Aksaray, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde konumlanırken, kentin bir kısmı Konya Havzası’nda bir kısmı da Kapadokya’da yer alıyor. 1989 yılında Niğde’den ayrılarak şehir statüsüne kavuşan ve köklü bir tarihe sahip olan kent, İlk Çağ’a kadar uzanan bir geçmişe sahip. Aksaray bu anlamda ziyaretçilerine tarihi ve kültürel bir zenginlik sunuyor.
İlk Çağ’da Garsaura adıyla anılan Aksaray, doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor. Tabiat ananın cömert davrandığı kentlerimizden biri olan şehir, tarihiyle de birleşerek cezbedici bir konuma yerleşiyor. Aksaray, böylelikle hem yerli hem de yabancı turistlerin güzergâhında yer alıyor.
Kapadokya Kralı Archeleos döneminde tekrar inşa edilen kent, Archeleos’un şehri anlamında Archelais adıyla anılmaya başlanmıştır. Çok sayıda medeniyetin de izlerini taşıyan kent, genel olarak dingin bir atmosfere sahip. İşte kentle tanışmanızı sağlayacak sizin hazırladığımız Aksaray gezilecek en iyi 25 listemiz.
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Aksaray en iyi otellerini keşfetmek için « Aksaray Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Aksaray’da Gezilecek En İyi 25 Yer
1. Ihlara Vadisi
Ihlara Vadisi, Aksaray gezilecek yerler listemizde adını ilk sıraya yerleştiriyor. Sadece Aksaray’ın değil, Türkiye’nin en güzel vadileri arasında gösterilen Ihlara Vadisi, doğa tutkunluklarının sıklıkla ziyaret ettiği bir nokta. El değmemiş bir doğaya sahip olan vadi, size büyüleyici bir atmosfer vadediyor. Huzur hissetmenizi sağlayacak olan Ihlara Vadisi’nin kent merkezinden yaklaşık olarak 37 km’lik bir uzaklıkta yer aldığını belirtelim. Ayrıca Kapadokya ve Kayseri’den de rahatlıkla Ihlara Vadisi’ne yolculuk yapmak mümkün.
2. Nora Antik Kenti
Nora Antik Kenti, Helvadere kasabının sınırları içerisinde ikamet ediyor. Hasandağı’nın eteklerinde geniş bir alana yayılan Nora Antik Kenti, döneminde önemli bir askeri merkez olarak biliniyor. “Viranşehir” ve “Mokisos” isimleriyle de bilinen Nora Antik Kenti, Roma ve Bizans kalıntılarını günümüze taşıyor. Önemli yapı kalıntılarına ev sahipliği yapan Nora Antik Kenti’nin Aksaray’ın merkezinden 30 km’lik bir uzaklıkta konumlandığını da ilave edelim.
3. Sümbüllü Kilisesi
Sümbüllü Kilisesi, kentin en önemli doğal güzelliği olan Ihlara Vadisi’nin içinde yer alıyor. Büyük bir kayanın oyulması sonucunda yapılan Sümbüllü Kilisesi, iki katlı bir yapıdan oluşuyor. Çeşitli figürleriyle de ilgi uyandıran Sümbüllü Kilisesi’nde; Mikail ve Cebrail arasında konumlanan Hz. Meryem, Hz. İsa, üç İbrani genci ve azizlerin tasvirleri öne çıkıyor. Hem yerli hem de yabancı turistlerin ziyaret ettiği Sümbüllü Kilisesi, tek nefli uzunlamasına dikdörtgen planlı olarak dizayn edilmiştir.
4. Sultanhanı Kervansarayı
Sultanhanı Kervansarayı, 4800 metrekarelik bir alana yayılıyor ve Anadolu topraklarındaki en büyük Selçuklu kervansarayı olarak dikkat çekiyor. Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde yer alan kervansaray, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından inşa ettirilmiştir. Sultanhanı Kervansarayı’nın mimarı ise Şamlı Muhammed bin Havlan olarak biliniyor.
