Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Van, nüfus açısından Türkiye’nin en kalabalık on dokuzuncu şehri ve yüz ölçümü açısından da Türkiye’nin en büyük altıncı şehridir. Dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olan Van’ın tarihi MÖ 5 binli yıllara uzanmaktadır.
Bu sayede pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır ve içerisinde pek çok antik kalını yer almaktadır. Tarihi yapılarının yanı sıra doğal güzellikleri ile de zengin olan şehri, daha yakından tanımak için Van gezilecek yerler listesini okumaya devam edebilirsiniz.
Hurrilerin kurduğu kent, yazılı kaynaklarda Tuşba adıyla bilinen Van, tarih boyunca Urartular, Medler, Sasaniler ve Müslüman Arapların egemenliğine girmektedir. Ayrıca onlarca farklı medeniyetin izlerini taşıyan görkemli bir coğrafyada yer alan şehir, Van kedisi, meşhur Van kahvaltısı, Akdamar Adası gibi güzellikleri ile tanınmaktadır. Van, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. İşte Van’da gezilecek en iyi 25 yer listesi!
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Van en iyi otellerini keşfetmek için « Van Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Van’da Gezilecek En İyi 25 Yer
1. Van Kalesi
Van Kalesi, Van şehir merkezinden yaklaşık olarak 5 kilometre uzaklıkta yer alan tarihi yerlerden bir tanesidir. Ulaşım bakımından son derece kolay bir konumda bulunan kaleye, özel aracınızla ya da toplu taşıma araçlarıyla gidebilirsiniz. Bir yere kadar araçlarla gidip, sonrasında da ortalama bir 20 dakika süren tırmanış ile kolaylıkla Van Kalesi’ne ulaşabilirsiniz.
Urartu Devletine uzun süre boyunca başkentlik yapan Van Kalesi, şehrin simgesi haline gelmiş yapılardan biridir. Van Kalesinin içerisinde; tapınaklar, burçlar, kaya mezarları çivi yazılı kitabeler ve sur duvar yatakları yer almaktadır. Bu tarihi kaleye, yapılan restorasyon ile tırmanma merdivenleri eklenmiştir. Söylentilere göre kale, Asur kraliçesi Semiramis tarafından yaptırılmıştır. M.Ö. 800’li yıllarda yapılan bu görkemli yapı, Van Gölü’nü ve Eski Van’ı gören harika bir manzaraya da sahiptir.
2. Van Gölü
Van Gölü, Van ve Bitlis şehirleri arasında yer alan Türkiye’nin en büyük gölü unvanına sahip bir göldür. Van Gölü’nün en büyük göl olması, gölün dikkatleri üzerine çekmesini olanaklı hale getirmektedir. Bu nedenle yerli ve yabancı turistler buraya ziyarette bulunuyor. Aynı zamanda üzerinde ulaşım sağlanan tek göl olan Van Gölü, Bitlis’in Tatvan ilçesinden Van’a feribotla geçebilmeyi sağlamaktadır. Göl, Nemrut Dağının patlaması neticesinde oluşmuş bir volkanik set gölüdür.
Van Gölü suyu, tuzlu ve sodalıdır. Göl, 120 km uzunluğunda olup, su seviyesi mevsimine göre değişiklik göstermektedir. Van Denizi olarak da isimlendirilen göl, şehrin simgelerinden bir tanesidir. Göl, sodalı olduğundan dolayı yosunlaşma olmamaktadır ve çok fazla derin değildir. Böylelikle gölde hem yüzülebilir hem de şifalı suyundan yararlanılmaktadır. Şifalı suya sahip olan gölün suyu, farklı cilt hastalıklarına da iyi gelmektedir.
3. Van Kedisi Evi
Van Kedisi Evi, Van gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Şehrin simgelerinden bir tanesi olan Van kedisinin nesli tükenmek üzeredir. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma Merkezinde yer alan Van Kedisi Evinde nesli tükenmekte olan van kedilerini ziyaret edebilirsiniz. Ev, bu sevimli kedileri korumak için açılmıştır.
Van Kedisi Evinde dişi ve erkek kediler ayrı tutulmaktadır. Aynı zamanda yeni doğan kediler için de özel bakım odaları mevcuttur. Bunun dışında hasta kediler de bu evde tedavi edilmektedir. Van’ın İpekyolu ilçesinde yer alan Van Kedisi Evi’nde beyaz renkli tüyleri ve mavi gözleri ile nam salmış Van Kedilerini yakından ziyaret edebilirsiniz.
