Bingöl, Türkiye’nin Doğa Anadolu Bölgesi, Yukarı Fırat Bölümü’nde yer alan bir şehirdir. Bingöl gezilecek yerler, Bingöl’ün muhteşem tarihini ve doğal güzelliklerini keşfetmek isteyen kişiler için benzersiz alanlar arasında yer alıyor.
Bingöl, tarihi bakımdan dikkat çeken şehirler arasında yer alır. MÖ 4000-5000’lere kadar inen tarihi ile ön plana çıkan şehir, farklı medeniyetlerin egemenliği altında bulunmuştur. Asurlar, Hititler, Selçuklular ve Osmanlılar olmak üzere pek çok devlet hükümranlık kurmuştur.
Geçmişten günümüze farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığından, Bingöl gezilecek yerler de önemli bir konumda bulunur. Sizin için hazırladığımız yazıyı okuyarak Bingöl tarihi ve doğal güzellikleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Bingöl en iyi otellerini keşfetmek için « Bingöl Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Bingöl’de Gezilecek 20 Yer
1. Ulu Camii
Ulu Cami, Bingöl’ün tarihi dokusunu yansıtan çok özel alanlardan bir tanesidir. Türk-İslam motifleriyle tasarlanan ve oldukça özel bir mimari çalışmanın sonucu olan Ulu Cami, Bingöl’e gezi düzenleyecek kişilerin görmesi gereken alanlardan biri olan Ulu Cami, Bingöl merkezde konumlanmış durumda.
Tarihi dokusu ve mimari özellikleriyle dikkat çeken Ulu Camii, ne yazık ki 2003 yılında Bingöl’de meydana gelen depremde hasar almıştır. Bunun yanı bir kısmının hasar alması nedeniyle ziyaretçilere kapı aralamaya devam ediyor.
2. 33 Şehit Anıtı
33 Şehit Anıtı, Bingöl kırsalında bulunan anıtlardan bir tanesidir. Malatya’dan usta birliklerine gitmek amacıyla yola çıkan askerlerin şehit edilmesi nedeniyle yapılmıştır. Hayatını kaybeden 33 askerin anısına dikilen 33 Şehit Anıtı, şehir merkezine 13 km uzaklıkta yer alır. “Anıttepe” olarak adlandırılan yere yapılan anıt, Türk Bayrağı tasarımına sahiptir.
30 Haziran 2007 tarihinde yapılan anıt mezar, 24 Mayıs 2012 tarihinde ziyarete açılmıştır. En iyi 20 yer listesinde bulunan ve ziyaretçilerin görmeden Bingöl ziyaretini tamamlamadıkları 33 Şehit Anıtı’nda 33 askeri simgeleyen 33 m’lik uzunluğa sahip bir direk ve direk üzerinde de Türk Bayrağı yer almaktadır.
3. Kanişer Barajı
Kanişer Barajı Karlıova ilçesinde bulunur. Barajda balık tutabilir ve dilerseniz piknik yapabilirsiniz. Herhangi bir oturma alanı bulunmadığı için kendi tabure ve masanızı götürmeniz gerekir.
Baraj çevresi özellikle bölge halkı tarafından mesire alanı olarak kullanılır. Günün her saati açıktır ve dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.
4. Millet Bahçesi
Millet Bahçesi, ziyaretçilerin dinlenmesini mümkün kılan alanlardan bir tanesidir. Geniş bir alan üzerine kurulu olan Millet Bahçesi, 80m2lik bir mescit alanına sahiptir. Bunun yanı sıra 720 metrelik bisiklet yolu ile ziyaretçilerin keyifli bir şekilde bisiklet sürmesini olanaklı kılar.
Bingöl’de gezilecek yerler arasında bulunan Millet Bahçesi, 820 adet ağaca sahiptir. Dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek için Bingöl merkezde bulunan Millet Bahçesi’ne ziyaret düzenleyebilirsiniz.
5. Hesarek Kayak Merkezi Bingöl
Hesarek Kayak Merkezi Bingöl sınırları içinde yer alan ve kış tatilini muhteşem bir şekilde planlamak isteyenler tarafından ilgi gören alanlardan bir tanesidir. Bingöl merkeze 34 km’lik uzaklıkta bulunan kayak merkezi, 178.000,00 m2lik bir alan üzerine kuruludur. Üç piste sahip olan kayak merkezi, 70 yatak kapasiteli bir otele de ev sahipliği yapmaktadır.
