Bitlis gezilecek yerler, Doğu Anadolu Bölgesi’nde gezginlerin en uğrak noktalarındandır. Doğal güzellikleri, tarihi kalıntıları en çok da İslami eserleriyle dikkat çeken bir şehir olan Bitlis, aynı zamanda Van Gölü’nün komşusudur. Tarihin bir dönemine tanıklık eden kaleleri, İslam mimarisinin seçkin eserleri, Nemrut dağı, aygır gölü ve ovalarıyla Bitlis, gerçek güzelliklere sahip yerleri ile turistik şehirlerde yer alır.
Yılın her mevsimi ayrı bir doğal güzelliğe ev sahipliği yapan kent, aynı zamanda fotoğraf tutkunları için vazgeçilmez biz adrestir. Eşsiz doğa manzaraları eşliğinde benzersiz doğa yürüyüşleri yapmak istiyorsanız bu şehir size beklentilerinizden çok daha fazlasını vadediyor.
Aynı zamanda birçok kültürel ve tarihi mekanın da merkezi olan Bitlis, kadim geçmişiyle tarihin birçok dönemine tanıklık etmiştir. Kışları soğuk ve sert, yaz ayları ise serin geçen bu kente yılın dört mevsimi ziyaret gerçekleştirebilir, rotanıza Bitlis’in kadim geçmişini ve doğal güzelliklerini dahil edebilirsiniz.
Bitlis’te gezilecek en iyi 20 yer listesini, Doğu Anadolu gezinizde bu muhteşem şehrin en önemli güzelliklerini keşfedebilmeniz adına sizin için hazırladık. Listede tarihi kalıntılardan İslam dönemi eserlerine, tarihi yemek mekanlarından müzelere kadar gezginlerin uğrak noktaları yer alıyor.
Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Bitlis en iyi otellerini keşfetmek için « Bitlis Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.
Bitlis’te Gezilecek En İyi 20 Yer
1. Ahlat Selçuklu Mezarlığı
Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Selçuklu mimarisini yansıtan Anadolu’daki en önemli tarihi kalıntılardan biridir. Aynı zamanda bölgenin en önemli turistik merkezi olan tarihi mezarlık, Bitlis gezilecek en iyi 20 yer listesinde ilk sırada yer alıyor.
Günümüzde İslam dünyasının en büyük ve önemli mezarlıklarından biri olarak anılan Ahlat Selçuklu Mezarlığı, tam 8169 mezar taşına ev sahipliği yapıyor. Üstelik tarihi mezarlıktaki taşlar; Osmanlı Ahlatlar, Eyyubiler, Selçuklu ve İlhanlı Devleti’nden izler taşıyor.
Her bir detayıyla büyüleyen ve adeta tarih içerisinde benzersiz bir yolculuk vadeden mezarlık, Bitlis’in Ahlat ilçesinde. Farklı büyüklüklerdeki mezar taşlarını bünyesinde barından mezarlığın dokusu, tarihin farklı dönemlerine tanıklık ettiğini açık biçimde gösteriyor. Mezarlık boyunca inşa edilen yürüyüş yolu, tarih dolu keşif yolculuğunuzu kolaylaştıracaktır.
2. Tatvan Sahil Parkı
Tatvan Sahil Parkı, Van Gölü kıyılarında muhteşem bir gezinti vadediyor. Ziyaretçilerine sahil boyunca birçok aktivite gerçekleştirebilme imkanı sunan park, adından da anlaşılacağı üzere Tatvan ilçesindedir.
Genel olarak bir sezonluk işletme planında bulunan herhangi bir planlamak mümkündür. Yürümek yerine sahilin klimatörü pedal çevirerek gezdirerek kiralayabilirsiniz.
Tatvan Sahil Parkı’nda, yalnızken bir şeyler içmeniz de mümkün. Van Gölü’nün harikası mükemmelliğini fotoğraflarına sığdırabilirsiniz, gezinizi düzeltebilecek fotoğrafları çekebilirsiniz.
3. Bitlis Kalesi
Bitlis Kalesi , M.Ö. Bitlis’in en önemli noktasındandır. Deniz sıcaklığın 56 metre yükseklikte yaşayan kale, benzersiz bir manzara sunar. Bitlis Kalesi’nin Büyük İskender’in çok güvendiği komutan olan Bedlis tarafından inşalarından en son .
