Orta Karadeniz Bölgesi’nin bir şehri olan Çorum, tarihi dönem içinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış eski yerleşim birimleri arasında yer alıyor. Çorum, hem Karadeniz Bölgesi’nde yer alması hem de eski yerleşim birimlerinden biri olması nedeniyle gezilecek yerler bakımından son derece farklı seçenekler sunuyor.
Eskiye dayanan tarihi ve zengin kültürü ile önemli bir konumda yer alan Çorum, ülkemizin önemli kültür merkezleri arasında bulunuyor. 7 bin yıl öncesine dayanan tarihi ile Anadolu’da ilk devleti kuran Hititlerin başkenti olan Hattuşaş da Çorum’da yer alıyor.
Adı ile nam salan Çorum leblebisi de şehre farklı bir güzellik katıyor. Aynı zamanda çevre ilçelerde yetişen pirinçler de eşsiz lezzetleri ile denemeyi hakkediyor. Farklı turist alanları ile dolu Çorum’da gezilecek en iyi 20 yer listesini sizler için hazırladık.
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Çorum en iyi otellerini keşfetmek için « Çorum Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Çorum’da Gezilecek En İyi 20 Yer
1. Çorum Saat Kulesi
Çorum Saat Kulesi Beşiktaş Muhafızı Çorumlu 7-8 Hasan Paşa tarafından yaptırılmış ve 1984 yılında hizmete sunulmuştur. Minare tarzında inşa edilen saat kulesi, Çorum Merkezde yer alıyor. Kulenin güneye açılan kemerli kapısı üzerinde, 8 satırlı ve satırları arası cetvelli bir kitabe bulunuyor.
Çorum Saat Kulesi, sarı renkte kesme kum taşından yapılmıştır. Sekizgen ayaklıktan Türk üçgeni şekilli bir pabuç ile gövdeye geçilen kulenin üzerinde kurşun kubbe ile örtülüdür.
Aynı zamanda saat kulesinin dört bir tarafında saat kadranı bulunuyor. Saat kulesine, yuvarlak kemerli kapıdan geçerek 81 adet basamağı bulunan merdivenle çıkılıyor. Yüksekliği 27,5 metre olan kale, Osmancık, İskilip ve Gazi Caddelerini de birleştiriyor.
2. Sıklık Tabiat Parkı
Sıklık Tabiat Parkı, Çorum’da gidebileceğiniz yerlerden biridir. Kamp alanı da bulunan parkta güzel vakit geçirebilirsiniz. Park, Çorum Merkez’in Atçalı bölgesinde yer alıyor.
Yeşillikler içerisindeki parkta; doğa yürüyüşü, kamp, fotoğrafçılık, hayvan gözlemciliği yapabilme imkânı bulabilirsiniz. Bunun dışında Sıklık Tabiat parkı içerisinde bulunan seyir terasından; şehir manzarası, ormanlık alanlar ve Çorum Barajı’nı izleyebilirsiniz.
Sıklık Tabiat Parkı, şehir merkezine 12 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Samsun – Çorum yolu üzerindeki Tabiat Parkı Çorum Kent Ormanı’nın bulunduğu bölgede konumlanıyor.
Parka toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanamıyor. Bundan dolayı aracınızı kullanabilirsiniz. Eğer Çorum merkezinde yer alıyorsanız ve çok bir vaktiniz yoksa, günübirlik bir Sıklık Tabiat Parkı gezisi yapabilirsiniz.
3. KentPark
KentPark, Çorum’un Merkezinde yer almaktadır. Park, özellikle de hafta sonları pek çok kişi tarafından akına uğramaktadır. Gelenlerin genellikle yürüyüş, piknik gibi aktiviteler yaptığı parkta; tenis, futbol ve basketbol sahaları da bulunuyor.
