Osmaniye, Akdeniz Bölgesi’nin doğu kesiminde yer almaktadır. Tarihi, MÖ 3 bin yıllara kadar uzanan şehir, bu köklü tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Aynı zamanda Osmaniye, Çukurova Bölgesi’nin en önemli yerleşim yerlerinden bir tanesidir.
Osmaniye, aynı zamanda en eski yerleşim yerlerinden biri olarak da bilinmektedir Özellikle tarihi kaleleri ile tanınan bölge, “Kaleler Şehri” olarak anılmaktadır. Kaplıcaları, milli parkları, müzeleri, kaleleri (Harun Reşit Kalesi) yaylaları, şelaleleri ve daha birçok doğal güzelliğinin yer aldığı Osmaniye’de gezilecek en iyi 20 yer listemiz sizler için hazırladık.
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Osmaniye en iyi otellerini keşfetmek için « Osmaniye Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Osmaniye’de Gezilecek En İyi 20 Yer
1. Osmaniye Masal Park
Osmaniye Masal Park, ekonomi ve turizmine büyük katkı sağlamaktadır. Osmaniye gezilecek yerler listesinde bulunan park, 35 dönümlük arazide yer almaktadır. Masal Parki 19 farklı temanın yer aldığı Türkiye coğrafyasından yola çıkılarak özel olarak tasarlanmış eşsiz bir tema park olarak karşınıza çıkıyor. Türkiye’nin farklı yerlerinin önde gelen doğal güzelliğine yer veren park içerisinde; Manavgat şelalesi, Ağrı Dağı, Peri Bacaları, İzmir Saat kulesi,15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve İstanbul silüeti, Truva Atı ve daha pek çok tarihi eserin benzerleri sergilenmektedir. Ayrıca Türkiye’nin denizlerini ve göllerini temsil eden havuzlar da yer almaktadır.
Osmaniye Masal Park hem çocuklara hem de yetişkinlere 2018 yılında kapılarını açmıştır. Masal Parkın 8 dönümü bina ve havuzlardan meydana gelmektedir. Aynı zamanda park içerisinde, farklı etkinlik ve organizasyonlar için seçenekler de vardır. Bunların yanı sıra parkta; Türk masal, hikâye ve tarihsel karakterlerin heykelleri de yer almaktadır.
2. Zorkun Yaylası
Zorkun Yaylası, Çukurova Bölgesi’nin en büyük yaylası olarak bilinmektedir. Amanos Dağları üzerinde yer alan Zorkun Yaylası, Osmaniye’nin en meşhur yaylaları arasında bulunmaktadır. Yaylada, çam, sedir ve köknar ağaçları bir arada yer almaktadır. Özellikle de yaz aylarında nüfusu 80 bine kadar çıkan yayla, 1650 metre yüksekliğindedir.
Yayla, ormanlık bir alan içerisinde konumlanmaktadır. Yaylanın içerisinde; kamp alanları, sosyal ve konaklama tesisleri yer almaktadır. Aynı zamanda yaylada; bakkal, kır kahveleri, lokantalar, kasaplar, manavlar ve fırınlar da bulunmaktadır. Zorkun Yaylasında devamlı farklı etkinlik ve şenlikler de düzenlenmektedir.
3. Karatepe Aslantaş Milli Parkı
Karatepe Aslantaş Milli Parkı, Osmaniye gezilecek yerler arasında bulunan, ülkemizin ikinci en büyük milli parkıdır. Milli Park, Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yer almaktadır. Her sene pek çok yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan park, bodur meşe, Halep çamı ve kızılçam ağaçlarının yer aldığı ormanlık bir alan içerisinde yer almaktadır. Aynı zamanda orman; tilki, tavşan, karaca, sincap gibi pek çok yabani hayvana da ev sahipliği yapmaktadır.
Trekking, bisiklet turu, kuş ve hayvan gözlemciliği, olta balıkçılığı, piknik ve kamp gibi aktiviteler, parkta yapmak için oldukça uygundur. Milli park, Hititler döneminden kalan birçok tarihi kalıntıya da ev sahipliği yapmaktadır. Aslantaş Milli Parkı’na giriş ücretli olup, haftanın her günü ziyarete açıktır.