Bingöl doğal güzelliklerden bir tanesi olan Hasarek Kayak Merkezi, 2015 yılı itibarıyla ziyarete açılmıştır. Türkiye’nin uzun soluklu hizmet veren kayak merkezlerinden bir tanesidir. Genellikle 4-5 aylık bir kayak sezonuna sahiptir.
6. Bingöl Kültür Park
Bingöl Kültür Park, ziyaretçilerin dinlenmesini olanaklı kılan çok özel alanlardan bir tanesidir. Geniş bir alan üzerine kurulu olan ve çocukların keyifli anlar geçirmesini sağlayan kültür parkı, Bingöl doğal güzelliklerinden bir tanesidir.
Bingöl merkezde yer alan Bingöl Kültür Park’ta keyifli anlar geçirebilir, gündelik hayatın stresinden uzaklaşma şansı elde edebilirsiniz. Farklı kültürel aktiviteleri gerçekleştirebileceğiniz park içerisinde yürüyüş yapabilir, bisiklet sürebilirsiniz.
7. Çır Şelalesi
Çır Şelalesi, muhteşem doğal güzellikler arasında yer alan ve ziyaretçilerin kullanımına çık bulunan bir alandır. Görülmesi gereken alanlar içinde kendisine özel bir yer bulan Çır Şelalesi, 100 metre yükseklikte bulunan Çir Taşı kayasından dökülen su ile oluşur. İlkbahar mevsiminden itibaren ziyaretlerin başladığı Çir Şelalesi’ne ziyarette bulunarak Bingöl’ün doğal güzelliklerini keşfedebilirsiniz.
Şelalenin çevresinde yer alan alanlarda piknik yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra doğa yürüyüşünde bulunmanız da olanaklı. Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Çır Şelalesi, benzersiz fotoğrafların çekilebildiği alanlardan bir tanesi olarak dikkatleri üzerine çeker.
8. Kent Ormanı
Kent Ormanı, Bingöl merkezde bulunan alanlardan bir tanesidir. Yeşilin bin bir tonuna ev sahipliği yapan ve göz alıcı bir görünüm elde eden Kent Ormanı, ziyaretçilerin keyifli anlar geçirmesini mümkün kılan mesire alanları arasında yer alıyor. Ayrıca doğa yürüyüşü yapabilir, doğa ile baş başa kalma şansı elde edebilirsiniz.
8 adet çardak alanıyla piknik yapılmasını da sağlayan alan, 30 hektarlık mesire alanı olarak düzenlenmiştir. Bingöl gezilecek yerler kapsamında yer alan ve ziyaretçilerin ilgisini çeken Kent Ormanı, çok fonksiyonlu bölgelerden bir tanesidir. Bu nedenle Bingöl ziyaretinizde keyifli anlar yaşayabilir, kendinizi stresten arınmış hissedebilirsiniz.
9. Ulu Camii Hamamı ve Çamaşırhanesi
Ulu Camii Hamamı ve Çamaşırhanesi, Bingöl merkezde yer alır. Perslere, Selçuklu olmak üzere birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan ve Mezopotamya’nın en eski yerleşimlerinden bir tanesi olan Ulu Camii Hamamı, tarihi dokusuyla dikkatleri üzerine çekmeye devam etmektedir.
Bingöl gezinizde, tarihi hamama gidebilir, bölgenin tarihi dokusuyla ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Özellikle bahar aylarında gezip görebileceğiniz bu tarihi yapı, kendinizi çok daha keyifli hissetmenizi sağlayacaktır.
10. İsfahan (Bey) Camii
İsfahan (Bey) Camii, Bingöl tarihi mekanları içinde yer alan ve mimari özellikleriyle dikkat çeken yapılardan bir diğeridir. Orijinal cami zaman içinde yıkılmış olsa da 1918 yılında onarım çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu sayede kırma çatılı ve sac kaplamalı yeni cami inşa edilerek kullanıma açılmıştır.
