Bartın, Karadeniz’in serin sularına karşı konumlanıyor ve Kastamonu, Karabük ve Zonguldak kentlerine komşuluk yapıyor. Doğanın yeşili ile kaplı olan Bartın’ın büyük çoğunluğu Küre Dağları Milli Parkı sınırları içinde bulunuyor. El değmemiş tabiatıyla dikkat çeken kent, doğanın tüm güzelliklerini gözler önüne seriyor.
Manzarasını Karadeniz’in uçsuz bucaksız, masmavi sularıyla birleştiren Bartın, 59 km boyunca uzanan bir sahil şeridine sahip. Aynı zamanda Bartın Çayı ile çevrili olan kent, 1991 yılında Zonguldak’tan ayrılarak il statüsüne kavuşmuş. Şehir böylelikle Türkiye’nin 74. ili olma unvanını elinde bulunduruyor.
8 belde ve 4 ilçeden oluşan Bartın’da Karadeniz ikliminin etkisi görülüyor. Neredeyse yılın her dönemi yağış alan kent, özellikle son yıllarda Amasra ilçesinin popülerlik kazanmasıyla beraber yaz turizmini de son derece hareketli geçiriyor. Sizler için hazırladığımız Bartın’da gezilecek en iyi 20 yer listemizle, kentin baştan sona keşfedebilirsiniz.
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Bartın en iyi otellerini keşfetmek için « Bartın Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Bartın’da Gezilecek En İyi 20 Yer
1. Kemere Köprüsü
Kemere Köprüsü, Bartın gezilecek yerler listemizin ilk durağı. Kentin Amasra ilçesinde yer alan Kemere Köprüsü, ilçesinin sembol yapılarından biri olarak dikkat çekiyor. Boztepe-Zindan Mahallesi ve Sormagil Mahallesi’ni birbirine bağlayan Kemere Köprüsü’nün çıkışında ise Kale kapısı sizleri karşılıyor.
Roma Dönemi’nden miras günümüze miras kalan Kemere Köprüsü sadece iki mahalleyi değil, Zindan Adası ve Amasra’yı da birbirine bağlıyor. Bir Karadeniz kanalı üzerinde konumlanan Kemere Köprüsü, harika manzarasıyla adeta bir tablo niteliğinde.
Tarih boyunca Roma dışında Cenevizliler, Bizans ve Osmanlı’nın hakimiyetlerine tanıklık eden Kemere Köprüsü, kent merkezinden yaklaşık olarak 17 km’lik bir uzaklıkta yer alıyor.
2. Güzelcehisar Lav Sütunları
Güzelcehisar Lav Sütunları, sadece Türkiye ve Bartın açısından değil, dünya açısından da büyük bir önem taşıyor. Dünyanın sayılı doğal güzellikleri arasında gösterilen Güzelcehisar Lav Sütunları, etkileyici ve heyecan verici bir görünüme sahip. Kentin Güzelcehisar köyünde yer alan bu tabiat harikalarının, dünya genelinde sadece birkaç tane örneği bulunuyor.
Günümüzden yaklaşık olarak 80 milyon önce volkanik lavların soğuyup kristalleşmesi ile meydana gelen Güzelcehisar Lav Sütunları, doğanın sanat eseri niteliğinde. Lav sütunlarının etrafından rahatlıkla gezinebilmek ve sütunları izleyebilmeniz için modern bir parkur da hizmete sunulmuş durumda. Ayrıca bu parkurda Güzelcehisar Lav Sütunları’na karşı konumlana iskele ve seyir terası da yer alıyor.
3. Ulukaya Şelalesi
Ulukaya Şelalesi, Bartın’ın Ulus ilçesinin sınırları içinde ve Küre Dağları’nın yamaçlarında konumlanıyor. İlçe merkezinden yaklaşık olarak 17 km’lik bir uzaklıkta yer alan Ulukaya Şelalesi’nin kent merkezine olan uzaklığı ise 55 km.
Döküldüğü noktada 30-40 metrelik bir gölet oluşturan Ulukaya Şelalesi aynı zamanda Ulus Çayı ile birleşiyor. Herhangi bir işletmenin hizmet vermediği Ulukaya Şelalesi’nde piknik yapmanız ve çeşit doğa sporlarını icra etmeniz mümkün. Son olarak Ulukaya Şelalesi’nin kış aylarında su seviyesinin arttığını yaz aylarında ise çekildiğini belirtelim.
4. Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi
Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi, Bartın’ın merkezinde misafirlerine kapılarını açıyor. Kentin eski belediye başkanlarından biri olan Kemal Samancıoğlu’nun doğup yaşadığı tarihi ahşap ev etnografya müzesine dönüştürülmüş durumda.
Bartın evlerinin karakteristik yapısını yansıtan Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi’nde eski belediye başkanını kişisel eşyalarının dışında Bartınlı ailelerin bağışlamış olduğu etnografik eserler de müzede kendisine yer buluyor. Böylelikle Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi’nde 700 civarı eser ziyaretçiler ile buluşturuluyor.
5. Direkli Kaya
Direkli Kaya, Bartın’ın özellikle yaz aylarında popüler bir tatil beldesine dönüşen Amasra ilçesinde konumlanıyor. 7 metre uzunluğunda olan Direkli Kaya aynı zamanda Bartın gezilecek yerler listesinin en gözde lokasyonları arasında da kendine yer buluyor.
Cenevizliler döneminden miras kaldığı düşünülen Direkli Kaya’nın yapılış amacının ise denizi gözetlemek ve aydınlatmak olduğu biliniyor. Ayrıca Direkli Kaya’da, deniz ile bağlantısı bulunan kaya ve havuzlarda oyulmuş basamaklar dikkatleri çekiyor.
6. Güzelcehisar Kalesi
Güzelcehisar Kalesi, kent merkez ilçesine bağlı olan aynı isimli köyde konumlanıyor. Cenevizliler döneminden günümüze ulaşmayı başaran Güzelcehisar Kalesi’nin tarihi Kromna Kenti’nin göz kalesi olarak kullanıldığı da biliniyor.
Karadeniz’in harika manzarasına ve Güzelcehisar Köyü’nün büyüleyici görünümüne karşı konumlan Güzelcehisar Kalesi’nin 1900’lü yıllarda daha büyük bir yapı olduğu da biliniyor. Ancak kalenin günümüzde sadece tek bir burcu ayakta ve ziyaretçilerini ağırlıyor. Son olarak kaleye kadar araçla gitmenin oldukça zor olduğunu da ilave edelim. Bir yere kadar araçla gittikten sonra 1,5 km’lik bir yürüyüş sizi bekliyor.
7. Bartın Kent Müzesi
Bartın Kent Müzesi, kentin merkezinden bulunan çarşısında konumlanıyor. Tarihi bir binanın ev sahipliği yaptığı Bartın Kent Müzesi, şehrin 4 bin yıllık tarihini ve mirasını tüm yönleri ile yansıtıyor. Müze, hem görsel açısından hem de materyal açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahip.
Bartın Kent Müzesi’nde kentin; coğrafi yapısı, siyasi tarihi, mutfak kültürü, sanat ve kültür hayatı, turizmi, ticari hayatı vb. çok sayıda ana başlığı ziyaretçilere sunuluyor Müzede, MÖ 2 bin yılında Kaşkalardan başlayan Bartın tarihini interaktif bir hale getiren sözlü tarih çalışmaları da yer alıyor.
8. Göldere Şelalesi
Göldere Şelalesi, Bartın’ın bir diğer turistik ilçesi olan Kurucaşile’de konumlanıyor. Kent merkezinden yaklaşık olarak 45 km’lik bir uzaklıkta konumlanan Göldere Şelalesi, doğanın en saf ve en etkileyici güzelliğini taşıyor.
Huzur veren bir ambiyansa da sahip olan Göldere Şelalesi, su sessiyle beraber ruhunuzu dinlendirmenize aracılık ediyor. Bartın’ın en güzel doğal yapılarından biri olan Göldere Şelalesi, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Özellikle Göldere Şelalesi, yaz aylarında çok daha fazla sayıda misafir ağırlıyor.
9. İnkumu Plajı
İnkumu Plajı, Bartın gezilecek yerler listemizde özel bir yere sahip. Doğanın yeşilini denizin mavisi ile buluşturan özel bir lokasyonda yer alan İnkumu Plajı, deniz severlerin Bartın’daki ilk tercihlerinden. Bartın’ın merkezinden 14 km’lik bir mesafede yer alan İnkumu Plajı’na ulaşım da son derece kolay.
