Tarihi süreç içinde özel bir yere sahip olan Kahramanmaraş, ülkemizin Akdeniz Bölgesi’nde yer alıyor. Milli Mücadele Dönemi’nde halkının gösterdiği fedakarlık ve yapmış oldukları vatan savunması nedeniyle TBMM tarafından 1925 yılında İstiklal Madalyası sıfatı verilmiştir. Kent, “kahraman” sıfatına ise 1973 yılında kavuşmuş, o tarihten itibaren Kahramanmaraş olarak anılmıştır.
Hitit şehri olan Gugum üzerine kurulan Kahramanmaraş, Evliya Çelebi’nin Seyahatname eserinde de kendine yer buluyor. Çelebi’nin halkı için “ekseriya halkı Türkmendir” Kahramanmaraş’ta; Avşar, Bayat ve Beğdili başta olmak üzere 24 Oğuz Boyu’nun tamamı mevcut. Kent ayrıca 2012 yılından bu yana büyükşehir statüsünde. Şehir, Türkiye’nin en özel şehirleri arasında yer almaktadır.
Tarihi, kültürü ve doğal güzellikleri bir araya getiren Kahramanmaraş’ta sistematik bir kazı çalışması yapılmamasına rağmen çok sayıda Hitit eseri bulunuyor. Paleolitik Çağ’a kadar uzanan bir tarihe uzanan kent sadece Hitit’in değil birçok medeniyetin de izlerini taşıyor. Bu çerçevede sizi kentle tanıştıracak, tarihten kültüre, mimari yapılardan doğal güzelliklere kadar uzanan hazırladığımız Kahramanmaraş’ta gezilecek en iyi 20 yer listesi sizlerle!
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Kahramanmaraş en iyi otellerini keşfetmek için « Kahramanmaraş Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Kahramanmaraş’ta Gezilecek En İyi 20 Yer
1. Başkonuş Yaylası
Başkonuş Yaylası, Kahramanmaraş’ın 12 Şubat ilçesinde yer alıyor. Kent merkezinden 50 km uzaklıkta konumlanan Başkonuş Yaylası, Kahramanmaraş gezilecek yerler listemizin de ilk durağı. Harika bir manzaraya sahip olan yaylanın yaz aylarında bile oldukça serin olduğunu belirtelim. Kışın ise yayla bembeyaz karlarla kaplanıyor.
Dilediğiniz gibi piknik yapabileceğiniz Başkonuş Yaylası’nda misafirlerin hizmetine sunulan bir restoran da bulunuyor. Ayrıca yaylada konaklamak isterseniz de dağ evleri de sizi bekliyor.
Elbette arzu ederseniz Başkonuş Yaylası’nda kamp yapabilir ya da karavanınızla gelebilirsiniz. Mesire yerlerinin başında gelen yayla, doğa ile baş başa kalmanızı da sağlıyor. Yaylada piknik yapabilirsiniz, gündelik hayatın stresinden uzaklaşabilirsiniz.
2. Yedikuyular Kayak Merkezi
Yedikuyular Kayak Merkezi, Kahramanmaraş’ın ilk kayak merkezi olma özelliği taşıyor. Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan Yedikuyular Kayak Merkezi, şehir merkezinden de yaklaşık olarak 17 km uzaklıkta misafirlerini ağırlıyor. Yedikuyular Kayak Merkezi, 2018 yılında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından açılsa da 2019’dan yılından beri özel sektör bünyesinde hizmet veriyor.
Kentteki kış turizminin en önemli noktalarından olan Yedikuyular Kayak Merkezi, birçok aktiviteye fırsat tanıyor. Yılın her mevsiminde faal olarak hizmet veren merkezde yaz aylarında ise; kaya tırmanışı, dağcılık, su sporları, binicilik ve dağ bisikleti gibi etkinliklere katılmak mümkün. Son olarak Yedikuyular Kayak Merkezi’nde; kafe-restoran, mesire alanı, telesiyej ve kayak gibi alanı gibi noktaların bulunduğunu da ifade edelim.
3. Eshab-ı Kehf Külliyesi
Eshab-ı Kehf Külliyesi, Bencilüs Tepesi üzerinde ve kentin Afşin ilçesinde konumlanıyor. Birçok farklı inançta yeri bulunan Eshab-ı Kehf Külliyesi, Yedi Uyurlar rivayetinin gerçekleştiği yer olarak da biliniyor. Öyle ki bu hikâyeden etkilenen Doğu Roma İmparatoru II. Theodosius Yedi Uyurlar’ın anısına bir anıt mezar yapılmasını emreder.
