Tokat, kadim tarihiyle Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde konuşlanmış olan bir şehirdir. Bizans Dönemi’nde Komana, İran Dönemi’nde Kah-Cun olarak adlandırılan Tokat’ın Selçuklu Dönemi’ndeki ismi ise Dar Ün-Nusret’tir. Sivas Tokat Samsun, her açıdan dikkat çeken şehirler olmakla birlikte Tokat, tarihi dokusu ile ön plana çıkmaktadır.
12 ilçesi, 37 beldesi bulunan Tokat, denizden 623 m yüksekte bulunuyor. Bir akarsu yamacında kurulmuş bulunan Tokat, geçiş iklimlerine sahiptir. İç-Doğu Anadolu İklimi, İç Anadolu Bölgesi İklimi, Karadeniz İklimi ve Orta Karadeniz İklimi; Tokat’ta kendisini hissettiren iklim türleridir.
İlk çağlarda Togayıtlarca kurulduğuna inanılan Tokat, tarihi ve doğal güzellikleri bünyesinde barındıran bir şehir olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Ballıca Mağarası, Ali Paşa Cami, Zile Kalesi ve daha pek çok yeri ziyaret edebilirsiniz. Tokat’ta gezilecek en iyi 21 yer listesi sizlerle!
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Tokat en iyi otellerini keşfetmek için « Tokat Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Tokat’ta Gezilecek En İyi 21 Yer
1. Ali Paşa Camii
Ali Paşa Cami Tokat Gezilecek yerler listesinde kendisine özel bir yer ediniyor. Tarihi dokusu ile ön plana çıkan Ali Paşa Cami, Tokat şehir merkezinde yer alıyor. Önünde asırlık bir ağaç bulunan ve 1572 yılında yaptırılan Ali Paşa Camii, mimari özellikleriyle dikkatleri üzerine çekiyor.
Enderun’da yetişen ve saray ağalıklarında bulunduktan sonra Anadolu, Sivas, Bağdat ve Karaman Beylerbeylikleri görevini yerine getiren Ali Paşa, oğlu Mustafa Bey’in vefat etmesi üzerine Tokat şehir merkezinde bir türbe ve cami yapılmasını istemiştir. Fakat caminin yapımı sırasında çıkan tartışmalar nedeniyle son cemaat yerinin dışarıdan ikinci bir kademe ile kapatılması planı gerçekleştirilememiştir.
2. Zile Kalesi
Zile Kalesi, Tokat’ın ilçesi olan Zile’nin merkezinde yer alan bir kaledir. Şehir merkezine de 62 km’lik bir uzaklıkta bulunan Zile Kalesi, bir höyük üzerinde bulunuyor.
Bu sayede Zile Ovası manzarasına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Roma Dönemi’nde ve MS 1. yüzyılda yapıldığı düşünülen Zile Kalesi, kesme ve moloz taştan inşa edilmiştir. Mimari özellikleriyle de dikkatleri üzerine çektiğini söyleyebiliriz.
Kale içerisinde hem Roma hem de Bizans Dönemi’nden kalma yapıtlar olduğu bilinmektedir. Tokat’ta gezilecek en iyi 21 yer listesinde bulunan Zile Kalesi’ni ziyaret edebilir, şehrin tarihiyle ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.
3. Ali Paşa Hamamı
Ali Paşa Hamamı, her gün 06.00-23.00 saatleri arasında açık olan bir hamamdır. Tokat merkezde yer alan Ali Paşa Hamamı, 1572 yılında yaptırılmıştır.
Osmanlı Dönemi’nde inşa edilen hamam, Ali Paşa tarafından yaptırılmış olup mimari yapısıyla dikkatleri üzerine çekmektedir. Tokat gezilecek yerler listesinde kendisine yer bulan hamama her gün ziyarette bulunabilirsiniz.
4. Mahperi Hatun Kervansarayı
Mahperi Hatun Kervansarayı, Tokat’ta bulunan kervansaraylardan bir tanesidir. Pazar ilçesine 1 km’lik bir mesafede bulunan Mahperi Hatun Kervansarayı, Alaeddin Keykubat’ın zevcesi olan Mahperi Hatun tarafından yaptırılmıştır.