Temmuz ve ağustos aylarında yoğun bir dönem geçiren İnkumu Plajı’nın yakınlarda konaklayabileceğiniz çok sayıda pansiyon ve butik otel gibi seçenekler de mevcut. Bununla birlikte plajın yakınlarında yeme-içme gereksinimlerinizi karşılayabileceğiniz işletmeler de hizmet veriyor. İnkumu Plajı’na girişin ücretsiz olduğunu da belirtelim. Son olarak ise İnkumu Plajı, tipik Karadeniz sularına sahip. Bu nedenle iyi yüzme bilmiyorsanız çok açılmamanızı tavsiye ederiz.
10. Çekiciler Çarşısı
Çekiciler Çarşısı, Bartın’ın Amasra ilçesinin merkezinde ziyaretçilerini ağırlıyor. Rengarenk bir atmosfere sahip olan Çekiciler Çarşısı, Amasra’da alışverişin en hareketli noktası. El yapımı ürünlerden, hediyelik eşyalara kadar uzanan bir skalada ürün çeşitliliğine sahip olan Çekiciler Çarşısı, yöreye özgü çok sayıda ürüne de yer veriyor.
Çekiciler Çarşısı’na adını veren ahşap sanatı da hala burada yaşamaya devam ediyor. Bir tür ahşap oymacılığı ile süsleme sanatı olan bu zanaatkarlığın en nadide ürünlerini de Çekiciler Çarşısı’nda bulabilirsiniz. Bir anlamda kentin ve ilçenin kültürel mirasını yaşatmaya devam Çekiciler Çarşısı’na uğramanızı tavsiye ederiz.
11. Küre Dağları Milli Parkı
Küre Dağları Milli Parkı, sadece Bartın’ın değil bütün Karadeniz Bölgesi’nin en özel alanlarının ilk sırasında yer alan bir milli parktır. Herhangi bir yerleşim biriminin bulunmadığı Küre Dağları Milli Parkı, devasa bir alana yayılıyor. Dokusu ve tabiatı ile kendisine hayran bırakan park, olağanüstü bir güzelliğe sahip.
İsfendiyar Dağları olarak da bilinen Küre Dağları Milli Parkı, oldukça çeşitli bitki ve hayvan türlerine de ev sahipliği yapan milli parkın dokusu bu anlamda ziyaretçilerini büyülüyor. 1998 yılında koruma altına alınan ve 2000 yılında milli park statüsüne kavuşan alan, kelimenin tam anlamıyla doğa ile buluşma noktası. Plato özelliği taşıyan Küre Dağları Milli Parkı başta; şelale, kanyon ve mağara gibi ziyaret noktalarına da fazlasıyla bünyesinde yer veriyor.
12. Fatih Camii
Fatih Camii, Bartın, Amasra ilçesinde ziyaretçilerini karşılıyor. 9.yüzyılda Bizans tarafından kilise olarak inşa edilen Fatih Camii, 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülüyor. Cami aynı zamanda tarihi Amasra Kalesi içinde konumlanıyor.
Mimarisi ve otantik görünümü ile dikkat çeken Fatih Camii tarihin izlerini üzerinde taşıyan önemli bir yapı. Cami ayrıca dönemin tüm mimari özelliklerini taşıması bakımından da bir hayli dikkat çekici. Bunların dışında Fatih Camii’nin 1887 yılında onarım gördüğü de biliniyor. Fatih Camii’ne dair sıra dışı bir bilgi vermek gerekirse, cami de diğer camilerden farklı olarak Cuma hutbesi kılıç çekilerek okunuyor.
13. Tavşan Adası
Tavşan Adası, Bartın gezilecek yerler listemizde dikkat çekici noktalardan bir diğeri. Konum itibariyle Amasra Kemere Köprüsü’nün karşısında yer alan Tavşan Adası’nın kara ile hiçbir bağlantısı bulunmuyor. Adanın ismini ise uzun bir zaman önce halk tarafından adaya bırakılan ve günümüzde de yaşamaya devam eden tavşanlardan alıyor.
Çeşitli mağaralara ev sahipliği yapan Tavşan Adası, 70 metrelik bir uzunluğa sahip. Ada üzerinden Cenevizlilerden kalma ve Bizans tarafından kilise olarak kullanılan bir yapı da mevcut. Tavşan Adası’nın bir ucunda da kaya kavuğu bulunuyor.