Kuran-ı Kerim’de geçen Kehf Suresi’nin bu bölgede yaşananlarını anlatmasından dolayı Eshab-ı Kehf Külliyesi’nin bulunduğu alan, Müslümanlar açısından da büyük bir önem taşıyor. Külliye ve çevresi, Anadolu Selçuklu Dönemi’nde yeniden düzenlenmiştir. Bu düzenleme sonucunda da yıkılan kilise yerine camii yapılmıştır. Osmanlı Dönemi’nde de dini bir merkez olma özelliğini devam ettiren Eshab-ı Kehf Külliyesi, 2015 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edilmiştir.
4. Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi
Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, kentin merkezinde konumlanıyor. Kahramanmaraş gezilecek yerler listesindeki önemli bir durak Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’nin temelleri 1977 yılında atılmış. Ancak müzenin çalışmalarına dair gelişmeler daha eski tarihlere dayanıyor. Kahramanmaraş’ta gezilecek en iyi 20 yer listesinde bulunan müze, birçok özel tarihi eseri de bünyesinde barındırıyor.
Kentte ilk müze 1947’de Taş Medrese’de kurulmuş. Kurulan bu müze 1961 yılın Kahramanmaraş Kalesi’ne, 1975 yılında ise Azerbaycan Bulvarı’na yani bugünkü yerine taşınmış. Kayıtlara göre 30 bin eserin sergilendiği Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’nde farklı noktalar bulunuyor. Bu çerçevede; 7 teşhir salonu, çok amaçlı toplantı salonu ve çocuk eğitim alanı bulunuyor.
5. Döngel Mağaraları
Döngel Mağaraları, Kahramanmaraş-Kayseri yolu üzerinde ve kent merkezinden yaklaşık olarak 50 km uzaklıkta yer alıyor. Kahramanmaraş’ın kendine hayran bırakan tarihi yerler arasında en önemli doğal güzelliklerinden biri olan Döngel Mağaraları’nın aynı zamanda kentteki ilk yerleşim yeri olduğu da düşünülüyor.
Karakteristik bir yapıya sahip olan Döngel Mağaraları, birbirine bağlı olan ve üst süte konumlanan üç mağaradan meydana geliyor. Yaz aylarında oldukça serin bir atmosfere sahip olan Döngel Mağaraları, bölgenin en çok tercih edilen mesire alanlarının da başında geliyor.
6. Menzelet Mesire Alanı
Menzelet Mesire Alanı, Onikişubat ilçesinde ve Kahramanmaraş Merkez’in yaklaşık olarak 27 km uzaklığında misafirlerini ağırlıyor. 130 bin metrekare gibi devasa bir alan üzerinde yer alan Menzelet Mesire Alanı, aynı zamanda doğanın yeşil rengiyle örtülü.
Menzelet Barajı’na nazır bir şekilde yer alan Menzelet Mesire Alanı’nda insan konforu ilk planda tutuluyor. Bu çerçevede mesire alanı içinde; kamelyalar, piknik masaları, barbeküler, çocuk oyun alanları, yeşil alanlar, otoparklar, 2 adet WC ve 1 adet mescit bulunuyor.
7. 12 Şubat Kurtuluş Parkı
12 Şubat Kurtuluş Parkı, Kahramanmaraş’ın merkezinde yer alıyor. Kent merkezindeki en önemli yeşil alanların başında yer alıyor. Oldukça geniş bir alana yayılan 12 Şubat Kurtuluş Parkı, yerel halkın rağbet gösterdiği bir nokta. Parkın içinde çeşitli alanlar ve işletmeler de bulunuyor.
Bur çerçevede 12 Şubat Kurtuluş Parkı’nda; spor alanları, yürüyüş alanları, çocuk oyun alanları, yapay şelale ve dere yatağı ile birlikte kafe-restoran da bulunuyor. Sesiz yapısıyla da dikkat çeken 12 Şubat Kurtuluş Parkı, kent merkezinde nefes alabileceğiniz bir alan.
8. Yeşilgöz Mesire Alanı
Yeşilgöz Mesire Alanı, Kahramanmaraş – Kayseri yolu üzerinde bulunuyor. Kahramanmaraş’ın merkezinden de yaklaşık olarak 55 km uzaklıkta ziyaretçilerini karşılıyor. Kamp yapmanın da mümkün olduğu Yeşilgöz Mesire Alanı’nda; piknik alanları, koşu ve yürüyüş noktaları yer alıyor. Ayrıca mesire alanı içinde Yeşilgöz Obruğu olarak adlandırılan ve şelaleyi andıran bir oluşum da mevcut.