İçerisinde biyolojik arıtmalı gölet bulunan Kentpark’ta aynı zamanda; çocuk oyun alanları, koşu-bisiklet yolu, rengarenk çiçeklerin yer aldığı bahçe ve mesire alanı da yer alıyor. Spor sahalarının da bulunduğu park içerisinde restoran, kafe, otopark, konser alanları, revir gibi alanlar da bulunuyor.
4. Çorum Müzesi
Çorum Müzesi 1968 yılında hizmete açılmıştır. Bu tarihten sonra yapılan kazılarda meydana çıkan eserler için küçük kalınca, 1986 yılında daha büyük bir Çorum Müzesi açılmış ve bütün eserler buraya taşınmıştır.
Dört kattan meydan gelen müzede Kuşsaray, Büyük Güllücek ve Alacahöyük te yapılan kazılardan elde edilen tarihi eserler Alacahöyük müzesi içinde sergileniyor. Hitit dönemine ait yazılı belgelerden Bizans dönemine ait cam eserlerin yer aldığı Çorum Müzesi, mutlaka görülmesi gereken kültürel mekanlardan bir tanesidir.
5. Hıdırlık Parkı
Hıdırlık Parkı, parkları ile ünlü olan Çorum’un Merkez ilçesinde yer almaktadır. Çepni bölgesinden ve Çorum’un dört bir yanından ziyaretçiyi kabul ediyor. Yaklaşık 157 bin metrekarelik bir alana sahip olan park içerisinde; çay bahçeleri, yürüyüş ve bisiklet yolları, çocuk oyun alanları, gösteri ve konser alanları gibi çok amaçlı alanlar yer alıyor.
Çorum merkeze 1 kilometre uzaklıkta yer alan Hıdırlık Parkı, yerel halk tarafından sık sık ziyaret edilen, yeşillikler ile çevrili bir parktır. Kolay ulaşımı ile oldukça önemli bir yere sahip olan Hıdırlık Parkı içerisinde kafesi ve çocuk oyun alanları ile de ilgi çekmeyi başarmaktadır. Zaman zaman farklı etkinliklerinde olduğu parkta doğa içerisinde yürüyüşler de yapmanız mümkündür.
6. Çorum Meydanı
Çorum Meydanı; Merkez, Yavruturna bölgesinde yer almaktadır. Çorum’un simgelerinden biri olan leblebi figürü ile dikkat çekiyor. Çorum halkının soluklanıp nefes aldıkları bölgelerden biri olan meydanda aynı zamanda Kadeş Barış Antlaşması’nın bir örneği de yer almaktadır.
Tarih kokan meydan da birçok medeniyete ait figürler de yer alıyor. Bankların bulunduğu alanda aynı zamanda halkın dinlenip vakit geçirebilecekleri alanlar da bulunuyor. Çiçekler ve ağaçların çevresinde ahşap kaplama olan oturma alanları konumlandırılmıştır.
7. Sungurlu Saat Kulesi
Sungurlu Saat Kulesi, şehrin Sungurlu ilçesinde yer almaktadır. Kaymakam Edip Bey tarafından yaptırılan saat kulesi, 1892 yılında inşa edilmiştir. Aynı zamanda bu kule, Yozgat Saat Kulesini de yapan Yozgatlı Şakir Usta eserlerinden bir tanesidir.
Kare prizma gövdeye sahip olan saat kulesi, kesme taştan meydan gelmektedir. Gövdesi sekiz kata ayrılan Sungurlu Saat Kulesi’nin ikinci katı haricinde her katında yuvarlak kemerli küçük pencereler yer alıyor. Bunun dışında kulenin üzerinde dalgalı saçağı olan ahşap bir köşk inşa edilmiştir. Köşkün altına ise dört tarafta yuvarlak kadranlı saatler koyulmuştur.
8. Çorum Park
Çorum Park; Merkez’de, Azap Ahmet Sokak üzerinde yer alan almaktadır. Özellikle bölgedeki vatandaşların soluklanabileceği alanlar bir tanesidir. İçerisinde oturma alanlarının, restoranların ve gösteri alanlarının da bulunduğu Çorum Park’ın içerisinde aynı zamanda bir sanat galerisi ve müze bulunuyor.
