenleyebilir, Manisa gezinizin çok daha özel geçmesine katkıda bulunabilirsiniz.
18. Salihli Artemis Tapınağı
Salihli Artemis Tapınağı, Sadis Antik Kenti içinde yer alan ve ziyaretçilerin dikkatini çeken tapınaklardan bir tanesidir. Tapınağın pek çok önemli özelliği bulunmakta olup bunlardan en ilgi göreni, tapınağın; yörede yaşanan doğal afetlerin izini taşıyor olmasıdır. Sardes ve Artemis Tapınağı ile Bintepeler UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde bulunan tarihi yapılardır.
19. Yunus Emre ve Tapduk Emre Türbesi
Yunus Emre ve Tapduk Emre Türbesi, oldukça önemli yapılardan bir tanesidir. Fakat günümüze sadece bir çeşme, medrese temeli ve iki hamam kalıntısı kalmıştır. Yunus Emre ve Tapduk Emre Türbesi Kula’ya bağlı bulunan Emre köyünde yer alıyor. Tapduk Emre Türbesi, sahip olduğu mimari özellikler ve unsurlar nedeniyle Manisa’da yer alan Saruhan Bey Türbesi’ne oldukça fazla benzemektedir.
Türbenin içerisinde 10 adet mezar bulunduğunu söyleyebiliriz. Ortadaki mezarın Tapduk Emre’ye ait olduğu düşünülmekte olup diğer mezarların ise aile fertlerine ait olduğu düşünülmektedir. Türbe kapısının önünde ise balta tasvirine sahip bir taşın bulunduğu mezar yer alıyor. Bu mezarın ise Yunus Emre’ye ait olduğu düşünülüyor.
Hem dini hem de kültürel anlamda çok önemli bir yapı olan Yunus Emre ve Tapduk Emre Türbesi, her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği bir yapıdır. Sizler de Manisa gezinizde buraya gezi düzenleyebilir, çok özel bir alan olarak bilinen türbeyi ziyaret edebilirsiniz.
20. Yoğurtçu Kalesi
Yoğurtçu Kalesi, 12. yüzyıl ya da 13. yüzyılda inşa edildiği düşünülen bir kaledir. Manisa’nın çok önemli tarihi yapılarından biri olma özelliğine sahip Yoğurtçu Kalesi Bizanslılarca Türk akınlarını önleyebilmek için kullanılmıştır. Daha sonra buraya Yörüklerin yerleştiği ve Yörüklerin yoğurt üretiminde bulunduğu ifade ediliyor. Bundan sonra Yoğurtçu Kalesi olarak anılmaya başlanmıştır.
Kesme taş ve moloz taş kullanılarak inşa edilen Yoğurtçu Kalesi, iç ve dış sur olmak üzere iki adet sura sahiptir. Kulelerin bulunduğu dış sur ve iç sur, kesme taş ile moloz taş kullanılarak inşa edilmiştir. Oldukça etkileyici bir görünüme sahip olduğundan, Manisa ziyaretlerinde birçok kişi buraya uğramadan gezilerini sonlandırmaz. Sizler de Yoğurtçu Kalesini ziyaret edebilirsiniz.
Manisa’da Gezilecek Yerler
Şehzadeler Şehri olarak da anılan Manisa hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle ziyaretçileri büyüleyen bir şehirdir. Birçok kişi tarafından ziyaret edilen Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan Sades Antik Kenti, Ahmetli’de bulunan Bintepe Tümülüsleri, Niobe’nin ağlayışını simgeleyen Ağlayan Kaya ve daha pek çok özel yapı; ilgilerin odağı olmaya devam ediyor.
Kültürel alanda Manisa, Türkiye’nin birçok şehri gibi yerli ve yabancı turistlerin gözünde önemli bir konumda bulunan şehirlerden bir tanesidir. Eğer Manisa’ya bir gezi düzenlemek istiyorsanız, sizlere sunduğumuz yerleri ziyaret edebilirsiniz. Birbirinden özel yapıların bulunduğu Manisa, ziyaretçilerine kucak açan bir şehirdir.
Manisa hakkında daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, Manisa Restoran ve Manisa’da Ne Yenir yazılarımızı da inceleyebilirsiniz. Şehzadeler Şehri, tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor.
Mesaj bırak