Ardahan, Gürcistan sınırı yakınlarında Türkiye’nin kuzeydoğusunda konumlanıyor. 1992 yılından Kars’tan ayrılarak şehir statüsüne kavuşan Ardahan, aynı zamanda Türkiye’nin Kafkaslara açılan kapısı olarak da biliniyor. Kentin adı ise Gürcüce Artaani’den geliyor.
Karakteristik bir kent olan Ardahan; tarihi yapısı, kendine has doğal güzellikleri ve coğrafi özellikleri ile dikkat çekiyor. Kent, Doğu Karadeniz Bölümü’nün topoğrafyası ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin doğal dokusunu taşıyor. Bu nitelikler de Ardahan’ı her anlamda özel bir kent haline getiriyor.
Türkgözü ve Çıldır Aktaş sınır kapıları ile Türkiye’yi Gürcistan’a açan kent, çeşitli medeniyetlerin tarihi yapılarına bünyesinde yer veriyor. Ardahan, tarihini yapılarını zengin doğal dokusuyla birleştirmekten de geri kalmıyor. Bu çerçevede kentin tüm özel noktalarını bir araya getirdiğimiz Ardahan gezilecek en iyi 20 yer listemiz sizlerle!
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Ardahan en iyi otellerini keşfetmek için « Ardahan Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Ardahan Gezilecek En İyi 20 Yer
1. Kalecik Kalesi
Kalecik Kalesi, Ardahan gezilecek yerler listemizin ilk durağı. Kentin Göle ilçesindeki Kalecik Köyü’nde konumlanan Kalecik Kalesi, köyden gelen bir dere ile Kura Vadisi’nin birleştiği sarp bir alanda yer alıyor. Ayrıca kalenin Urartular tarafından MÖ. 8.yüzyılda inşa edildiği biliniyor. Kaleye girişin ücretsiz olduğunu da ilave edelim. Son olarak Kalecik Kalesi, kent merkezinden 35 km’lik bir uzaklıkta misafirlerini bekliyor.
2. Yalnızçam Kayak Merkezi
Yalnızçam Kayak Merkezi, kış turizmi kapsamında Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli noktalarından biri olarak dikkat çekiyor. Ardahan’ın merkezinden yaklaşık olarak 23 km’lik bir uzaklıkta bulunan Yalnızçam Kayak Merkezi, Avrupa Birliği’nin desteği ile 2018 yılında açılmıştır.
Kayak merkezinde hem profesyonel kaynakçılara hem tatilcilere uygun pistler bulunuyor. Bununla birlikte alanda telesiyej de bulunuyor. Ayrıca Yalnızçam Kayak Merkezi’nde konaklamak isteyenler için 73 yatak kapasiteli Yalnızçam Oteli hizmet veriyor. 24 saat boyunca açık olan Yalnızçam Kayak Merkezi ayrıca Uğurludağ üzerinde yer alıyor. Dağ, 2750 metrelik bir yüksekliğe sahip.
3. Ardahan Kalesi
Ardahan Kalesi, kent ile özdeşleşen sembol bir yapı. 745 metre uzunluğundaki surlarla çevirili ve dikdörtgen plana sahip olan Ardahan Kalesi, Osmanlı Dönemi’nden günümüze miras kalan en önemli yapılar arasında da gösteriliyor.
Görkemli yapısını günümüzde dahi korumaya devam Ardahan Kalesi’nin Kanuni Sultan Süleyman tarafından 16.yüzyılda yaptırıldığı biliniyor. Ayrıca yapılan incelemeler ve sürdürülen çalışmalar neticesinde Ardahan Kalesi’nin yer aldığı alanın Eski Tunç Çağı’nda yerleşim birimi olduğu da tespit edilmiş.
4. Akçakale Adası
Akçakale Adası, el değmemiş dokusu ve masalsı atmosferi ile ziyaretçilerin ilgisini cezbetmeyi başarıyor. Kentin Çıldır ilçesinde yer alan Akçakale Adası, 10 bin yıllık köklü bir tarihe sahip. Akçakale Adası, kazı alanlarına ve önemli tarihi eserlere ev sahipliği yaptığı için sit alanı statüsünde yer alıyor.
Karayla bağlantısı da bulunan ada, etkileyici manzarası nedeniyle son zamanlarda düğün fotoğrafçılığı için de sıklıkla tercih ediliyor. Akçakale Adası’nda sınırlı olsa da yerleşim birimlerinin bulunduğunu belirtelim.