4. Van Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Van Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 1932 yılında ilk olarak depo binasında temelleri atılarak yapılmaya başlanmıştır. Bölgede yapılan kazıdan çıkarılan zafer steller ve bazı mezar taşları elde edilmiştir. Bu buluntularda depoda toplanmıştır. Fakat eserler arttıkça depo küçük gelmeye başlamış ve eserlerin daha iyi bir şekilde korunması için de 1972 yılında Van Müzesi kurulmuştur.
Müze, iki kattan meydana gelmektedir. Müzenin birinci katında arkeolojik eserler yer alırken, ikinci katında ise etnografik eserler yer almaktadır. Müzenin bahçesinde ise Urartu dönemine ait zafer stelleri, mezar taşları ve kitabeler yer almaktadır.
Bunların yanı sıra müze içerisinde; Urartu dönemine ait tarihi eserler, bölgelerde yapılan kazılardan çıkarılan kemerler, kapılar, mozaikler gibi pek çok tarihi eser sergilenmektedir. Aynı zamanda etnografik kısımda da yöreye ait olan kemerler, bilezikler, küper, kilimler, gerdanlıklar gibi eşyalar sergilenmektedir. Bu nedenle müze görülmeye değer.
5. Hoşap Kalesi
Hoşap Kalesi, kendisiyle aynı ada sahip Hoşap Suyunun sarp kayalıkları üzerinde yer almaktadır. Kalenin batı cephesindeki girişi ve orijinal kapısı bozulmadan günümüze kadar gelmiştir. Kapının üzerinde yapımı ile ilgili bilgiler veren Farsça bir kitabe ve arslan kitabeleri yer almaktadır.
Tarihi kale içerisinde; eski hamam, cami, medrese, su sarnıcı, çeşme, odalar ve zindanlar bulunmaktadır. Geçmişin izlerini taşıyan bu alanları görmek için müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Çavuştepe’nin 40 kilometre doğusunda yer alan müze, 1643 yılında yapılmıştır. Hoşap Kalesi, Mahmudiyelerin Beyi Sarı Süleyman tarafından yaptırılmıştır.
6. Urartu Müzesi
Urartu Müzesi, bir dönem başkentleri Van olan Urartular’ın zamanından kalan eserlerin sergilendiği bir müzedir. Kazı çalışmalarından günümüze dek gelen çivi yazılı stellerden elde edilen bilgilere göre Urartular, başkentleri Tuşpa ve diğer şehirlerde kaleler, saraylar, barajlar gibi pek çok yapılar yapmışlardır. O zamanlardan bugüne gelen eserler de Urartu Müzesinde sergilenmektedir.
Urartu Müzesi hem mimari özellikleri ile hem de bir parçası olan Van Kalesi ile müzeciliğe bir yenilik getirmiştir. Müzede farklı sergi salonları birbirlerine bağlanırken, peyzaj ve kale ile de ziyaretçilerin ilgisini toplamaktadır. Müzede 16 adet sergi salonu bulunmaktadır. Sergi salonlarının dışında; konferans salonu, çocuk atölyeleri, müze satış noktaları ve takı atölyeleri gibi alanlar da yer almaktadır.
7. 15 Temmuz Şehitler Parkı
15 Temmuz Şehitler Parkı, Van’ın İskele Mahallesinde yer almaktadır. Park, Tuşpa Belediyesi ve Bahçeler Müdürlüğünün DAP Başkanlığı destekleri ile yaptırılmıştır. Park içerisinde; amfi tiyatro, engelli oyun alanı, kafeterya, çocuk oyun alanları, çok amaçlı salon, spor sahaları, bisiklet ve yürüyüş parkurları, mescit, piknik ve dinlenme alanları gibi alanlar yer almaktadır. Van Gölünün kıyısında yer alan park, şehrin hem sosyal hayatının hem de ticaretin canlanmasına katkı sağlamıştır.
Özellikle de yaz aylarında Van halkının uğrak noktalarından biri olan 15 Temmuz Şehitler Parkı, sakinlik veren, dinlendiren, su, müzik ve ışık gösterileri ile de keyifli zamanlar geçirmenizi sağlamaktadır. Aynı zamanda parka yapılan otopark ile de şehrin otopark sorunu ortadan kaldırılmıştır.
