Düzce, ülkemizin Batı Karadeniz Bölümü’nde konumlanıyor ve Türkiye’nin 81. ili olarak karşımıza çıkıyor. 1999 yılında Bolu’dan ayrılarak il statüsüne kavuşan Düzce, Karadeniz ikliminin etkisinde bulunuyor. Bir yerleşim birimi olarak kentin tarihi de Hitit Uygarlığına kadar dayanıyor.
Asırlar boyunca farklı medeniyetlere kapılarını açan Düzce’nin tarihi MÖ 1390-800 yılları arasında bölgede hüküm süren Hitit Uygarlığına uzanıyor. Kentin Osmanlı topraklarına katılması ise 1323 yılına tekabül ediyor. 1869 yılına kadar Kastamonu vilayetine bağlı olan Düzece, 1870 yılında Bolu Sancağı’na bağlı bir kaza oluyor.
Düzce yüzölçümü bakımından küçük bir kent olmasına karşın gezilecek yerler açısından bolca alternatif vadediyor. Karadeniz Bölgesi’nin zenginliğini taşıyan Düzce, sahip olduğu tarihi gözler önüne seran mekânlarla da ziyaretçilerini buluşturuyor. Sizler için hazırladığımız ve kentin tüm önemli noktalarıyla tanışmanızı sağlayacak Düzce’de gezilecek en iyi 25 yer listemize başlıyoruz.
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Düzce en iyi otellerini keşfetmek için « Düzce Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Düzce’de Gezilecek En İyi 25 Yer
1. Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce gezilecek yerler listemizin ilk sırasında yer alıyor. Kent merkezinden yaklaşık olarak 27 km uzaklıkta konumlanan Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, 22 hektarlık bir alana yayılıyor.
İlk olarak 1993 yılında mesire alanı statüsüne kavuşan Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, 2011 yılından bu yana tabiat parkı unvanı ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Türkiye’deki en büyük şelaleler arasında olan Güzeldere Şelalesi, 120 metrelik bir yükseklikten dökülüyor.
Gürgen ve kayın ağaçları başta olmak üzere çeşitli ağaçların arasında geçerek dökülen Güzeldere Şelalesi, kartpostallık bir görüntü oluşturuyor. Ayrıca Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı’nda yürüyüş parkuru ve piknik alanı da bulunuyor.
2. Samandere Şelalesi
Samandıra Şelalesi, kentin Belköy Beldesi’nde yer alan Samandere Köyü’nde konumlanıyor. Adını aynı isimli köyden alan Samandere Şelalesi Tabiat Alanı’nın bulunduğu alan Türkiye’de tabiat parkı ilan edilen ilk yer olma unvanını da elinde bulunduruyor.
Samandere Şelalesi’nde ayrıca anıt ağaçlar, cadı kazanı, çağlayan ve çavlan gibi tabiat harikalarına da ev sahipliği yapıyor. Düzce’nin merkezinden 23 km’lik uzaklıkta misafirlerini ağırlayan Samandere Şelalesi’nde; piknik, yürüyüş ve kamp yapabilirsiniz. Doğaseverleri mest eden şelaleye doğayla kucaklaşmak istediğinizde gidebilirsiniz.
3. Ceneviz Kalesi ve Sahil Parkı
Ceneviz Kalesi ve Sahil Parkı, Düzce’nin Akçakoca ilçesinde konumlanıyor. İki koy arasında bulunan bir falez üzerine kurulan Ceneviz Kalesi, surların ortasında yükseliyor. Kalenin iç avlusunda bir de su sarnıcı bulunuyor.
UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde de yer alan Ceneviz Kalesi ve Sahil Parkı aynı zamanda doğal bir sit alanı. Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerinden geçen kalenin sahil kısmında denize kavuşabileceğiniz iki plaj bulunuyor. Mavi bayraklı olan bu plajlar aynı zamanda dünyada ender görülen siyah inci kum türüne de sahip.
4. Fakıllı Mağarası
Fakıllı Mağarası, Düzce gezilecek yer listemiz yine Akçakoca’da yer alan bir lokasyon ile devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınarak sit alanı ilan edilen Fakıllı Mağarası, 1017 metrelik bir uzunluğa sahip. Ancak mağaranın sadece 350 metrelik bölümü ziyaret açık.
