Erzurum, nüfus bakımından Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük üçüncü şehri olması bakımından önem taşıyor. Köklü bir yerleşim yerlerinden biri olan Erzurum; tarihi yapıları, eserleri ve kış sporlarına ev sahipliği yapmasıyla da biliniyor. Kent aynı zamanda ülkemizdeki kış turizminin önde gelen bölgelerinden biri olma özelliğini de elinde bulunduruyor.
Soğuk ikliminin herkes tarafından bilindiği Erzurum, kayak merkezleri ile bu yönünü bir tür avantaja çevirmiş durumda. Tarihin ilk dönemlerinden beri önemli bir yerleşim biri olan Erzurum’un, denizden 1900 m yükseklikte konumlanması da soğuk ikliminde büyük bir pay sahibi. Ancak kış aylarında beyaz bir örtüyle kaplanan kentin, ziyaretçilerine büyüleyici bir kartpostal manzarası sunduğu da yadsınamaz bir gerçek.
Tarihin en eski yerleşim birimleri arasında yer alması Erzurum’a bir kültür ve tarih zenginliği de kazandırıyor. Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan şehir, bu medeniyetlerin izlerini taşırken günümüzde de zamana yenilmeyen eserlerle karşılaşmanıza ortam hazırlıyor. Erzurum bu çerçevede ziyaretçilerine tabiat ananın güzelliğiyle bezenmiş bir tarih yolculuğu sunmaktan geri kalmıyor.
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Erzurum en iyi otellerini keşfetmek için « Erzurum Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Erzurum’da Gezilecek En İyi 30 Yer
1. Çifte Minareli Medrese
Çifte Minareli Medrese, Erzurum gezilecek yerler listemizin ilk adresi. Erzurum denildiği zaman ilk akla gelen yapılardan bir olan Çifte Minareli Medrese’nin bir diğer adı ise Hatuniye Medresesi. Ayrıca Erzurum’daki en büyük kümbetlere de sahip olan medrese, masalsı ve ihtişamlı bir görünüme sahip. Özellikle ışıklandırmasının da bu görünümde pay sahibi olduğunu belirtelim.
1253 yılında Selçuklular tarafından yaptırılan ve günümüze miras kalmayı başaran Çifte Minareli Medrese, haftanın her günü 08.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık. Medrese, lokasyon olarak ise Erzurum’un merkezinde yer alıyor.
2. Yakutiye Medresesi
Yakutiye Medresesi, Erzurum’un sembolü haline dönüşen tarihi eserlerin bir ikincisi olarak gösterilebilir. İlhanlı hükümdarı Olcaytu Han döneminde ve Emir Hoca Cemalettin Yakut tarafından yaptırılan Yakutiye Medresesi, sekiz asırdır ayakta durmayı başarıyor ve ziyaretçilerine kapılarını açık tutuyor.
Her yıl binlerce turistin büyük bir ilgiyle ziyaret ettiği medrese; kapalı avlulu, eyvanlı ve revaklı medrese tipinin Anadolu topraklarındaki en büyük örneği olma özelliğini de elinde bulunduruyor. Lala Paşa Camii’ne de komşu olan Yakutiye Medresesi, haftanın her günü 08.00-17.00 arasında ziyaret edilebiliyor.
3. Eski Erzurum Evleri
Eski Erzurum Evleri, otantik yapısı ve şık görünümleri ile ziyaretçilerin ilgi odağına yerleşmeyi başarıyor. Titizlikle inşa edilmiş olduğundan dikkatleri üzerine çekiyor. Taş bir hanın içerisinde misafirlerine kapılarını açan Eski Erzurum Evleri adeta; kültür, tarih ve lezzet yolculuğu sunuyor.
Sadece dış görümüyle değil, iç dizaynıyla da otantik yapısını sergileyen evlerde en ince ayrıntısına kadar her şey düşünülmüş. Burada birbirinden leziz yöresel lezzetler ile tanışırken birbirine bağlı olan Erzurum Evleri’ni geçebilirsiniz. Son olarak yapının, ayrı ayrı 11 evden oluştuğunu da belirtelim.