8. Atatürk Kültür Parkı
Atatürk Kültür Parkı, Van’ın İpekyolu İlçesi, Halilağa Mahallesinde yer almaktadır. Yakın zamanda restore edilen parkta yürüyüş yolu ve bisiklet yolu yıprandığı için yenilenmiştir. Restorasyon çalışması, akrilik boya kullanılarak tamamlanmıştır. Park içerisinde; 40 adet kamelya, mescit, lavabo, basketbol ve voleybol sahası, kütüphane yer almaktadır.
9. Akdamar Kilisesi
Akdamar Kilisesi, Gevaş İlçesinde yer alan Akdamar Adasında konumlanmaktadır. Adanın güneydoğusunda yer alan kilise, Kutsal Haç için Vaspurakan Kralı tarafından yaptırılmıştır. İlk saray Kilisesi olarak inşa edilen yapı, sonrasında manastır kilisesine çevrilmiştir.
2007’de geçirdiği restorasyon ile de Anıt Müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Kilise, mimarisinin yanı sıra dış cephelerindeki figürlü taş plastiği ile de dikkat çekmektedir. Kilise plan olarak, merkezi kubbeli, dört yapraklı yonca şeklinde haç plana sahiptir.
Kiliseye batı ve Güney cephelerinden birer kapı ile girilmektedir. Kilisenin etrafı, sonraki dönemlerde eklenen yapılarla çevrilmiştir. Kilisenin içerisinde; İncil ve Tevrat’tan alınmış farklı sahneler yer almaktadır. Yunus Peygamber’in denize atılması, Hz. Meryem ve kucağında İsa, Adem ile Havva’nın Cennetten kovulması gibi sahneler, bunların başlıcalarıdır.
10. Akdamar Adası
Akdamar Adası, Van gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken doğal güzellikler arasındadır. Adaya ulaşmak için ilk olarak şehir merkezinden toplu taşıma araçlarına binerek Gevaş ilçesine gidilir. Gevaş’tan da feribota binerek kolayca Akdamar Adasına ulaşım sağlanmaktadır. Yemyeşil bir doğaya hâkim olan ada, deniz seviyesinden 1.912 metre yükseklikte yer almaktadır. Aynı zamanda 80 metre yüksekliğindeki sarp kayalıklarla çevrilidir. Adanın çevresinde Adır, Çarpanak ve Kuş adaları yer almaktadır.
Van’ın en büyük ikinci adası olan Akdamar Adasında bir Ermeni kilisesi bulunmaktadır. 700 bin metrekarelik yüzölçümüne sahip olan adanın çevresinde dolaşırken, yeşil ve mavi renklerin bir arada olduğu atmosfer sizleri karşılayacaktır. İsterseniz kıyıdan bu suya girmeniz de mümkündür. Muhteşem bir güzellik olan Akdamar Adası, ziyaretçilerini bekliyor.
11. Van Ulu Camii
Van Ulu Cami, Van’ın İpekyolu İlçesi, Yalı Mahallesinde yer almaktadır. Caminin tarihi sürecine ve yapı hususiyetlerine bakıldığı zaman Selçuklu Dönemi’nde yapılmış olduğu tahmin edilmektedir. 1571 tarihine ait Van vilayeti evkaf tahrir defterinde Cami-i Kebir’in Şah-i Ermen evkafından olduğunun belirtilmesi de bunu kanıtlamaktadır. Bunların doğrultusunda Ulu Cami’nin, Van Gölü bölgesinde hakimiyet kuran Ahlatşahlar’dan I. Sökmen ya da II. Sökmen döneminde yapılmış olduğu kabul edilmektedir.
Camiye kuzey cephedeki duvarın batı köşesine açılan bir taçkapıdan girilmektedir. Kuzey cephesine Osmanlı Dönemi’nde bir bölüm ilave edilmiştir. Caminin günümüze kadar gelen minaresi, kuzeybatı köşesinde yükselmektedir. Minare, tuğladan silindirik gövdeye sahip olup, şerefeden sonrası yıkılmıştır. Süslemeler, iç mekân duvarlarında, mihrap ve dış cephedeki taçkapıda yoğun kullanılmıştır. Tuğla ve alçıdan yapılan süslemeler geometrik, bitkisel ve yazı örneklerinden meydana gelmektedir.
12. Edremit Kalesi
Edremit Kalesi, Van’ın Edremit İlçesinde yer almaktadır. Kız Kalesi ve Kıztaşı olarak da bilinen Edremit Kalesi, Van Edremit TOKİ yolunda konumlanmaktadır. Burası, Van Gölünü, Edremit’in yeşilini ve tabii de günbatımını izlemenin en güzel konumlarından biridir.
