Kastamonu, gezilecek yerler bakımından son derece fazla alternatif içermektedir. Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan Kastamonu, değerli tarihi yapıları ve doğal güzellikleri de görenleri büyüleyen bir şehirdir. Eski dönemlerden bu zamana dek pek çok medeniyete ev sahipliği yapan şehirde ziyaret edilmesi gereken pek çok yer de mevcuttur.
Şehir; özel mimariye sahip evleri, tarihi eserlerin sergilendiği müzeleri, milli parkları, ören yerleri ve mağaraları ile turizm bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Kışları ve yazları pek çok aktivitenin de yapıldığı şehrin bir gün içerisinde görülmesi zordur. Tarihte pek çok ilke de şahitlik eden kadim şehirlerden biri olan Kastamonu’yu keşfetmek için uzun bir zaman ayırabilirsiniz.
Tertemiz denizi, eşsiz koyları ve çeşitli konaklama imkanları ile yaz tatillerinde de sıklıkla ziyaret edilen Kastamonu, barındırdığı kayak merkezi ile de kış turizm için de oldukça önemli bir konuma sahiptir. Aynı zamanda doğa harikası yaylaları ile yayla turizmi de son derece gelişmiştir. Kastamonu’da gezilecek en iyi 20 yer listesini sizler için derledik.
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Kastamonu en iyi otellerini keşfetmek için « Kastamonu Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Kastamonu’da Gezilecek En İyi 20 Yer
1. Kastamonu Kalesi
Kastamonu Kalesi, Karadeniz Bölgesinin en güzel kaleleri arasında görülmektedir. Aynı zamanda şehrin tanınan en simgesel yapılarından bir tanesi olan Kastamonu Kalesi, merkezden 120 metre yüksekte yer almaktadır. Kalenin, M.S. 2. yüzyılda Bizans döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Türk ve Osmanlı mimarisine örnek olarak restore edilen kale, oldukça geniş bir alanda yer almaktadır.
Kastamonu Kalesinde; iç odalar, devasa sarnıçlar ve etkileyici kaçış tünelleri bulunmaktadır. Aynı zamanda kalede Bayraklı Sultan Türbesi de yer almaktadır. 2005’te restore edilen ve ziyaretçilerin şehri gezerken ilk uğradığı yerlerden biri olan Kastamonu Kalesi’nin surlarından bakıldığında eşsiz şehir manzarası da görülmeye değer.
2. Horma Kanyonu (Küre Dağları Milli Parkı)
Horma Kanyonu, Pınarbaşı ilçesinde yer almaktadır. Pınarbaşı ilçe merkezine 3 km uzaklıktaki kanyon, sahip olduğu doğal zenginlikleri ile Kastamonu’da görülmesi gereken yerlerinden bir tanesidir. Pınarbaşı ilçesindeki turizmi de büyük oranda arttıran Horma Kanyonu’nda, yürüyüş alanlarına ve dinlenme noktaları yer almaktadır.
Horma Kanyonu, Valla Kanyonu’nun yanında daha az tehlikeli sayılmaktadır. Aynı zamanda bu kanyon, halk tarafından su çıkaran kaya olarak da nitelendirilmiştir. Kastamonu ve Karadeniz’in bütün doğal güzelliklerinin en güzel örneklerinden biri olan Horma Kanyonu doğa yürüyüşü için oldukça uygun yerlerden biridir.
Aynı zamanda; kanyon sporları ve doğa fotoğrafçılığı için de son derece idealdir. Yürüyüş severlerin rahatlıkla yürüyebileceği 3 km uzunluğundaki ahşap platform da kanyonda yer almaktadır.
3. Ilıca Şelalesi
Ilıca Şelalesi, Pınarbaşı ilçesine bağlı olan Ilıca Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Pınarbaşı’nda yer alan Horma Kanyonu’nda bulunan yürüyüş parkurunda 3 km yürüyüş yaparak şelaleye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ilıca şelalesi suyu ortalama 10 metre yüksekten dökülmektedir. Suyun döküldüğü yerde ise doğal olarak bir havuz meydana gelmiştir.