9. Çorum Kent Ormanı
Çorum Kent Ormanı; Çorum Merkeze 33 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Yerel halkın sıklıkla ziyaret ettiği dinlenme ve piknik alanlarından biridir. Kolay ulaşımı sayesinde de genellikle ziyaret edilen ormanda; farklı türde ağaçlar yer almakla birlikte farklı cinste hayvanlar da barınıyor.
Temiz havası ile de yürüyüş yapmak isteyenler için en uygun noktalardan biri olan Kent Ormanı Çorum’a gelenlerin de mutlaka görmesi gereken mekanlar arasında yerini alıyor. Hafta sonu farklı yer arayışında iseniz Çorum Kent Ormanını ziyaret edebilirsiniz.
10. Osmancık Kandiber Kalesi
Osmancık Kandiber Kalesi, Çorum’un Osmancık ilçesinde yer almaktadır. 275 metre yüksekliğe sahip doğal bir kayanın üzerine inşa edilmiştir. Kalenin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı net olarak bilinmemekle birlikte Selçuklular dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Aynı zamanda kale farklı zamanlarda onarılmış, özelliğini kaybetmiştir.
Bu kale, İstanbul’dan Amasya’ya kadar uzanan ticaret yolu üzerinde yer alıp, karakol kalesi özelliğini taşımaktadır. Kalenin güneyinde yer alan Roma dönemine ait kaya mezarları Romalıların bir zamanlar burada yaşadığına işaret ediyor.
Kare yapıya sahip kalenin yapımında horasan harçlı moloz taş kullanılmıştır. İçerisinde de oyularak yapılan hamama ait kalıntılarla da bulunuyor. Ancak kale günümüze kadar oldukça deforme olmuş şekilde gelmiştir.
11. Çatak Tabiat Parkı
Çatak Tabiat Parkı; yaklaşık 50 yıl önce Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Günümüzde şehrin en fazla ziyaret edilen yerler arasında bulunuyor. Çorum’da kamp yeri olarak da tercih edilen Çatak Tabiat Parkı, ulaşımının da kolay olması sebebiyle sıklıkla ziyaret ediliyor. Görülmeye değer parklar arasında yer alan Tabiat Parkı’nda; gezi, piknik ve kamp yapmak yeterli yemyeşil bir arazi bulunuyor.
Çorum’un Merkeze bağlı Çatak ve Çalyayla Köyü sınırları içerisinde bulunan park içerisinde bungalov ev konaklaması da yapılabiliyor. 3 ve 4 kişilik bungalov evlerde sizlerde konaklama yapabilirsiniz. Şehrin kamp alanlarından biri olan parkta; doğa yürüyüşü yapabilir, orman manzaralı fotoğraflar çekebilir ve keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Tabiat Parkı; Çorum şehir merkezine 25,8 km uzaklıkta yer alıyor.
12. Çorum Belediyesi Sanat Müzesi ve Galerisi
Çorum Belediyesi Sanat Müzesi ve Galerisi Merkez, Gazi Caddesi üzerinde yer almaktadır. Çorum’un ihtiyaç duyduğu sergi salonu ihtiyacını tek başına karşılıyor. Çorum Park içerisinde yer alan sanat müzesi ve galerisi, 2015 yılında faaliyete geçirilmiştir.
13. Hacıhamza Kalesi
Hacıhamza Kalesi, Çorum’un Kargı ilçesinde yer alan İncesi Deresi’nde bulunmaktadır. Kale, ikizkenar yamuk şekline sahiptir. 3. Ahmet tarafında yaptırılan kalenin 1723 yılında inşa edildiği bilinmektedir. Çorum’da gezilecek yerler arasında bulunan kale içerisinde cami, han, medrese ve hamamdan meydan gelen bir külliye de bulunuyor.