1238 yılında inşa edilen kervansaray, tarihi dokusu ile görenleri kendisine hayran bırakıyor. Zaman içerisinde insan eliyle tahribatlara uğramış olup 1999 yılında restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Tokat gezilecek yerler listesinde bulunan Mahperi Hatun Kervansarayını ziyaret etmenizi öneririz.
5. Kaz Gölü
Kaz Gölü Zile-Pazar yolu üzerinde yer alan ve tektonik göller listesinde yer alan bir doğal güzelliktir. Kaz Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde yer alan gölün toplam alanı 274 hektardır. Bunlardan 73 hektarı kuru, 201 hektarı ise suludur.
Pazar ilçesinde yer alan Kaz Gölü, göçmen kuşların göç yolları üzerinde konumlanmıştır. Bu nedenle her yıl göç zamanı pek çok kuşa konaklama imkanı sağlıyor. Göl çevresinde sanayi alanı bulunmamakta olup bu sayede Kaz Gölü, benzersiz güzelliğini korumaya devam ediyor.
6. Tokat Kalesi
Tokat Kalesi, Tokat gezilecek yerler listesinde bulunan ve yapım tarihiyle ilgili kesin bilgiye sahip olunmayan bir kaledir. Roma Dönemi’nde yol güvenliğinin sağlanabilmesi için yapıldığı düşünülen Tokat Kalesi, tam 500 yıl Bizans egemenliğinde kalmış olmakla birlikte 1074 yılında Danişment Melik Gazi tarafından fethedilmiştir.
Kale, dar ve sarp kayalar üzerinde yer alır. 362 basamaklı merdivene sahip olan kalenin merdivenlerinden inilerek kalenin dibine ulaşım sağlanabilir.
7. Tokat Müzesi
Tokat Müzesi karma statülü müzelerden bir tanesidir. 1926 yılından beri Gökmedrese içerisinde yer almakta olup 2012 yılında Tokat Bedesteni’ne taşınmış ve burada hizmet vermeye başlamıştır. Hem arkeolojik hem de etnografik eserlerin bulunduğu müzede aynı zamanda sikkeler de yer alıyor. Sikke sayısı ve çeşitliliği, Tokat Müzesinin Anadolu müzeleri arasında çok özel bir konumda yer almasını mümkün kılmaktadır.
8. Ballıca Mağarası Tabiat Parkı
Ballıca Mağarası Tabiat Parkı, doğal güzellikleriyle ünlü Tokat’ın görülmeye değer alanlarından bir tanesidir. Tokat Ballıca Köyü sınırları içerisinde yer alan Ballıca Mağarası, oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Oluşumunun 3,4 milyon yıl önce başladığı düşünülmektedir.
Toplamda 5 kattan meydana gelen Ballıca Mağarasında 9 salon bulunuyor. 680 metre uzunluğa sahip olup dünyanın en büyük mağaraları arasında yer alıyor. İndere ismiyle de bilinen Ballıca Mağarası, Tokat gezilecek yerler arasında kendisine çok özel bir yer ediniyor.
9. Taşhan
Taşhan Tokat’ın gezilecek yerleri arasında bulunan tarihi bir handır. Anadolu’daki en büyük şehir hanlarından bir tanesi olan Taşhan, 1626-1632 yıllarında inşa edilmiştir. İki katlı bir yapı olan Taşhan, açık avluludur. İçerisinde dükkanlar bulunmakta olup aktif bir şekilde kullanıldığını söylemek mümkündür.
10. Niksar Kalesi
Niksar Kalesi, Pontus Krallığı zamanında inşa edilen ve tarihi derinliğiyle büyüleyen bir yapıdır. Tokat gezilecek yerler listesinde kendisine özel bir yer edinen Niksar Kalesi’ne Roma Dönemi’nde yeni yapılar eklenmiştir. MS 7 ve 9. yüzyıllarda güneyden akınlarda bulunduğu için kale güçlendirme çalışmaları yapılmıştır.
11. Tokat Saat Kulesi
Tokat Saat Kulesi, 1902 yılında yaptırılan ve şehir merkezinde yer alan bir yapıdır. 33 m yüksekliğe sahip olan Tokat Saat Kulesi, güney yönünde yer alan bir kapıya sahiptir.