Kervansarayın tamamlanma yılı da 1229 olarak kayıtlara geçmiş. Ayrıca Sultanhanı Kervansarayı, iç mimarisiyle Sivas’ta bulunan Gök Medrese ile büyük bir benzerlik gösteriyor. Kervansarayın yazılık kısmında bulunan süslemelerin de yapı çok daha şık bir hale getirdiğini belirtelim.
5. Selime Katedrali
Selime Katedrali, Ihlara Vadisi’nin bittiği noktada ziyaretçileri karşılıyor. Mistik atmosferi ile ziyaretçilerini kolaylıkla büyüleyen bir ambiyansa sahip olan Selime Katedrali, tarihi açından çok değerli bir miras olarak kabul ediliyor.
Aksaray’ın Güzelyurt ilçesine bağlı olan Selime kasabının sınırlarında ikamet eden katedral, kentin merkezinden yaklaşık olarak 25 km’lik bir uzaklıkta. Ancak Aksaray’ın merkezinden saat başı kalkan araçlarla rahatlıkla ulaşmanız mümkün. Bu önemli yapıyı Aksaray gezilecek yerler listenize dahil etmenizi tavsiye ederiz.
6. Aksaray Ulu Camii
Aksaray Ulu Camii, kentin merkezinde yer alıyor ve şehrin sembol yapıları arasında gösteriliyor. Karamanoğlu Camii adıyla da bilinen Aksaray Ulu Camii, Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından inşa ettirilmiş. 1408-1409 yılları arasında yaptırılan caminin mimarının ise Mimar Mehmet Firuz Bey olduğunu biliniyor. Bütün bu bilgilere de caminin kitabesinden ulaşılıyor.
Günümüz minaresine 1925 yılında kavuşan Aksaray Ulu Camii, Anadolu Selçuklu beyliklerinin tipik süslerini taşıyor. Yatık dikdörtgen bir plana sahip olan cami, Mehmet Bey’in oğlu İbrahim Bey zamanında, 1482-1483 yıllarında büyük tamiratlar görmüş. Son olarak yapının ağırlıklı olarak kesme taş kullanılarak yapıldığını da ilave edelim.
7. Saratı Kırkgöz Yeraltı Şehri
Saratı Kırkgöz Yeraltı Şehri, tüf kayalarının oyulmasıyla yapılan oldukça eski bir yaşam alanı olarak biliniyor. Aksaray’ın merkezinden yaklaşık olarak 30 km’lik bir uzaklıkta konumlanan Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri’nin 7 kattan oluştuğu biliniyor.
Adından da anlaşılacağı üzere yerin altına doğru uzayan bu katların sadece üçüne günümüzde gezilmesine izin veriliyor. Misafirlerine farklı bir deneyim ve etkileyici bir atmosfer vadeden Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri’nde toplam 40 oda bulunuyor. Şehir ayrıca kentin Gülağaç ilçesinde bulunuyor.
8. Somuncu Baba Türbesi
Somuncu Baba Türbesi, Aksaray kentinin en çok bilinen ve ziyaretçi çeken noktalarının başında yer alıyor. Kentin merkezinde konumlanan Somuncu Baba Türbesi, inanç turizmi açısından da öne çıkıyor. Bir dönem Aksaray’da yaşayan Somuncu Baba adına yaptırılan türbe aynı zamanda modern ve şık bir mimariye sahip.
9. Aksaray Müzesi
Aksaray Müzesi, kent sürdürülen kazı çalışmalarında bulunan eserlere ev sahipliği yapıyor. Şehir merkezinde misafirlerini ağırlayan Aksaray Müzesi, 16 bin eser barındırıyor. 2004 yılında bugünkü binasına kavuşan müze, yaz döneminde 10.00-17.00, kış döneminde ise 08.30-17.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Pazartesi günleri kapalı olan Aksaray Müzesi’ne şehir merkezinden hareket eden toplu taşıma araçlarıyla ulaşımın da sağladığının bilgisini verelim.
