Gümüşhane, tarihi eskiye dayanan pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış şehirlerimizden biridir. Köprüleri, manastırları, kiliseleri, mimari yapıları, arkeolojik ve doğal sit alanı, mağaraları, köyleri, yayları ve birçok doğal güzelliği ile de hem yabancı hem de yerli turistlerin ilgisini çekmektedir.
Gümüşhane, Karadeniz Bölgesinin eski büyük şehirlerinden bir tanesi olup İpek Yolu’nun da kadim şehirlerinden biridir. Hristiyanlık dininin günümüze dek ulaşmış en eski kiliselerine de sahip olan Gümüşhane, doğal güzellikleri ile de dikkatleri üzerine çekiyor.
Karadeniz Bölgesinde yer alan Gümüşhane, karasal iklime hâkim bir şehirdir. Bundan dolayı da kış mevsimleri genellikle soğuk ve sert geçmektedir. İlkbahar mevsim ise gezmek için oldukça ideal mevsimlerden olup, bu aylar içerisinde Karadeniz’in mis gibi havasını soluyabilirsiniz. Biz de sizler için Gümüşhane’de gezilecek en iyi 20 yer listesini hazırladık!
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Gümüşhane en iyi otellerini keşfetmek için « Gümüşhane Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Gümüşhane’de Gezilecek En İyi 20 Yer
1. Karaca Mağarası
Karaca Mağarası Gümüşhane’nin turizm bakımından büyük önem sahip olan yerlerinden biridir. Ayrıca Gümüşhane gezilecek yerler listesinde kendisine özel bir yer edinir. Torul ilçesinde yer alan Karaca Mağarasının giriş kısmı yalnızca bir insanın girebileceği büyüklükte olup içeri doğru ilerledikçe genişlemektedir.
Toplam 256 metre uzunluğa sahip olan mağara yatay bir forma sahiptir. Beş odadan meydana gelen mağara, kireç taşları ile gelişim gösteren karstik bir oluşuma sahiptir. Bilimsel olarak ilk kez Şükrü Eroz’un çalışmaları ile tanınan mağara 1996 yılında da turizme açılmıştır.
Mağara içerisinde yeme-içme alanları, hediyelik eşya dükkanları ve dinlenebileceğiniz alanlar yer alıyor. Mağara, kışları sıcak yazları ise serin olması ile astım hastalarına faydalı olduğu söyleniyor. Aynı zamanda muhteşem havası ile hastaların kolay bir şekilde nefes alabilmelerine yardımcı olabilmektedir.
2. Tomara Şelalesi
Tomara Şelalesi, 40 adet farklı kaynaktan dökülmesi ile ünlü olan bir şelaledir. Aynı zamanda ülkemizde görülmesi gereken şelalelerden biri olan Tomara Şelalesi, halk tarafından Kırk Gözlere adı ile de bilinmektedir. Şelale, Gümüşhane’nin Şiran ilçesine bağlı olan Seydibaba Köyü’nde yer almaktadır.
1380 metre yüksekliğindeki Tomara Şelalesi, 2011 yılında da tabiat parkına dönüştürülmüştür. 25 metre yükseklikte dökülüp ziyaretçileri kendine hayran bırakan şelale aynı zamanda trekking, bisiklet turları gibi aktiviteler için de oldukça uygundur.
Dik yamaçlardan meydana gelen Tomara Şelalesi, vatandaşlar tarafından genellikle piknik yapmak adına kullanılmaktadır. Etrafında tesislerin de bulunduğu şelaleye giriş ücretsizdir. Dar bir vadi içerisinde akan şelalenin suyu kış mevsiminde artıp yaz mevsiminde sıcaklık azalmaktadır.
3. Torul Kalesi
Torul Kalesi, Orta Çağ’da Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılmıştır. Osmanlı topraklarına katılan ve savunma amaçlı inşa edilmiş Torul Kalesi’nde bir de cam teras bulunmaktadır. 240 metre yüksekliğe kurulu olan cam teras, hem Türkiye’de yer alan seyir teraslarının en yükseklerinden biri hem de yola olan 2 kilometrelik uzaklığı ile en ulaşılabilir seyir teraslarından bir tanesidir.