II. Abdulhamit’in padişah oluşundan 25 yıl sonra, pek çok farklı yerde bunu kutlamak amacıyla saat kuleleri yaptırılmıştır. Tokat Saat Kulesi de bunlardan bir tanesidir.
12. Taş Hıdırlık Köprüsü
Taş Hıdırlık Köprüsü, 1250 yılında Selçuklu Dönemi’nde yapılmış bir köprüdür. Yeşilırmak üzerinde yer alan Taş Hıdırlık Köprüsü, Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat Dönemi’nde yaptırılmıştır. 5 kemere sahip olan köprü, zaman içinde meydana gelen büyük depremlere rağmen yıkılmadan günümüze kadar ulaşan bir köprüdür. Tokat gezilecek yerler listesinde bulunan Taş Hıdırlık Köprüsü’nü mutlaka ziyaret etmelisiniz.
13. Latifoğlu Konağı
Latifoğlu Konağı, 1746 yılında inşa edildiği düşünülen ve mimari özellikleriyle dikkatleri üzerine çeken bir konaktır. Barok üslubuyla inşa edilen konak, “L” şeklinde bir plana sahiptir. İki kattan meydana gelen Latifoğlu Konağı, alaturka kiremit kaplı bir çatıya ev sahipliği yapıyor.
Tokat merkezde yer alan Gaziosmanpaşa Bulvarı’nda bulunan konak, haftanın her günü 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Tokat seyahatinizi planlarken Latifoğlu Konağı’nı listeye eklemeyi unutmayın.
14. Yağıbasan Medresesi
Yağıbasan Medresesi, tarihi seyir içinde önemini koruyan bir medresedir. Danişmendliler Beyliği zamanında inşa edilen Yağıbasan Medresesi Anadolu’da inşa edilen ilk medrese olma özelliğindedir. Hem Tokat merkez hem de Niksar’da Nizamettin Yağıbasan tarafından yaptırılan medresenin inşa edildiği yıllar ise 1151 ve 1152’dir.
Niksar’da yer alan Yağıbasan Medresesi, kapalı avlulu bir medresedir. Aynı zamanda kubbesi 11 m çapındadır. Medresenin bir kısmının Niksar Kalesi’ne yaslandığını belirtmek mümkündür.
Batısında beşik tonozlu küçük mekanların yer aldığı medrese, Tokat gezilecek yerler listesinde bulunmaktadır. Süslemesiz bir medrese olduğunu da ekleyelim.
15. Almus Baraj Gölü
Almus Baraj Gölü, Yeşilırmak’ın Omala Ovası’na kavislendiği noktada bulunuyor. Zonlu toprak dolgu tipinde yapılan Almus Baraj Gölü, çevresinde yer alan pek çok ağaç sayesinde muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapıyor.
Farklı aktivitelerin yapıldığı gölde aynı zamanda su sporları da yapılabilmektedir. Kıyısında çeşitli koyların bulunduğu Almus Baraj Gölü, Tokat’ın benzersiz doğal güzellikleri arasında kendisine çok özel bir yer ediniyor.
16. Topçam Yaylası
Topçam Yaylası, Tokat gezilecek yerler listesinde yer alan ve denizden 1600 m yükseklikte bulunan bir yayladır. Tokat’tan 15 km uzaklıkta bulunan Topçam Yaylası, yeşilin bin bir tonuna ev sahipliği yapıyor.
Bu nedenle her yıl yöre halkı tarafından ziyaret edilen yayla, temiz havasıyla da ilgilerin odağı haline gelmiş durumda. Gündelik hayatın stresinden uzaklaşmak ve benzersiz bir manzara görmek istiyorsanız, Topçam Yaylasını ziyaret etmelisiniz.
17. Komana Antik Kenti
Komana Antik Kenti, Helenistik Dönemde varlık gösteren iki tapınak devletinden bir tanesidir. Diğerinden çok daha büyük olan Komana’nın Ana Tanrıça Ma için yaptırıldığı bilinmektedir. Döneminde ticaret merkezi olarak da varlık gösteren ve polis devleti niteliğinde olan Komana Antik Kenti, Yeşilırmak kıyısında kurulmuştur.