5. Kura Nehri
Kura Nehri, Ardahan gezilecek yerler listemizde bir diğer dikkat çekici doğal adres. 1515 km’lik bir uzunluğa sahip olan Kura Nehri, bölgenin en uzun nehirlerinden biri olma unvanını da taşıyor. Ardahan’ın Göle ilçesinde doğan nehir, Gürcistan’ı da baştan sonra kat ediyor. Kura Nehri, son olarak Azerbaycan’ın denizi ile birleşiyor. Ayrıca nehir, görünüm itibariyle bir gölü de andırıyor. Kura Gölü Ardahan ile Gürcistan sınırı açısından da belirleyici olan bir doğa harikası konumunda.
6. Çıldır Gölü
Çıldır Gölü, ülkemizin en önemli gölleri arasında yer alıyor ve Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olarak ön plana çıkıyor. Çıldır ilçesinin sınırları içerisinde ikamet eden ve adını ilçeden alan Çıldır Gölü aynı zamanda Ardahan-Kars sınırında konumlanması bakımından da önem taşıyor.
Kent merkezinden yaklaşık olarak 57 km’lik bir mesafede bulunan göl, Çıldır ilçe merkezinin de 15 km uzaklığında. Deniz seviyesinde de 1965 metrelik bir yükseklikte, etkileyici bir ambiyansa ve huzur dolu bir ortama sahip olan Çıldır Gölü, kış aylarında neredeyse tamamen donarak masalsı bir atmosfere bürünüyor.
7. Harosman Mağaraları
Harosman Mağaraları, Ardahan’ın Hanak ilçesinin sınırları içerisinde kalıyor. Tüften oyularak oluşum sürecini tamamlayan Harosman Mağaraları, bu açıdan tabiat ananın sanat eseri niteliğinde. Küçük dehlizlerden ve farklı bölümlerden oluşan bu mağaraların, kısa süreli barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla yapıldığı düşünülüyor. Eğer doğanın ve arkeolojinin iç içe geçtiği bir eserle tanışmak istiyorsanız Harosman Mağaralarını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
8. Altaş (Ur) Kalesi
Altaş (Ur) Kalesi, Ardahan şehir merkezine 20 km’lik bir uzaklıkta ziyaretçilerini bekliyor. Ardahan-Hanak yolu üzerinde kalan Altaş (Ur) Kalesi’nin yapım yılı tam olarak bilinmemekle birlikte yapının 7.-8.yüzyıldan günümüze miras kaldığı tahmin ediliyor. Bağlı bulunduğu Altaş Köyü’nün doğusunda yer alan kaleye, merkez hareket eden toplu taşıma araçlarıyla gitmek mümkün.
9. Atatürk Silueti
Atatürk Silueti, aslında bir doğa olayı. Bu olayı şahit olmak için belirli zamanda Ardahan’da yer almanız gerekiyor. Atatürk Silueti, her sene Ardahan’ın Damal ilçesine bağılı olan Ata Mahallesi’ndeki Karadağlar’ın eteklerine yansıyor. Karadağlar’ın hemen yanındaki tepenin gölgesiyle oluşa Mustafa Kemal Atatürk silueti, görenleri kendisine hayran bırakıyor. Bu doğa olayının genellikle 15 Haziran – 15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştiğini de belirtelim.
10. Kinzi Kalesi
Kinzi Kalesi, Ardahan gezilecek yerler listemizdeki bir başka tarihi yapı. Kale, kent merkezinden yaklaşık olarak 32 km’lik bir uzaklıkta konumlanıyor. Etrafı doğanın yeşili ile kaplı olan Kinzi Kalesi, günümüze ulaşmayı başarsa da yüksek oranda tahrip olmuş durumda.
Mimari özellikleri göz önünde bulundurularak Urartular döneminde inşa edildiği düşünülen kalenin yapım tarihi ise tam olarak bilinmiyor. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de aktif olarak kullanılan kale, 2200 metrelik bir yüksekliğe sahip. Kinzi Kalesi ayrıca Ardahan Ovası’na hakim olan manzarasıyla da dikkat çekiyor.
11. Göle Ulusal Ormanı
Göle Ulusal Ormanı, adından da anlaşılacağı üzere kenti Göle ilçesinde yer alıyor. Doğa ile kucaklaşma ve huzur dolu bir zaman dilimi geçirme imkanı tanıyan Göle Ulusal Ormanı, bakir yapısını korumaya devam ediyor. Uzun doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz Göle Ulusal Ormanı, oldukça geniş bir alana yayılıyor. Yılın her döneminde ayrı bir güzelliğe kavuşan ve farklı renklere bulunan Göle Ulusal Ormanı, sadece ilçesinin değil Ardahan’ında en yeşil noktalarının başında yer alıyor.
