Suriye sınırına 10 kilometre kadar uzakta yer alan, yüzölçümü olarak oldukça küçük olan Kilis birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Geçmişten günümüze kadar topraklarında barındırdığı farklı medeniyetlerden kalan kültürel ve tarihi mirası ile Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olmuştur.
Tarihi güzelliklerinin yanı sıra, doğal güzelliğiyle de geziseverlere birçok seçenek sunan Kilis’te; Kilis gezilecek yerler listesinde yer alan; Rıvanda Kalesi, Neşet Efendi Konağı, Hisar Çamlığı Tabiat Parkı ve Tarihi Kilis Evi görülmeye değer yerlerden sadece birkaçı. İşte Kilis’te gezilecek en iyi 20 yer listesi!
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Kilis en iyi otellerini keşfetmek için « Kilis Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Kilis’te Gezilecek En İyi 20 Yer
1. Kilis Cumhuriyet Meydanı
Kilis Cumhuriyet Meydanı, Kilis’in merkezinde yer alan önemli meydanlardan biridir. Çevre halkı tarafından günün hemen hemen her saatinde ziyaret edilen Cumhuriyet Meydanı şehrin sembol duraklarından biri olmuş.
Tarihi yapılar ile kent yaşamının iç içe geçtiği Cumhuriyet Meydanı Kilis’te görülmesi gereken yerlerden bir tanesi.

2. Resul Osman Mesire Alanı
Resul Osman Mesire Alanı, iki bin dönümlük arazi üzerinde yer alıyor. Kilis Belediyesi tarafından oluşturulmuş olan mesire alanında ziyaretçiler için birbirinden farklı birçok aktivite imkânı var. Özellikle yaz aylarında Kilis’e gelen ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri de Resul Osman Mesire Alanı.
Tırmanma kulesi, kaykay pisti, atlama kulesi, yapay buz pateni pisti gibi daha birçok eğlenceli aktivitelerin yapılabildiği Kilis’in en büyük mesire alanı olan Resul Osman Mesire Alanı, Kilis gezilecek yerler arasında yer alıyor.

3. Kilis Ulu Camii
Kilis Ulu Camii, Cam-i Kebir olarak da biliniyor. Kilis’in sahip olduğu tarihi güzelliklerden en önemlisi olan ve Hacı Gümüş Mahallesi’nde yer alan tarihi cami, Kilis’in en eski ve büyük camisi. 1388 yılında yeniden inşa edilen caminin, inşa tarihi ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmiyor ancak 11. yüzyıla ait olduğu düşünülmekte.
Tamamı kesme taşlardan yapılmış olan tarihi yapı, en son 1924 yılında onarım görmüştür. Günümüzde aktif bir şekilde kullanılan Kilis Ulu Camii, Kilis’te görülecek tarihi duraklar arasında yer alıyor.

4. Oylum Höyük
Oylum Höyük, Kilis’ten 7 kilometre uzaklıkta olan Oylum yakınlarında yer alıyor. Arkeolojik kazı çalışmalarının günümüzde hâlâ devam ettiği bölgede ilk çalışmalar 1900’lü yılların başlarında başlamıştır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Oylum Höyük’ün kazı çalışmalarını yürüten arkeologlar Dünya Kültür Mirası listesine alınması için çalışmaktadırlar.
Kilis’in sahip olduğu tarihi zenginliğin en önemli örneklerinden biri olan ve yaklaşık olarak 5500 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen; Oylum Höyük’ü özellikle arkeoloji meraklıları için Kilis’te gezilecek yerler arasında.

5. Şehitler Abidesi Parkı
Şehitler Abidesi Parkı, Kilis merkezde yer alıyor. Kilis halkının yeşil alan ihtiyacını karşılayan yerlerden biri olan park, çevre halkı tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.
Şehrin gürültüsünden bir nebze olsun kaçıp dinlenmek isteyenlerin uğrak noktası olan Şehitler Abidesi Parkı da Kilis gezilecek yerler listesinde yer alıyor.

6. Ashabı Kiram Muhammed Bedevi Hazretleri Türbesi
Ashabı Kiram Muhammed Bedevi Hazretleri Türbesi, XIV. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı düşünülen bir türbe. Kilis’in merkezinde yer alan tarihi türbe, Kilis’te sıklıkla ziyaret edilen bir türbe olma özelliğine sahip.
Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de bahsettiği türbede yer alan sandukanın, tarihte önemli bir kişiye ait olduğu biliniyor. Kilis’te yer alan önemli duraklardan biri olan türbe; Kilis gezilecek yerler arasında üst sıralarda.