Yaklaşık 3 bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan Edremit Kalesi, bölgeye hâkim bir tepe üzerinde olduğu için Urartu devleti tarafından adak ve sunak yeri olarak da kullanılmıştır. Urartu krallarının taç giydiği ve farklı törenleri de yapıldığı kutsal bir alan olarak kabul edilmiştir. Edremit Kalesi, Van Gölü manzarasının izlenebildiği panaromik bir seyir terası olarak Van’da gezilecek en iyi 25 yer arasında yer almaktadır.
13. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sahili
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sahili, Van’ın Tuşba İlçesinde yer almaktadır. Yüzüncü Yıl Üniversitesinin sahil şeridi olan merkezine Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sahili, yan yana sıralanmış kafeleri ile özellikle de öğrencilerin beğenisini toplayan bir yerdir.
Şehir merkezinden ulaşım sağlayabileceğiniz bu iskelede, manzaranın keyfini çıkaracak ve sanki Ege sahilindeymiş gibi hissedeceksiniz. Çevrede yer alan kafelerden birini tercih ederek nasılsın keyifli vakit geçirebilirsiniz.
14. Sanat Parkı
Sanat Parkı, şehrin gözde parklarında biridir. Yürüyüş yolları, dinlenme alanları ve rengarenk çiçekleri ile halkın buluşma ve gezi noktalarından biri olan Sanat Parkı, her yaştan kesime hitap etmektedir. Burada isterseniz ağaçların gölgesinde dinlenebilir ve bir mola verebilirsiniz.
15. Yedi Kilise
Yedi Kilise, Erek Dağı’nın eteklerinde kurulmuş bir manastırdır. Günümüzde Van Merkeze bağlı olan Yukarı Bakraçlı Köyü’nde yer almaktadır. Warak Wank Manastırı olarak adlandırılan kilise, aslında söylendiği gibi yedi adet kilise olmayıp iki grup halinde beş kiliseden meydana gelmektedir. Ayrıca kiliseye eklenen bir Jamatun, bir kütüphane ve bir çan kulesinden oluşmaktadır. Manastırı teşkil eden kiliselerin en eskisi 8. yüzyılda inşa edilmiş olan St. Sophia Kilisesi’dir.
İkincisi günümüzde yıkık olan St. John Kilisesi olarak bilinmektedir. Bu ikisi yapıların birinci grubunu teşkil etmektedir. Günümüze kadar ulaşan ikinci grup yapıların merkezini ise 1003-1021 tarihleri arasında inşa edilen Kutsal Meryem Ana Kilisesi meydana getirmektedir.
16. Kaleiçi Cami
Kaleiçi Cami, Van Merkez’de Yalı Mahallesi’nde yer almaktadır. Caminin inşasında tromp, tuğla ve kesme taş kullanılmış olup, iç mekânda yer alan çiniler ziyaretçilerin dikkatini çeken bölümler arasında bulunmaktadır.
Kıble duvarının ortasında yer alan mihrap ise caminin ön plana çıkan bir diğer özelliğidir. Kitabesi günümüze kadar ulaşmayı başarmış olan caminin bilgileri bu şekilde öğrenilmiştir. Van gezilecek yerler arasında önemli bir yer tutan Kaleiçi Cami ibadete açıktır ve giriş ücretsizdir.
17. Meher Kapısı
Meher Kapısı, Van Tuşba’nın II. başkenti olan Rusahinili’nin 600 metre batısında yer almaktadır. Meher kelimesinin anlamı “aydınlatan” demektir. Diğer anıtsal kaya kapılarında olduğu gibi bu kapıdan da Tanrı Haldi’nin bir ışık demeti içinde çıkacağına inanıldığı için bu kapıya bu isim verilmiştir. Urartu krallarından İşpuini ve oğlu Menua dönemlerinde Tanrı Haldi adına yaptırılan Meher Kapı, kalker kayalığın yontulması ile yapılmış bir inanç merkezidir.
Ön cephesinin büyük bir özenle düzeltilmesi ile yapılan dikdörtgen şeklindeki kapının çevresi iki çerçeve ile sınırlandırılmıştır. Kapı, 2,60 metre genişliğe ve 4 metre yüksekliğe sahiptir. Meher Kapısı, diğer kapılarda olduğu gibi kutsal olarak kabul edilmektedir.