Kapıları tarih süresince yeteri kadar korunamamış olan kalenin kuzey kapısı en sağlam kalan kapıları arasında yer alıyor. Ancak kalenin doğu kapısı bölge halkı tarafında yıkılmıştır. Yıkılan yerlerinde ev inşa edilen Hacıhamza Kalesi, bu uğraşlara rağmen hala ayakta kalmayı başarıyor.
14. Kargı Yaylası
Kargı Yaylası Çorum’un doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. Çorum şehir merkezine 140 kilometrelik mesafede yer alıyor. Yöresel yayla evleri ve mis gibi doğası ile ünlü olan yayla tam bir doğa harikası. Kargı Yaylası, Aksu ve Gökçedoğan göletlerindeki alabalıkları, yöreye has olan bitki örtüsü ve su kaynakları ile doğa harikaları arasında ye alıyor.
Bölgeye has su kaynakları ve eşsiz bitki örtüsü ile dikkat çeken Kargı Yaylasının çevresinde de benzer birçok yayla yer alıyor. Şehrin gürültüsü ve karmaşasında uzakta, temiz bir hava almak isteyenlerin uğrak noktalarından biri olan yayla, hak tarafından özellikle de hafta sonları sık sık ziyaret ediliyor.
15. Çoruminia
Çoruminia, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın projeleri arasında yer almaktadır. Proje, 2021 yılında şehir merkezinde hizmete açılmıştır. Çorum’da yer alan tarihi eserlerin minyatürlerini sergilendiği Çoruminia, Çorum Millet Bahçesi’nin yanında yer alıyor. 26 adet tarihi eserin minyatürünün bulunduğu Çoruminia, hem yerli hem de yabancı turistlerin Çorum’a geldiklerinde ziyaret edecekleri bir yer haline gelmiştir.
5 dönümlük bir alanda yer alan Çoruminia’da minyatürlerin yanı sıra özenle seçilen 1700 farklı çeşit bitki de bulunuyor. Aynı zamanda ziyaret edenlerin rahat bir şekilde ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir Sosyal Tesis de yer almaktadır.
16. İskilip Kalesi
İskilip Kalesi, Hititlere kadar uzanan tarihe sahiptir. Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşmıştır. 100 metre yükseklikte yer alan kaleye ilçe merkezinden kolayca ulaşılabilmektedir. Kızılırmak’ın çevresinde yer alan tarihi İskilip Kalesi, aynı zamanda harika bir doğa manzarasına da sahiptir.
İstanbul’dan Amasya’ya dek uzanan bir ticaret yolu üzerinde yer alan kale, her ne kadar Osmanlı zamanında inşa edilse bile, çevresinde bulunan kaya mezarlar Roma zamanında kalmadır. Bu kaya mezarlardan görülmeye değer olan biri de İskilip kaya mezar odasının yeridir. Girişinde iki sütunlu dikdörtgen bir giriş olan mezarda birer adet aslan figürü yer alıyor. Bunun yanı sıra başlıkların üzerinde bulunan üçgen şeklindeki alınlıkların içerisinde de Aşk Tanrısı olarak kabul edilen Eros figürü bulunuyor.
17. Saklısu Kanyonu
Saklısu Kanyonu, İncesu Kanyonu gibi görülmeye değer doğal güzellikler arasında yer alıyor. Kanyon, Çorum Merkez’e yaklaşık 7 km uzaklıkta yer alıyor. Rafting, trekking gibi doğa sporlarını sevenlerin uğrak yerlerinden olan kanyonda Helenistik dönem kabartmalarının bulunduğu kayalar da yer alıyor.
Büğet Köyü’nde yer alan Saklısu Kanyonu, doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi kalıntıları da bulunduğu bir yer olduğundan dolayı hem doğa gezisi hem de kültürel bir gezi yapmanıza olanak sağlamaktadır.
18. Vilayet Parkı
Vilayet Parkı; 2013 yılında, Karakeçili Gazi Caddesinde yer alan Valilik Binası önünde oluşturulmuştur. Park, bölgeye farklı bir görünüm sağlarken aynı zamanda Valilik Binasının önünü de rahatlatmıştır. Yeşilliklerle donatılan binanın önü, geniş bir alana kavuşmuş oldu.