Yeşilgöz Obruğu’nun da etkisiyle Yeşilgöz Mesire Alanı etkileyici bir atmosfere kavuşuyor. Alan, karayolu üzerinde konumlandığından kente gelirken ya da ayrılırken ziyaret etmeniz son derece kolay. Bu nedenle Yeşilgöz Mesire Alanı’nı rahatlıkla Kahramanmaraş gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz.
9. Savruk Mağarası ve Şelalesi
Savruk Mağarası ve Şelalesi Savruk Mağarası ve Şelalesi, Hacınınoğlu Köyü ve Karamanlı Köyü arasında konumlanıyor. Sarıkız ismiyle de anılan Savruk Mağarası ve Şelalesi’nin Paleosen Dönemi’nde oluştuğu biliniyor. Mağara ve şelaleye ise Kısık Kanyonu üzerindeki yolu takip ederek rahatlıkla ulaşmak mümkün.
Sarkıt ve dikitlerle dolu olan Savruk Mağarası aynı zamanda damlataş niteliğinde. Son olarak Savruk Mağarası ve Şelalesi’nin hemen yanında piknik yapabileceğiniz bir alan da bulunuyor. Arzu ederseniz burada, doğanın kollarında sevdikleriniz ile beraber piknik yapabilir ve huzur dolu atmosferinden istifade edebilirsiniz. Kahramanmaraş’ta gezilecek en iyi 20 yer listesinde bulunan mağara ve şelale, ziyaretçilerin benzersiz anlar geçirmesini sağlayacaktır.
10. Kanlıbüvet Kanyonu
Kanlıbüvet Kanyonu, Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinin Emirler Mahallesi’nin sınırları içerisinde kalıyor. Kanlıbüvet Kanyonu ayrıca şehir merkezinden yaklaşık olarak 70 km’lik uzaklıkta yer alıyor. Zengin florası ve eşsiz manzarasıyla dikkat çeken Kanlıbüvet Kanyonu, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Doğu Akdeniz’in cazibe merkezlerinden biri olan Kanlıbüvet Kanyonu, turkuaz rengindeki suyuyla ziyaretçilerini büyülemeyi ve öne çıkmayı başarıyor. Huzur veren bir ambiyansa sahip olan kanyon, bu yönünü birbirine karışan su ve kuş sesleriyle perçinliyor. Doğal bir akvaryumu andıran Kanlıbüvet Kanyonu’nda 15 çeşit ağaç bulunuyor. Ayrıca Kanlıbüvet Kanyonu’nda kamp yapmak da mümkün.
11. Yavşan Yaylası
Yavşan Yaylası, 348 hektarlık devasa bir alanda konumlanıyor. Şehir merkezinden yaklaşık olarak 40 km’lik bir uzaklıkta yer alan Yavşan Yaylası Maraş Ovası’nın güneyindeki Gavur Dağları’nın kuzeyinde kalıyor. 2009 yılında Yavşan Yaylası Tabiat Parkı olarak ilan edilmiş.
Zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Yavşan Yaylası’nda 67 familyaya ve 287 cinse dağılmış 529 tür takson bulunuyor. Yavşan Yaylası’nda ayrıca çok sayıda yabani hayvan türü de yer alıyor. Yayla, Kahramanmaraş gezilecek yerler listesinde doğaseverler için biçilmiş kaftan.
12. Taş Han
Taş Han, Kahramanmaraş’ın merkezine yer alan bir diğer önemli tarihi yapı. Mehmet Efendi, Ahmet Çelebi ve Kalender Çelebi tarafından 1650 yıllarında inşa edilmiştir ve Taş Han, geçmişte yolcu hanı olarak hizmet veriyordu. Han günümüzde ise hala ticari yapısını korumaya devam ediyor.
İki kattan oluşan Taş Han, çok sayıda odaya da sahip. Bu odalardan alt katta olanlar, dükkân ve depo olarak kullanılmaya devam ediyor. Hanın üst katındaki odalar ise konaklama amaçlı kullanılıyor ve hizmet veriyor.
Taş Han’ın kare biçimindeki bir avlu içinde konumlandığını da belirtelim. Kahramanmaraş’ta gezilecek en iyi 20 yer listesinde bulunan Taş Han, mimari özellikleriyle dikkatleri üzerine çekiyor.
