Afyonkarahisar, Hitit Dönemine kadar uzanan kadim bir geçmişe sahip. Birçok farklı medeniyetin egemenlik kurduğu şehir, özellikle tarihi güzellikleriyle dikkatleri üzerine çekiyor. Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu Bölümü’nde yer alan ve Eskişehir, Konya, Isparta gibi illere komşu olan Afyonkarahisar; doğal güzellikleri de bünyesinde barındırıyor.
Türkiye’nin termal başkenti olarak anılan Afyonkarahisar’ın bu anlamda ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Afyon Bükmesi, Afyon Sucuğu, Çullama Köfte ve daha pek çok lezzeti deneyimlemek için Afyonkarahisar’a seyahat edebilirsiniz.
Sultan Divani Mevlevihanesi, Yedikapılar Manastırı, Roma ve Bizans dönemlerinin tarihi yapıları, Bolvadin ilçelerinde bulunan yapılar; Afyonkarahisar gezinizde sizleri bekliyor. İşte Afyonkarahisar’da gezilecek en iyi 25 yer listesi!
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Afyonkarahisar en iyi otellerini keşfetmek için « Afyonkarahisar Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Afyonkarahisar’da Gezilecek En İyi 25 Yer
1. Afyonkarahisar Kalesi
Afyonkarahisar Kalesi, Afyon’da muhteşem bir tatil istiyorsanız görmeniz gereken ilk yer. MÖ 1350’lere kadar uzanan tarihiyle dikkatleri üzerine çeken Afyonkarahisar Kalesi, volkanik bir kaya kütlesi üzerinde bulunuyor. Kayanın yüksekliği ise 226 metre.
Türkiye’nin en özel kalelerinden biri olan Afyonkarahisar Kalesi, Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında kullanılmış. Afyonkarahisar gezilecek yerler listesinde yer alan kaleyi mutlaka ziyaret etmeli, bu benzersiz yapıyı görmelisiniz.
2. Afyon Masal Dünyası Parkı
Afyon Masal Dünyası Parkı, içerisinde masal kahramanlarının yer aldığı çok özel parklardan bir tanesi. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz masal parkı, bambaşka bir dünya içinde bulunmanızı da sağlayacak. Geniş bir alan üzerine kurulu olan Afyon Masal Dünyası Parkı, aynı zamanda ziyaretçilerin keyifli anlar geçirebileceği bir alan.
Park üzerinde çocukların dikkatini çeken masal evleri bulunuyor. Aynı zamanda macera parkurları da çocukların eğlenceli vakit geçirmesini sağlıyor. Yürüyüş yollarının da bulunduğu parkta sevdiklerinizle muhteşem anlar geçirebilirsiniz.
3. Gedik Ahmet Paşa İmaret Camii
Gedik Ahmet Paşa İmaret Camii, Afyonkarahisar gezilecek yerler arasında bulunan tarihi bir yapı. 1472 yılında Sadrazam Gedik Ahmet Paşa tarafından Mimar Ayaz Ağa’ya yaptırılan cami, çeşitli dönemlerde restore edilmiştir. 1795 yılında Müfitzade Ahmet tarafından restore edilen bu çok yapı, 6 yuvarlak sütun ve 5 sivri kemere sahiptir.
Cami, Afyon merkezde bulunan Kurtuluş Caddesi’nde yer alıyor. Ters T biçiminde olmak üzere art arda iki kubbeli olarak planlanan cami, Afyon’da görülmesi gereken yerler arasında kendisine çok özel bir yer ediniyor.
4. Ulu Cami
Ulu Cami, tarihi eser olarak nitelendirilebilen yapılardan bir diğeridir. Afyonkarahisar gezilecek yerler arasında bulunan Ulu Cami, 1272-1277 yılları arasında yapılmıştır. Anadolu Selçukluları Dönemi’nde Sahipata Nusretiddün Hasan tarafından yapılan Ulu Cami, Afyon’un en büyük camileri arasında yer alıyor.
Doğu, batı ve kuzeye bakan üç kapısıyla Ulu Cami, oldukça ihtişamlı bir görünüme sahiptir. Caminin farklı dönemlerde restorasyonu gerçekleştirilmiş olup ilk büyük onarım 1341 yılında yapılmıştır.