12. Dedeşen Köyü Camii
Dedeşen Köyü Camii, kentin Göle ilçesinde bulunuyor ve Ardahan gezilecek yerler listemizde inanç turizmi kapsamında öne çıkıyor. Dedeşen Köyü Camii’nin ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığına dair kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak cami 2020 yılında restore edilmiş, çevre düzenlemesi yapılmış ve inanç turizmine kazandırılmış. Bununla birlikte Dedeşen Köyü Camii’nin yanında aynı ismi taşıyan Dedeşen Türbesi’nin de bulunduğunu ilave edelim.
13. Şeytan Kalesi
Şeytan Kalesi, kentin en önemli sembol yapıları arasında gösteriliyor. Çıldır ilçesinin Yıldırımtepe Köyü’nde yer alan Şeytan Kalesi’nin üç tarafı da uçurumlarla çevrilmiş durumda. Bu durum Şeytan Kalesi’nin heyecan verici bir görünüme kavuşmasına zemin hazırlıyor.
Gürcüce kaynaklarda yapılan araştırmalarda kalenin, “Kacistsihe” (Şeytan Kalesi) adıyla anıldığı görülüyor. Orta Çağ’dan kalma Eruşeti bölgesinde bulunan Şeytan Kalesi, Ardahan’ın en çok ziyaret edilen yerleri arasında bulunuyor. Sarp bir alan bulunan kaleye ise ulaşmak için patika yoldan yürümeniz gerekiyor. Ayrıca son yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları ile Şeytan Kalesi’nin ışıklandırma sisteminde iyileştirme yapıldığını da belirtelim.
14. Bülbülan Yaylası
Bülbülan Yaylası, Artvin – Ardahan sınırında yer alıyor ve Alp Dağları’nı andıran etkileyici ambiyansı ile dikkat çekiyor. Bülbülan Yaylası, kent merkezinden de 40 km’lik bir mesafede doğa ile buluşmanıza fırsat tanıyor. Bir taraftan Yalnızçam Dağları ile çevrili olan Bülbülan Yaylası,
Doğu Karadeniz’in bütün doğal güzelliğini gözler önüne sermekten de geri kalmıyor. Çok sayıda aktiviteyi gerçekleştirebileceğiniz Bülbülan Yaylası’nda yaz aylarında festival de düzenleniyor. Son olarak Bülbülan Yaylası’na hareket eden herhangi bir toplu taşıma aracının bulunmadığını da belirtelim.
15. Göle Okçuoğlu Yaylası
Göle Okçuoğlu Yaylası, Ardahan gezilecek yerler listemizdeki bir diğer eşsiz güzelliğe sahip olan yayla. Bir doğa harikası olarak adlandırılan Göle Okçuoğlu Yaylası, adından da anlaşılacağı üzere kentin Göle ilçesinde yer alıyor. Çoğunlukla doğaseverlerin ve dağcıların kamp yapmak için tercih ettiği Göle Okçuoğlu Yaylası, Ardahan’ın en güzel kamp alanları arasında gösteriliyor.
Göle Okçuoğlu Yaylası’nda herhangi bir tesis bulunmuyor ve tamamen doğa ile baş başa kalma fırsatı yakalıyorsunuz. Yaylada doğa yürüyüşleri, trekking ve tırmanış gibi çok sayıda aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz. Yaylada herhangi bir tesis hizmet vermediğinden hazırlıklı bir şekilde bölgeyi ziyaret etmenizde yarar var.
16. Kazan Kalesi
Kazan Kalesi, Ardahan Merkez’in yaklaşık olarak 12-13 km’lik uzaklığında yer alıyor. Yapım tarihine ve kim tarafından yaptırıldığına dair kesin bilgi sahibi olunmayan Kazan Kalesi’nin çevresinde eski yerleşim izleri bulunuyor. Tabiat ananın kollarında yer alan Kazan Kalesi, şehrin en önemli tarihi yapıları arasında gösteriliyor.
17. Karagöl – Sahara Milli Parkı
Karagöl – Sahara Milli Parkı, Artvin – Ardahan sınırında konumlanıyor. 1994 yılında milli park olarak ilan edilen alan, aslında Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı. Ardahan’ın merkezinden ise 60 km’lik bir uzaklıkta. Adeta bir tabloyu andıran Karagöl – Sahara Milli Parkı, manzarası ve atmosferi ile ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor.