4. Erzurum Olimpiyat Parkı
Erzurum Olimpiyat Parkı, son yıllarda başta kış sporları olmak üzere sporla özdeşlemeye başlamış olan Erzurum’un dikkat çekici noktalarından biri. Bu nedenle de Erzurum gezilecek yerler listesinde olmayı hak ediyor. Erzurum Olimpiyat Parkı’nda; 6 tenis kortu, 1 kapalı tenis kortu, 1 futbol sahası, 1 voleybol sahası ve 2 basketbol sahası yer alıyor. Saat 21.00’a kadar açık olan Erzurum Olimpiyat Parkı, kentin merkezinde konumlanıyor.
5. Palandöken Kayak Merkezi
Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum’un en ünlü kış turizmi kompleksi olarak biliniyor. Yılın beş ayında ziyarete açık olan tesis, eğlence ve adrenalin dolu bir zaman geçirmeniz için bütün imkanlara sahip. 2011 yılında Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nın gerçekleşmesi için yaptırılan Palandöken Kayak Merkezi, Palandöken Dağları’nın eteklerinde konumlanıyor.
Bembeyaz görüntüsüyle masalsı bir atmosfere de sahip olan alan, sadece Erzurum’un değil, Türkiye’nin de en önemli kış turizmi kompleksleri arasında gösteriliyor. Palandöken Kayak Merkezi, bu nedenle Erzurum gezilecek en iyi 30 yer içinde olmayı hak ediyor. Siz de Palandöken Kayak Merkezi’nde eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
6. Erzurum Kalesi
Erzurum Kalesi, 11. yüzyıldan itibaren Türk devletlerinin egemenliğinde bulunuyor. Yapılış tarihine dair kesin bir bilgi bulunmayan Erzurum Kalesi aynı zamanda birçok medeniyetin de izlerini taşıyor. Urartulara kadar uzanan bir geçmişe sahip olan kale, Erzurum ile özdeşleşen yapılardan biri olma özelliği de taşıyor.
Erzurum Kalesi’nin günümüzde varlığını korumaya devam eden iç kalesinin ilk hali ise 415 yılında Bizans İmparatoru Theodosius tarafından yaptırılıyor. Ayrıca iç ve dış olmak üzere iki alandan oluşan kalenin iç alanında, Saltukoğulları’na ait Erzurum’daki ilk Türk-İslam eserlerinden Kale Mescidi ve Tepsi Minare’de varlığını korumaya devam ediyor.
7. Üç Kümbetler
Üç Kümbetler, kentin nadide yapıları arasında gösteriliyor. 12. ve 14. yüzyıllarda inşa ettirilen kümbetler, Anadolu’nun en güzel anıt mezarlarından biri olarak değerlendiriliyor. Üç Kümbetler’in en büyüğünün Emir Saltuk Bey’in mezarına ait olduğu düşünülürken diğer iki kümbetin ise kime ait olduğu bilinmiyor.
1656 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onarılan Üç Kümbetler, birbirinden ayrılan özellikler de barındırıyor. Emir Saltuk Bey’e ait olduğunu düşünülen kümbet, diğerlerinden bilhassa ayrılıyor. Bu kümbette Orta Asya Türk takvimlerinde bulunan burç figürlerini üzerinde taşıyan kabartmalar yer alırken tavanın kesme taştan yapıldığı ve gövdesinin sekizgen özelikte olduğu görülüyor.
8. Solakzade Camii
Solakzade Camii, Erzurum’un Palandöken ilçesinde konumlanıyor. Kentin önemli dini yapılarından biri olan Solakzade Camii, ihtişamlı bir iç mimariye sahip. Osmanlı Dönemi’nde Erzurum Müftüsü olan Solakzade Sadık Efendi adına yaptırıldığı bilinen camiye, Erzurum Merkez’den de rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9. Erzurum Saat Kulesi
Erzurum Saat Kulesi, kentin sembol yapılarından bir diğeri olarak dikkat çekiyor. Aynı zamanda kentteki Türk-İslam Dönemi’ne ait en eski yapılardan biri de olan Erzurum Saat Kulesi, aslında 12. yüzyılda Saltuklu Hükümdarı Ebu’l Kasım tarafından İç Kale Mescidi’ne minare olarak yaptırılıyor.
Erzurumlular arasında “Kule” ya da “Tepsi Minare” isimleriyle de adlandırılan kule, 11,5 m yüksekliğinde karşınıza çıkıyor. Taş kaside üzerindeki yuvarlak mimarisiyle dikkat çeken Erzurum Saat Kulesi’nin yapımında ise kırmızı renkli tuğlalar tercih edilmiş. Son olarak yapının zamanında gözetleme kulesi olarak da kullanıldığını ilave edelim.