5. Akdağ Tabiat Parkı
Akdağ Tabiat Parkı, zengin bitki örtüsü ve su kaynakları ile ziyaretçilerin ilgisini çeken doğal güzellikler arasında bulunuyor. Yılkı atları, domuz, tilki gibi pek çok hayvana da ev sahipliği yapan Akdağ Tabiat Parkı; birçok farklı etkinliği de ziyaretçilerine sunuyor.
Yaban hayatı izleme noktalarından muhteşem dünyaya kapı aralayabilir, bisiklet parkurlarında bisiklet gezileri düzenleyebilir, doğa ile baş başa kalmanın keyfini yaşayabilirsiniz. Park içerisinde sosyal tesisler yer almakta olup bu sayede kampçıların ihtiyaçlarını karşılayabileceği noktalar oluşturulmuştur.
6. Kocatepe Atatürk Anıtı ve Kitabesi
Kocatepe Atatürk Anıtı ve Kitabesi, Türkiye tarihi açısından çok önemli ve değerli bir yerdir. Afyon’un merkez ilçesindeki Büyük Kalecik Kasabası’nda bulunan anıt, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa tarafından Büyük Taarruz’un başlatıldığı yerdir.
Aynı zamanda Büyük Taarruz burada sevk edilmiş ve idaresi de yine Kocatepe’den yapılmıştır. 1953 yılında Milli Savunma Bakanlığı kesme taştan anıt yaparak üzerine çiçek kabartmalı mermer bir yazıt koymuştur. Türk tarihinin en özel yerlerden biri olan Kocatepe Atatürk Anıtı ve Kitabesine gezi düzenleyerek Büyük Taarruz’un gerçekleştiği yeri yakından görebilirsiniz.
7. Bedesten Çarşısı
Bedesten Çarşısı, 1914 yılında Hacı Bekir Tiryaki tarafından yaptırılan bir çarşıdır. Afyonkarahisar gezilecek yerler listesinde kendisine özel bir yer edinen Bedesten Çarşısı, Fransız bir mimar ve Ermeni bir ustaya yaptırılan ve mimari özellikleriyle dikkatleri üzerine çeken bir çarşı olma özelliğindedir.
Yan yana dizili 71 dükkândan meydana gelen çarşıda daha çok kuyumcu dükkanları bulunuyor. Sizler de Bedesten Çarşısı’na giderek tarihi yapıyı görebilir, sevdiklerinize çok özel hediyeler satın alabilirsiniz.
8. Akarçay Kültür Park
Akarçay kültür Park, Aksu Deresi boyunca uzanmakta olan bir park olarak biliniyor. Aksu Deresinin ıslah çalışmalarıyla yapılan Akarçay Kültür Park, Afyon’da Osmangazi Mahallesi sınırları içinde yer alıyor. 200.000 m2 alan üzerine kurulan parkta farklı aktiviteleri yapmak olanaklı. Doğa ile baş başa kalabilir, huzur dolu anlar geçirebilirsiniz. Üstelik parka ulaşım da oldukça kolay!
9. Döğer Kervansarayı
Döğer Kervansarayı, II. Murat tarafından yaptırılan Döğer Kervansarayı, İhsaniye İlçesi Döğer Kasabası sınırları içerisinde yer alıyor. İki katlı bir kervansaray olan yapıda taç kapıdan oluşan bir kapı da bulunuyor.
Hanın üst kısmında yer alan odaların tamamı yolcuların yatması amacıyla dizayn edilmiştir. Alt katta bulunan odaların ise dinlenme yerleri olduğu biliniyor. 1991-1993 yılları arasında restorasyon çalışmaları yapılan Döğer Kervansarayı, Afyonkarahisar gezilecek yerler arasında bulunuyor.
10. Ayazini Kaya Kilisesi
Ayazini Kaya Kilisesi, Eski medeniyetlerden biri olan Frigler Dönemi’nden beri kullanılan ören yerinde yer alan bir kilisedir. Afyonkarahisar-Eskişehir karayolunun 27. kilometresinden sağa doğru gidildiğinde, Ayazini Kilisesine ulaşım sağlanmaktadır. Kayaya oyulmuş bir kilise olan Ayazini Kaya Kilisesi, ziyaretçilerin ilgisini çeken tarihi yapılar arasında bulunuyor. MS 1000’li yıllarda yapıldığı düşünülen kilise, görülmesi gereken tarihi yapılardan bir tanesidir.