Ilıca şelalesinin en önemli özelliklerinden bir tanesi de meydana gelen havuzun çevresinde çok sayıda ağaç ve bitki örtüsü yer almasıdır. Aynı zamanda şelalenin üst bölümünden gidildiği zaman uzun zamandır akan su ile kayaların aşınması neticesinde kayalarda meydana gelen çukurluklar ve oymalar görülmektedir.
4. Ilgaz Dağı Milli Parkı
Ilgaz Dağı Milli Parkı Ilgaz Dağları’nın eteklerinde yer almaktadır. Kastamonu şehir merkezine yalnızca 40 kilometre mesafede bulunan Ilgaz Dağı Milli Parkı Kastamonu için oldukça önemli simgelerden bir tanesidir. 1977’de milli park ilan edilen Ilgaz Dağı; ülkemizin en fazla turist alan tabiat alanlarından biridir. Milli park, volkanik kayaçlardan oluşan yapısı ile dikkat çekmektedir.
Pek çok vahşi hayvana da ev sahipliği yapan milli park, geniş bir yeşil alana yayılmıştır. Deniz seviyesinden 800 metre yükseklikteki Ilgaz Kış sporları Turizm Merkezi’nin kayak alanları ve kayak tesisleri de kış mevsiminde yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramaktadır. Milli parkta aynı zamanda balıkçılık, kaya tırmanma, doğa yürüyüşü, kampçılık ve dağcılık gibi pek çok aktivite de yapılabilmektedir.
5. Gideros Koyu
Gideros Koyu, harika bir manzaraya sahip olan ve huzurlu bir tatil isteyenlerin tercih ettikleri doğal güzellikler arasında yer almaktadır. Yeşilliği ve maviyi bir arada görebilmenin mutluluğunu yaşamak isteyenler Gideros Koyunda yer alan otel veya pansiyonlarda konaklama yapabilirsiniz.
Gideros Koyu, Kastamonu’nun Cide ilçesinde yer almaktadır. Bu koy doğanın bütün güzelliklerini gözler önüne sermektedir. Gideros Koyuna yaz aylarında giderseniz, sizin için çok daha güzel bir deneyim olacaktır.
Koyda isterseniz denize girebilir, aynı zamanda balık da tutabilirsiniz. Koyun içerisinden plaja doğru giden bir yol bulunmaktadır. Plaja girişler ücretsiz olup, isteyenler burada tekne kiralama imkanına da sahip olabilirler.
6. Valla Kanyonu Seyir Terası
Valla Kanyonu Seyir Terası, Valla Kanyonun manzarasını izlemek adına yapılan bir izleme terasıdır. Kanyon, Pınarbaşı İlçesine bağlı olan Muratbaşı Köyü’nde yer almaktadır. 1994’de İstanbul Teknik Üniversitesinden gezmek için buraya gelen dört öğrencinin kaybolduktan on dört gün sonra Cide ilçesinde bulunmalarının sonucunda keşfedilen Valla Kanyonu, şehrin doğal güzellikleri arasında yer almaktadır.
Valla Kanyonu Seyir Terası, kanyonun manzarasını izlemenize imkan sunan demirden yapılmış bir terastır. Oldukça uzun bir merdiven yoluna sahip olan seyir terasına çıktığınızda göreceğiniz manzara uzun merdivenleri çıkmanıza değecek niteliktedir. Kastamonu’nda gezilecek 20 yer listesinde bulunan seyir terasını mutlaka görmelisiniz.
7. Kastamonu Arkeoloji Müzesi
Kastamonu Arkeoloji Müzesi Kastamonu’nun uzun tarihinin bıraktığı eşsiz değerlerin yer aldığı bir müzedir. Cumhuriyet Meydanı üzerinde yer alan Kastamonu Arkeoloji Müzesi’nde önemlere göre ayrılan koleksiyonlar sergilenmektedir. Müzede; Bizans, Selçuklu, Helen, Frigya, Hitit, Osmanlı gibi dönemlerden kalan pek çok eseri görebilirsiniz.