Sarkıt ve dikitleri ile dikkat çeken Fakıllı Mağarası, hala yarı aktif durumda. Tüm bunlarla birlikte Fakıllı Mağarası’nın havasının astım hastalarına ve nefes darlığı problemi yaşayanlara iyi geldiğine inanılıyor. Son olarak mağaranın konumlandığı alanda piknik yapmanız da mümkün.
5. Aydınpınar Şelalesi Tabiat Parkı
Aydınpınar Şelalesi Tabiat Parkı, kentin öne çıkan doğal güzellikleri arasında gösteriliyor. Düzce’nin merkezinden yaklaşık olarak 13 km’lik bir uzaklıkta konumlanan Aydınpınar Şelalesi Tabiat Parkı, kestane, gürgen ve meşe başta olmak üzere çeşitlik ağaçlarla kaplı. Ayrıca tabiat parkının içerisinde yürüyüş parkuru ve piknik alanı da bulunuyor.
6. Muncurlu Gölet Park
Muncurlu Gölet Park, şehrin merkezinde doğa ile kucaklaşabileceğiniz özel bir alan. Çeşitli aktivitelere de imkân tanıyan Muncurlu Gölet Park, özellikle hafta sonu kalabalık anlar yaşıyor. Düzceliler tarafından sıklıkla tercih edilen parkın içerisinde; yürüyüş parkurları, piknik çardakları, deniz bisikleti, restoran ve kafe gibi olanaklar mevcut.
7. Düzce 15 Temmuz Parkı
Düzce 15 Temmuz Parkı, kentin göbeğinden konumlanan bir başka dikkat çekici adresi. Aynı zamanda şehrin en işlek noktalarından da biri olan Düzce 15 Temmuz Parkı, günün her saatinde bir cazibe merkezi olmayı başarıyor. Çocuk oyun alanları, kafe ve restoran gibi olanaklara da sahip olan Düzce 15 Temmuz Parkı dinlenmek için de en uygun noktalardan biri.
8. Topuk Yaylası
Topuk Yaylası, Düzce’nin Kaynaşlı ilçesinde, Düzce’nin merkezinden 35 km’lik bir uzaklıkta bulunuyor. 1280 metrelik rakıma sahip olan Topuk Yaylası, çok sayıda ağaç türüne de ev sahipliği yapıyor. Köknar, kayın, gürgen ve sarıçam gibi ağaç türlerini göl ile buluşturan Topuk Yaylası, sunduğu manzarayla da dikkat çekiyor.
Birçok aktiviteye de ortam hazırlayan Topuk Yaylası’nda dolu dolu bir gün geçirebilirsiniz. Bu çerçevede yaylada; bisiklet sürebilir, yürüyüşe çıkabilir, kamp yapabilir, balık tutabilir ya da foto-safari yapabilirsiniz. Ayrıca Fenerbahçe’nin desteğiyle kullanıma sunulan Topuk Yaylası Tesisi de bu alanda konumlanıyor.
9. Konuralp Müzesi
Konuralp Müzesi, Düzce gezilecek yerler listemizde şehrin merkezinde konumlanan bir diğer önemli nokta. 1992 yılında tamamlanan ve yapımından iki yıl sonra ziyaretçilerine kapılarını açan Konuralp Müzesi’nde 6 bin 118 eser bulunuyor.
Müzede ağırlıklı olarak ise Roma İmparatorluğu’ndan günümüze ulaşan değerli eserler sergilenmektedir. Son olarak arzu etmeniz durumunda Konuralp Müzesi’ni bir rehber eşliğinde gezme fırsatınız da bulunuyor.
10. Aktaş Şelalesi
Aktaş Şelalesi, Düzce’nin merkezinden 44 km, bağlı bulunduğu Akçakoca ilçesinin merkezinden ise yaklaşık olarak 14 km’lik bir mesafe konumlanıyor. Aktaş Şelalesi, 50 metrelik bir yükseklikten dökülerek ziyaretçilerine muazzam bir manzara sunuyor.