Bu kaya kavuğunun zamanında hastalıklara iyi geldiğine inanılıyordu. Sonra kara ile bağlantısı bulunmaya Tavşan Adası’na ancak yüzerek geçileceğinizi de belirtelim.
14. Amasra Müzesi
Amasra Müzesi, Amasra ilçesinin tam merkezinde yer alıyor. Amasra’daki ilk ve tek müze olma unvanını da elinde bulunduran Amasra Müzesi, ilçenin 3000 yıllık tarihini ziyaretçileri ile buluşturuyor. Bu çerçevede Amasra Müzesi’nde çok sayıda etnografik ve arkeolojik eser sergileniyor.
2 adet arkeolojik 2 adet etnografik olmak toplam 4 sergi salonundan oluşan Amasra Müzesi, bir de bahçeye sahip. 1982 yılında günümüzdeki binasına kavuşan Amasra Müzesi’ni oluşturma girişimleri ise 1955 yılına dayanıyor. Müzenin kent merkezinden yaklaşık olarak 17 km’lik bir uzaklığa sahip olduğunu da ilave edelim.
15. Bakacak Tepesi
Bakacak Tepesi, Bartın gezilecek yerler listemizdeki özel lokasyonlardan bir diğeri Amasra’nın eşsiz manzarasını tüm çıplaklığı ile gözler önüne seren Bakacak Tepesi büyüleyici bir ambiyans sunmaktan da geri durmuyor. Ayrıca tepe, yaz aylarında daha yoğun ziyaretçi trafiğine mazur kalıyor.
İlçeye tamamen hâkim ve panoramik bir manzara sunan Bakacak Tepesi’nde dürbünde bulunuyor. Bu dürbün ile marina, balıkçı teknelerine kadar uzanan manzarayı daha yakından izleme şansı bulabilirsiniz.
Bakacak Tepesi’ne dair bir ilgi çekici bilgi de şu şekilde, bu alan Fatih Sultan Mehmet’in “Lala Lala Çeşhm-i Cihan Bu Mu Ola?” diye bahsettiği yer olarak da biliniyor. Son olarak yol üzerindeyken de Bakacak Tepesi’ni rahatlıkla ziyaret edebileceğinizi ilave edelim.
16. Ağlayan Ağaç
Ağlayan Ağaç, kentin Amasra ilçesinde ikamet eden bir başka ziyaret durağı. 300-350 yıllık bir tarihe sahip olan Ağlayan Ağaç¸ ilçenin sembolü konumda da yer alıyor. Bu tarih kokan selvi ağacı hem havadan hem de denizden aldığı nemi, sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde yağ damlası olarak geri veriyor. Ağaç, bu nedenle de ağlayan ağaç olarak anılıyor.
Ağlayan Ağaç’ın konumlandığı mevkide bir de çay bahçesi hizmet veriyor. Burada soluklanıp sıcak bir çay içerken Tavşan Adası’nı, Büyük Limanı ve Atatürk Tepesi’ni seyredebilirsiniz.
17. Kapısukuyu Koyu
Kapısukuyu Koyu, Bartın’ın Kurucaşile ilçesinde konumlanıyor. Adını da aynı isimli köyden Kapısukuyu Koyu, doğanın çepeçevre sardığı bir noktaya saklamış durumda. Ön tarafına Karadeniz’in masmavi sularını alan Kapısukuyu Koyu, arka tarafında ise doğanın yeşiline yer veriyor.
Bartın’ın diğer noktalarına göre daha sığ bir denize sahip olan Kapısukuyu Koyu, rüzgâr açısından da daha durağan bir atmosfere sahip. Kapısukuyu Koyu’nda konaklama yapabileceğiniz apart ve pansiyon gibi konaklama opsiyonlarının da bulunduğunu belirtelim. Son olarak Kapısukuyu Koyu, Bartın’ın merkezinden yaklaşık olarak 56 km’lik bir mesafede yer alıyor.
18. Delikli Şili
Delikli Şili, yine bizleri Bartın’ın Amasra ilçesine götürüyor. Görünüm açısından bir tür yarımadayı andıran Delikli Şili, plajın doğusunda yer alıyor. Balıkçılık ve yamaç paraşütü gibi aktiviteler için son derece elverişli bir ortama sahip olan Delikli Şili’nin hikayesi ise yüzyıllarca öncesine uzanıyor.