Müze üç ana kısımdan meydana gelmektedir. İlk bölümde taş eserler yer alırken, ikinci bölüm de ise Şapka Devrimi’ni anlatan bölüm yer almaktadır. Müzenin üçüncü kısmında da kronolojik olarak dizilmiş, Kastamonu ve çevresinden toplanan tarihi eserler yer almaktadır.
Kastamonu Arkeoloji Müzesinde 32 bini aşkın tarihi eser sergilenmektedir. Müzede yer alan tümülüs mezarları ve heykelleri, en çok ilgi gören eserlerdir. Müzede, Şapka Devrimi’nin anlatıldığı bir bölüm de yer almaktadır.
8. Penbe Han
Penbe Han Fatih Sultan Mehmet Han’ın oğlu 2. Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. 1481-1512 tarihleri arasında yaptırılan han ismini, burada pamuk ticaretini yapılmasından almaktadır. Diğer bir ismi Balkapanı olan handa aynı zamanda bal ticareti de yapılmaktadır.
Günümüzde han içerisinde 6 adet oda, 500 metrekare açık alan, 150 metrekare kapalı alanı bulunmaktadır. Aynı zamanda bu han yöresel yemeklerin sunulduğu restoran olarak hizmet vermektedir. Restoranda Kastamonu Yöresel Yemekleri eşsiz sunumlarda servis edilmektedir.
9. Pompeiopolis Antik Kenti
Pompeiopolis Antik Kenti, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yer almaktadır. Kastamonu’da ziyaret etmeniz gereken tarihi yapılardan biri olan Pompeipolis Antik Kenti, M.Ö. 64. yılında Romalılar tarafından inşa edilmiştir.
Bir eyalet merkezi olarak inşa edilen bu antik kent, arkeoloji meraklılarının uğrak noktalarından biridir. Müze içerisinde; pek çok arkeolojik kazının yapıldığı, çıkarılan tarihi eserler ve mozaikleri sergilenmektedir. Antik kentin mimarisi de Efes Antik Kenti ve Zeugma Antik Kenti ile benzetilmektedir.
Pompeiopolis Antik Kenti, şehir merkezine yalnızca 45 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Antik kentin sınırları Zımbıllı Tepesi’nden ilçe merkezine uzanmaktadır. Burada ihtişamlı sütunlarla süslü caddeler, tapınaklar, mabetleri ve yaşam alanları yer almaktadır. Kastamonu’nda gezilecek en iyi 20 yer listesinde bulunan antik kent, tarihi yolculuğa çıkmanızı sağlayacaktır.
10. Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi
Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi, Kastamonu Hükümet Konağının Mimarı Mimar Vedat Tek için oluşturulmuştur. Yapılan kompleks içerisinde 75. Yıl Cumhuriyet Evi Özel Müzesi, Dantel Evi, Kitre Bebek Evi, 3 bölümlü galeri ile Rölyefli Salon yer almaktadır. Kültür Merkezinde yer alan Şapka Müzesi, Atatürk’ün Şapka ve Kıyafet İnkılabını gerçekleştirdiğinden dolayı oldukça önemlidir.
Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi, ücretsiz olarak bütün ziyaretçilere açıktır. Ayrıca Kastamonu gezilecek yerler listesinde kendisine çok özel bir yer edinmeye devam ediyor.
11. Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi
Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, Kastamonu’nun değerli konaklarından bir tanesi olan Liva Paşa Konağı içerisinde hizmet vermektedir. 3 kattan meydana gelen müzede çeşitli koleksiyonlar ve çarpıcı balmumu heykelleri sergilenmektedir.
Müzenin koleksiyonlarında ahşap el oymalarından bakır ve kundura ürünlerine kadar pek çok bölüm yer almaktadır. Aynı zamanda müzenin sergileri, el sanatı yapan ustaların balmumu heykelleri ile süslenmiş. Sakarya Caddesi üzerinde yer alan Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, Pazartesi günlerin dışında her gün ücretsiz olarak hizmete açılmaktadır.
