Kayısısı ile ünlü olan Malatya, tarih boyunca Medlerden Selçuklulara kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bir zamanlar Arapların elinde olan Malatya’nın ismi o zamanlar Malatiyye iken Türkler tarafından fethedildikten sonra ismi değişmiştir.
Karasal iklimin görüldüğü Malatya’da kışları yağışlı ve soğuk bir hava hakimken yazları da sıcak ve kurak geçmektedir. Ziyaret için en uygun mevsimin ilkbahar olacaktır. Beşkonaklar Etnografya Müzesi, Yeni Cami, Malatya Kalesi, Malatya Konakları gibi tarihi yerler mutlaka gezmeniz gereken yerlerden bazılarıdır.
Elazığ, Tunceli, Adıyaman ve Kahramanmaraş’a komşu olan Malatya, bütün ülkenin kayısı gereksinimini karşılamaktadır. Lezzetleri yemeklerden oluşan mutfağı, tarihi formları ve doğal güzellikleri ile Malatya’da gezilecek en iyi 20 yeri sizler için derledik.
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Malatya en iyi otellerini keşfetmek için « Malatya Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Malatya’da Gezilecek En İyi 20 Yer
1. Günpınar Şelalesi
Günpınar Şelalesi, Malatya’nın Darende ilçesinde yer almaktadır. Türkiye’nin 243.tabiat parkı olan Günpınar Şelalesi, özellikle de ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde Malatya’nın görülmesi gereken doğal güzelliklerinin arasında bulunmaktadır.
Şelale, Darende ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta konumlanmakta olup her mevsim oldukça yoğun bir ziyaretçi akını ile karşılanmaktadır. Şelalenin suyu 40 metre yükseklikten dökülmektedir. Dökülen bu suyun meydana getirdiği görüntü ziyaretçileri büyülemektedir.
Günpınar Şelalesini sol kısmında yer alan kaynak suyu kış mevsiminde donmaktadır. Bu suyun donması ile oluşan görüntü ise Pamukkale’ye benzemektedir.
Ayrıca suyun kaynağına 1,5 kilometre kadar yürüyerek de ulaşılabilmektedir. Şelale, Tabiat parkı ilan edilmiştir. Parkın içerisinde yeme içme ihtiyaçlarını için restoran ve kafeler yer almaktadır.
2. Levent Vadisi Seyir Terası
Levent Vadisi Seyir Terası, Malatya’nın Akdağ İlçesinde yer alan Levent Vadisinin daha iyi görünebilmesi ve turizm bakımından değer kazanması adına yapılmıştır. Şehrin doğal güzellikleri arasında yer alan Levent Vadisi’ndeki mağaralar ve farklı oluşumlar dikkat çekmektedir. Vadide trekking ve motor sporları da yapılabilmektedir. Her mevsimde ziyaret edilebilen Levent Vadisini seyir terasına çıkıp en güzel şekilde izleyebilirsiniz.
Malatya Valiliği tarafından yaptırılan seyir terası düz bir kaya bloğunun üzerine inşa edilmiştir. Teras, dere yatağından 240 metre yükseklikte yer almaktadır. İnşasında gem çelik konstrüksiyon hem de cam kullanılan proje, yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin ilgi odağı olmaktadır. Malatya’da gezilecek yerler arasında bulunan seyir terası, Levent Vadisi’nin tanıtılması için de önemli bir role sahiptir.
3. Yeni Malatya Stadyumu
Yeni Malatya Stadyumu, Malatya şehrinin sahip olduğu futbol stadyumudur. Stadyum, 2012 yılında takımları ağırlamaya başlamıştır. Ortalama 26 bin futbol tutkununu ağırlayan Yeni Malatya Stadyumu, Yeni Malatyaspor’un maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. Stadyum aynı zamanda Malatya’nın kültürel formunu da yansıtmaktadır.