Huzur veren bir ambiyansa sahip olan Aktaş Şelalesi, doğa ile kucaklaşabileceğiniz benzersiz bir nokta. Ayrıca alan, trekking ve foto-safari gibi doğa sporlarını gerçekleştirmeniz için oldukça elverişlidir. Yer yer zorlu noktalardan geçtiğiniz yürüyüş parkuru şelalenin döküldüğü alana son buluyor.
11. Yoğunpelit Şelalesi
Yoğunpelit Şelalesi, Düzce’nin Yığılca ilçesinde bulunan Yoğunpelit Köyü’nün sınırları içerisinde ikamet ediyor. Adını bağlı bulunduğu köyden alan Yoğunpelit Şelalesi, kentin merkezinden 55 km’lik bir uzaklıkta misafirlerini bekliyor.
Şehrin en güzel doğal alanlarından biri olan Yoğunpelit Şelalesi, eko-köy olma potansiyeli de taşıyor. Ayrıca Yoğunpelit Şelalesi’nde piknik yapmak, foto-safari ve trekking gibi aktiviteleri de gerçekleştirebilirsiniz.
12. Efteni Gölü
Efteni Gölü, Düzce’nin Gölyaka ilçesinde ve Elmacık Dağları’nın eteklerinde konumlanıyor. Zengin bir bitki örtüsünün kucağında yer alan Efteni Gölü, Mengel Çayı ile birleşiyor. Efteni Gölü aynı zamanda göçmen su kuşlarına da kollarını şefkatle acıkıyor. Göl, bu yönü ile nadir görülen merkezlerden biri.
1992 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan ve av yasağı bulunan Efteni Gölü, 35’i kalıcı olmak üzere toplamda 150 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
13. Ceneviz Kalesi
Ceneviz Kalesi, Düzce gezilecek yerler listemizdeki önemli tarihi noktalardan biri olarak dikkat çekiyor. Şehrin önde gelen ilçelerinden Akçakoca’da konumlanan Ceneviz Kalesi, Karadeniz’in masmavi sularına nazır bir şekilde yükseliyor.
Surlarla çevrili olan Ceneviz Kalesi, UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesi’nde de bulunuyor. Doğal sit alanı olarak ilan edilen Ceneviz Kalesi, iç avlusunda su sarnıcı da bulunduruyor. Helenistik, Roma ve Doğu Roma gibi dönemlere tanıklık eden Ceneviz Kalesi, mavi bayraklı iki plajı ile de deniz severlerin radarında olmayı başarıyor.
14. Pürenli Yaylası
Pürenli Yaylası, Güzeldere Şelalesi ve Efteni Gölü yolu üzerinde bulunuyor. 1400 metre rakımlı Pürenli Yaylası’nın bağlı bulunduğu ilçe ise Gölyaka. Düzce’nin merkezinden yaklaşık olarak 43 km’lik bir uzaklıkta yer alan Pürenli Yaylası, tertemiz havası ile dikkat çekiyor.
Yaylanın bu tertemiz havasına ise huzur ve keyif veren kuş sesleri eşlik ediyor. Ayrıca doğanın farklı renk tonlarını ziyaretçileri ile buluşturan Pürenli Yaylası, görsel bir şölen de vadediyor.
15. Melen Çayı
Melen Çayı, Düzce’nin Yığılca ilçesinin sınırları içerisinden doğuyor ve Karadeniz’e kavuşarak son buluyor. Çayın, Efteni Gölü’ne kadar olan kısmına Küçük Melen Çayı, Efteni’den Karadeniz’e kadar olan kısmına ise Büyük Melen Çayı adı veriliyor.
Başta rafting ve kano olmak üzere çok sayıda doğa sporunun icra edilmesine de imkân tanıyan Melen Çayı, bölgenin en önemli akarsuları arasında gösteriliyor. Son olarak Melen Çayı’nın atmosferi ve manzarasıyla da dikkat çektiğini de belirtelim.
16. Kardüz Yaylası
Kardüz Yaylası, Düzce’nin Gölyaka ilçesindeki bir başka tabiat harikası. Kent merkezinin 48 km uzağında olan yayla, bağlı bulunduğu ilçeden ise 29 km’lik bir mesafede misafirlerini bekliyor. 180 hektarlık bir alana yayılan Kardüz Yaylası, deniz seviyesinden 1830 metrelik bir yüksekliğe yerleşiyor.