11. Başkomutan Tarihi Milli Parkı
Başkomutan Tarihi Milli Parkı, oldukça geniş bir alan üzerine kurulu olan milli bir parktır. İçerisinde Kocatepe Atatürk Anıtı ve Kitabesi, Zafer Anıtı, Büyük Taarruz Şehitliği, Kocatepe Anıtı, Anıtkaya Şehitliği gibi tarihsel açıdan çok önemli olan yapılar yer alıyor.
8 Kasım 1981 yılında Milli Park olarak ilan edilen bu bölge, Afyon’un tarihini anlama noktasında da çok önemli bir yere sahip. Afyonkarahisar, Uşak ve Kütahya illerinin sınırları dahilinde bulunan alan; 42.183 hektar büyüklüğüyle dikkatleri üzerine çekmektedir. Milli Mücadele’nin en önemli çarpışmalarının yaşanmış olduğu Milli Park’ı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
12. Atatürk Ormanı Piknik ve Mesire Alanı
Atatürk Ormanı Piknik ve Mesire Alanı, Atatürkçü Düşünce Derneği Afyonkarahisar Şubesi ve Afyonkarahisar Belediyesinin ortak çalışmalarıyla açılan çok özel mesire alanlarından bir tanesidir. Üç ayrı havuza ev sahipliği yapan alanda aynı zamanda üç kademeli şelale de bulunuyor.
Bunun yanı sıra piknik masaları, fıskiyeleri ile ziyaretçilerin doğa ile baş başa kalmasını sağlayan bir alan olma özelliğinde. Afyon’da keyifli anlar yaşamak istiyorsanız mesire alanına gidebilir, yeşilin bin bir tonunu görerek unutamayacağınız bir tatil geçirebilirsiniz.
13. Mısri Cami
Mısri Cami, Mısri Mahallesinde yer alan Hacı Eyüp Mısri Sokağı’nda bulunur. Kesme moloz taştan yapılan Mısri Cami’yi Evliya Kasım Paşa 1483 yılında yaptırmıştır. Tabanı kesme taştan yapılmış olan caminin gövdesi ise tuğladan inşa edilmiştir.
Minberi mermerden yapılmış olan Mısri Cami, iki büyük kubbe ile örtülmüştür. Görülmesi gereken tarihi yapılar arasında kendisine çok özel bir yer edinen Mısri Cami’yi ziyaret ederek şehrin tarihi hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
14. Abdülkadir Geylani Türbesi
Abdülkadir Geylani Türbesi, Bolvadin ilçesi sınırlarında bulunan bir türbedir. Abdülkadir Geylani’nin torunlarından biri olan Abdülkadir Geylani’ye ait olan türbe, Afyonkarahisar gezilecek yerler arasında bulunuyor. Türbenin yanında aynı zamanda cami de yer alıyor.
Türbenin içerisinde müritlere ait olduğu bilinen sandukaların yer aldığını da belirtelim. Oldukça önemli ve değerli yapılar arasında bulunan Abdülkadir Geylani Türbesi’ni, Afyonkarahisar gezilerinizde ziyaret edebilirsiniz.
15. Karacaahmet Türbesi
Karacaahmet Türbesi, İhsaniye ilçesi sınırlarında yer alıyor. Türbenin yanında cami de bulunmakta olup türbe içinde müritlere ait sandukalar da bulunuyor. Horasan erlerinden halk tabibi olduğu düşünülen Karacaahmet tarafından kurulan tekkede özellikle akıllı hastalarının iyileştirildiğine inanılmaktadır.
16. Ayazini Ören Yeri
Ayazini Ören Yeri, Frigler Dönemi’nden beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı düşünülen bir alandır. Tek kişilik mezar odaları, aile mezar odaları olmak üzere Roma ve Bizans Dönemlerinden kalma mezar odalarının ören yeri içerisinde yer aldığı bilinmektedir.
Bunların yanı sıra yine Bizans Dönemi’ne ait kiliselere ek olarak kaya yerleşimleri de Ayazini Ören Yeri sınırları içerisinde bulunuyor. Ayazini Kaya Evleri, Ayazini Kaya Mezarları, Avdalas Kalesi ve Ayazini Kilisesinin yer aldığı Ayazini Ören Yerini mutlaka ziyaret etmelisiniz.