Stadyumun iç ve dış cephe tasarımında şehrin en büyük simgelerinden biri olan kayısı kullanılmıştır. Aynı zamanda kayısının renklerine de ağırlık verilmiştir. Oldukça modern yapıda inşa edilen stadyumun içerisinde restoran, kafeteryalar ve özel odalar yer almaktadır.
Malatya şehir merkezinde yer alan Yeni Malatya Stadyumu’na, toplu taşımalarla ulaşım da oldukça kolaydır. Malatya gezilecek en iyi 20 yer arasında yer alan Yeni Malatya Stadyumu’nu ziyaret edebilirsiniz.
4. Turgut Özal Tabiat Parkı
Turgut Özal Tabiat Parkı, Malatya’nın şehir merkezine bağlı olan Orduzu belgesinde yer almaktadır. Pınarbaşı Göleti, bölgede yer alan önemli kaynaklardan bir tanesidir. Turgut Özal Tabiat Parkı içerisinde bazı simgesel yerler bulunmaktadır. Birçok kişi tarafından sıklıkla ziyaret edilen parkta; bisiklet turu, piknik, doğa yürüyüşü, olta balıkçılığı ve fotoğrafçılık gibi pek çok aktivite de yapılabilmektedir.
Turgut Özal Tabiat Parkı, orman ve su ekosistemi olarak iki ekosisteme sahiptir. Park, doğal güzellikler açısından son derece zengin bir alana sahiptir. Çok sayıda rekreasyon el faaliyetine deev sahipliliği yapmaktadır.
Park içerisinde; doğal kaynak su çıkmakta olup, Pınar Başı olarak adlandırılan kaynak suyunun önüne set çekilerek meydana getirilen göletin ihtişamlı görünümü ile beraber farklı tür ağaçlarla çevrili olan vadi güzel bir manzara bütünlüğü de sağlamaktadır. Turgut Özel Tabiat Parkı, şehir merkezine yakınlığından dolayı yoğun bir ziyaretçi akımına da uğramaktadır.
5. Aslantepe Höyüğü
Arslantepe Höyüğü Malatya’nın Orduzu Beldesinde yer almaktadır. Arslantepe Höyüğü’nün Kültür Dolgusu yaklaşık 30 metre yüksekliğindedir. MÖ 5000 yıllarından M.S.11.yy’a kadar yerleşim gören Arslantepe, M.S.5-6yy’lar arasında da Roma köyü olarak kullanılmıştır. Sonrasında ise Bizans mezarlığı olarak kullanılmaya devam etmiştir.
Höyükte yapılan kazılardan; Milattan önceye ait olan bir adet kerpiç saray, tapınak, iki binden fazla mühür baskısı, kaliteli metal eserler çıkarılmıştır. Yapılan bu çalışmaların sonucunda Arslantepe’nin, aristokrasinin doğduğu ve ilk devlet biçiminin meydana çıktığı resmi, dini ve kültürel bir merkez olduğu görülmektedir. Malatya’da gezilecek en iyi 20 yer arasında yer alan Aslantepe Höyüğü, size benzersiz anlar vadediyor.
Bu höyükte, geç Kalkolitik dönemden demir çağına dek geçen tarihsel aşamaların süreci haşa gözlemlenebilmektedir. Malatya ilinin Battalgazi ilçesinde yer alan höyük, Hititlerden Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihi bir höyük olan Arslantepe’de şehir alt yapıları da bulunmaktadır. Arslantepe’nin ön plana çıkan özelliklerinden biri de bünyesinde Dünya’nın en eski Kerpiçten yapılmış sarayını bulunduruyor olmasıdır.
6. Beydağı Tabiat Parkı
Beydağı Tabiat Parkı, Malatya iline dağlı Battalgazi ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Park, Malatya Şube Müdürlüğü’nün sorumluluğu altındadır. Eskiden askeriyeye ait olan Beydağı,
Orman Bakanlığı tarafından 2014’te 33 hektarlık alanı Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. 2016 yılında da büyütülerek 91 hektarlık alana yayılmıştır. Sonrasında ise 2017’de 73,40 hektar olmuştur.