10. Balıklı Köyü
Balıklı Köyü, Erzurum Merkez’den hemen hemen 100 km uzaklıkta Uzundere ilçesinin sınırları içerisinde konumlanıyor. Doğanın tüm güzelliğini cömertçe sergilediği bir alan olan Balıklı Köyü aynı zamanda Tortum Gölü’ne de ev sahipliği yapıyor.
Tortum Gölü ile dokusunu perçinleyen Balıklı Köyü, böylelikle misafirlerine harika bir doğa manzarası sunmaktan geri kalmıyor. Birbirinden leziz yöresel lezzetlerle tanışmanıza aracılık eden Balık Köyü’nde dilerseniz iskeleden sandalla açılarak bir göl gezintisi de yapabilirsiniz.
11. İspir Kalesi
İspir Kalesi, kentin dikkat çeken tarihi yapılarından biri. 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından restore edilen İspir Kalesi’nin yapımına dair ise bir muamma mevcut. Kimi kaynaklar kalenin Orta Çağ’dan kaldığını belirtirken kimi kaynaklar ise kalenin 12. yüzyılda İlhanlılar tarafından yapıldığını belirtiyor.
Tüm güzelliği ve görkemiyle Çoruh Nehri’nin kıyısındaki bir tepe üzerinde konumlanan İspir Kalesi’nin içinde bir mescit bulunuyor. Bu mescidin, zamanında gözetleme kalesi olarak da kullanıldığı biliyor. Oldukça yüksek duvarlara sahip olan kalede ayrıca birden fazla terasta bulunuyor.
12. Nene Hatun Tarihi Milli Parkı
Nene Hatun Tarihi Milli Parkı, tarihimiz açısından da önem arz eden bir lokasyon. Çünkü bu milli parkın içerisinde 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı’nda bölgenin savunulmasını sağlayan tabyalar yer alıyor. Ayrıca Nene Hatun Tarihi Milli Parkı içerisinde büyük kahramanlık örneği sergileyen Nene Hatun’un kabri ve Aziziye Şehitleri Anıtı da yer alıyor.
Ek olarak Nene Hatun Milli Parkı’nın haftanın her gününde ziyarete açık olduğunu da hatırlatalım. Parkı, 08.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
13. Habip Baba Camii
Habip Baba Camii, Erzurum’un en önemli dini ziyaret mekanlarında biri olarak öne çıkıyor. Palandöken ilçesinin sınırlarında yer alan Habip Baba Camii, Erzurum’un kent merkezine de oldukça yakın bir alan olarak konumlanıyor. Ayrıca dilerseniz Habip Baba Camii dışında Habip Baba Türbesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.
14. Pir Ali Baba Camii
Pir Ali Baba Camii, Erzurum gezilecek yerler listemizdeki sıradaki adres. Pir Ali Baba Camii de aynı Solakzade Camii ve Habip Baba Camii gibi kentin Palandöken ilçesinde konumlanıyor. Özellikle iç yapısı ile dikkat çeken Pir Ali Baba Camii, Erzurum kentinin, dini yapılar konusundaki zenginliğini de gözler önüne seriyor.
15. Erzurum Ulu Camii
Erzurum Ulu Camii, Erzurum’un en büyük ve en eski camii olma unvanını elinde bulunduruyor. 1179 yılında Saltuklu Emiri Nasreddin Aslan Mehmet tarafından inşa ettirilen Ulu Cami, Erzurum’da ziyaret edilecek dini yerlerin de ilk sırasında bulunuyor.
Selçuklu mimarisinden izler taşıyan Erzurum Ulu Camii, bölge halkı arasında Saltuklular’ın “Atabey” isminden dolayı Atabey Camisi olarak da isimlendiriliyor. Birbirinden farklı tarihlerde toplam beş kez onarılan camii, son olarak 1957- 1964 arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Ayrıca Sultan 4. Murat zamanında caminin yiyecek deposu olarak kullanıldığının bilgisini de verelim.
16. Tortum Şelalesi
Tortum Şelalesi, Erzurum’un önde gelen doğal güzelliklerden biri olarak biliniyor. Tabiatın en bakir halini ve güzelliğini sergileyen Tortum Şelalesi, Kemerli Dağ’dan inen heyelan kütlesinin Tortum Çayı’nın önünü kapatmasıyla oluşuyor. Tarihi 18. yüzyıla kadar uzanan şelale, tam olarak Tev Vadisi’nin döküldüğü alanda konumlanıyor. Alanda ayrıca Tortum Gölü de bulunuyor.