12. Çatak Kanyonu
Çatak Kanyonu, Kastamonu’nun en önemli turizm merkezlerinden bir tanesidir. Dünyanın dördüncü en büyük kanyonu olan Çatak Kanyonu, ortalama 1200 metre yüksekliğindedir. Şehir merkezine 7 kilometre uzaklıkta yer alan Çatak Kanyonunun bir kısmına kadar araçla gelinip sonradan yürünmesi gerekmektedir.
Yapılan kısa yürüyüşün adından 900 metre yüksekliğindeki gözetleme noktasına varılmaktadır. Gözetleme noktasından kanyonu keyifle seyredebilirsiniz. Çatak Köprüsü’nün 1-2 km altından başlayan kanyon, Nalbantoğlu köyünde kesilip, İnönü’ye kadar kesintisiz devam etmektedir. Çatak Kanyonu, Kastamonu gezilecek yerler listesinde bulunan çok özel bir doğa harikasıdır.
13. Şeyh Şabanı Veli Külliyesi
Şeyh Şabanı Veli Külliyesi Kastamonu’nun Taşköprü İlçesi’nde yer almaktadır. Şeyh Şabanı Veli Çakırçayı Köyü’nün Cimdar Mahallesi’nde dünyaya gelmiştir. Şabanı Veli eğitiminin bir kısmını Taşköprü’de tamamlamıştır. Kuran, hadis, tefsir ilimlerinde bilgilerini pekiştirmek adına Kastamonu’ya gelen Şeyh, Seyid Sünneti Mescidi’nde ilim öğrenmeye devam etmiştir.3.Murad’ın hocası olan Suca Efendi tarafından yaptırılan külliye, Kastamonu’nun önemli tarihi simgeleri arasında yer almaktadır.
Şeyh Şabanı Veli Külliyesinin, külliyede yer alan caminin kitabesinden III. Murad’ın Hocası Suca Efendi tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Şeyh Şabanı Veli Külliyesi içerisinde; Degah Evleri, Cami, Türbe, Kütüphane, Asa Suyu ve Şadırvan yer almaktadır. Din açısından önemli bir konuma sahip olan Şeyh Şabanı Veli Külliyesine girişler ücretsiz olarak sağlanmaktadır.
14. Kastamonu Saat Kulesi
Kastamonu Saat Kulesi, Kastamonu merkezinde dikkat çeken yapılardan biridir. 16 metre yüksekliğe sahip olan saat kulesi, kesme taşlarla inşa edilmiştir. Şehrin önemli simgelerinden bir tanesi olan Saat Kulesi, 1885 yılında Saray Üstü Tepesi’nde inşa edilmiştir.
Kastamonu Saat Kulesi’nin etrafında bir kır bahçesi bulunmaktadır. Burada hem dinlenip hem de çayınızı yudumlarken şehrin muhteşem manzaralarına izleyebilirsiniz.
Saat Kulesi’ni saat kulesi yapan hikaye de bir hayli ilginçtir. Anlatılan efsaneye göre; İstanbul’da yer alan saatin vaktinden önce çalan çanı, padişahın cariyelerinden birinin karnındaki çocuğu düşürmesine sebep olmuştur. Bu yaşanan olayın sonrasında bu kule, Kastamonu’ya gönderilmiştir. Siz de Kastamonu gezilecek yerler listesindeki Saat Kulesini ziyaret edebilirsiniz.
15. Atatürk ve Şerife Bacı Anıtı
Atatürk ve Şerife Bacı Anıtı, İnebolu’da Uğur Mumcu Caddesi’nde yer almaktadır. Şehit Şerife Bacı, Kurutuluş Savaşı’nda İnebolu’dan Kastamonu ’ya cephane taşıyan kahraman Türk kadınlarımızdan biridir. Şerife Bacı 1921 yılında zorlu mevsim koşullarında aralık ayında sırtında taşıdığı çocuğu, önünde kağnısı ile kışla önüne kadar gelmiştir. Sonrasında mermileri ve çocuğunu korumak içinse donarak şehit olmuştur.