Torul ilçesinde yer alan Torul Kalesi, Zigana Tüneli ile Karaca Mağarası yolu üzerinde bulunmaktadır. Kalenin bulunduğu tepeye yapılan seyir terası da hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Gümüşhane gezilecek yerler listesinde bulunan Torul Kalesini ziyaret edebilirsiniz.
4. Sema Doğan Parkı
Sema Doğan Parkı, Gümüşhane’de bir vakıf tarafından şehre kazandırılmıştır. Belediye Başkalığınca yapılan çalışmaların sonucunda sosyal hayat alanına dönüştürülen Sema Doğa Parkı, bitki ve çiçeklendirme çalışmalarının dışında pek çok soysal etkinlik alanları ile de zenginleştirilmiştir. 20 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen pakta spor alanlarının yanı sıra sosyal tesisler de yer almaktadır.
Gümüşhane Merkez’de yer alan park içerisinde yeme-içme alanları bowling salonu, oyun alanı, bilardo salonu, 2 adet sinema salonu ve kafeterya yer almaktadır. Yeşili ve sosyal aktivite alanlarını bir arada sunan parka özellikle de hafta sonlarında akın yaşanmaktadır.
5. Limni Gölü Tabiat Parkı
Limni Gölü Tabiat Parkı, Gümüşhane İli, Torul İlçesi, Zigana Köyü’nde yer almaktadır. Sahip olduğu manzarası ve virajlı yolları ile bilinen tabiat parkı 1721 rakımlı Saranoy Yaylası’nda konumlanmaktadır. Limni gölü, ilk olarak piknik alanı sonrasında ise tabiat parkı olarak hizmete açılmıştır. Gümüşhane’nin önemli turistik yerlerinden biri olan tabiat parkında; çocuk oyun alanları, dinleme alanları, piknik alanları, çardaklar be bungalov gibi konaklama alternatifleri bulunmaktadır.
Gümüşhane merkeze 60 kilometre mesafede bulunan gölün çevresinde birçok bitki ve kuş türü bulunmaktadır. Sarıçam ve Ladin ağacı ile bezenmiş parkta ceylan, tilki, karaca gibi hayvanlara da rastlanmaktadır. Koruma altındaki tabiat parkını vatandaşlar genel olarak piknik yapmak için ziyaret etmektedir.
6. Artabel Gölleri Tabiat Parkı
Artabel Gölleri Tabiat Parkı, Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Gölün yaklaşık 5 bin 859 hektarlık kısmı 1998 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Gümüşhane’nin 3 bin 331 metre yüksekliğindeki en yüksek tepesi olan Abdal Musa Tepesi’nin yamaçlarında yer alan tabiat parkı aynı zamanda ülkemizin milli parklarından bir tanesidir. Tabiat parkının içerisinde yaban hayvanlarından farklı bitkilere, buzul gölünden krater gölüne kadar birçok doğal güzellikler yer almaktadır.
Yalnızca yaz aylarında değil sonbaharda da sık sık ziyaret edilen Artabel Gölleri Tabiat Parkı, pek çok göl yatağını da bünyesinde barındırmaktadır. Doğa ile baş başa keyifli bir vakit geçirmek için sizler de bu noktayı ziyaret edebilirsiniz. Pek çok göl bulunan tabiat parkında; birçok farklı çeşit bitki yer alıp farklı hayvan türleri de barınmaktadır.
7. Santa Harabeleri
Santa Harabeleri, Dumalı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Gümüşhane gezilecek yerler listesinde bulunan Santa Harabeleri, çok özel alanlardan bir tanesidir. Yanbolu Deresi’nin doğduğu vadi alanlarında kurulu olan harabelerin bulunduğu bölge, 17. Yüzyılda Rumlara ev sahipliği yapmıştır.
Günümüzde arkeolojik sit alanı olarak ilan edilen Santa bölgesinde 7 mahalle ve 300’ün üzerinde yapı yer almaktadır.
Santa Harabelerinin yer aldığı bölgede önceleri madenler yer alıyormuş. Bunun dışında demircilik ve gümüşçülük de önemli bir geçim kaynağı olarak görülüyormuş. Belli bir dönem, gümüş madenleri sebebiyle önemli ekonomik bölgelerden biri olduğu için Rumlar Santaya göç etmiştir.
8. Krom Vadisi
Krom Vadisi Gümüşhane’nin 3.derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenmiştir. Yağlıdere Köyü üzerinde yer alan Krom Vadisi, doğal güzellikleri kadar tarihi yapısı ile de ön plana çıkmaktadır. Vadi, aynı zamanda Tarihi İpek Yolu üzerinde yer almaktadır.