Tortum Şelalesi ayrıca dünyanın en büyük şelaleleri arasında da gösteriliyor. 48 m yüksekliğe sahip olan şelale, 21 m genişliğe sahip. Şelalenin Erzurum Merkez’den uzaklığı ise yaklaşık 105 km. Son olarak Tortum Şelalesi’nde ve civarında herhangi bir tesis bulunmadığını da ilave edelim.
17. Konaklı Kayak Merkezi
Konaklı Kayak Merkezi, kentin kış turizm ile anılan bir diğer tesisi. Kayak merkezi, Erzurum’un merkezinden yaklaşık olarak 20 km, bağlı bulunduğu Palandöken’in ilçe merkezinden ise 40 km kadar uzaklıkta konumlanıyor.
460 hektarlık devasa bir alan üzerinde hizmet veren Konaklı Kayak Merkezi, çeşitli eğimlere sahip noktalardan oluşuyor. Böylelikle de farklı kayak türlerinin icra edilmesine fırsat tanıyor. Alanda ayrıca 16 kayak pisti ile beraber teleferik de bulunuyor.
18. Aziziye Tabyası
Aziziye Tabyası 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı olarak da bilinen 93 Harbi’nde kullanılan Erzurum Tabyaları’ndan bir tanesi. Bölge savunmasında kullanılan Aziziye Tabyası, tarihi bir öneme sahip. Kars’a giden yolun geçtiği Hamam Deresi’ni tutmak ve savunmak amacıyla yapılan Aziziye Tabyası, şehrin doğusunda konumlanıyor. Tabya ayrıca Erzurum Tabyaları’nın en önemlilerinden biri olarak gösteriliyor.
19. Mecidiye Tabyası
Mecidiye Tabyası, aynı şekilde 93 Harbi’nin savunmasında kullanılan Erzurum Tabyaları’ndan bir diğeri. Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan Mecidiye Tabyası, diğer tabyalara oranla 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı’nda daha az hasar almıştır.
Kentin doğusunda, Top Dağı’nın kuzey ucuna konumlanan tabya, yay şeklinde inşa ettirilen bir yapı. Mecidiye Tabyası, Aziziye Tabyası ile beraber Erzurum Tabyaları’nın en önemlilerinden biri olup, hemen hemen tüm özelliklerini günümüze kadar taşımayı başarmıştır.
20. Narman Peribacaları
Narman Peribacaları, Erzurum kentinin en özel doğal güzelliklerinden biri. Bu nedenle de Erzurum gezilecek yerler listenizde mutlaka yer bulması gerekiyor. Karakteristik renkleri nedeniyle “Kırmızı Periler Diyarı” olarak ifade edilen Narman Peribacaları, Erzurum’un Narman ilçesinde konumlanıyor.
Doğal yapı olmasının yanı sıra jeolojik yapılar kategorisinde de ele alınan Narman Peribacaları, su ve rüzgâr erozyonlarının etkisi ile oluşmuş. Peribacalarının Erzurum’un merkezine olan uzaklığı ise yaklaşık olarak 95 km.
21. Tortum Gölü
Tortum Gölü, 18. yüzyılda oluşan ve heyelan set gölü olma özelliği taşıyan bir doğa harikası olarak ilgileri üzerinde topluyor. Erzurum’un Uzundere ilçesinde yer alan Tortum Gölü aynı zamanda Tortum Çayı üzerinde konumlanıyor. Göle dair teknik bilgiler de vermek gerekirse; denizden yüksekliği 1000 m, derinliği ise yaklaşık 100 m olarak kaynaklarda yer alıyor.
Tortum Gölü, 1960 yılında kurulan ve bölgenin elektrik ihtiyacının karşılanmasına aracılık eden Tortum Barajı’nın da kaynağını oluşturuyor. Kafes yöntemi ile kültür balıkçılığının da yapıldığı Tortum Gölü’nde, Türkiye’de görülen dört akbaba türünün bulunduğu küçük bir kuş cenneti de mevcut.