Kurtuluş Savaşı döneminde gönüllü olan kadın erkek pek çok kişi İnebolu ve Ankara taşımacılık hattında cephane ve mühimmat taşıyarak milli mücadeleye destek vermiştir. Verdikleri desteklerle beraber savaşın sonucu da büyük oranda belirlenmiştir. Şerife Bacı da bu gönüllü kahramanlardan bir tanesidir. Şerife Bacının ve diğer gönüllü kahramanların adını yaşatmak için de Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından Kastamonu Türk Kadınları Anıtı olarak da bilinen Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı yapılmıştır.
16. Sepetçioğlu Konağı
Sepetçioğlu Konağı dikdörtgen yapılı planı ile dikkat çeken Kastamonu konaklarından bir tanesidir. Konak, bodrum, zemin ve birinci kattan meydana gelmektedir. Döneminin en güzel örneklerinden bir tanesi olan konak, 1998 yılında çatı onarımı ile yapılmaya başlanmıştır, 1999 yılında da restorasyonuna başlanmıştır. Konağın restorasyonu ise 2000 yılında u tamamlanmıştır.
Sepetçioğlu Konağı, merkezi İstanbul’da bulunan Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na verilmiştir. Vakıfta, mahallede halka ve öğrencilere yönelik faaliyette bulunmak için hizmet verilmektedir. Konak, Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı tarafından sosyal ve kültürel etkinliklerde kullanılmaktadır.
17. Taşköprü Kent Tarihi Müzesi
Taşköprü Kent Tarihi Müzesi, Taşköprü Harmancık’ta yer almaktadır. Aynı zamanda Kastamonu gezilecek yerler listesinde yer alıyor. Sultan II. Mahmud 1826 yılında Yeniçeri Ocağı’nı kaldırıp Asakir-i Mansure-i Muhammediye isimli yeni bir ordu kurmuştur.
Böylece Osmanlı ordusunu tekrar yapılandırmış, fakat bu ordu Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş alanlarını korumakta yetersiz kalmıştır. Bu durumda tarıma bağlı Osmanlı ekonomisine de zarar vermeden güvenliğin sağlanabilmesi adına düzenli orduya destek olan bir askeri teşkilat tasarlanmıştır. Böylelikle Redif Birlikleri oluşturulmuş olmuştur.
Taşköprü Kent Müzesine ev sahipliği yapan bina, zamanında Redif Taburu Binası olarak inşa edilmiştir. Osmanlı ordusunun yeniden yapılanmasından dolayı Redif Birlikleri kaldırılınca, Redif Taburu binası uzun bir süre askerlik hizmetleri için kullanılmıştır.
Ardından Sağlık Bakanlığı Dispanseri’ne dönüştürülmüştür. Dispanser kapandıktan sonra da bina Taşköprü Belediyesi’ne devredilmiştir. Sonrasında ise restore edilip 2017 yılında Kent Müzesi olarak açılmıştır.
18. İnebolu Evleri ve Konakları
İnebolu Evleri ve Konakları, Kastamonu’nun en çok ziyaret edilen ilçelerinden biri olan İnebolu’da yer alan tarihi evlerdir. 2 ve üç katlı olarak inşa edilen ahşap boyalı tarihi evler, her yıl pek çok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Buradaki evlerin pek çoğu İnebolu’ya bağlı olan Aşı Köyü’nde çıkartılan kırmızı ve bordo renkteki aşı boyası ile boyanmıştır.
Evler, Türkiye’nin dört bir yanından her mevsimde fotoğraf turları düzenlenmektedir. İlçenin meşhur dik yamaçlarında inşa edilen İnebolu evleri; mavi, beyaz, kırmızı dış boyalı ahşap ve taş mimarileri ile dikkat çekmektedirler. Bu evlerden bazıları müzeye ve otele çevrilmiştir. Böylece tarihi İnebolu evlerinin otantik dekorasyonlu iç mekanlarını da ziyaret edebilir ve fotoğraflar çekebilirsiniz.