10. Aksaray Saat Kulesi
Aksaray Saat Kulesi, şehrin merkezinde yer alan ve Aksaray’ın sembol yapıları arasında gösterilen bir diğer eser. Belediye başkanı Haluk Şahin Yazgı tarafından inşa ettirilen Aksaray Saat Kulesi, mimarisi ve görüntüsü ile yerli turistlerin de yabancı turistlerin de ilgisini çekmeyi başarıyor.
Özellikle havanın kararması ile birlikte devreye giren ışıklandırma sistemi, Aksaray Saat Kulesi’ni daha çekici bir hale getiriyor.
11. Aşıklı Höyük
Aşıklı Höyük, Aksaray kent merkezinden 22 km, Ihlara Vadisi’ne ise sadece 4.5 km’lik bir uzaklıkta konumlanıyor. 10 bin yıllık tarihe sahip olduğu bilinen Aşıklı Höyük’ün aynı zamanda Kapadokya bölgesinin en eski yerleşim birimi olduğu da tahmin ediliyor.
Yapılan araştırmalar neticesinde zamanında Aşıklı Höyük’te yaşayan halkın tarımla uğraştığı da biliniyor. Aşıklı Höyük ile ilgili bir sıra dışı bilgi vermek gerekirse; burada yapılan kazı çalışmaları neticesinde bulunan iki kafatasında ameliyat izleri olduğu görülüyor.
Tıp tarihi açısından oldukça önemli olan bu gelişme sonucunda ilk beyin ameliyatının bu bölgede yapıldığı öğreniliyor. Ayrıca bu iki kafatası Aksaray Müzesi’nde sergileniyor.
12. Yunus Emre Türbesi
Yunus Emre Türbesi, Aksaray gezilecek yerler listemizdeki bir diğer inanç noktası olarak öne çıkıyor. Kentin Ortaköy ilçesinde konumlanan Yunus Emre Türbesi, Anadolu topraklarının en önemli şair ve mutasavvıf öncülerinden olan Yunus Emre’nin hayata veda ettiği yerde bulunuyor.
Türbenin bulunduğu yer Ziyaret Tepe olarak adlandırılırken, her yıl çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. 2021 yılında restore edilen türbenin yakınlarında bir de Yunus Emre Camii bulunduğunu ekleyelim.
13. Alayhan
Alayhan, Aksaray’ın merkezin 34 km’lik bir mesafede misafirlerini bekliyor. 13.yüzyılz Anadolu Selçuklu dönemine ait bir kervansaray olan Alayhan, 2 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. Han, Anadolu’da yapılan ilk kervansaray olma özelliğini taşıyor. Bu önemli yapının ayrıca 2. Kılıçarslan tarafından yaptırıldığı da sahip olunan bilgiler arasında.
Selçuklular döneminde Pervana Ribatı adıyla anılan Alayhan’ın bugünkü adını yakınlarında bulunan köyden aldığı düşünülüyor. 2008 yılında restore edilen bu tarihi kervansaray, bu tarihten itibaren misafirlerini ağırlamaya devam ediyor.
14. Mamasın Barajı
Mamasın Barajı, Uluırmak Çayı üzerinde kurulu ve Aksaray’ın merkezinden 12 km’lik bir mesafede yer alıyor. Kaya dolgu yöntemi ile yapılan Mamasın Barajı, sulama amaçlı kullanılıyor. Yapımı 5 yılda tamamlanan baraj, göz zevkine hitap eden bir manzaraya sahip olup, ziyaretçilerine kartpostal tadında manzara fotoğrafları armağan edebilecek nitelikte.
15. Ağzıkarahan
Ağzıkarahan, Aksaray kentinin aynı isimli köyünde yer alıyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne aday gösterilen Ağzıkarahan, Selçuklu döneminde inşa edilen bir kervansaray olarak biliniyor. Günümüze miras kalmayı başaran eser, hala görkemli yapısını korumaya da devam ediyor.
En önemli ve zengin süslü kervansaray örneklerinden kabul edilen Ağzıkarahan, parça parça tamamlanmıştır. Buna göre kervansarayın kapılı-çatılı bölümü 1231 yılında Sultan I. Alaeddin Keykubad döneminde, avlu kısmı ise 1240 yılında II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde tamamlanmıştır.