Birçok medeniyete de ev sahipliği yapan Korum Vadisi’nde taş köprü, kilise ve şapeller de bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Rumların yaşadığı dönemde kalma taş evleri de bu civarda görmeniz mümkündür.
Gümüşhane Merkeze 39 kilometre mesafede yer alan Krom Vadisi, yaz mevsiminde yakın çevrede yaşayan halk tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Yüksek rakıma sahip olan vadi, aynı zamanda temiz atmosferi ile de dikkat çekmektedir. Krom Vadisi, Gümüşhane’de gezilecek en iyi 20 yer listesinde yer alan çok özel doğal güzelliklerden bir tanesidir.
9. Satala Antik Kenti
Satala Antik Kenti Gümüşhane ilinin tarihi bölgeleri arasında yer alan Kelkit İlçesi’nin Sadak Köyü’nde yer almaktadır. Roma İmparatorluğu döneminde kurulan Satala Sadak Antik Kenti, Fırat Nehri kısmındaki sınırın korunması için bir güvenlik şehri olarak yapılmıştır.
Bölgede yaşayan halkın Sadak Antik Kenti olarak adlandırdığı bölgede; kale surları ve su sarnıcı bulunuyor. Bu alanların hasar görmeden günümüze kadar gelen bölümleri ile diğer arkeolojik kalıntıları koruma altına alınmıştır. Ancak bölgenin tarihi incelemek ve keşif yapmak için bu bölgede arkeolojik kazı çalışmaları hala devam etmektedir.
10. Kürtün Örümcek Ormanları
Kürtün Örümcek Ormanları, Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine 17 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 24 yıl öncesinde koruma altına alınan Örümcek Ormanları, 2 bin 639 dekarlık bir alana sahiptir. Avrupa ve Kafkaslar’ın en uzun boyuna sahip ladin ağaçlarının bulunduğu ormanda pek çok ağaç sergilenmektedir.
Eşsiz bir doğal güzelliğe sahip olan ormanlar, doğayı koruma alanı özelliği ile yasal koruma altına alınıştır. Bu ormanların içerisinde; eşi benzeri çok az olan ladin ve köknar ağaçlarının 4 adeti yer almaktadır. Sizler de yalı 400’ü geçmiş ve uzunluğu yaklaşık 70 metreye ulaşan anıt ağaçlarını ziyaret edebilirsiniz.
11. Kov Kalesi
Kov Kalesi, Gümüşhane’nin Kov adı ile de bilinen Esenyurt Köyünde yer almaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesinin günümüze dek gelen önemli tarihi kalelerinden biri olan Kov Kalesi, 3.Aleksios tarafından yapılmıştır. Yapımı 1361 yılına dayanan kalenin Selçuklu zamanında da kullanıldığı bilinmektedir.
Kov Kalesinin yer aldığı bölge, arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiştir. Aynı zamanda 2008 yılında restore edilen kale, bir kale üzerinde yer almaktadır. Son derece heybetli görünen kaleye çıkmak zor olsa da manzarası ile büyülediği için zorlu yolları aşmaya değmektedir.
Kov Kalesi, Gümüşhane merkeze 21 kilometrelik mesafede yer almaktadır. Kov Kalesi, Gümüşhane gezilecek yerler listesinde kendisine çok özel bir yer ediniyor.
12. Sarıçiçek Köy Odaları
Sarıçiçek Köy Odaları Sarıçiçek Köy Odaları, köy merkezinde birbirinde yaklaşık 50 metre uzaklıkta yer almaktadır. Birbirine çok benzeyen odalar, ilk yapıldıkları andaki görünümlerini halen korumaktadır. Çevresi yapılar ile kuşatılan odaların ikisinin de girişleri batı kısmındadır. Dikdörtgen bir yapıya sahip olan odaları üst kısımları eskiden toprakken şimdi ise iç kısma su girmemesi adına günümüzde sac ve ahşap bir çatı ile korunmaktadır.
Sarıçiçek Köy Odaları, Usta odası ve Çırak odası olarak ikiye ayrılmaktadır. Usta odalarında kahve köşkü ve oturma alanları yer almaktadır. Bu odalar, köyün zengin ağalarından biri olan Hacı Ömer Ağa tarafından misafirlerin konaklamaları adına yapılmıştır.