Bolu’daki Kartalkaya Kayak Merkezi’ne olan benzerliği ile dikkat çeken Kardüz Yaylası, kış turizminin önemli bir merkezi olmaya şimdiden aday. Kış sporlarının dışında çeşitli aktivitelere de imkân tanıyan Kardüz Yaylası’nda; kamp, trekking, dağ bisikleti, foto safari ve kamp gibi etkinlikleri icra edebilirsiniz.
17. Kurugöl Kanyonu
Kurugöl Kanyonu, Düzce gezilecek yerler listemizde ambiyansı ile öne çıkan tabiat harikalarından biri. Düzce’nin Akçakoca ilçesinde konumlana Kurugöl Kanyonu, ilçe merkezinden 14 km’lik bir uzaklıkta yer alıyor.
Büyüleyici bir ambiyansa sahip olan kanyonda çeşitli aktiviteleri yerine getirmek de mümkün. Bu aktivitelerin başında kaya tırmanışı, trekking ve foto safari geliyor. Ayrıca akarsu boyunca uzanan, zor ve kolay derecelerden oluşan yürüyüş parkurunda da doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
18. Akçakoca Camii
Akçakoca Camii, Akçakoca’nın sahil kısmında, ilçenin Karadeniz’e bakan tarafında konumlanıyor. Görüntüsü, mimari ve estetik yapısı ile dikkat çeken Akçakoca Camii, modern bir yapı diline sahip. Akçakoca Camii’nin özellikle kubbe dizaynı ilgi uyandırıyor. Eserin en çok dikkat çeken yönü ise yapımı sırasında doğanın ve çeviresinin hiçbir şekilde tahrip edilmemiş olmamasıdır.
19. Hemşin Camii
Hemşin Camii, Akçakoca ilçesinin aynı isimli köyünde yer almakta. 200 yıla yakın köklü tarihi ve mimarisi ile dikkat çeken Hemşin Camii, çantı yöntemi kullanılarak birbirine geçirilen kerestelerden inşa edilmiş. Caminin yer aldığı Hemşin Köyü’nün de renkli ve doğal bir yapısının bulunduğunu belirtmekte fayda var.
Cuma Camii olarak da anılan Hemşin Camii, Osmanlı İmparatorluğu himayesindeyken II. Mahmut Dönemi’nde yaptırılmış. Günümüze kadar ayakta kalmayı başaran cami, özellikle Cuma namazlarında çevre köylerden de gelen misafirleriyle yoğunluk yaşıyor. İki katlı olarak karşınıza çıkan caminin üst kısmı ahşap bir görünüme sahipken, alt katının ise taş yığma tekniği ile yaptırıldığı görülüyor.
20. Dadalı Köyü
Dadalı Köyü, Akçakoca’nın bir başka turistik bölgesi olarak ön plana çıkıyor. 1800’lü yılları andıran atmosferi ve mimarisiyle ilgi uyandıran Dadalı Köyü’nün bir diğer önemli yönü ise köydeki organik tarım oranının bir hayli yüksek olması.
Köy turizminin en güzel örneklerinden biri olan Dadalı Köyü’nde konaklama seçenekleri de bulunuyor. Son olarak köyün, il merkezinden 30 km gibi bir uzaklıkta konumlandığını da belirtelim.
21. Orhangazi Camii
Orhangazi Camii hem ziyarete hem de ibadete açık dini yapılardan biri olması bakımdan dikkat geçiyor. Çantı yöntemi tercih edilerek inşa edilen Orhangazi Camii’nin 1323 yılında tamamlandığı biliniyor. Caminin yapımında uzun kütükler kullanılmasına karşın çivi kullanılmamıştır.
Osmanlı Devleti’nin kurucuları arasında yer alan Orhan Gazi’nin Düzce’de konakladığı sıralarda yapımına karar verdiği Orhangazi Camii, 2007 yılında restore edilerek turizme kazandırılmıştır. Düzce’nin Yığılca ilçesinde bulunan caminin, kent merkezine olan uzaklığı ise yaklaşık olarak 35 km.