4. Karaçay Şelalesi ve Mesire Yeri
Karaçay Şelalesi ve Mesire Yeri, Osmaniye şehir merkezine 4 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Saklı bir cennet olarak nitelendirilen bu mesire yeri, yaz aylarının başlaması itibariyle ziyaretçi akınına uğramaktadır. Osmaniye halkının sık sık geldiği mesire yeri, şehirden uzaklaşmak için en uygun yerlerden biridir. Mesire yerinden biraz uzaklaştıktan sonra, 30 metre yükseklikten akan bir şelale sizleri karşılamaktadır. Karaçay Şelalesi bölgenin en güzel oluşumları arasında yer almaktadır.
Şelale kısmı bittiğinde ise sizleri yine mesire alanı karşılamaktadır. Hafta içi ya da hafta sonu ayrımı olmadan bütün Osmaniye halkı buraya piknik yapmaya gelmektedir. Sizlerde isterseniz mangalınızı yakabilir ya da şelalenin eşsiz sesine kendinizi bırakabilirsiniz.
5. Toprakkale Kalesi
Toprakkale Kalesi, Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde yer almaktadır ve şehir merkezine yalnızca 10 kilometre uzaklıktadır. Kalenin kim tarafından inşa edildiği bilinmemektedir. Fakat; yapılış tarihinin MÖ 2000’li yıllar olduğu tahmin edilmektedir. Kale, Çukurova ile Suriye arasındaki yolu kontrol etmek için yapılmıştır.
Çukurovaya tam hâkim bir tepe üzerinde yer alan kaleyi, Harun Reşit Bey restore ederek uzun yıllar kullanılmasına öncülük etmiştir. Dikdörtgen planlı Toprakkale Kalesi, Osmanlı döneminde iken « Kınık Kalesi » olarak anılmıştır. 12 burca sahip olan kale Toprakkale ilçesinin her tarafından görülebilmektedir.
6. Kastabala Antik Kenti
Kastabala Antik Kenti, Osmaniye şehir merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Bahçe Köyünün içerisinde yer almaktadır. Bölgenin en çok ilgi gören yerlerinden biri olan Kastabala şehri, günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunmuştur.
Kastabala Antik Kentinde; 5 bin kişilik bir antik tiyatro ve sütunlarla dolu bir cadde bulunmaktadır. Kastabala antik şehrinde yapılan kazı çalışmaları esnasında aynı zamanda hamam, mezarlar ve kilise de bulunmuştur. Osmaniye için son derece önemli bir yer olan bu antik kent, bölge turizmini canlandırma konusunda da oldukça etkilidir.
7.Ala Cami
Ala Cami, Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yer almaktadır. M.S 70’lerde Roma tarafından manastır olarak inşa edilmiş olan yapı, uzun yıllar boyunca manastır olarak kullanılmıştır. Yapı, 1480 yılında ise camiye dönüştürülmüştür. Bölgeye hâkim olan Dulkadiroğulları, manastırın camiye dönüştürülmesini isteyerek İslamiyet’i yaymayı amaçlamıştır.
Bazı sebeplerden dolayı Kadirli ilçesinde kimse kalmayınca camide kaderine terk edilmiştir. Bu süre içerisinde büyük hasar gören cami 1865 yılında restore edilerek eski haline getirilmiştir. Bu restorasyon esnasında da camiye « Ala Cami » ismi verilmiştir. 2005’te Osmaniye Belediyesi caminin tekrar restore edilmesini istemiştir ve 2007’de caminin restorasyonu tamamlanmıştır. Bununla beraber cami hem ibadete hem de turizme açılmıştır.
8. Osmaniye Kent Müzesi
Osmaniye Kent Müzesi, Osmaniye şehir merkezinde yer almaktadır. Osmaniye Belediyesi tarafından yapılarak şehre kazandırılan yapı, 1950-1960 yılları arasında Çamlık Sosyal Tesisleri olarak kullanılıyormuş. Sonrasında verilen bir karar ile birlikte tesis müzeye dönüştürülmüştür. Müzenin girişinde Hititler zamanını simgeleyen 2 adet aslan heykeli yer almaktadır. Aynı zamanda müze içerisinde; gücün simgelerinden birisi olan 2 Koç Boynuzu da sergilenmektedir.