Urartular çok tanrılı bir din anlayışına sahip oldukları için sahip oldukları bölgelerin tanrılarını da kutsal saymış ve bu tanrılara inanmışlardır. Bu bilgiler en iyi şekilde Meher Kapı’da karşımıza çıkmaktadır. Tanrı listesinin başında ise Tanrı Haldi gelmektedir.
18. Kaya Çelebi Camii
Kaya Çelebi Cami, Eski Van’ın Ortakapı Mahallesinde surlara yakın bir yerde konumlanmaktadır. Kitabesine göre Kaya Çelebi Zade Koçi Bey tarafından 1660 tarihinde yapımına başlanmış, fakat Koçi Bey’in idam edilmesi üzerine 1663 yılında, Cem Dedemoğlu Mehmet Bey tamamlanmıştır. 1993 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu restorasyondan sonra, ibadete açılmıştır. Cami, kare planlı olup, tek kubbeli harim ile kuzeyindeki beş gözlü son cemaat yerinden meydana gelmektedir.
Caminin kuzey cephesinin ortasında camiye giriş sağlayan kapı bulunmaktadır. Bu cephedeki kapı ve pencerelerde bitkisel ve geometrik süslemeler bulunmaktadır. Caminin içerisinde kıble duvarına yerleştirilmiş mihrap önemlidir. Mihrap, geometrik ve bitkisel süslemeleri ile dikkat çekmektedir. Minaresi ise, kare kaideli ve silindirik gövdeye sahiptir. Cami, Osmanlı döneminin önemli yapılarından birini teşkil etmektedir.
19. Abbasağa Camii
Abbasağa Cami, Eski Van’ın kuzeybatı kısmında, Horhor Camii ile Ulu Camii arasında yer almaktadır. Kitabesi bulunmadığı için kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak mimarisine bakılarak 18-19. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir.
Duvarlar altta taş, üstte kerpiçle inşa edilmiştir. Camiye kuzey cephenin ortasındaki kapıdan girilmektedir. Giriş ekseninde, kıble duvarının ortasına yerleştirilmiş yarım daire planlı bir niş şeklinde mihrap yer almaktadır.
20. Süleyman Han Camii
Süleyman Han Camii, minaresi ile Osmanlı’nın yöreye hakimiyetini gösteren sembol yapılardan biridir. Kare planlı caminin üzeri düz toprak dam örtülüdür. Evliya Çelebi’nin söylemlerime göre Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1534 yılında onarımı yapılmıştır. Cami, 1987-1988 sezonunda Prof. Dr. Taner Tarhan tarafından kazılarak harimi ortaya çıkarılmıştır.
Caminin kıble duvarı, günümüze dek ulaşan tek kısmıdır. Caminin doğu cephesinde yer alan minare kare prizmal kaideli ve silindirik gövdeye sahiptir. Kaide ve gövdesi kesme taş malzemeden yapılmıştır. Minarenin şerefe korkulukları ve üst kesimi yıkılmış durumdadır.
21. Muradiye Şelalesi
Muradiye Şelalesi, kendisi ile aynı adı taşıyan Muradiye ilçesinin Karahan Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Muradiye Şelalesi’nin adının IV. Murat’tan geldiği tahmin edilmektedir. Van gezilecek en iyi 25 yer arasında hem kafa dinlemek hem de doğa ile iç içe bir gün geçirmek için sıklıkla tercih edilen bölgeler arasında yer alan şelale, 50 metre yükseklikten akmaktadır.
Bu akışın ortaya çıkardığı eşsiz manzaranın dışında, etrafındaki yeşil alanlar da ziyaretçilerin ilgisini toplamaktadır. Yaz mevsiminde serinlemek amacı ile de sık sık tercih edilmektedir. Kış mevsiminde ise şelale tamamen donmaktadır ve bu şekilde ortaya son derece farklı bir manzara çıkmaktadır. Muradiye Şelalesi piknik ve serinleme amacı ile günübirlik ziyaretlerin yanı sıra kamp yapmak isteyenler için de ev sahipliği yapmakta olan bölgeler arasında yer almaktadır.