13. Kahramanmaraş Kalesi
Kahramanmaraş Kalesi, adından da anlaşılacağı üzere kentin sembol yapıları arasında gösteriliyor. MÖ 1. yüzyıl – MS 2. yüzyıl arasında yaptırıldığı tahmin edilen Kahramanmaraş Kalesi, çok sayıda medeniyetin ayak izlerini de taşıyor. Ayrıca Kahramanmaraş Kalesi’nde Genç Hititler Dönemi’ne ait çok sayıda tarihi eser ortaya çıkmıştır.
Kahramanmaraş Kalesi’nde Asur, Med, Pers, Kapadokya Krallığı, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin izleri bulunuyor. Kale, günümüze ulaşana kadar çok kez yenilenmiş ve onarılmıştır. Son olarak Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde yer verdiği Dört Maraş Aslanı da kalenin bulunduğu alandan çıkarılan eserler arasında.
14. Fırnız Köprü
Fırnız Köprü, Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde, kent merkezinden yaklaşık 34 km uzaklıkta konumlanıyor. Çam ormanlarının gölgesinde altında yer alan Fırnız Köprü, tarihin doğal ile buluştuğu eşsiz noktalardan biri olarak dikkat çekiyor. Kayaözü Çayı’nın üzerinde yer alan Fırnız Körpü’nün yakının Fırnız Mesire Alanı da bulunuyor.
Göksun karayolu üzerinde bulunan Fırnız Köprü’ye kent merkezinden aracınızla yaklaşık olarak 45 dakikada ulaşabilirsiniz. Ayrıca Fırnız Mesire Alanı’nda; piknik yapabilir, bisiklet sürebilir ya da trekking yapabilirsiniz. Alan aynı zamanda yeme – içme ihtiyaçlarınızı karşılayacak işletmeler de bulunuyor.
15. Zekeriya Tanrıverdi Camii
Zekeriya Tanrıverdi Camii, Kahramanmaraş gezilecek yer listemizdeki sıradaki adres. Kahramanmaraş’ın merkezinden yaklaşık 5-6 km’lik bir uzaklıkta yer alan Zekeriya Tanrıverdi Camii, Onikişubat ilçesinin sınırları içerisinde ikamet ediyor.
Modern görünümü ile dikkat çeken cami, bölgenin en önemli dini yapılarının başında geliyor. Son olarak Zekeriya Tanrıverdi Camii’nin ferah ambiyansa ve huzur veren bir ortama sahip olduğunu da ilave edelim. Zekeriya Tanrıverdi Camii, Kahramanmaraş’ta gezilecek en iyi 20 yer listesinde bulunan tarihi bir güzelliktir.
16. Minyatür Kurtuluş Müzesi
Minyatür Kurtuluş Müzesi, tarihi yeniden canlandırması açısından büyük bir önem taşıyor. Milli Mücadele Dönemi’nde Kahramanmaraş’ta yaşanan olayların ve kahramanlık hikayelerinin canlandırıldığı Minyatür Kurtuluş Müzesi, aşıladığı tarih bilinci açısında da dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.
Kahramanmaraş’ın merkezinde bulunan müze, ücretsiz rehberler eşliğinde gezilebiliyor. Minyatür Kurtuluş Müzesi’nin Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 2013 yılında hizmete açıldığını da belirtelim. Renkli yapısı ile çocukların da ilgi odağı olan Minyatür Kurtuluş Müzesi, 7’den 70’e herkes tarafından ziyaret edilmeyi hak ediyor. Özellikle çocuklarınızı tarihimiz ile tanıştırmak istiyorsanız Minyatür Kurtuluş Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
17. Hurman Kalesi
Hurman Kalesi, sarp kayalıklar üzerinde ve Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı olan Marabız Köyü sınırlarında yer alıyor. Kalenin Roma Dönemi’nden günümüze miras kaldığı tahmin edilse de yapım yılı tam olarak bilinmiyor. Sekiz burçla güçlendirilen kale surları, yapıya heybetli bir hava katıyor.
10-15 m yüksekliğinde olan Hurman Kalesi’nin iç kısmında; su ve yiyecek depoları, kilise ve askeri barınaklar yer alıyor. Sizi tarihin tozlu sayfalarına götürecek olan Hurman Kalesi’ni özellikle tarihe meraklı iseniz Kahramanmaraş’tan ayrılmadan önce Hurman Kalesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Hurman Kalesi, Kahramanmaraş’ta gezilecek en iyi 20 yer listesinde bulunduğundan, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
18. Menzelet Baraj Göleti
Menzelet Baraj Göleti, Menzelet Mesire Alanı’nın konumlandığı noktada yer alıyor. Kahramanmaraş’ın merkezinden 27 km gibi bir mesafede yer alan Menzelet Baraj Göleti aynı zamanda kentin Onikişubat ilçesinin sınırları içerisinde bulunuyor.