Aynı zamanda şehir, Bitlis’in ismi Bedlis adlı Büyük İskender’in komutanından oluşmaktadır . Bitlis Kalesi’nin en önemli özelliği Bitlis’i temsil eden ve kentle özdeşleşmiş yapılarından çok üstündür. Arkeolojik kazı kazısı kale ve arkeolojik Selçuklu ve Osmanlı döneminden henüz keşfedilmeye devam ediyor.
Bitlis’i gezmek için gidilecek yerin listenizin ilk sıralarında Bitlis Kalesi’nin şehrini gezerken de belirtelim.
Bitlis kalesi- Bitlis Gezilecek Yerler
4. Ahlat Müzesi
Ahlat Müzesi , yaklaşıkın 5 bin yıl kadar müze sergilendiği Türkiye’nin en dikkat edilmesi gereken müzelerdendir. Ahlat ilçesine mevcutsanız, Ahlat müze’ni gezerek tarihi ziyaretlerini yerinde bulunabilecek.
iki gidişin olusan müzeye giriş ücretli. Ayrıca Müzekart kullanarak giriş yapan da mümkün. Müzede en önemli eserler ise Taş Devri’ye kadar öldürülecek kap, çömlek gibilerdir.
5. Çifte Kümbetler
Çifte Kümbetler, Van göllerinde arızayla büyüleyen Ahlat’ın en önemli sembollerindendir. Bitlis’te gezilecek yerlere denlenebilir ilk gelen tarihi yapılardan olan Çifte Kümbetler, 1280 yılında inşa edilmiş.
Kümbet üzerinde yer alan kitabeler, sizi tarih dolu bir tasvir edecektir. Külah’ın yükselen iki yapısı, Ahlat’ın kesme taşlarından inşa edilmiş. Selçuklu’nun ait olduğu düşünülen kümbetlerden biri Hüseyin Timur ve Esen Tekin Hatun’a, ise; Bugatay Aka ve Şirin Hatun’a ithafen yapılmıştır.
6. İhlasiye Medresesi ve Külliyesi
İhlasiye Medresesi ve Külliyesi Bitlis gezilecek en iyi 20 yer listemizdeki en önemli tarihi yapılardan. 1216 yılında inşa edilen ve Selçuklu dönemine ait olan İhlasiye Medresesi ve Külliyesi, dönemin mimari özeliklerine ilişkin son derece önemli bilgiler sunar.
Selçuklu döneminin geleneksel mimari özelliklerini çok iyi yansıtan külliyenin bahçe bölümünde türbe ve mezar gibi başkaca tarihi kalıntılar da bulunmaktadır.
7. Bayındır Köprüsü
Bayındır Köprüsü, eşsiz doğal güzelliklere ev sahipliği yapan sıra dışı bir lokasyondadır. Bingöl ilçe merkezde yer alır. Çevresi tabiat harikalarıyla dolu olan köprü, Kaşdere Akarsuyu üzerinde yer alıyor. Yaklaşık 21 metre uzunluğuyla büyüleyen Bayındır Köprüsü, Ahlat ilçesinde bulunuyor.
Selçuklu dönemine ait olan köprünün Türkmen Beylerinden Emir Bayındır tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Ayrıca köprü, bölgenin kesme taşlarından inşa edilmiş. Dolayısıyla sadece tarihi ve mimari dokusuyla büyülemekle kalmıyor aynı zamanda bölgenin doğal güzelliklerini de son derece iddialı biçimde yansıtıyor.
8. Şerefiye Camii
Şerefiye Camii, merkezinde son derece kolay biçimde ulaşabileceğiniz bir lokasyondadır. Dolayısıyla Bitlis gezilecek yerler kapsamında mutlaka Şerefiye Camii’ne ziyarette bulunmanızı öneririz.
Özellikle dış mimarisi büyüleyen Şerefiye Camii farklı bölümlerden oluşmaktadır. Türbe, imaret, medrese ve camii gibi bölgelere ev sahipliği yapa camii, şehir merkezinin güney kanadında Hosor ve Kışla Derelerinin kesişim noktasındadır. Ayrıca caminin iç mimarisinin de oldukça iddialı ve dikkat çekici olduğunu belirtelim.