22. Cumhuriyet Caddesi
Cumhuriyet Caddesi, Van’ın İpekyolu ilçesinde yer almaktadır. Van’ın en kalabalık ve en işlek caddesi olma özelliğine sahip olan Cumhuriyet Caddesinin, sağ ve sol tarafında dükkanlar, mağazalar, kuyumcular, oteller ve eczaneler gibi mekanlar yer almaktadır. Özellikle de yaz aylarında, akşam serinliğinde yürüyüş yapmak isteyenlerin sık sık tercih ettikleri bir caddedir. Her noktadan kolayca ulaşım sağlayacağınız bu caddede, bütün ihtiyaçlarınızı da karşılayabilirsiniz.
Van gezilecek yerler arasında bulunan Cumhuriyet Caddesinin yanında yer alan belediye pasajını ziyaret edebilir, pasajın yanındaki parkta mola verebilirsiniz. Aynı zamanda yanı başında yer alan Sanat Sokağını da gezebilirsiniz. Bunların yanı sıra caddede yer alan AVM’lerde alışveriş yapabilir, restoran ve kafelerden bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
23. Kanispi Şelalesi
Kanispi Şelalesi, Van şehir merkezine 75 km, Çatak’a ise 5 km mesafede yer almaktadır. Şelale, süt beyazı renginde olduğundan dolayı “Beyaz Şelale” olarak da bilinmektedir. Her mevsim ayrı bir havası olan şelale, Nisan ayından ağustos ayına kadar son derece gür bir şekilde akmaktadır. Eylül ayında ise şelale kurumaya başlamaktadır.
Benzersiz doğal güzelliği, bembeyaz rengi ve gür akıntısı ile ziyaretçilerin beğenisini toplayan Kanispi Şelalesi, özellikle de yaz aylarında çok fazla rağbet görmektedir. Aynı zamanda şelalenin yanında yer alan alabalık tesislerinde, lezzetli bir alabalık yiyebilirsiniz. Bunun dışında görsel şölen eşliğinde piknikte yapmanız mümkündür.
24. Erçek Gölü
Erçek Gölü, şehrin önemli bir simgesi olan Van Gölü’ne 30 kilometre mesafede yer almaktadır. Türkiye’de yaşayan 450 kuş türünün yarısından fazlasının yaşam alanı olan Erçek Gölünde, Yaz ördeği, flamingo, cılbıt ve batağan gibi pek çok kuş türü yaşamaktadır. Erçek Gölü, şehrin kuş cenneti olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca bölge göçmen kuşların üreme ve konaklama alanıdır.
Erçek Gölü, Van Gölünden sonraki en büyük göldür. Van Gölü gibi bu gölün de suyu tuzlu ve sodalı olduğundan dolayı içerisinde balık türleri yaşamamaktadır. Kuş gözlemciliği için en çok tercih edilen noktalardan biri olan Erçek Gölü’nde her yıl Flamingo Festivali düzenlenmektedir.
25. Vanadokya Peri Bacaları
Vanadokya Peri Bacaları, Van’ın Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar Köyünde yer almaktadır. Van şehrini ziyaret edenlere Kapadokya’yı aratmamaktadır. Volkanik Yiğit Dağı’nın kayaçlarının rüzgâr ve yağmurun etkisi ile aşınması sonucunda oluşan bu peri bacaları, özellikle de yaz aylarında ziyaretçi akımına uğrayan noktalardır.
Van’ın doğal güzellikleri arasında en dikkat çeken bölgelerden bir tanesi de Vanadokya Peri Bacalarıdır. Buraya gelen ziyaretçiler kendilerini Kapadokya’ya gelmiş gibi hissederler. Bölgede peri bacaları bulunduğu için de halk buraya Vanadokya ismini vermiştir.
Bölgede 17 bin peri bacasının yanı sıra çok sayıda mağara ve tünel de yer almaktadır. Şehir merkezine 120 km uzaklıkta yer alan Vanadokya, Van Peri Bacaları olarak da bilinmektedir. Van gezilecek yerler arasında yer alan Vanadokya Peri Bacalarını mutlaka görmelisiniz.
Van’da Gezilecek Yerler
Van, sert bir karasal iklime sahiptir. Şehirde ilkbahar aylarında da genellikle yoğun bir yağış görülür. Van Gölü’nün de etkisi ile beraber her mevsim serinliğin hâkim olduğu Van, çok özel ve göz alıcı yerler arasında bulunuyor.
Sizler de Van Gölü gezinizi planlayabilmek için Van Restoran ve Van’da Ne Yenir yazılarımızı da inceleyebilirsiniz. Muhteşem bir kültür turu sizleri bekliyor!
Mesaj bırak