19. Nasrullah Kadı Külliyesi
Nasrullah Kent Külliyesi, şehir merkezinde yer almaktadır. Bu külliyede cami, meydan, şadırvan, köprüsü ve bir de daha sonra ilave edilen medrese yer almaktadır. II. Beyazıd döneminde Nasrullah Kadı tarafından köprü ve şadırvan içerisindeki su havuzları ile beraber yaptırılan cami, Kastamonu’nun en büyük camisi niteliğine sahiptir.
6 kubbeli bir yapıya sahip olan cami sonrasında yapılan çalışmayla 9 kubbeli bir hale gelmiştir. Cami içindeki hatlar ve süslemeler ise ünlü hattat Ahmet Şevket Efendi tarafından yapılmıştır.
Nasrullah Camii şadırvanı içerisindeki su havuzları cami ile beraber yapılırken, şadırvan bölümü ise iki kubbeli olarak Bedii adlı bir hayırsever tarafından yaptırılmıştır. Halk arasında yaşayan bir söylentiye göre, bu şadırvandan bir defa su içen kişi hayatında ya yedi kez Kastamonu’yu ziyaret etmekte ya da Kastamonu’ya yerleşmektedir. Kastamonu gezilecek yerler listesinde yer alan külliyeyi ziyaret edebilirsiniz.
20. İnebolu Türk Ocağı Binası
İnebolu Türk Ocağı Binası, İnebolu’da yer almaktadır. Atatürk, İnebolu’yu ziyarete geldiğinde önemli mesajları bu binada vermiştir. Yapının zemin katın tamamen ticari amaç olarak ayrılmıştır. İnebolu Türk Ocağı Binasında; deniz gören kuzey cephesinde 3 adet, batı cephesinde ise 1 dükkân yer almaktadır.
Binanın batı cephesinde çift kanatlı demir kapı yer almaktadır. Bu kapıdan girilerek ulaşılan ve yapının merkezinde yer alan özgün bir giriş holü mevcuttur. Kapı, zemin katın güneybatı köşesinde yer almaktadır. Bu kapı pencereden kapıya dönüştürülmüştür.
Binanın birinci katında; güney-kuzey doğrultusunda uzanan ince uzun bir sofa ve iki tarafında yer alan mekanlardan meydana gelmektedir. Sofanın güney ucunda, çift kollu ahşap merdiven bulunmaktadır. Planın batı kısmı, ara bölme duvarlarının kaldırılması ile, sahne ve seyir bölümlerinden oluşan tek bir bölüme çevrilmiştir.
Kuzey cephede deniz gören oda da üç odanın birleştirilmesi ile elde edilmiştir. İkinci katın merkezinde dikdörtgen planlı büyük bir sofa bulunmaktadır.
Etrafında ise farklı mekanlar yer almaktadır. Doğal durumda olan sofa birinci kat planının aynısıdır. Tarihi belli olmayan bir zamanda da yan mekanların kapatılması ile sofa genişletilmiştir.
Kastamonu’da Gezilecek Yerler
Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan, hem çok eskiye dayana tarihi yapısı hem de birçok doğal güzellikleri ile mutlaka gezilmesi gerek şehirlerimizden biri olan Kastamonu, yeşil ile maviyi bir araya getiren muazzam bir yerdir. Eşsiz kanyonların bulunduğu Kastamonu, aynı zamanda Küre Dağları Milli Parkı ve Ilgaz Dağları gibi doğal güzelliklere de ev sahipliği yapmaktadır.
Kastamonu, tarihi yapısı, manevi ve mimari birçok güzelliğe ve medeniyete ev sahipliği yapmış Türkiye’nin eşsiz güzelliğindeki şehirlerden biridir. Şehir, yılın her mevsiminde, pek çok aktivite için ziyaret edilebilir. Kayak merkezlerinden kanyonlara kadar birçok alanın var olmasından dolayı şehre hem kışın hem de yazın ziyaret gerçekleştirilebilir. Kastamonu Restoran ve Kastamonu’nda Ne Yenir yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.
Mesaj bırak