9. Harabe Şehir
Harabe Şehir, gerçek anlamıyla tarih dolu bir yolculuğa çıkacağınız insanın tabiat olanaklarını nasıl kullanabileceğinin muhteşem bir kanıtı olan eşsiz bir lokasyon. Bitlis gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken Harabe Şehir, mağaralar kenti olarak da anılıyor.
Devasa taşlara ve kayalara oyuntular açılarak inşa edilmiş olan Harabe Şehir, Ahlat ilçesinde. Aynı zamanda tarihi mezarlıkların hemen yakınında olan bu muhteşem dokuyu, Selçuklu mezarlığında yapacağınız gezintinin ardından ziyaret edebilirsiniz.
10. Bitlis Etnografya Müzesi
Bitlis Etnografya Müzesi, İhlasiye Medresesi ve Külliyesi’nin hemen yanında bulunuyor. Dolayısıyla medreseyi ziyaret etmeniz durumunda mutlaka müzeye de uğramanızı öneririz. Ücretsiz olarak ziyaretçilerini ağırlayan müze, pazartesi günlerinin dışında sabah 08:30’dan sonra hizmet vermeye başlıyor.
Otantik yapıya sahip olan müzede bölgesel zanaatlar tema olarak işlenmiş. Bölgenin dünyaca ünlü taş işçiliği sanatına dair tematik unsurların yer aldığı Bitlis Etnografya Müzesi, Bitlis gezilecek en iyi 20 yer listemizde bulunan mutlaka uğramanız gereken destinasyonlardan.
11. El Aman Hanı
El Aman Hanı, Bitlis gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken bölgenin en önemli tarihi yapılarından biri. Şehir merkezinde bulunan han, tarihi dokusu ve mimari özelikleriyle büyüleyicidir. Üstelik El Aman Hanı’nı ücretsiz olarak ziyaret etmeniz mümkün.
90 metre eni ve 70 metre uzunluğu olan El Aman Hanı, Bitlis’in ticari yollar üzerindeki konumuna dair önemli bilgiler sunuyor. Tarih boyunca birçok ticaret rotası üzerinde yer alan kent, tahmin edileceği üzere pek çok hana da ev sahipliği yapıyor.
El Aman Hanı, 16. Yüzyılda inşa edilmiş. Aynı zamanda hanın oldukça büyük bir yapıya sahip olması, Bitlis’in de üzerinde yer aldığı ticaret rotalarının büyüklüğünü göstermesi açısından oldukça değerlidir.
12. Ulu Camii
Ulu Camii ya da bir diğer bilinen adıyla Bitlis Ulu Camii, şehir merkezinde yer alan ve Bitlis gezilecek yerler listesine kesinlikle dahil etmenizi önerdiğimiz tarihi yapılardandır. Caminin Mervanoğullarından Ebu Muzaffer Muhammed tarafından inşa edildiği düşünülmektedir.
Caminin yapım yılı ise 1150’dir. 1652’de Osmanlı döneminde restorasyondan geçmiş ve bugünkü mimari özeliklerini kazanmıştır. Ayrıca 1916 yılında Rus işgali döneminde önemli düzeyde hasar gören Bitlis Ulu Camii, 1985 yılında tekrardan yapılan restorasyon çalışmalarıyla ziyarete açılmıştır.
13. Tarihi Başhan Hanı
Tarihi Başhan Hanı, Bitlis’in ticaret yolları üzerindeki önemini gösteren bir diğer tarihi yapıdır. 500 yıllık geçmişe sahip olan han, günümüzde ise geçmiş dönemdeki mimarisine ve konseptine sadık kalarak restoran olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.
Başta büryan, avşor çorbası ve kükü köftesi gibi bölgenin en önemli yöresel lezzetlerini sunan restoran, keşfedilmeye değer mimari yapısıyla da ön plana çıkıyor. Son derece otantik bir mekan olan Tarihi Başhan Hanı, Bitlis gezilecek yerler kapsamında mutlaka değerlendirmeniz gereken bir adrestir.
14. Gökmeydan Camii
Gökymeydan Camii, Bitlis’in aynı adı taşıyan semtinde bulunan tarihi bir yapıdır. Şehir merkezinde bulunuyor olması nedeniyle kolaylıkla ziyaret edebileceğiniz cami, 1801 yılında inşa edilmiştir. 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle restorasyon çalışmaları yapılan cami, günümüze kadar korunmuştur.