17. Büyük Taarruz Şehitliği ve Mustafa Kemal Atatürk Anıtı
Büyük Taarruz Şehitliği ve Mustafa Kemal Atatürk Anıtı, Antalya-İzmir yol kavşağındaki Işık Tepe üzerinde bulunan ve görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Bölgenin Afyon’a uzaklığı 16 km’dir. Büyük Taarruz’un başlamasıyla birlikte bu bölgede 26-27 ve 28 Ağustos tarihlerinde 275 subay ve 2150 Mehmetçik şehit olmuştur.
Sembolik bir şehitlik olan Büyük Taarruz Şehitliği, 500 şehidin mezar taşlarına sahiptir. Duvarları beyaz Ayazini taşlarından yapılan ön kısmında namazgahın yanı sıra şadırvanın bulunduğu şehitlik, Afyon görülmesi gereken alanlar arasında bulunuyor. Şehitliğin giriş kısmında 8 metre yüksekliğinde bir kapı yer alıyor. Buradan şehitliğe girilebiliyor.
18. Taşhan
Taşhan, Hoca Üveys Hanı olarak da bilinen ve şehrin merkezinde yer alan Umurbay Mahallesi sınırları içerisinde bulunan bir handır. İki katlı olarak inşa edilen Taşhan, 17. yüzyılın ortalarında Kadı Abdullah Efendi tarafından yaptırılmıştır. Kareye yakın bir planı bulunan ve mimari özellikleriyle dikkatleri üzerine çeken Taşhan, Afyon’da görülmesi gereken 25 yer içerisinde kendisine yer bulmaktadır.
Moloz taştan yapılan hanın ortasında üstü açık bir avlu bulunduğunu da belirtelim. Katlar arasında oluklu sundurmalar bulunmakta olup Taşhan, sahip olduğu özellikler sayesinde ilgi görmektedir. Sizler de Afyon merkezde yer alan Taşhan’da keyifli anlar geçirebilirsiniz.
19. Frigya – Göynüş Vadisi
Frigya – Göynüş Vadisi, Afyon’un İhsaniye ilçesi Kayıhan Beldesi’nde bulunuyor. Burada, Frig Dönemi’ne ait yerleşimlerin bulunduğu düşünülmekte. 10 metre yüksekliğinde kayaların bulunduğu alanda kapılar da yer almakta olup kapılardan içeri girildiğinde odaların bulunduğu fark edilmektedir. Afyonkarahisar gezilecek yerler listesinde bulunan Frigya – Göynüş Vadisi, farklı yapıları da bünyesinde barındırıyor.
Yılantaş, Aslantaş, Maltaş, Kumcaboğaz; vadi içerisinde görebileceğiniz alanlardır. Ören yeri olarak bilinen vadiye gitmeli, Afyon gezinizin çok daha özel geçmesini sağlamalısınız.
20. Giresunlular Şehitliği
Giresunlular Şehitliği, İscehisar İlçesi Doğanlar Köyü’nde yer alan ve görülmesi gereken alanlardan bir tanesidir. Kurtuluş Savaşı esnasında şehit olan 14 Giresunlu için oluşturulan şehitlik, oldukça önemli alanlar içerisinde yer alıyor. Savaş sırasında tamamı Giresunlulardan oluşan 47. Alay Dedesivri’yi ele geçirmiştir. Fakat 14 Giresunlu burada şehit düşmüştür.
Giresunlular Şehitliğinde farklı zamanlarda çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Bunlardan ilki 1967 yılında Giresunlu Hacı Ahmet Halis Asal tarafından yapılmıştır. Bir diğer düzenleme ise 1990 yılında yapılmış olup bu düzenleme ile birlikte bugünkü şehitlik oluşturulmuştur. Manevi değeri oldukça fazla olan şehitliği mutlaka ziyaret edin!
21. Hayran Veli Sultan Türbesi
Hayran Veli Sultan Türbesi, Afyonkarahisar’da gezilecek en iyi 25 yer listesinde bulunan ve görülmesi gereken alanlardan bir tanesidir. Hayran Veli Cami’ye bitişik olan türbe, İhsaniye İlçesi Kayhan Kasabası’nda bulunuyor. Türbe içerisinde müritlere ait olduğu bilinen sandukalar bulunmakta olup türbe, ziyarete açıktır.