13. Kadırga Yaylası
Kadırga Yaylası Gümüşhane’ye 50 kilometre mesafede yer almaktadır. Şehrin yaylaları arasında en popülerlerden bir tanesi olan Kadırga Yaylası, Kürtün ilçesinde konumlanmakta olup, şehir merkezinden de 2 saatlik yolculuğun ardından ulaşılmaktadır. Geleneksel olarak her yıl temmuz ayının üçüncü haftasında Kadırga Yaylası Şenlikleri düzenlenmektedir.
Yaz boyu süren şenliklere ev sahipliği eden Kadırga Yaylası, Gümüşhane’de gezilecek doğal güzellikler arasında yer almaktadır. Burada isterseniz şenliklere katılıp keyifli vakit geçirebilir, isterseniz de bir hafta sonu giderek doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
14. Gümüşhane Konakları
Gümüşhane Konakları şehrin kendine has mimarisi özelliklerini yansıtan eski konaklardır. Milli kültürümüze önemli bir katkısı olan Gümüşhane Konakları, Türk konut mimarisinin de önemli bir örneğidir. Mimari yapısı ile dikkat çeken konaklar, yapıldığı malzemeleri ve balkonları ile eski dönemin naifliğini de en ince detayına kadar göstermektedir.
Evlerin hemen hemen hepsi sofalı olup, çatılarında da kademeli saçak düzenlemeleri mevcuttur. Konakların kapılarında ve tavanlarında geleneksel ahşap süslemeler görülmektedir. Bunların yanı sıra tokmak ve anahtar çerçevesinde de madeni süslemeler mevcuttur. Balyemez Konağı, Hasan Fehmi Ataç Konağı ve Hacım İmam Konağı; Gümüşhane Konakları arasında yer alan konaklardandır.
15. İmera Manastırı
İmera Manastırı, Aziz John Prodromos Manastırı olarak da bilinmektedir. Olucak Köyü üzerinde yer alan İmera Manastırı bir yazılı kaynaklar manastırı olup 1350 yılında inşa edildiği bilinmektedir.
Gotik tarzdaki manastır, 2009 yılında 3.derece arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir. Manastır 2019 yılında da son kez restore edilmiştir. Aynı zamanda İmera Manastırı, yer aldığı bölgede günümüze dek hala sağlam kalmayı başaran en eski kilise niteliğini de taşımaktadır.
Manastır, Merkez ilçelerden biri olan İmera Köyü sınırları içerisinde yer alıp şehir merkezine 36 kilometre mesafede konumlanmaktadır. Manastır, kesme ve moloz taş malzemesi ve yığma şeklinde inşa edilmiştir.
16. Zigana Dağı Turizm Merkezi
Zigana Dağı Turizm Merkezi, Trabzon ve Gümüşhane illerini birbirine bağlayan Zigana Tünelinin de yer aldığı Zigana Dağında yer almaktadır. Zigana Kayak Merkezi, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin kış turizmi bakımından son derece önemli bir konuma sahiptir. Pek çok kayak pistinin yer aldığı Zigana Dağı Turizm Merkezi, kasım ile nisan ayları arasında karla kaplanmakta ve pistleri hizmete açılmaktadır.
Bu kısımda teleferik hizmeti de bulunmaktadır. Kış aylarında kayak sporu ile ilgilenenlerin sıklıkla uğradığı noktalardan bir ilan Zigana Kayak Merkezi, yaz mevsiminde de yayla olarak kullanıma açılmaktadır. Gümüşhane gezilecek yerler listesi içinde yer alan Zigana Dağı Turizm Merkezine gezi düzenleyebilir, benzersiz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.
17. İkizevler Kent Merkezi
İkizevler Kent Müzesi, Hasanbey’de yer almaktadır. İki adet konağın birleştirilmesi ile geniş bir alana kurulan müze, üç kattan meydana gelmektedir. Müze içerisinde yer alan salonlarda; Osmanlı zamanına ait olan etnografya eserlerini sergilene 10 adet vitrin yer almaktadır. 2006 yılında hizmete açılan İkizevler Kent Müzesi, aynı zamanda tarihi Gümüşhane konaklarının da bir örneği olmaktadır.