Valilik Binası önünde yer alan 4 dönümlük alan üzerine yapılan Vilayet Parkında; ağaçlar, çeşitli bitkiler dikilirken, yürüyüş yolları ve çiçek tepeleri de oluşturulmuştur. Farklı bir sulama sisteminin de geliştirildiği parkta, bazalt taşı ve traverten kullanılmıştır. Yapılan park ile bina önü hem genişlemiş oldu, hem de tören, sergi gibi merasimler için de alan oluşturulmuş oldu.
19. Çorum Kalesi
Çorum Kalesi Çorum gezilecek yerler arasında yer alır. Çorum Kalesinin ne zaman inşa edildiği dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Buna rağmen; 1600’lü yıllarda Çorum’u ziyaret eden Evliya Çelebi, kaleyi Sultan Kılıç Arslan’ın yaptırdığını belirtmiştir.
Bu sebeple de kalenin bir Selçuklu yapısı olduğu tahmin edilmektedir. Ancak 1800’lü yıllarda Çorum’a gelen Ainsworth da kaleyi Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığını ileri sürmüştür.
Kalenin kapısından içeriye doğru ilerlendiğinde kalenin sağında ve solunda bir adet oda olduğu görülmektedir. Soldaki oda kale muhafızına aitken, sağdaki oda da hapishane olarak kullanılmıştır. Kalenin yapımında malzeme olarak Roma ve Bizans dönemine ait olan devşirme taşlar, kesme taşlar ve moloz kullanılmıştır.
Çorum Merkez’e 1 km uzaklıkta yer alan Çorum Kalesi, şehirde yer alan en eski yapılar arasında yer aldığı için, gezmesi de en keyifli yerlerden biri oluyor. Kalenin içerisinde yer alan bir adet cami ve 42 adet konutta hala eskisi gibi olmasa da varlığını korumaktadır.
20. Çorum Barajı
Çorum Barajı, Çorum’un Büğet Köyü’nde Çomar Deresi üzerinde kuruludur. Baraj, sulama ve içme suyunun temin edilebilmesi adına 1974 ve 1977 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Baraj, toprak gövde dolgu tipi barajlar arasında yer alıyor. 590 bin metrekarelik gövde hacmine sahip olan Çorum Barajının akarsu yatağından yüksekliği de 49 metredir.
1589 hektarlık bir sulama alanına hizmet veren baraj aynı zamanda da yılda 2 hektometreküptük içme ve kullanmaya suyu da sağlamaktadır. Sahip olduğu özelliklerle Çorum Barajı, Çorum’da gezilecek en iyi 20 yer kapsamında bulunur.
Çorum’da Gezilecek Yerler
Çorum gezilecek yerler listenizi hazırlarken büyüleneceğiniz ve kültür zenginliğine kavuşacağınız muhtemeldir. Benzersiz yöresel lezzetleri, Tarihi eskiye dayanan ve günümüze kadar taşınan eşsiz yemekleri, tarihi kalıntıları ve dünyanın başka bir yerinde göremeyeceğiniz kültürel mekanları ve doğal güzellikleri ile Çorum, Türkiye’nin görülmeye değer şehirleri arasında yer alıyor.
Tarihi yapısı ile dikkat çeken Çorum’da yapılan kazıların neticesinde Cilalı Taş Devrine ait kalıntılar da bulunmaktadır. Tarihi yapıların yanı sıra doğal güzellikleri ile de son derece geniş alanlara sahip olan Çorum, gezilecek yaylaları, eşsiz kanyonları, piknik alanları ve çeşitli parkları ile ziyaretçilerine doğa ile baş başa bir tatil imkânı da sunuyor.
Çorum hakkında daha detaylı bilgi için Çorum Restoran önerileri ve Çorum’da Ne Yenir makalelerini inceleyebilirsiniz.
Mesaj bırak