Hayran Veli Sultan’ın Horasan erlerinden halk tabibi olduğu bilinmekte olup cilt hastalıklarını iyileştirdiği düşünülmektedir. Afyon’da görülmesi geren yerler arasında bulunan Hayran Veli Sultan Türbesini ziyaret etmeli, Afyon gezinizin benzersiz bir hal almasını sağlamalısınız.
22. Emre Tekkesi
Emre Tekkesi, görülmesi gereken bir diğer türbedir. Yunus Dergahı olarak da adlandırılan Emre Tekkesi, manevi değer yüksek yerler arasında bulunuyor. İhsaniye İlçesine bağlı olan Döğer Kasabası sınırları içerisinde bulunan Emre Tekkesi, Emre Gölü’nün güneydoğusundaki bir tepe üzerinde yer almaktadır. 18. yüzyıl sonunda yaptırılan Emre Tekkesi, tarih itibarıyla Osmanlı eseri olarak nitelendirilmektedir. Batı eteğinde temel kalıntıları bulunmakta olup bu kalıntıların Emre Köyü’ne ait olduğunu söyleyebiliriz. Mimari özelliklerine baktığımızda, iç duvarlarının sıvalı ve badanalı olduğunu görmekteyiz.
Yapı dikkatli incelendiğinde, Bizans Dönemi’ne ait devşirme taşların kullanılmış olduğu fark edilmektedir. Zamanda yolculuk yapmak istiyorsanız, Emre Tekkesi’ni ziyaret etmelisiniz.
23. Asar Kalesi
Asar Kalesi, Afyonkarahisar gezilecek yerler arasında bulunuyor. Köroğlu Dağlarındaki bir kaya kütlesi olan Asar Kalesi, Bayat ilçesinin 4 km kadar uzağında yer alıyor. Hem dinsel hem de idari yapılara ait olduğu düşünülen temellerin bulunduğu kale, tarihi bir yapıdır. Bizans Dönemi’nde Kedrea olarak anılan yerleşim yeri üzerinde bulunmakta olan Asar Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
24. Bininler Kaya Evleri
Bininler Kaya Evleri, Şuhut ilçesi Senir Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Yapılaşma temellerinin görüldüğü alan, düzlük bir ören yeridir. İki ya da üç katlı evlerin yan yana dizildiği alandaki evlerin yükseklikleri 5 ila 6 metredir. Bu bölgedeki yerleşimin Geç Roma Dönemi’nden beri var olduğu düşünülmektedir.
25. Hava Şehitliği
Hava Şehitliği, Şehri Asrî Mezarlığının ortasında bulunuyor. Hava Şehitliği, kübik bir kaide üzerinde yükselmekte olan anıt ve çevresinde mezarların yer aldığı bir şehitliktir. Afyonkarahisar gezilecek yerler listesinde kendisine yer bulan Hava Şehitliği, 1936 yılında yapılmıştır. 24 Temmuz 1922 sabahı Cemal ve Bahattin adındaki iki pilot, sahip oldukları uçak ile Kurtuluş Savaşı’na katılmıştır. Fakat uçakları düştüğünden şehit olduklarını ve Hava Şehitliği’nin iki pilot anısına yapıldığını söyleyebiliriz.
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler
Afyonkarahisar hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış bir şehirdir. Özellikle Kurtuluş Savaşı’nda kritik bir öneme sahip olan Afyon, savaşın en önemli çarpışmalarına sahne olmuştur. Bu nedenle bile oldukça değerli bir şehir olan Afyon’da o dönemlerden kalma yapılar yer almaktadır. Roma ve Bizans Dönemlerine ait yapıları da ziyaret edebilirsiniz.
Bunun yanı sıra Buzluk Mağarası, Afyon Arkeoloji Müzesi, Bizans İmparatoru İ Manuel Kommen tarafından 1150 yılında yaptırılan Kırkgöz Köprüsü; Afyon’un tarihi yapısını gözler önüne sermekte olan yerlerdir. Termal tesislere sahip olan Afyon’da çamur banyoları da bulunmakta ve ziyaretçilerin bu tesislerdeki termal havuzlara girmesi sağlanmaktadır.
Sizler de Afyon gezinizin benzersiz geçmesini istiyorsanız Afyon restoran ve Afyon’da ne yenir yazılarımızı da inceleyebilir, şehir hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Mesaj bırak