Tabiat Parkı içerisinde; toplam 38 adet farklı bitki çeşidi yer almaktadır. Beydağı Tabiat Parkı genel olarak; piknik, gezi, bisiklet turu, manzara seyri ve konaklamak için tercih edilmektedir.
Tabiat Parkı, Malatya şehir merkezine 2,9 kilometre mesafede yer almaktadır. Ulaşım bakımından kolay bir yerde konumlanması da parka gelenlerin sayısını artırmaktadır. Malatya’da gezilecek en iyi 20 yer listesinde yer alan Beydağı Tabiat Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz.
7. Kudret Havuzu
Kudret Havuzu Darende ilçesinin en fazla ziyaretçi ağırlayan turistik mekanlarından bir tanesidir. Havuz, Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Külliyesine yakın konumda yer alan Tohma Kanyonu içerisinde bulunmaktadır. Malatya’nın en önemli câzibe merkezlerinden biri olan havuz, temizliği ve şifalı termal suyu ile büyük beğeni toplamaktadır.
Kudret Havuzu, kayalıklardan kaynayan suyun farklı derinliklere sahip havuzları doldurması ile meydana gelmektedir. Havuzda hiçbir kimyasal katkı maddesi kullanılmamaktadır. Kaynayan su sürekli olarak havuzları doldurduğu için sürekli yenilenmektedir.
Her daim temiz kalan havuzda hiçbir kimyasal kullanılması, sağlık bakımından olumlu karşılanmakla beraber aynı zamanda yüzerken göz, burun ve ağza su geldiğinde rahatsızlık vermemektedir. 80,120 ve 150 cm derinlikler sahip 3 havuzdan meydana gelen Kudret Havuzunda, soyunma odaları, eşya dolapları ve wc-lavabo yer almaktadır.
8. Müsiad Malatya Hatıra Ormanı
Ankara-Gaziantep Karayolu üzerinde yer alan hatıra ormanı, MÜSİAD Malatya Şubesi ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün iş birliği ile gerçekleştirilmiştir. MÜSİAD Malatya üyeleri ve aileleri ile fidan dikimi gerçekleştirilerek hazırlanan hatıra ormanı, Malatya gezilecek yerler arasında mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.
9. Malatya Ulu Cami
Malatya Ulu Cami, Eski Malatya olarak da bilinen Battalgazi ilçesinde yer almaktadır. Malatya’da gezilecek yerler arasında dini açısından oldukça önemli bir konumda yer alan Ulu Cami’nin tarihi 7. yüzyıla dayanmaktadır. Camini şu anki yapısı ise, 1224 yılında Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat döneminde inşa edilmiştir.
Selçuklu Dönemi’nde pek çok kez onarılmasına rağmen özgünlüğünden bir şey kaybetmeyen cami, İran’daki Büyük Selçuklu camileri ile de benzer mimarilere sahiptir. Cami ilk yapıldığı zamanlar yalnızca tuğladan oluşuyorken sonrasında taş eklemesi olmuştur. Malatya gezilecek yerler listesinde önemli bir konuma sahip olan Ulu Cami ibadete açık durumdadır.
10. Malatya Müzesi
Malatya Müzesi, köklü bir tarihi geçmişe sahip olan Malatya’da yapılan arkeolojik çalışmalardan elde edilen tarihi eserlerin sergilendiği müzelerden bir tanesidir. 1971’de İnönü Parkı’nda yer alan binanın çevrildiği Malatya Müzesi, sonradan Kernek Meydanı’ndaki yeni binaya taşınmıştır. Müzenin içerisinde toplamda 15 binden fazla eserin sergilenmektedir. Neolitik, Kalkolitik, Tun, Hitit, Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin sergilendiği müzede mızrak uçları, mezarlar, mühürler ve kılıçlar gibi eserler bulunmaktadır.