22. Odayeri Yaylası
Odayeri Yaylası, Düzce gezilecek yerler listesinde mutlaka olmayı hak ediyor. Düzce’nin merkezine bağlı olan Çınardüzü Köyü’nde ikamet eden Odayeri Yaylası, il merkezinden 28 km’lik bir mesafede konumlanıyor.
Asırlık çınarlara ev sahipliği yapan ve bakir yapısını özenle korumaya devam eden Odayeri Yaylası, çok sayıda aktivite için de uygun ortam sunuyor. Bu aktivitelerin başın ise; kamp, trekking, foto safari, dağ bisikleti, off-road ve olta balıkçılığı geliyor. Doğanın yeşil tonu ile kaplı olan Odayeri Yaylası’nda sadece tabiatı dinleyerek huzur dolu bir zaman dilimi de geçirebilirsiniz.
23. Torkul Göleti ve Yaylası
Torkul Göleti ve Yaylası, yine Düzce’nin merkezine bağlı olan Uğurköyü’nün sınırlarını içerisinde bulunan bir tabiat harikası. 5000 metrekarelik bir alana yayılan Torkul Göleti ve Yaylası’nın denizden yüksekliği ise 1251 metre.
Volkanik çöküntü sonucunda oluşan Torkul Göleti, çeşitli ağaç türleriyle çevreleniyor ve ziyaretçilerine harika bir manzara vadediyor. Bu bağlamda gölüm çevresinde; karaçam, kayın, gürgen, akçaağaç ve köknar gibi ağaç türleri doğaya hayat veriyor. Ayrıca alan 6 kilometrelik trekking parkuruyla da dikkat çekiyor.
24. Sakarca Yaylası
Sakarca Yaylası, kent merkezinden 65 km’lik bir uzaklıkta Düzce ve Bolu arasında konumlanıyor. Deniz seviyesinden 1550 metrelik bir yükseklikte konumlanan Sakarca Yaylası, trekking için ideal güzergahlara sahip.
Özellikle doğaseverlerin ilgisini cezbeden Sakarca Yaylası’nın doğusu çam ormanları, batısı ise kayın ormanları ile kaplanmış. Bolu yönüne doğru hareket edecekseniz Düzce gezilecek yer listesine Sakarca Yaylası’nı eklemenizi tavsiye ederiz.
25. Sarıkaya Mağarası
Sarıkaya Mağarası, kent merkezinden 36 km’lik bir uzaklıkta misafirlerini ağırlıyor. Toplam uzunluğu 717 metre olan Sarıkaya Mağarası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından birinci derece sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış. Paleosen-Alt Eosen yaşlı kireç taşları ile eğimli bir şekilde gelişen mağara, yarı aktif konumda.
Düzce’de Gezilecek Yerler
Düzce gezilecek yerler, büyüleyici doğal güzellikleri ve tabiat anayla kucaklaşmasına ortam hazırlayan noktaları ile dikkat çekiyor. Özellikle yaylaları ve şelaleleri ile ziyaretçilerini mest eden Düzce, el değmemiş güzelliğini cömertçe sergiliyor.
Karadeniz’in temiz havasıyla da misafirlerini buluşturan kent, deniz severleri de ihmal etmiyor. Bu bağlamda Akçakoca ve civarında bulunan koylar, plajlar aracılığı ile kendinizi serin sulara bırakabilirsiniz.
Kültür turizmi kapsamında da sizleri bir tür tarih yolculuğuna çıkaran Düzce, önemli mekanlara ev sahipliği yapıyor. Başta Osmanlı olmak üzere çeşitli medeniyetlerin ayak izlerini günümüze ulaştırmayı başaran kent, konaklama süreniz boyunca dolu gezi planlamanıza aracılık ediyor. Sonuç itibariyle Düzce’de durup dinlenmenize dahi fırsat bulamadan gezebilirsiniz. Düzce Restoran ve Düzce’de Ne Yenir yazılarımızı da inceleyerek şehir hakkında derinlikli bir şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz.
Mesaj bırak