Ahşap malzemeler kullanılarak inşa edilen müzenin ilk katı giriş olarak kullanılmaktadır. Müzenin ikinci katında ise tarihi ve kültürel eserler sergilenmektedir. En üst katta ise şehirde yapılan kazılardan çıkarılan tarihi kalıntılar sergilenmektedir.
18. Örümcek Ormanı Tabiatı Koruma Alanı
Örümcek Ormanı Tabiatı Koruma Alanı, içerisinde pek çok farklı ağaç çeşidini barındıran Örümcek Ormanlarının koruma altına alınması ile oluşmuştur. Benzersiz bir doğa güzelliğe sahip olan bölgenin bilimsel verilerle de ortaya koyulması ile, Tabiat Koruma Alanı niteliği ile koruma altına alınmış durumdadır. Ormanda yer alan ve benzerine sık rastlanmayan ladin ve köknar ağaçlarının 4 tanesi Tabiat Anıtı olarak tescillenmiştir.
263 hektar büyüklüğüne sahip olan bölgede yer alan ladinler, köknarlar, kayınlar, kızılağaçlar ve porsuklar koruma altına alınmaya hak kazanmıştır. Sizler de şehrin yeşil tarafını en güzel şekilde yansıtan Örümcek Ormanlarını ziyaret ederek unutulmayacak deneyimler yaşayabilirsiniz.
19. Çağırgan Baba Türbesi
Çağırgan Baba Türbesi, Alucra İlçesinin Boyluca Köyünde yer almaktadır. Sekizgen bir yapıya sahip olan türbe, 1940 yılında yöre halkı tarafından inşa edilmiştir. Türbe, sivri kemer açıklığa sahip olan dikdörtgen yapılı dört tane pencereye sahiptir.
Tamamen boyalı olan türbenin ortasında sembolik bir sanduka mevcuttur. Türbe içerisinde yeni ve eski yazı ile yazılan bir kitabe de yer almaktadır.
Bir rivayete göre çocukları olmayan çiftlerin türbeyi ziyaret ettiklerinde olumlu sonuçlar alacağı söylenmektedir. Çiftler türbeyi ziyaret edip, rüyalarında Şeyhi görmek adına misafirhanede bir gece konaklamaktadır.
20. Pir Ahmed Türbesi
Pir Ahmed Türbesi, Gümüşhane-Erzincan kara yolu üzerindeki Pir Ahmed Köyünde yer almaktadır. Karamanoğlu Beyliğinin beylerinden bir tanesi olan Pir Ahmed Bey’in türbesi adının verildiği bu köyde yer almaktadır. Gümüşhane’nin merkeze bağlı olan Pir Ahmet köyünde Kanuni Sultan Süleyman zamanında yaptırılan ve günümüze dek gelen türbe farklı özelliklere sahiptir.
Konya’nın dışında defnedilen tek Karamanoğlu beyi olan Pir Ahmed Bey’in köydeki türbesi pek çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Türbenin bulunduğu mezarlık kısmında çok eskilere dayanan bir gelenek olarak yalnızca 12 yaşından küçük çocuklar defnedilmektedir.
Gümüşhane’de Gezilecek Yerler
Gümüşhane gezilecek yerler hem tarihi hem de kültürel yapıları ile büyüleyicidir. Ülkemizin yüzölçümü bakımından küçük şehirlerinden bir tanesi olan Gümüşhane, dağlık ve engebeli bir araziye sahip olan Zigana Dağına ev sahipliği yapmaktadır. Lezzetli yöresel yemekleri, arkeolojik sit alanları ve dünyanın hiçbir yerinde rastlayamayacağınız benzersiz doğal güzellikleri ile Gümüşhane, Doğu Karadeniz’in keşfedilmesi gereken şehirleri arasında yer almaktadır.
Dört mevsimde de farklı turistik imkanlara sahip olan Gümüşhane’yi ziyaret etmek için pek çok sebebiniz vardır. Zigana kayak merkezi, ormanları, tabiat parkları, yaylaları, tertemiz havası, dağları, arkeolojik sit alanları, tarihi kalıntıları ile bu şehir, herkese harika bir deneyim yaşatma fırsatı sunuyor. Gümüşhane’de gezilecek en iyi 20 yer listesinin yanı sıra Gümüşhane Restoran ve Gümüşhane’de Ne Yenir yazılarımızı da okuyabilirsiniz.
Mesaj bırak