Caminin pencere kısımlarının yanı sıra kapı ve köşe taşlarının düzgün kesme taştan inşa edildiği bilinmektedir. Caminin beden duvarları moloz taşlardan örülerek oldukça özel bir mimari elde edilmiştir. Bingöl gezilerinizde İsfahan Cami’yi ziyaret edebilir, bölgeyle ilgili çok daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
11. Buban Bacaları
Buban Bacaları, şehir merkezine 50 metreden fazla uzaklıkta bulunan ve Sarıcak Beldesi’ndeki Oğuldere Köyü’nde yer alan bir alandır. Buban Bacalarının oluşumuna dair kesin bir bilgi bulunmasa da oldukça uzun bir geçmişe sahip bir bölge olduğu bilinmektedir. Vadi yamaçlarından inmiş olan sel suları ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırması ile bacaların oluştuğu düşünülmektedir.
Nevşehir Kapadokya’daki peribacalarına rakip olarak görülen ve ziyaretçilerin ilgisini çeken Buban Bacaları, yeteri kadar tanıtılmayan alanlardan birisidir. Bingöl’ün doğal güzelliklerinden biri olan ve Bingül merkez sınırları içinde yer alan Buban Bacaları, muhteşem fotoğraflar çekerek Bingöl gezinizi taçlandırmanızı sağlayacaktır.
12. Sülbüs Dağı
Sülbüs Dağı, Bingöl’ün Yayladere ilçesinde yer alan ve macera severlerin dikkatini çeken bir doğal güzelliktir. İlçenin kuzeybatısında bulunan Sülbüs Dağı’nın tepesi daima karlıdır. Ayrıca tepenin sivri bir koni görünümünde olduğunu söylemek olanaklıdır.
Farklı aktivitelerin yapılmasına olanak tanıyan dağ, özellikle dağcılar tarafından tercih ediliyor. Bunun yanı sıra av için de Sülbüs Dağı’nın tercih edildiğini belirtmek olanaklıdır.
Sülbüs Dağı’nın yüksekliği 2884 m olmakla birlikte karşısında Tari dağları yer alır. Dağın etekleri sınırlarında bir tarafında Dersim olup bir tarafında ise Bingöl sınırları yer alır. Temmuz ayının ortasına kadar karlı olan dağda her yaz 3 gün süren festivaller yapılır. Bingöl’de görülmesi gereken en iyi 20 yer kapsamında bulunan Sülbüs Dağı’nı ziyaret edebilirsiniz.
13. Büyüksülüklü Gölü
Büyüksülüklü Gölü, muhteşem manzarası ve yeşilin bin bir tonuyla dikkatleri üzerine çeken alanlardan bir tanesidir. Bingöl merkez sınırları içinde yer alan göl, ziyaretçilerin farklı aktiviteleri yapmasına olanak tanıyor. Göl çevresinde doğa yürüyüşlerinde bulunabilir, keyifli anlar geçirebilirsiniz.
Bunun yanı sıra doğayla baş başa kalarak gündelik hayatın stresinden uzaklaşabilirsiniz. Oldukça özel alanlardan biri olduğundan, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
14. Yüzen Adalar Tabiat Anıtı
Yüzen Adalar Tabiat Anıtı doğal oluşum olması nedeniyle birçok kişinin ilgisini çeken alanlardan bir tanesidir. Solhan-Bingöl Karayoluna 4,5 km’lik bir mesafede bulunan ve yeşilin her tonunu bünyesinde barındıran tabiat anıtı, dağlar ve tepelerle çevrilidir.
Düz arazi üzerinde yer alan ve krater göl durumundaki göl, 300 m2nin üzerinde bir alana ev sahipliği yapar. Gölde devamlı akıntı olduğu bilinmekte olup göl çevresinde doğa yürüyüşleri yapmak olanaklıdır. Yaz ve kış aylarında göldeki su seviyesi aynı kalmaktadır.
Gölün ortasında hareket eden üç adanın bulunması, bölgenin Yüzen Adalar Tabiat Anıtı şeklinde adlandırılmasını olanaklı kılmıştır. Çevresinde yer alan bitkiler, göl suyu ile beslenmektedir.
15. Bingöl Üniversitesi Termal Kaplıca Tesisleri
Bingöl Üniversitesi Termal Kaplıca Tesisleri, Bingöl Üniversitesine bağlı bir yapıdır. Ziyaretçilerin kullanımına açık olan bu bölge, Bingöl ilinin önemli tesisleri arasında yer almaktadır.