Gümenek mevkiinde bulunan Komana Antik Kenti’nin MS 160 tarihinde inşa edildiğini söylemek olanaklıdır. Şu anda harabe şeklinde olan antik kentten kalanları görebilir, şehrin tarihi ile ilgili çok daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
18. Gök Medrese
Gök Medrese, çok uzun bir süreden beri müze olarak kullanılan bir yapıdır. Tokat’ta görülmesi gereken yerler arasında bulunan Gök Medrese, 1277 yılında Müineddin Pervane Süleyman tarafından yaptırılmıştır. 2 katlı bir yapı olmasının yanı sıra 2 eyvana da sahip olduğunu söylemek olanaklıdır. Açık bir avluya sahip olan Gök Medrese, revaklı plan tipindedir.
Mimari özellikleri itibarıyla Anadolu Selçuklu mimarisinin bir örneği olan medrese, Gaziosmanpaşa Bulvarı’nda yer almaktadır. Taşhan’a oldukça yakındır. Tokat Taşhan’ı ziyaret edecekseniz, mutlaka Gök Medrese’ye de uğramalısınız. Yol üzerinde yer almamakla birlikte oldukça kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilen Gök Medrese, benzersiz bir gezi gerçekleştirmenizi olanaklı hale getiriyor.
19. Tokat Atatürk Evi
Tokat Atatürk Evi, Mustafa Kemal’in Tokat ziyaretlerinde kaldığı bir evdir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma Vapuru’nda yanında yer alan arkadaşı Tokatlı Piyade Yüzbaşı Mustafa Vasfi Süsoy’a ait olan konak, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi olarak ziyaret edilebilen Tokat Atatürk Evi, her gün 08.00-18.45 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
20. Yeşilırmak Köprüsü
Yeşilırmak Köprüsü Selçuklu Dönemi’nde yapılmış olan tarihi bir köprüdür. Yeşilırmak üzerinde bulunan Yeşilırmak Köprüsü, 5 kemere sahiptir. Kesme taştan yapılan Yeşilırmak Köprüsü, Tokat gezilecek yerler arasında kendisine çok özel bir yer edindiğinden, Tokat seyahatinizde köprüyü ziyaret edebilirsiniz. Böylelikle çok özel bir yapıyı da görebilir, keyifli bir gezi programı içerisinde yer alabilirsiniz.
21. Halef Sultan Zaviyesi
Halef Sultan Zaviyesi, Anadolu Selçuklu Dönemi’nde yapılmış bir zaviyedir. Halef ibn Süleyman adına yaptırılmış bulunan Halef Sultan Zaviyesi hem Selçuklu hem de Osmanlı zamanında Dar’ül-İlm olarak kullanılmıştır. İnşa kitabesi bulunmakta olan zaviyede aynı zamanda ayet kitabelerinin yer aldığını söylemek de olanaklıdır.
Dikdörtgen planlı bir girişi bulunan Halef Sultan Zaviyesi’nin aynı zamanda bir ana mekân ve eyvanın da bulunduğunu ifade etmek mümkün. Oldukça dikkat çeken bir tarihi yapı olduğundan hem yöre halkı hem de çevre şehirdeki illerden ziyaretçileri ağırlamaktadır.
Tokat’ta Gezilecek Yerler
Tokat, tarihi yapılarıyla ön plana çıkan bir şehirdir. Ballıca Mağarası gibi doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Tokat’ta aynı zamanda Anadolu’daki ilk medrese olan Yağıbasan Medresesi bulunmaktadır. Tarihi dokusu ile hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken Tokat, Karadeniz Bölgesi’nde yer almakla birlikte İç Anadolu’nun coğrafi özelliklerini de bünyesinde barındırıyor.
Özellikle Anadolu Selçuklu Devleti’nden kalma yapıların bulunduğu Tokat’ta Helenistik Dönemden kalma antik kent de bulunmaktadır. Bu nedenle doğal ve tarihi güzellikleriyle ilgileri üzerine çektiğini söyleyebiliriz. Kültür turu yapmak istiyorsanız, Tokat’ı listenize dahil etmelisiniz. Şehir ile ilgili çok daha detaylı bilgi edinmek için Tokat Restoran ve Tokat’ta Ne Yenir yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.
Mesaj bırak