7. Murtaza Paşa Camii
Murtaza Paşa Camii, Kilis’in merkezinde yer alan camilerden bir tanesi. Yapılan restorasyon çalışmaları ile günümüze kadar gelmiş olan tarihi yapı, çevre halkı tarafından sıkça tercih edilen camilerin başında geliyor.
Merkezde yer alması sebebiyle de Kilis’in bilinen camilerinden biri olan Murtaza Paşa Cami günümüzde ibadet için hâlâ kullanılıyor. Kilis gezilecek yerler listesinde yer alan tarihi duraklardan biri de Murtaza Paşa Camii.

8. Ravanda Kalesi
Ravanda Kalesi, Kilis’e bağlı Polateli ilçesine yakın olan Belenözü Köyü’nde yer alıyor. İnşa tarihi tam olarak bilinmeyen kalenin; Hititler’den kaldığı varsayılıyor. Yıllar içerisinde tahribata uğramış olan kaleden günümüze ne yazık ki sadece iç kısmı kalmış durumda.
Kalenin ön kısmında yer alan iki sarnıçtan bir tanesinin Afrin Çayı’na ulaşan gizli bir yol olduğu düşünülüyor. Tarihte birçok medeniyet tarafından kullanılmış olan Ravanda Kalesi de Kilis’te yer alan önemli tarihi duraklardan bir tanesi.

9. Çalık Camii
Çalık Camii, Kilis merkezde yer alıyor. İnşa tarihi tam olarak bilinmeyen cami, Çalık Hacı Ali tarafından inşa ettirilmiştir. Minaresi tek şerefeli olan cami, Kilis’in sahip olduğu bir diğer tarihi durak.
2005 yılında yapılan restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açılan tarihi cami, Afrin’den yapılan roketli saldırı sonucu büyük hasar görmüştü. 2018 yılında tekrar onarma çalışmaları başlatılan tarihi cami, günümüzde ibadete açık durumda. Çalık Cami, Kilis’te gezilecek en iyi 20 yer arasında üst sıralarda yer alıyor.

10. Şurahbil Türbesi
Şurahbil Türbesi, Karataş Tepesi’nde yer alan Demirciler Mahallesi’nde yer alıyor. Türbenin kaç yılında inşa edilmiş olduğu bilinmemektedir. Çevre illerden de sıklıkla ziyaret edilen tarihi yapı, Kilis gezilecek yerler arasında.

11. Hisar Çamlığı Tabiat Parkı
Hisar Çamlığı Tabiat Parkı, şehir merkezine 40 kilometre uzaklıkta olan Hisar Köyü’nde yer alıyor. Kilis’in sahip olduğu doğal güzellikleri net bir şekilde gözler önüne seren tabiat parkı sıklıkla ziyaret edilen duraklardan bir tanesi.
2016 yılında hizmete açılan Hisar Çamlığı Tabiat Parkı; özellikle yaz aylarında piknik yapmak için çevre halkı tarafından da sıkça tercih ediliyor. Yazın bol oksijen ve yeşillik sunan park, kışın da örtündüğü beyaz örtü ile Kilis’te yer alan doğal güzelliklerden.

12. Neşet Efendi Konağı
Neşet Efendi Konağı, Kilis merkezde yer alan ve daha önceleri Kilis Müzesi olarak kullanılan tarihi bir konak. İnşa tarihi 1925 yılı olan tarihi yapı; Halepli Mimar Hacı Ahmet Usta tarafından, iki katlı olarak inşa ediliyor.
Bütünün de Gaziantep mermeri kullanılmış olan Neşet Efendi Konağı; Kilis gezilecek en iyi 20 yer listesinde üst sıralarda yer alıyor.

13. Çekmeceli Camii
Çekmeceli Camii, Kilis’in merkezinde yer alıyor. Hacı Mustafa Efendi tarafından inşa ettirilen tarihi caminin yapım yılı bilinmiyor. Günümüze kadar ulaşan yapının özgün hali ne yazık ki korunamamıştır.
Son olarak 1959 yılında yapılan onarım çalışmalarıyla ibadete açılan tarihi cam, kolay ulaşımı ile de çevre halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilen camilerden biridir. Kilis gezilecek yerler listesinde yer alan tarihi noktalardan bir tanesi de Çekmeceli Camii.

14. Mevlevihane Parkı
Mevlevihane Parkı, Kilis merkezde yer alıyor. Mevlevihane Mescidi’ne bitişik olan park, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından hizmete açılıyor. Çevre halkı tarafından oldukça kullanılan park, yaz aylarında Kilis halkı için önem taşıyan yerlerden biri. Kilis’i ziyaret eden gezi severlerin de küçük bir mola için dinlenebilecekleri park, Kilis gezilecek yerler arasında.