Bölgenin enerji üretimini karşılamak maksadıyla 1980-1989 yılları arasında yapılan Menzelet Baraj Göleti, Ceyhan Nehri üzerinde yer alıyor. 42 kilometrekare göl alanına sahip olan gölet, Ceyhan Nehri dışında; Tekir, Güredin, Bertin ve Zeytin çayları tarafından da besleniyor.
Ayrıca Menzelet Baraj Göleti’nde çeşitli balıklar da yetişiyor. Bu balıklar türlerinin başında ise; Yayın, Pullu ve Aynalı Sazan, Bıyıklı balık, Siraz balığı, Tatlı Su Kefali, Kangal balığı, İnci balığı ve Çöpçü balığı gibi çeşitler yer alıyor.
19. Elbistan Ulu Cami
Elbistan Ulu Cami, Alâüddevle Bey Camii ve Câmi-î Kebîr isimleriyle de biliniyor. Selçuklu mimarisi ve Osmanlı mimarisinden esintiler sergileyen Elbistan Ulu Cami’nin tam olarak yapım tarihi bilinmiyor. Ancak caminin taç kapısı üzerindeki kitabede H. 637 (M. 1239-40) tarihi yazılıdır.
Tarih boyunca çeşitli restorasyonlardan geçen Elbistan Ulu Cami, günümüzdeki görünümüne ise Şah İsmail’in 1507 yılında Elbistan’da gerçekleştirdiği işgal dönemi sonrasında ulaşmıştır. Elbistan ilçesinin dışında kentinde simge dini yapıları arasından bulunan Elbistan Ulu Cami, çok sayıda turistin seyir defterinde kendisine yer buluyor.
20. Kocabaş Konağı-Maraş Kültür Evi
Kocabaş Konağı-Maraş Kültür Evi, Kahramanmaraş gezilecek listemizdeki son durağımız. Maraş Kültür Evi’ne, Kahramanmaraş’ta çok sayıda bulunan tarihi konaklar arasındaki Kocabaş Konağı ev sahipliği yapıyor. Konak, 100 yıllık geçmişe sahip.
Kahramanmaraş Belediyesi tarafından 2010 yılı restore edilerek Maraş Kültür Evi haline getirilen mekân, otantik bir ambiyansı ile ziyaretçilerini etkiliyor. İki kattan oluşan Kocabaş Konağı-Maraş Kültür Evi, çokgen planlı bir avlunun üzerine yerleşiyor. Ayrıca konağın avlusunun orta kısmında sonradan yapılan sekizgen planlı bir havuz da bulunuyor. Son olarak Kocabaş Konağı-Maraş Kültür Evi’ne kent merkezinden toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla ulaşabileceğinizi de ilave edelim.
Kahramanmaraş’ta Gezilecek Yerler
Kahramanmaraş gezilecek yerler, tarihin ve kültürün iç içe geçtiği benzersiz lokasyonları ile ön plana çıkıyor. Özellikle Milli Mücadele Dönemi’nin kahramanlık yansımaları, ziyaretçilerin tarih bilinci kazanmasına da aracılık ediyor. Ağırlıklı olarak kent merkezinde yer alan bu noktalar kolay ulaşım olanaklarını sunuyor ve ziyaret edilmesini daha cazip hale getiriyor. Çok sayıda medeniyetin izini günümüze taşımayı başaran Kahramanmaraş, arkeolojiye ilgi duyanları fazlasıyla tatmin ediyor.
Doğanın el değmemiş güzelliğini sergilemekten de geri kalmayan Kahramanmaraş, misafirlerini tabiat harikası niteliğindeki noktalarla da buluşturuyor. Doğa ile baş başa kalabileceğiniz bu noktalar da sevdiklerinizle birlikte aradığınız huzuru bulabilirsiniz. İnanç turizmi kapsamında da ziyaret edilen kent, önemli yapı ve camilere yakından bakmanıza da fırsat tanıyor.
Son olarak Kahramanmaraş’ta sayısız yöresel lezzet de sizleri bekliyor. Bu lezzetlerin başında ise, Maraş dondurması, Maraş tarhana çorbası, acem pilavı, ekşili dövme çorbası, Maraş paçası ve Maraş yoğurtlu kebap gibi lezzetler yer alıyor. Kahramanmaraş Restoran ve Kahramanmaraş’ta Ne Yenir yazılarımızı da inceleyerek şehir ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.
Mesaj bırak