16. Taptuk Emre Türbesi
Taptuk Emre Türbesi, şehrin merkezinden 20 km’lik bir mesafede yer alan bir diğer Aksaray gezilecek yerler listemizdeki lokasyon. Taptuk Emre Köyü’nde bulunan türbenin son yıllarda çevre düzenlemesi gerçekleştirilmiştir. Köy Ekecik Dağının eteğinde konumlanan alan Taptuk Emre Türbesi ile beraber bir de cami yer alıyor.
17. Güzelyurt Manastır Vadisi
Güzelyurt Manastır Vadisi adından da anlaşılacağı üzere Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yer alıyor. 4-5 km’lik bir uzunluğa sahip olan Güzelyurt Manastır Vadisi, Hristiyanlığın Anadolu’ya yayıldığı ve Ortodoks mezhebi düşüncesinin temellerinin atıldığı alan olması bakımından çok önemli.
Güzelyurt Manastır Vadisi ayrıca manastır hayatının da ortaya çıktığı bölge. Anadolu topraklarında Hristiyanların en çok yaşadığı bölge de olan Güzelyurt Manastır Vadisi’nde 50’ye yakın manastır ve kilise bulunuyor. Bu eserler arasında; Büyük Kilise Camii, Papaz Evi, Sivişli Kilise, Kömürlü Kilise ve Kalburlu Kilise öne çıkıyor.
18. Jandarma Hatıra Ormanı
Jandarma Hatıra Ormanı, kent merkezinden yaklaşık olarak 45 km’lik uzaklıkta bulunuyor. Konya – Aksaray yolu üzerinde yer alan Jandarma Hatıra Ormanı, kentin akciğerleri olmayı hedefliyor. Özellikle Aksaray’dan Konya’ya geçmeyi düşünüyorsanız ya da Konya üzerinden Aksaray’a geliyorsanız Jandarma Hatıra Ormanı’nı rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.
19. Çanlı Kilise
Çanlı Kilise, Akhisar ve Çeltek köylerinin arasındaki tepede konumlanıyor. Dikkat çekici freskolara sahip olan Çanlı Kilise, her ne kadar tahrip olsa da belli oranda ihtişamını korumaya devam ediyor. Mimarisinde 11. yüzyılın Bizans üslubundan izler taşıyan Çanlı Kilise, Aksaray’ın merkezinden 11 km’lik bir uzaklıkta konumlanıyor.
20. Eğri Minare (Kızıl Minare)
Eğri Minare (Kızıl Minare), yapısı ve görünümü itibariyle İtalya’daki ünlü Pisa Kulesi’ni andırıyor. Aksaray’ın merkezinde konumlanan Eğri Minare (Kızıl Minare), Selçuklu Dönemi’nden günümüze miras kalmayı başaran en önemli tarihi yapılar arasından gösteriliyor.
Eğri yapısından dolayı Eğri Minare adını alan yapı, tuğlarının kırmızı renginden dolayı Kızıl Minare adıyla da anılıyor. Özellikle tarihi yapılara ilgi duyuyorsanız Eğri Minare (Kızıl Minare)’yi Aksaray gezilecek yerler listenize rahatlıkta dahil edebilirsiniz.
21. Güzelyurt Evleri
Güzelyurt Evleri, Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yer alan oldukça önemi bir tarihi nokta. İlçedeki kayaların oyulması sonucunda yapılan Güzelyurt Evleri, Peribacaları’nı andıran görüntü ve yapıya da sahip. Rumlar tarafından inşa edilen bu evlere mübadele sonrasında ise Türkler yerleşmiş ve Güzelyurt Evleri’nin günümüze ulaşmalarını sağlamışlar.
Günümüzde de kullanılmaya devam eden bu ilgi çekici yapılar, butik otel olarak da hizmet veriyor. Son olarak Güzelyurt Evleri’nin şehrin merkezinden 28 km’lik bir uzaklıkta konumlandığını belirtelim.