22. Taş Mağazalar Çarşısı
Taş Mağazalar Çarşısı, Erzurum kentinin tarihi çarşısı olması bakımında önem arz ediyor. Şehrin önde gelen alışveriş noktalarından biri olan Taş Mağazalar Çarşısı’nda çeyizlik eşyaların ve kuyumcuların hizmet verdiği çok sayışa mağaza bulunuyor.
Erzurum’un en hareketli noktalarından ve alışveriş alanlarından olan Taş Mağazalar Çarşısı, yakın zaman önce de yeniden düzenlemiş ve trafiğe kapatılmış. Son olarak bu tarihi çarşısının Erzurum’un merkezinde, elverişli bir lokasyonda bulunduğunu da belirtelim. Eğer alışveriş yapmak isterseniz rahatlıkla Taş Mağazalar Çarşısı’na gidebilirsiniz.
23. Erzurum Tabyaları
Erzurum Tabyaları, çeşitli savaşlarda kullanılmak ve kentin savunmasını sağlamak maksadıyla inşa edilen toplam 22 tabyadan oluşuyor. Bu tabyalardan 7 tanesi 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı’ndan önce yapılmış. Şehrin doğusunda konumlandırılan bu tabyaların sayısı ise zaman içinde çoğalmış.
Taş yapından oluşan bu tabyalar arasından özelikle Mecidiye ve Aziziye tabaları kent savunmasında önemli rol almış. Siz de tarihimize yakından bakmak isterseniz çeşitli savaşların canlı tanığı olan Erzurum Tabyaları’nı ziyaret edebilirsiniz.
24. Oltu Kalesi
Oltu Kalesi, bağlı bulunduğu Erzurum ilçesi olan Oltu’ya da adını veren köklü ve tarihi eser niteliğindeki bir yapı. MÖ 4. yüzyılda Urartular tarafından inşa edilen Oltu Kalesi, Osmanlı Dönemi’nde ise bir süre kervansaray olarak kullanılmış. Kesme taş kullanılarak yapılan kale, 3000 metrekarelik bir alan üzerinde konumlanıyor. ,
Bizans, Osmanlı ve Selçuklu gibi çeşitli devletlerin onarımından geçen Oltu Kalesi, son olarak 1998-1999 senelerinde restore edilmiş yerler Erzurum Oltu Kalesinde eşsiz yerler arasına alınabilir. Bu restorasyon çalışmaları esnasında kale aynı zamanda sağlamlaştırılmış. Ayrıca kalenin içinde altı yapraklı yonca görünümde bir şapel bulunuyor. Bu şapel, bölgeye bir süre hâkim olan Gürcüler tarafından yaptırılmış.
25. İspir Yedigöller
İspir Yedigöller, kelimenin tam anlamıyla bir doğa harikası niteliğinde. Büyüleyici bir ambiyansa sahip olan İspir Yedigöller, adeta büyük bir ressamın sanat eserini andırıyor. Bu şaheser, Kaçkar Dağları ile Ovit Dağı’nın zirvesindeki alan üzerinde konumlanıyor.
Her ne kadar adında “Yedigöller” ibaresine yer verse de İspir Yedigöller, birbirinden farklı boyutlarda bulunan 11 volkanik gölden oluşuyor. 3200 m yüksekliğinde bulunan alan, yaz aylarında ziyaret etmek için ideal bir bölge. İspir Yedigöller, dağlık bir arazide konumladığından arazi araçlarıyla gitmek için daha uygun.
26. Erzurum Gökkuşağı Tepeleri
Erzurum Gökkuşağı Tepeleri, yine İspir Yedigöller gibi şehrin Oltu ilçesinde misafirlerini ağırlıyor. Tepe, turuncu, kırmızı ve yeşil renklerden oluştuğundan dolayı bu isimle adlandırılıyor. Jeolojik eser niteliğinde olan Erzurum Gökkuşağı Tepeleri’nin 45 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor. Tepenin oluşum sürecinde ise minerallerin ve iklim şartlarının etkisi bulunuyor.
Kartpostal niteliğinde fotoğraf kareleri sunan Erzurum Gökkuşağı Tepeleri’nin bir benzeri de Çin’de bulunuyor. Ayrıca Erzurum Gökkuşağı Tepeleri’nin bir tür jeopark olarak turizme kazandırılması yönündeki çalışmalar da devam ediyor.