Müzenin içerisine girdiğiniz zaman Osmaniye’nin yok olmak üzere olan el sanatları da yer almaktadır. Aynı zamanda fotoğraf çekimi, terzi atölyesi ve arasta çarşısı da sizleri müze içerisinde yer alan bölümlerdendir. Şehrin bütün tarihi ve kültürel yanlarını gösteren bu müzeyi mutlaka Osmaniye’de gezilecek en iyi 20 yer listenize eklemelisiniz.
9. Haruniye Kaplıcaları
Haruniye Kaplıcaları, Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde yer almaktadır. Düziçi ilçesine 22 kilometre mesafede yer alan kaplıcalar, son derece güzel bir manzaraya da sahiptir. Aynı zamanda kaplıcadan çıkan suyun psikolojik açıdan yaşanılan sorunlara da iyi geldiği söylenmektedir.
Eskiden Haruniye Kaplıcası yalnızca yaz aylarında hizmet vermekteydi. Ancak kaplıcaya olan ilginin artmasıyla birlikte tesis, yılın her ayı hizmet vermeye başlamıştır. Sıcaklığı 32 santigrat dereceye çıkan kaplıca suyunun içerisinde magnezyum, sülfür, kalsiyum, sülfat, bikarbonat gibi elementler bulunmaktadır.
Aynı zamanda radyoaktif özellikler de taşıyan kaplıca suyunun daha çok tedavi edici olarak kullanıldığı görülmektedir. Kaplıca suyu başta romatizmal hastalıklar olmak üzere kadın hastalıkları, deri rahatsızlıkları, sinirsel rahatsızlıklar ve ruhsal sorunlara iyi geldiği söylenmektedir. Son dönemlerde birçok kişi kaplıca suyunun beslenme bozukluklarına da iyi geldiğini söylüyor.
10. Berke Barajı
Berke Barajı, Düziçi ilçesinde yer almaktadır. Ceyhan Nehri üzerinde ve Düldül Dağı eteklerinde konumlanan baraj, Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise en yüksek on altıncı barajıdır. Berke Barajı 201 metre yüksekliğindedir.
Osmaniye gezilecek yerler arasında olan Berke Barajı, enerji üretmek için 1999 yılında inşa edilmiş ve 2002 yılında da hizmete açılmıştır. Barajın etrafında keyifli vakit geçirebilir ve güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
11. Çiftmazı Tabiat Parkı
Çiftmazı Tabiat Parkı, Çiftmazı sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe merkezine 10 km mesafede yer alan park, yaklaşık 700 metre yükseklikte konumlanmaktadır. Doğa ile iç içe olabileceğiniz nadir yerlerden biri olan Çiftmazı Tabiat Parkı, ilk olarak 1987 yılında C tipi olarak tescil edilmiştir.
1997 yılında ise B tipi orman içi dinlenme yeri olarak tescil edilen alan, 2006 yılında gelişme planı yapılmış ve 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Pek çok farklı bitki türüne ev sahipliği yapan parkta, kamp ve piknik yapabilirsiniz.
12. Kırmıtlı Kuş Cenneti
Kırmıtlı Kuş Cenneti, Osmaniye şehir merkezine 10 kilometre kadar uzaklıkta yer almaktadır. Osmaniye gezilecek yerler arasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri olan kuş cenneti, Kastabala Vadisi içerisinde yer almaktadır.
Pek çok kuşun yaşam yeri olan bu bölge, sayısız kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Burada nesli tükenmekte olan kuşlar da yer almaktadır. Günümüzde 10’a yakın nesli tükenmekte olan kuş türü burada çoğaltılarak koruma altına alınmıştır.