Caminin Osmanlıca yazılardan oluşan kitabesinde Mustafa Kemal ibaresi bulunmaktadır. Tarihi değere sahip olan birden fazla kapıya ev sahipliği yapan Gökmeydan Camii, geometrik motifleriyle de dikkat çekicidir. Camiyi ibadet saatlerinin dışında arzu ettiğiniz her an ziyaret edebilirsiniz.
15. Han Hamamı
Han Hamamı, Abbasi döneminden kalma bir tarihi yapıdır. Abbasi hükümdarı Sultan Evdahullah Han’ın kızı Huma Hatun’un emriyle 11. Yüzyılda inşa edildiği düşünülen Han Hamamı, Bitlis’in ticaret rotaları üzerindeki konumunu açık biçimde gösteren bir başka tarihi yapıdır.
Han Hamamı, Bitlis şehir merkezinde Gazi Bey Mahallesi üzerindedir. Dolayısıyla Bitlis gezilecek yerler listesine dahil ettiğiniz diğer şehir merkezindeki tarihi kalıntılarla birlikte Han Hamamı da ziyaret edebilirsiniz. Hamamın mimarisi ise bir miktar bozuktur. Bu durumun temel olarak bölgenin coğrafi yapısından kaynaklandığı düşünülmektedir.
16. Tarihi Kasrik Köprüsü
Tarihi Kasrik Köprüsü, tarihi dokusunun yanı sıra eşsiz bir doğal güzellik üzerine inşa edilmiş olması nedeniyle dikkat çekicidir. Bitlis-Diyarbakır karayolu üzerinde bulunan tarihi köprü, dağlar arasındaki konumuyla gerçek anlamıyla büyüleyicidir.
Sıra dışı doğa manzaralarına ev sahipliği yapan Tarihi Kasrik Köprüsü, Güneş Deresi ya da Akçay olarak anılan ırmak üzerinde, Narlıdere Köyü sınırları içerisindedir. Orta noktada bağımsız iki ayağı bulunan köprü, kesme taşlarından inşa edilmiştir.
17. Süphan Dağı
Süphan Dağı Türkiye’nin en yüksek 3. dağı olarak bilinir. Volkanizmalar sonucunda oluşan bu dağ efsanelere konu olmuştur. Bitlis’te bulunan Süphan Dağı etekleri Van gölüne kadar uzanır.
Dağ 4058 m yüksekliğindedir. Tırmanış ve yürüyüş yapmak için dağcıların odak noktası haline gelen Süphan Dağı’nı mutlaka görmeniz gerekir.
18. Kalender Baba Türbesi
Kalender Baba Türbesi Selçuklu zamanlarında Ebubekir Niksari şeyhinin kabristanı olarak bilinir. Bu türbede birçok dua edilir ve insanlar dileklerini sunar.
Türbenin birçok ziyaretçisi vardır. İbadet amaçlı veya dilerseniz gezip görmek için bu türbeyi ziyaret edebilir ve sade mimarisi ile fotoğraf çekebilirsiniz.
19. Nazik Gölü
Nazik Gölü set göl olarak oluşmuştur. Volkanik setler bu gölün oluşumunda etkilidir. Tatlı su gölü olan bu yerde birçok deniz canlısı vardır.
Gezmek ve yürüyüş yapmak için Nazik Gölü’ne gidebilirsiniz. Ayrıca bu göl çevresinde balık tutabilir veya piknik yapabilirsiniz.
20. Usta Şagirt Kümbeti
Usta Şagirt kümbeti eşsiz bir mimariye sahiptir. 1273 yıllarında kümbet olarak anılmıştır. Kalabalık gruplar halinde kümbeti gezmeye giden çoktur.
Mimarisi ve el işçiliği dış cephesi ile bu eşsiz yere aileniz ve sevdiklerinizle gidebilirsiniz. Seyahat planlarınıza mutlaka eklemelisiniz.
Bitlis’te Gezilecek Yerler
Bitlis; tarihi arka planı, doğal güzellikleri, içerisinde bulunduğu ticaret rotaları ile gerçek anlamıyla büyüleyicidir. Aynı zamanda Bitlis gezilecek yerler arasında dünyanın en büyük ikinci krater gölü olan Nemrut Krater Gölü’de vardır.
Bitlis hakkında daha detaylı bilgi için Bitlis Restoran önerileri ve Bitlis’te Ne Yenir makalelerini inceleyebilirsiniz.
Mesaj bırak