Müzede Neolitik Çağ’dan Osmanlı Dönemi’ne kadar birçok esere ev sahipliği yapmaktadır. Malatya’daki tarihi yerler arasında önemli konumdaki müze içerisinde sergilenen Karakaya Barajından çıkartılan eserler de oldukça değerlidir. Tarih severler tarafından Malatya’da gezilecek yerlerin başında bulunan müze, her günü ziyarete açıktır. Malatya’da gezilecek en iyi 20 yer listesinde kendisine yer bulan Malatya Müzesini ziyaret edebilir, Malatya hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
11. Mişmiş Park Fuar Alanı
Mişmiş Park Fuar Alanı, Malatya’nın Orduzu ilçesinde yer almaktadır. Malatya Belediyesi’nin yaptırdığı Mişmiş Parkı aynı zamanda fuar alanı olarak da kullanılmaktadır. 2009 yılında özel peyzaj çalışması yapılan parka özellikle de hafta sonları aileler akın etmektedir. Park içerisinde özellikle de çok fazla oyun alanının olduğu için çocuklu aileler sıklıkla burayı tercih etmektedir.
Mişmiş Park Fuar Alanı 35 dönüm üzerine kuruludur. Bu alan yalnızca fuar alanı olarak değil park alanı olarak da kullanılmaktadır. Mişmiş Park özellikle de yaz mevsiminde yoğun bir ilgi görmektedir. Belediye tarafından 9000 metrekarelik bir fuar alanının da parka eklenmesi ile Mişmiş Park Fuar Alanı daha fazla ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
12. Mısır Çarşısı (Malatya)
Mısır Çarşısı, Malatya şehir merkezinde yer alır. Malatya ziyaretinde yöresel yiyeceklerin alındığı çarşılardan birisidir. Yeni Camii karşısında ye alan çarşıda; yöresel ürünler, baharat, sebze, meyce ve bakliyat satan dükkanlar yer almaktadır. Malatya’da gezilecek en iyi 20 yer listesinde bulunan Mısır Çarşısı, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
13. Fikri Çalışkan Sanat Evi
Fikri Çalışkan Sanat Evi, Malatya’nın Darende ilçesinde yer almaktadır. Burada yaşayan Fikri Çalışkan, emekli olmasının ardından hobi olarak doğadan topladığı plastik, tel, demir gibi atıklardan sanat eserleri yapmaya başlamıştır. Evi için süs eşyası olarak yaptığı bu eserler giderek arttıkça o da evini Sanat Evi’ne dönüştürmeye karar vermiştir.
Fikri Çalışkan’ın kendi adını verdiği ve Darende ilçesinde yer alan Sanat Evi’nde, birçoğu minyatür olmak üzere 70’e yakın eser bulunmaktadır. Çalışkan, kum, çakıl, taş, yosun ve doğadan bulduğu malzemelerle yaptığı eserleri, sanat evine çevirdiği evinde sergilemektedir. Bu eserlerde geçmiş kültür ve turistik mekanları anlatmaktadır. Fikri Çalışkan’ın minyatür eserlerin sergilendiği sanat evi, ücretsiz gezilebilmektedir.
14. Tohma Kanyonu
Tohma Kanyonu, Malatya ilinin Karakaya Baraj Gölü’nde son bulmaktadır. Sivas’ta doğarak gelen çay, Fırat Nehri ’nin kolları arasında yer almaktadır. Bu çay da Darende ilçesinden geçerken, 20 kilometre uzunluğunda bir kanyon meydana getirmektedir.
Somuncu Baba Camii ile Taş Köprü arasında yer alan kanyonun iki yanı da dik kayalıklardan oluşmaktadır. Bu kayalıkların üzerindeki mağara şeklindeki yapılar ve doğal oluşumlar kanyonun farklı bir görünüm kazanmasına neden olmaktadır.