Kırmıtlı Kuş Cenneti, biyolojik çeşitlilik açısından oldukça iyi bir yerdir. Sahip olduğu manzara ve coğrafyadan dolayı Osmaniye ziyaretinizde buraya da şans vermelisiniz. Kuş sesleri ile yürüyüş yapmak, doğa ile baş başa kalmak için tercih edilebilecek en güzel yerlerden biri olan Kırmıtlı Kuş Cennetini mutlaka ziyaret edin.
13. Dumanlı Yaylası
Dumanlı Yaylası, Düziçi ilçesine 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Sis ve doğa manzarası içerisinde harika bir atmosfere sahip olan yayla, özellikle de kampçıların sık sık tercih ettiği yerlerden bir tanesidir. Doğa ile iç içe olup, bol oksijen alabileceğiniz bu yaylaya, sonbahar aylarında geldiğinizde sizi, muazzam bir görüntü karşılayacaktır.
Doğa severlerin ve fotoğraf tutkunlarının sık sık ziyaret ettiği yaylada, bol bol yürüyüş yapabilir ve fotoğraf çekebilirsiniz. Buraya gelirken yanınıza kamp malzemelerinizi alıp, seçtiğiniz bir bölgede kamp yapabilirsiniz.
14. Şarlak Şelalesi
Şarlak Şelalesi, Kadirli-Sumbas ilçesi Alibeyli beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kadirli’ye 20 km mesafede yer alan şelale, Manavgat Şelalesi’nin bir minyatürü olarak nitelendirilmektedir. Şelale, 25 metre uzunluğundadır ve 5 metrelik bir yükseklikten akmaktadır.
Şarlak Şelalesi, Kesiksuyu Çayı üzerinde yer almaktadır ve Balıklar Deresi’ne dökülmektedir. Osmaniye’nin eşsiz doğa güzelliklerinden biri olan bu şelale, koruma altına alınmıştır. Burada herhangi bir tesis bulunmasa da piknik yapma imkanına sahipsiniz.
15. Düldül Dağı
Düldül Dağı, Düziçi ilçesinin kuzeydoğu yönünde yer alan bir tepedir.Amanos Dağları’nın en yüksek zirvesi olan Düldül Dağının denizden yüksekliği 2448 metredir.
Osmaniye içerisinde bütün heybeti ile yükselen Düldül Dağının zirvesine yapılan teleferik seferleri ile güzel bir deneyim yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda Osmaniye’nin muhteşem manzarasına da şahitlik edebilirsiniz.
16. Karatepe Kilim Kooperatifi
Karatepe Kilim Kooperatifi, Osmaniye merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Kadirli İlçesinde yer almaktadır. Kadirliye bağlı Sarıdüz Mahallesi’nde “Karatepe – Kızyusuflu Köyü Kalkındırma Kooperatifi »nde dokunan kilimlere “Karatepe Kilimleri” adı verilmektedir Doğal ortamında köylü kadınların elinde dokunan kilimler, geleneksel motiflerin yaşatılması bakımından, kültürel değer taşımaktadırlar.
Karatepe Kilimlerinin boyaları kök boya olup, pek çok bitkinin kökü ve kabuğundan soğan elde edilmektedir. Aynı zamanda Karatepe Kilim Kooperatifi’nde yöresel yiyecek ve içeceklerin tadına bakma imkânı da bulabilirsiniz.
17. Ağcabey Cami
Ağcabey Camii, Bahçe ilçe merkezindeki Atatürk Meydanı’nda yer almaktadır. Caminin kitabesine bakıldığı zaman, Ağcabey isimli kişi tarafından yaptırıldığı görülmektedir. Aynı zamanda günümüzde yarı ahşap yapıda olan caminin kargir bölümlerinin Dulkadiroğulları’ndan Alaü’d Devle döneminde yapılmış olduğu tahmin edilmektedir.
Günümüzdeki caminin görkemli minaresi, yapının, daha eski bir tarihte yapıldığını göstermektedir. Bahçe ilçesinin dışında ve istasyon yakınında yer alan bir mezarlık içerisindeki iki türbeden biri Ağcabey’e aittir. Türbelerden diğeri ise ailesine aittir. Çevresi açık türbelerin üzeri kubbelidir. Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından orijinaline uygun bir şekilde yeniden yaptıran Ağcabey Cami, ibadete açılmıştır.