Özellikle yaz aylarında turistlerin uğrak noktasında yer alan Karagöl – Sahara Milli Parkı’nın içerisinde Şavşat Karagöl ve Sahara Yaylası da bulunuyor. Milli parkta kamp yapabileceğiniz gibi karavan konaklama alanları da hizmet veriyor. Karagöl – Sahara Milli Parkı’nda doğa yürüyüşleri ve piknik yapabileceğiniz gibi gölün üzerinde sandalla da gezebilirsiniz.
18. Cemal Tural Tabiat Parkı
Cemal Tural Tabiat Parkı, Ardahan’ın merkezinden 7-8 km’lik bir mesafede ziyaretçilerini bekliyor. Çok sayıda bitki çeşidine ve ağaç türüne bünyesinde yer veren Cemal Tural Tabiat Parkı piknik yapmak için de son derece ideal bir alan.
Cemal Tural Tabiat Parkı’nın sınırları içerisinde bulunanlar sadece piknik alanı ile sınırlı değil. Parkın temiz havası altında yürüyüş yapabilir, bisiklet sürebilir ya da çocuk oyun alanlarında çocuklarınızın eğlenceli anlar geçirmesine aracılık edebilirsiniz. Kamp yapmanın da mümkün olduğu Cemal Tural Tabiat Parkı’nda yaz aylarında başta Bal Festivali olmak üzere düzenlenen çeşitli etkinliklere katılabilirsiniz.
19. Balık Gölü
Balık Gölü, Ardahan gezilecek yerler listemizin doğa harikası olan bir diğer noktası. Ardahan – Ağrı yolu üzerinde konumlanan Balık Gölü, Ardahan’ın Posof ilçesinde ikamet ediyor. Şehir merkezine 1 saat gibi bir uzaklıkta yer alan göl, harika bir manzaraya sahip. Alabalık ve kunduzlarıyla ünlü olan Balık Gölü, balık tutma aktivitesi içinde son derece ideal bir nokta. Balık Gölü’nde huzur dolu ve dingin bir gün geçirebilir, doğanın kollarında dinlendiğinizi hissedebilirsiniz.
20. Suatan Şelalesi
Suatan Şelalesi, Artvin’in Şavşat ilçesine ait bir bölge olsa da Ardahan’a 1 saatlik bir uzaklıkta yer aldığından, Ardahan gezilecek yerler listemize dahil ettik. 60 metrelik bir yüksekliğe sahip olan Suatan Şelalesi’ne bir noktaya kadar araç ile gidebiliyorsunuz. Ardından 2 saatlik bir yürüyüş sizi bekliyor
Suatan Şelalesi’ne doğru devam eden yolculuğunuz boyunca Tamara Odaları’yla da karşılaşıyorsunuz. Tamara Odaları, Orta Çağ’da yaşayan din adamlarının konaklama alanı olarak biliniyor. Özellikle doğa tutkunlarının büyük bir merakla ziyaret ettiği Suatan Şelalesi, huzuru bulabileceğiniz bir ambiyans sunuyor.
Ardahan’da Gezilecek Yerler
Ardahan Gezilecek Yerler, gerek doğası gerek tarihi ile misafirlerini özel lokasyonlarla buluşturuyor. Doğu Karadeniz Bölümü’nün ve Doğu Anadolu’nun birleşiminden meydana gelen benzersiz bir dokuya sahip Ardahan, tüm güzelliklerini ziyaretçilerine de cömertçe sunuyor. Farklı medeniyetin izlerini taşıyan ve günümüze miras kalmayı başaran tarihi yapılarıyla da bir hayli dikkat çekiyor. Böylelikle kent, köklü tarihini gururla üzerinde taşımaya devam ve ziyaretçileriyle tanıştırmaktan da geri kalmıyor.
Dört mevsim ziyaret edilebilecek bir kent olan Ardahan, yılın her döneminde doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Kış ayların da ise beyazlara bürünüyor ve masalsı, büyüleyici bir ambiyansa kavuşuyor. Kente kışın yolunuz düşerse buzlarla kaplanan Çıldır Gölü’nü ziyaret etmek ise size apayrı bir deneyim yaşatacak. Bununla birlikte kış turizmi kapsamında Yalnızçam Kaymak Merkezi’nde eğlence dolu anlar geçirmeniz de mümkün. En nihayetinde Ardahan, her yönüyle görülmeye değer bir şehir olarak dikkatleri üzerinde topluyor.
Ardahan ile ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız Ardahan Restoran ve Ardahan’da Ne Yenir yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Mesaj bırak