Antik çağlarda “Demir Atlar Ülkesi” manasını taşıyan “Paflagonya” olarak anıldığını söylemek mümkün. Bu alanda ise atlı birlikleri ile nam salan Enetliler ikamet etmiştir. Bazı tarihçiler Büyük İskender, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim’e ait olan atların Delikli Şili’de yetiştirildiğini ifade ediyor. Sıra dışı ve bir o kadar da etkileyici bir görünüme sahip olan Delikli Şili’yi ziyaret listenize alarak farklı bir yerle tanışabilirsiniz.
19. Karaman Koyu
Karaman Koyu, Bartın gezilecek yerler listemizdeki bir diğer koy. Deniz tutkunlarının ilgisini cezbetmeyi başaran Karaman Koyu, Bartın’ın Kurucaşile ilçesinin yakınlarında misafirlerini karşılıyor. Karaman Koyu’nun Bartın’ın merkezine olan uzaklığı ise yaklaşık olarak 40 km.
Huzur dolu bir atmosfere sahip olan Karaman Koyu kayalıklardan oluşuyor ve uzunluğu 400 metreye varıyor. Bartın’da sakin bir noktada denize girmek isterseniz rotanızı mutlaka Karaman Koyu’na çevirmenizi tercih ederiz. Son olarak Karaman Koyu’na şahsi aracınızla ulaşım sağlayabileceğiniz gibi tekne kiralayarak da gidebileceğinizi belirtelim.
20. Balamba Tabiat Parkı
Balamba Tabiat Parkı, Bartın’ın merkezinde yer alıyor. Park, 1 km gibi uzaklıkta yer aldığından alana yürüyerek dahi ulaşmanız mümkün. 13 bin hektarlık devasa bir alana yayılan Balamba Tabiat Parkı, bünyesinde çeşitli alanlara da yer veriyor. Bu çerçevede Balamba Tabiat Parkı’nda; çocuk oyun alanları, voleybol sahası, piknik alanları, yürüyüş parkurlar, restoran ve kafe gibi noktalar bulunuyor.
Yıl boyunca çeşitlik organizasyonlara da ev sahipliği yapan Balamba Tabiat Parkı, şehir merkezinde olmasına karşın doğa ile kucaklaşmanız için ideal bir ortam sunuyor. Balamba Tabiat Parkı, lokasyon olarak ise şehrin doğusunda, Karabük – Bartın yolu üzerinde yer alıyor. Balamba Tabiat Parkı, Bartın’da bulunduğunuz süre boyunca doğal dokusuyla görülmeye değerdir.
Bartın’da Gezilecek Yerler
Bartın gezilecek yerler, Batı Karadeniz’in tüm doğal güzelliklerini ve tabi dokusunu ziyaretçilerine sunma konusunda son derece bonkör davranıyor. Doğal güzelliklerini yer yer tarihi ve kültürel mekanlar ile de bir araya getiren kent, böylelikle misafirlerine ayrıcalıklı bir ortam sunuyor. Genç yaşta kaybettiğimiz Barış Akarsu’nun da memleketi olarak bilinen Amasra ve Kurucaşile ilçeleriyle ön plana çıkan Bartın, aslında her noktasında ayrı bir tabiat harikasını gizliyor.
Misafirleri için çok sayıda alternatif hazırlayan Bartın, koylarından Küre dağlarına kadar uzanan seçenekler sunuyor. Bu çerçevede özellikle deniz severler için yazımızda yer vermediğimiz Çakraz Plajı, Büyük Liman Plajı ve Mugada Sahili gibi noktalar da ön plana çıkıyor. Bartın şehri, bu yönüyle yaz turizmi söz konusu olduğunda Batı Karadeniz’in ilk tercih edilen noktalarından biri olmayı başarıyor.
Bununla birlikte kent, genel olarak sakin ve dingin atmosferiyle de huzur dolu bir konaklama süreci vadediyor. Son olarak kentte; Amasra salatası, şapşap köfte, tavuklu köy böreği, kabak burması, Amasra pidesi, kırk katlı börek, pum pum çorbası gibi çok sayıda yöresel lezzet de sizleri bekliyor. Bartın Restoran ve Bartın’da Ne Yenir yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.
Mesaj bırak