18. Gaffarlı Taş Köprü
Gaffarlı Taş Köprü, Osmaniye’nin Sumbas İlçesine bağlı Gaffarlı Köyü’nde yer alan Kesiksu Deresi üzerinde kurulmuştur.
Tescilli köprü, basık sivri kemerli tek gözlü bir yapıya sahiptir. Kademeli üst kısma sahip olan köprünün taşıyıcı olan alt kısmı düzgün kesme blok taşlarla örülmüştür. Köprünün üst kısmı moloz taş ile doldurulmuştur.
19. Sabun Çayı Şelaleleri
Sabun Çayı Şelalesi, Düziçi ilçesinde yer almaktadır. Düldül Dağı eteklerinde konumlanan şelale, Yaz aylarında serinlemek isteyenlerin uğrak noktalarındandır. Buraya gelenler hem şelalenin soğuk suyunda serinliyor hem de dağın bol oksijenli havasını soluyor. Şelale, Düziçi ovasının büyük bir kısmını solumaktadır.
10 metre yükseklikten akan Sabun Çayı Şelalesi, James Bond filminde bir sahnede de yer almıştır. Bundan dolayı da oldukça popüler olan şelale, yaz aylarında hem Osmaniye halkı hem de yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Osmaniye Gezilecek yerler listenize muhakkak eklemeniz gereken şelalede isterseniz, doğa yürüyüşleri yapabilir ve serin suyun tadını çıkarabilirsiniz.
20. Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi
Karatepe Aslantal Açık Hava Müzesi, Kadirli ilçe merkezine 22 km mesafede yer alan Kızyusuflu Köyünde bulunmaktadır. MÖ 8. yüzyılda bölgenin hükümdarı olan Asativata tarafından yaptırılan müze, kuzeyden gelecek saldırılara karşı bir sınır kalesi olması amacıyla yapılmıştır.
MÖ 700 yıllarında Asurlular tarafından saldırıya uğrayan kale, yakılıp yıkılmıştır. Hiyeroglif yazılarının en uzun çift dilli metinlerinin okunduğu yer olan müze, Anadolu’da M.Ö 2000 yılına kadar hiyeroglif yazıların neredeyse tamamının okunmasını da sağlamıştır.
Açıkhava müzesi, 4 bin 341 hektar büyüklüğündeki milli park içerisinde yer almaktadır. Bu bölgede aslan başlı heykeller yer aldığı için de ismi Aslantaş olmuştur. Buradan çıkarılan eserler, kapalı bir müzeye taşınmak istenmiş fakat eserler çok fazla olduğu için burayı açık hava müzesine çevirmişlerdir. Türkiye’nin en büyük ve ilk açık hava müzesi olan Aslantal Açıkhava müzesi, yerli ve yabancı pek çok ziyaretçinin de ilgi odağı olmayı başarmaktadır. Osmaniye’de Gezilecek En İyi 20 yer listesinde kesinlikle bu noktayı ziyaret etmelisiniz.
Osmaniye’de Gezilecek Yerler
Benzersiz yerlere sahip olan Osmaniye, ülkemizin güneyinde yer alan, tarih boyunca da çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Osmaniye küçük bir şehir olmasına karşın, birçok tarihi yapı ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapmıştır.
Osmaniye, kültür turizmi bakımından önemli bir yere sahiptir. Şehir, eski zamanlardan kalma birçok kaleye ev sahipliği yapmaktadır. Bundan dolayı da “Kaleler Şehri” olarak anılmaktadır. Tarihi güzelliklerinin dışında birçok doğal güzelliğe de sahip alanları ile de öne çıkan şehre, her dönem pek çok sayıda turisti ağırlamaktadır.
Osmaniye Restoran ve Osmaniye’de Ne Yenir yazılarımızı da inceleyerek şehir hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Osmaniye gezilecek yerler listesinde bulunan yerlere ziyarette bulunabilirsiniz.
Mesaj bırak