Son dönemlerde özellikle de doğa sporları bakımından son derece rağbet gören bir alan olan Tohma Kanyonu, doğa yürüyüşü, rafting ve tırmanış aktiviteleri için oldukça uygundur. Türkiye’nin sayılı rafting alanlarından birine sahip olan kanyonda, 4 kilometre uzunluğa sahip olan rafting alanı bulunmaktadır. Doğaseverler tarafından Malatya gezilecek yerler arasında bulunan kanyon, yalnızca raftingcilerin değil, fotoğrafçıların da ilgi odakları arasında bulunuyor.
15. Tecde Şelalesi
Malatya’nın Tecde ilçesinde yer alan ana yol üzerinde bulunan yapay bir şelaledir. Su akışının olmadığı yapay şelale, gece ışıklandırılması ile görsel bir şölene dönüşmektedir. Malatya merkeze 17 km uzaklıkta yer alan Tecde Şelalesi, Malatya gezilecek yerler arasında bulunmaktadır.
16. Atatürk Evi
Atatürk Evi, kesme taştan yapılan 19’uncu yüzyıl Osmanlı yapılarından biridir. Atatürk, 1931 ve 1937 yıllarında yaptığı Malatya ziyaretlerinde bu binayı kullanmıştır. Eskiden halkevi ve halk eğitim merkezi olarak kullanılan bina, restore edilmiş haliyle müzeye dönüştürülmüştür. Atatürk Evi’nde; konferans salonu, Atatürk’ün Malatya ziyaretlerinde kullandığı eşyaların sergilendiği bir oda, Atatürk Kitaplığı ve Cumhuriyet Dönemi fotoğrafları yer almaktadır.
Malatya’ya iki kere gelen Atatürk, ilk geldiğinde Malatya-Adana arasında demiryolu açmıştır. Geldiği ilk günde de eskiden Türk Ocağı, sonrasında da Halkevi Binası olan Atatürk Evi’nde konaklamıştır. Bu ev; odaların Atatürk’ün Halkevini ziyaret ettiği sarada kullandığı masa ve koltukla döşenerek, işlemeli bir sehpa konularak ve Atatürk kitaplarının sergilenerek düzenlenmiştir.
17. İspendere İçmeler
İspenre İçmeler, Malatya’nın Battalgazi ilçesinin Kaplıkaya mevkiinde yer almaktadır. Malatya’da gezilecek en iyi 20 yer arasında bulunan bu kaplıca, hastalıklara iyi geldiğine inanıldığı için yurt içinden ve yurt dışından pek çok sayıda kişiyi ağırlamaktadır. İçmeler, önceden atıl durumdayken 2017’de 150 dönümlük alanda sağlık turizmine kazandırılması amacıyla yenilenmiştir. İçmelerden akan kaynak suyunun birçok rahatsızlığa iyi geldiğine inanan vatandaşlar, bidon getirerek bu sudan alıyor.
Hem yurt içinden hem de yurt dışından ziyarete gelen vatandaşlar, kaynak suyun aktığı çeşmelerde meydana gelen yoğunluktan dolayı sudan alabilmek adına uzun süre beklemektedir. Battalgazi Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve İnönü Üniversitesinin iş birliği ile İspenre İspendere’de bir proje geliştirilmektedir.
Bu proje sonucunda İçmeler’de Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezi ve Araştırma Merkezi (GETAT) açılacaktır. Sağlık Bakanlığı’nın izniyle açılacak merkezde, akupunktur, hipnoz, hacamat ve sülük poliklinikleri ile hastalara tedavilere uygulanacaktır.
18. Hz. İmam Zeynel Abidin Türbesi Kültür Vakfı
Hz. İmam Zeynel Abidin Türbesi Kültür Vakfı, Battalgazi’nin Atabay mevkiinde yer almaktadır. Yaklaşık 12 bin metrekarelik bir alana sahip olan Türbe binasının yanından bir de Cem evi bulunmaktadır. Vakıf 3 kat ve bir terastan meydana gelmektedir. Vakıf içerisinde; kurban kesim yeri, yemek salonu, mutfak, toplantı salonu, yönetici odası, depo, misafirhane gibi alanlar yer almaktadır.