15. Kilis Müzesi
Kilis Müzesi, Kilis’in sahip olduğu tarihi güzelliklerden biri olan Neşet Efendi Konağı’nda hayata geçmiştir. Yapılan restorasyon çalışmalarının ardından 2012’de hizmete açılan müzede arkeoloji ve etnografya bölümleri bulunuyor.
Bizans, Roma, Osmanlı dönemlerine ait birçok tarihi eserlerin yer aldığı, Kilis tarihi hakkında bilgi edinme imkânı sunan müze, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ilgiyle ziyaret ediliyor. Kilis gezilecek en iyi 20 yer listesinde üst sıralarda yer alıyor.

16. Tekke Camii
Tekke Camii, Kilis’in merkezinde yer alan bir diğer cami. Tekye Cami olarak bilinen tarihi yapının inşa tarihi ise 1552. Hacı Bekir Bey’in türbesini de içerisinde barındıran Tekke Cami Canpolat Paşa tarafından inşa ettiriliyor ancak mimarı ne yazık ki bilinmiyor.
Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Tekke Camii; günümüzde ibadete açık halde. Kilis gezisi sırasında ziyaret edilmesi gereken tarihi duraklardan biri de Tekke Camii.

17. Şey Ahmet Camii
Şey Ahmet Camii, bilinen bir diğer adı Şeyh Hilal Camisi, Çaylak Mahallesi’nde yer alıyor. Kilis’in sahip olduğu tarihi yapılardan biri olan cami; 1631 yılında Şeyh Hilal tarafından inşa ettirilmiştir. Mimarı ne yazık ki bilinmeyen, Cumhuriyet Dönemi’nde yapılmış olan tarihi yapı, Kilis’te yer alan bir diğer tarihi durak.

18. Tarihi Kilis Evi
Tarihi Kilis Evi, Kilis merkezde Şıhlar Mahallesi’nde yer alıyor. Kilis’te çıkan bölgeye özeli bir taş olan left taşından yapılmış olan tarihi konak, Kilis’in sahip olduğu tarihi güzelliklerden biri. Yapım yılı ve mimarı ne yazık ki bilinmeyen konak, ince işçiliği ile de göz dolduruyor. Tarihi Kilis Evi, Kilis gezilecek en iyi 20 yer arasında üst sıralarda yer alan bir diğer tarihi durak.

19. İbşir Paşa Kasteli
İbşir Paşa Kasteli, Sadrazam Mustafa Paşa tarafından 1654 yılında inşa ettirilmiştir. İçerisinde çeşme de bulunan tarihi yapı; Şehit Sakıp Mahallesi’nde yer alıyor.
Osmanlı döneminden kalma önemli tarihi eserlerden biri olan kastel; dikdörtgen planlı olup, iki taraflı kemere sahiptir. İnce işçiliği ile görülmesi gereken bir diğer tarihi yapı; İbşir Paşa Kateli’dir.

20. Ruhizade Konağı
Ruhizade Konağı, Kilis merkezde yer alan tarihi konaklardan bir diğeri. İnşa yılı, mimarı ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmeyen Ruhizade Konağı 2015 yılında Kilis Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Bir yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından Halk Eğitim Merkezi olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Günümüzde Halk Eğitim Merkezi olarak hizmet vermekte olan tarihi yapıda; Kilis ve çevre halkı; el sanatları, dil kursları, kuaförlük gibi eğitimleri ücretsiz olarak alınabilmektedir.

Kilis’te Gezilecek Yerler
Çok eski bir yerleşim yeri bölgesi olan Kilis özellikle tarih meraklıları tarafından görülmesi gereken şehirlerin başında yer alıyor. Tarihi camileri, türbeleri, konakları ve kalesi ile sizi yıllar öncesine götürecek bir dokusu olan şehir; küçük olması ile de ziyaretçileri için kolay bir gezi imkânı sunuyor. Diğer yandan Gaziantep’e yakın olmasından dolayı Kilis’e gelen yerli ve yabancı turistler için iki şehri bir arada gezmek de güzel olacaktır.
Kilis geziniz sırasında yöresel lezzetlerinden; ekşili malhıta, Kilis tava, teşrübe, silkme tatmayı da unutmayın. Vaktiniz kalırsa şehrin diğer tarihi durakları olan; Paşa Hamamı, Tarihi Hükümet Konağı da ziyaret etmenizi öneririz. Kilis Restoran ve Kilis’te Ne Yenir yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.
Mesaj bırak