22. Hasan Dağı
Hasan Dağı, Aksaray kentinin öne çıkan doğal güzelliklerinden biri olarak gösteriliyor. 3268 metre yüksekliğindeki Hasan Dağı, aslında volkanik bir dağ. Doğanın el değmemiş güzelliğini yansıtan Hasan Dağı, Kapadokya’dan dahi görülüyor.
Büyük krater yapısı ile dikkat çeken Hasan Dağı, tertemiz havasıyla da kendisine hayran bırakıyor. Huzur veren bir doğa yürüyüşü yapabileceğiniz Hasan Dağı’nda göz alıcı güzelliği ile dikkat çeken bir göl de bulunuyor.
23. Aksaray Peri Bacaları
Aksaray Peri Bacaları, Güzelyurt ilçesine bağlı olan Selime kasabasında bulunuyor. Güzelyurt ilçesinden 13 km’lik bir uzaklıkta yer alan Aksaray Peri Bacaları, Ihlara Vadisi’nin bitiminde misafirlerini karşılıyor.
Şahsi aracınız dışında toplu taşıma araçlarından istifade ederek de ulaşabileceğiniz Aksaray Peri Bacaları, kentin hem en önemli doğal yapıları hem de tarihi yapıları arasında kendisine rahatlıkla yer buluyor.
24. Güvercinkayası
Güvercinkayası, Aksaray gezilecek yer listemizdeki önemli lokasyonlardan bir diğeri. Önemli bir tarihi yapı olan Güvercinkayası’nda 1996 yılından bu yana kazı çalışmaları devam ediyor. Kale surlarından hayvan kemiklerine kadar çok sayıda kalıntının bulunduğu Güvercinkayası’nın binlerce yıllık tarihe sahip olduğu biliniyor.
Çatalsu Köyü’nde yer alan ve Mamasun Barajı’nın hemen yanında bulunan Güvercinkayası’nın tarihinin Kalkolitik döneme kadar uzandığı tahmin ediliyor.
25. Zinciriye Medresesi
Zinciriye Medresesi, Aksaray gezilecek yerler listemizdeki son durak. Kentin merkezinde konumlanan medresenin 1336 yılında Karamanoğulları Beyliği’nden Yahşi Bey tarafından inşa ettirildiği biliniyor. Geniş avlusu ve kemerli yapısı ile ilgi uyandıran Zinciriye Medresesi, kesme moloz taş ve tüf taşı kullanılarak inşa edilmiş.
4 revaktan ve 8 ayrı bölümden oluşan Zinciriye Medresesi, mimari açıdan gözlere hitap etmeyi başarıyor. Son olarak pazar günleri kapalı olan medreseyi, haftanın diğer günlerinde saat 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Aksaray’da Gezilecek Yerler
Aksaray gezilecek yerler, ilk olarak tarihe meydan okuyarak günümüze miras kalmayı başaran noktaları ile dikkat çekiyor. Günümüzden tarihin karanlık sayfalarının aydınlatılmasına yardımcı olan bu eserler hem yerli turistlerin hem yabancı turistlerin ilgisini cezbetmeyi başarıyor. Böylelikle kent, gezginlerin ve turistlerin seyir defterine adını yazdırmayı başarıyor. Bu çerçevede inanç turizmi de Aksaray’ın genelinde birkaç adım öne çıkıyor.
Tarihi yapıların, eserlerin ve kültür noktalarının yanı sıra Aksaray, tabiat harikası noktalarıyla da adından söz ettirmeyi başarıyor. Doğa ile kucaklaşmanıza fırsat tanıyan Aksaray, ziyaret edilmeyi fazlasıyla hak ediyor. Son olarak Aksaray mutfağına değinecek olursak; dolma mantı, dolaz, papara, ayva dolması, incelek tatlısı, arabaşı çorbası, kokina çorbası ve kapak böreği gibi yöresel lezzetler öne çıkıyor. Aksaray Restoran ve Aksaray’da Ne Yenir yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.
Mesaj bırak