Bingöl-Erzurum yolunun 22. kilometresinde bulunan tesis, kadın ve erkekler için ayrı olacak şekilde 2 adet termal havuza sahiptir. Kaplıcanın bir diğer bilinen adı Kös Kaplıcalarıdır. Yerli ve yabancıların tercihi olan Bingöl Üniversitesi termal havuzu rahatlatıcı etkiye sahiptir.
Termal havuzların sıcaklıkları 42 derecedir. Bunun yanı sıra 2 adet vücut sıcaklığının altında havuzun da tesis içinde yer aldığını belirtmek olanaklıdır. Öte yandan 2 adet de termal havuz yer alır. Tesislerin bir diğer özelliği, Turizm ve Otelcilik Programında okumakta olan öğrencilerin uygulama alanı olmasıdır.
16. Yolçatı Kurucadağ Kayak Merkezi
Yolçatı Kurucadağ Kayak Merkezi, Doğu Anadolu’daki popüler kayak merkezleri arasında yer alır. Şehrin merkezine 25 km’lik bir uzaklıkta bulunur. Kayak merkezi içinde 1000 metrelik pist bulunmakta olup hem acemi hem de profesyonel kayakçılar pisti kullanabilir.
Ayrıca 499 kişilik bir kapasiteye sahip olan teleski bulunmakta olup teleskinin uzunluğu 925 metredir. Birçok imkanın bulunduğu kayak merkezinde kış tatilinizi değerlendirebilir, sevdiklerinizle birlikte keyifli anlar yaşayabilirsiniz.
17. Şerafettin Dağları
Şerafettin Dağları, Bingöl’ün doğal güzellikleri kapsamında yer alan ve özellikle dağcıların ilgisini çeken alanlardan bir tanesidir. Bingöl’ün Karlıova ve Solhan ilçeleri arasında bulunmakta olup denizden yüksekliği 2650’dir.
Muhteşem bir manzaraya sahip olan Şerafettin Dağları, çok özel anlar geçirmenizi mümkün kılacaktır. Oldukça yüksek bir dağ olmasından ötürü genellikle profesyonel dağcılar tarafından ilgi görmektedir.
18. Bingöl Ovası
Bingöl Ovası, Bingöl’ün Yayladere sınırları içerisinde yer alır. Bingöl gezilecek yerler listesinde kendisine özel bir yer edinen ova, dağların orta kısımlarında birbirinden uzaklaşması ve genişlemesi ile birlikte oluşmuştur.
80 km2lik bir yüzölçümüne sahip Bingöl Ovası, denizden 1150 metre yükseklikte bulunur. Özellikle sakin birkaç saat geçirmek isteyenler tarafından tercih edilir. Bunun yanı sıra ovada muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.
19. Kiğı Çiçektepe Köyü Mağarası
Kiğı Çiçektepe Köyü Mağarası, Kiğı ilçesinin Çiçekte Köyü’nde yer alır. Sivri Dağı’nın eteklerinde konuşlanmış olan mağara, Bingöl tarihi ve doğal güzellikleri listesinde bulunan alanlardan bir tanesidir.
Mağaranın bulunduğu yerin eğimli olması, burayı ziyaret edecek kişilerin bir hayli dikkatli olmasını zorunlu kılar. Bingöl gezinizin benzersiz geçmesi için Kiğı Çiçektepe Köyü Mağarasına ziyaret düzenleyebilirsiniz.
20. Zağ Mağaraları
Zağ Mağaraları, Bingöl merkez sınırları içinde genç ilçesinde yer alan doğal güzellikler arasında yer alır. Bingöl-Solhan-Muş karayolunun 18. kilometresinde bulunan Zağ Mağaraları, sırtını dağa yaslamıştır.
İnsan eliyle oluşturulmuş olan zağ mağarası MS 5. yüzyılları arasında yapıldığı söylenebilir. Sizler de çok özel ve dikkat çeken mağarayı ziyaret ederek keyifli anlar geçirme şansına sahip olabilirsiniz.
Bingöl’de Gezilecek Yerler
Bingöl’ü gezerken nerede kalınır, ne yenir şeklinde merak ederseniz Bingöl Restoran ve Bingöl’de Ne Yenir? yazılarımızı mutlaka inceleyin.
Mesaj bırak