Ayrıca vakfın bahçesinde; farklı türden ağaçlandırmalar ve çiçekler mevcuttur. Bunun dışında kapalı oturma alanları ve çocuklar için alanlar da bulunmaktadır.
Dini mübini İslam’ın yüce insanları arasında yer alan Hz. İmam Zeynel Abidindir. İslami kayıtlara dayanarak Medine’de zindanda zehirlettirilmek üzere şehit edilişinden sonra 72 parçaya bölündüğü, her bir parçasının bir türbeye yerleştirildiği ve bir türbesinin de Malatya ili Battalgazi ilçesi Atabey yöresinde olduğu bilinmektedir. Çok eskilerden beri halkın inancında yer ettiği, İslam dinine ve Ehli-Beyt inancına sahip vatandaşlarımız tarafından bu mübarek zatın türbesi Türkiye’nin her bir yanından gelen sevenleri tarafından sürekli olarak ziyaret edilmektedir.
19. Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Battalgazi İlçesi, Alacakapı Mahallesi’nde yer almaktadır. Kervansaray, IV. Murat döneminde Bosnalı Silahtar Mustafa Paşa tarafından inşa edilmektedir.
Ayrıca Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, tipik Osmanlı kervansarayı özelliklerini taşımaktadır. Kervansaray içerisinde 12 odası, dükkanlar, havuz ve 2 adet hancı odası yer almaktadır.
Özel etkinliklerin ve düzenlenen turların yanı sıra bu tarihi yapıyı günlük ziyarete gelen kişi sayısı oldukça fazladır. Kervasaray, Malatya’da gezilecek en iyi 20 yer arasında önemli bir konuma sahiptir. Yapı içerisinde yer alan simgesel alanlar, Malatya ilinin mimari özelliklerini en güzel şekilde yansıtmaktadır. Aynı zamanda bir turizm merkezi haline gelmiş olan kervansarayda her sene Eylül ayında Tarih – Kültür – Arkeoloji ve Sanat Günleri düzenlenmektedir.
20. Nemrut Dağı
Nemrut Dağı, batı ve doğunun köprüsü olarak nitelendirilen bir dağdır. Malatya şehir sınırı ile Adıyaman şehir sınırı arasında yer alan Nemrut Dağı, Malatya şehir merkezine 95 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 2 bin 150 metre yüksekliğe sahip olan dağ, UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine eklenmiştir. Tarih açısından oldukça önemli şehirlerden olan Malatya’da Nemrut Dağı da mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.
Kommagene Kralı I. Antiochos’un Nemrut Dağı’nın yamaçlarında yaptırdığı mezar, dağ ziyaretinde muhakka görülmesi gereken yerlerdendir. Kireç taşlarından yapılan 10 metre yüksekliğindeki devasa büyüklüğündeki heykeller, Helenistik dönemden kalan en görkemli eserlerdendir. Antiochos’un kutsal alanları olarak da bilinen Nemrut Dağı’na, kralın kemiklerinin ve küllerinin saklandığı bilinmektedir.
Malatya’da Gezilecek Yerler
Zengin tarihi mirası ve doğal güzellikleri ile Malatya, gezilecek yerler bakımından da ülkemizde önemli bir konumdadır. Şehrin tarihinin son derece eskiye dayanması ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapması, tarihi yapılar bakımından da farklı alternatifler barındırmaktadır.
Malatya’da gezilecek yerlerin bir kısmı merkeze yer alıyor ve birbirine yakın olsalar dahi, bazı gezilecek önemli yerler, şehrin dışında olduğundan dolayı Malatya ziyaretine birkaç günün ayrılması gerekmektedir. Malatya hakkında daha fazla bilgi edinmek için Malatya Restoran ve Malatya’da Ne Yenir yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.
Mesaj bırak