27. Tortum Guvans Gölü (Kalpli Göl)
Tortum Guvans Gölü (Kalpli Göl), Erzurum gezilecek yerler listesinin bir başka dikkat çeken adresi. Görünüm olarak “kalp” şeklinde olmasından dolayı Kalpli Göl olarak da anılan Tortum Guvans Gölü, doğanın güzelliğini cömertçe sergilediği noktalardan biri.
El değmemiş ve tüm güzelliğini günümüze kadar saklamayı başarmış olan Tortum Guvans Gölü (Kalpli Göl), huzur veren bir atmosfer sunuyor. Doğa ile kucaklaşma fırsatı bulabileceğiniz bu alanda huzur dolu bir anlar geçirebilirsiniz. Tortum Guvans Gölü (Kalpli Göl)’nün son olarak Erzurum Merkez’den yaklaşık olarak 100 km’lik bir uzaklıkta konumlanıyor.
28. Haho Kilisesi (Taş Camii)
Haho Kilisesi (Taş Camii) Haho Kilisesi (Taş Camii), Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı olan Bağbaşı Köyü’nde yer alıyor.
Meryem Ana Kilisesi ismiyle de bilinen Haho Kilisesi (Taş Camii), Bagrat Kralı III. David tarafından inşa ettirilmiş. 976-1001 seneleri arasında yaptırılan bu yapı 19. yüzyıla gelindiğinde ise camiye dönüştürülmüş.
Eser, bu değişimin ardından Taş Camii adını almış. Karakteristik bir görünüme ve sıra dışı bir giriş kapısına sahip olan Haho Kilisesi (Taş Camii)’nin içinde ise kartal, boğa ve aslan motiflerinden oluşan kabartmalar dikkat çekiyor.
29. Karasu Nehri
Karasu Nehri, Erzurum Dumlu Dağı’ndan başlayarak Keban Barajı’na kadar uzanmayı başarıyor. 460 km’lik devasa bir uzunluğa sahip olan Karasu Nehri, sadece Erzurum’un değil, Türkiye’nin en önemli akarsularından biri olarak gösteriliyor. Dağların arasından paralel bir şekilde uzanan Karasu Nehri, Keban Barajı yakınlarından ise Fırat Nehri ile birleşiyor.
30. Pasinler Kalesi (Hasankale)
Pasinler Kalesi (Hasankale), adını Büyük Selçuklu Devleti ve Bizans arasında geçen Pasinler Savaşı’ndan alıyor. Erzurum gezilecek yerler listemizin son durağı olan Pasinler Kalesi (Hasankale) şehir merkezinden 40 km uzaklıkta konumlanıyor.
Bununla birlikte Pasinler Kalesi (Hasankale)’nin Urartular Dönemi’nden kaldığı ve günümüze miras kaldığı tahmin ediliyor. İpek Yolu’nun da üzerinde bulunan kale, deniz seviyesinden 1740 m yüksekliğe sahip. Kale ayrıca Hasan Dağı’nın güneyinde yer aldığından Hasankale olarak da anılıyor.
Erzurum’da Gezilecek Yerler
Erzurum gezilecek yerler, aynı anda kültür ve tarih yolculuğu yaparken doğanın el değmemiş güzellikleriyle de tanışmanıza ortam hazırlıyor. Tarihi yerler dışı dini eserler bakımından da son derece zengin bir coğrafyaya sahip olan Erzurum, farklı deneyimler yaşamanıza da fırsat tanıyor. Bu çerçevede Palandöken’deki kayak merkezinde eğlenceli bir zaman geçirebileceğiniz gibi Erzurum Tabyaları’na da sıra dışı bir ziyaret gerçekleştirebilirsiniz.
Konaklama süreniz ya da ziyaretiniz boyunca sıkılmanıza zaman tanımayan Erzurum, yöresel lezzetleri bakımından da bir tür zenginliğe sahip. Başta Cağ Kebabı olmak üzere; Lalanga, Kadayıf Dolması, Lor Dolması, Aşotu Çorbası ve Erzurum Pastası gibi özel lezzetleri tatma şansına da sahip olabilirsiniz. Tüm bunların dışında Erzurum’dan ayırılırken, şehrin Oltu ilçesinden çıkarılan ve kentle özdeşleşen oltu taşı ile yapılan hediyelik eşyalardan sevdikleriniz için temin etmeyi de unutmayın. Erzurum Restoran ve Erzurum’da Ne Yenir yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.
Mesaj bırak