Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan, güneşin ilk doğduğu yer olan ve eşsiz doğal güzelliklere sahip Kars; aynı zamanda rakımı en yüksek illerimizden de biridir. Köyleriyle birlikte toplam nüfusu 100 bini aşmaktadır. Kars gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir kültürel mirasa sahiptir.

Tarihi İpek Yolu üzerinde konumlanan Kars; tarih boyunca birbirinden farklı birçok uygarlığa ev sahipliği yapması sebebiyle de çok kültürel bir şehir olma özelliği taşımaktadır. Bu yüzden de Kars’ta gezilecek en iyi 25 yer arasında mutlaka görülmesi gereken yapılardan bazıları da hiç kuşkusuz farklı milletler inçin inşa edilmiş olan camiler ve kiliselerdir.

Kars gezilecek yerler arasında kış aylarında Sarıkamış Kayak Merkezi başta olmak üzere Çıldır Gölü de ziyaretçilerin en sık tercih ettiği yerlerden biridir.

Not: Bu yazımızı okuduktan sonra Kars en iyi otellerini keşfetmek için « Kars Otelleri » yazımıza bakmayı unutmayın.

Kars’ta Gezilecek En İyi 25 Yer

1. Ani Harabeleri

Ani Harabeleri, Kars gezilecek yerler listesinin ilk sırasında yer almaktadır. UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiş olup daha sonrasında 2016 yılında Dünya Mirası olarak tescillenmiştir. Türkiye’nin en önemli antik kentlerinden biri olma özelliğini taşımaktadır.

Bir dönem toplam nüfusunun 120.000’nin üzerine çıktığı iddia edilen, yerli ve yabancı turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği Ani Antik Kenti aynı zamanda Anadolu’da yer alan ilk caminin de burada olması sebebiyle de oldukça önemlidir. Kars’ta en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir.

Ani Harabeleri - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Ani Harabeleri – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

2. Kars Kalesi

Kars Kalesi, II. Murat’ın emriyle 1579 yılında inşa edilmiştir. Merkez Kale, İç Kale, Stadel olarak da anılan kale; ihtişamlı yapısıyla da Kars gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahiptir.

Günümüze kadar da sağlamlığını korumasıyla dikkat çekmektedir. Eşsiz bir doğa manzarasına sahip olan Kars Kalesi’ne gelen ziyaretçiler için kalenin tepesinde bir kafe bulunuyor.

Kars Kalesi - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Kars Kalesi – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

3. Kars Müzesi

Kars Müzesi, 1981 yılında açılışı yapılmış olan; arkeolojik, etnografik, ve taş eserlere ev sahipliği yapan önemli müzelerden bir tanesidir. Bahçesinde de tarihi eserlerin sergilendiği iki katlı olan müzede; bronz süs eşyaları, haçlar, silahlar, mutfak kapları, yazım takımları, mühürlerin yanı sıra Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait parçalar da yer alıyor. Kars’ta gezilecek en iyi 25 yer arasında yer alan Kars Müzesi’nde; aynı zamanda Ani Harabeleri kazılarından çıkan eserler de sergilenmektedir.

Kars Müzesi - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Kars Müzesi – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

4. Evliya Camii

Evliya Camii, 1579 yılında Lale Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. 1989 yılında minaresi orijinal yapısı korunacak şekilde yeniden yaptırılmış olan cami Kars merkezde yer almaktadır. Kars gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahip olan cami, yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen noktalardan biridir.

Evliya Camii - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Evliya Camii – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

5. Kars Peynir Müzesi

Kars Peynir Müzesi, başta gravyeri ile büyük bir üne sahip olan, 30’dan fazla peynir çeşidinin sergilendiği, canlı peynir yapımının canlandırıldığı bir müzedir. Dünyanın 18’inci peynir rotası olarak tescillenen Kars’ta üretilen peynirlerin yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtımı yapılmaktadır. Kars’ta gezilecek en iyi 25 yerden biri şüphesiz Kars Peynir Müzesi’dir.

Türkiye’nin ilk ve tek peynir müzesi unvanına sahip olmasıyla da dikkat çeken Kars Peynir Müzesi; tarihi Süvari Tabya’nın restore edilmesiyle günümüze kazandırılmış olup; her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Kars Peynir Müzesi - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Kars Peynir Müzesi – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

6. Merkez Kümbet Camii

Merkez Kümbet Camii, Havariler Kilisesi olarak da bilinmektedir. Doğu’nun Ayasofya’sı unvanına sahip olan bu cami, 10.yüzyılda Ermeni-Gürcü kilisesi olarak inşa edilmiştir.  Bu sebeple de Hristiyanlık için çok önemli bir yere sahip olan yapı; ibadethaneden öte, adından da anlaşılacağı üzere 12 Havari’yi anmak için yaptırılmıştır. Müslümanların eline geçmesiyle camiye çevrilmiştir.

Kars’ta gezilecek en iyi 25 yer arasında önemli bir yere sahip olan cami, sıkça ziyaret edilen yapılardan birisidir.

Merkez Kümbet Camii - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Merkez Kümbet Camii – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

7. Eski Vali Konağı

Eski Vali Konağı, 1921 yılında Kars Antlaşmasının imzalandığı konaktır. Ordu Caddesi üzerinde yer alan Eski Vali Konağı; 2009 yılında restorasyonu tamamlanmış ve günümüzde Valilik Makamı olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Kars’ta gezi severler tarafından sıklıkla görülen bu yapı ihtişamıyla da göz doldurmaktadır.

Eski Vali Konağı - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Eski Vali Konağı – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

8. Kars Beylerbeyi Sarayı

Kars Beylerbeyi Sarayı, Kars kalesinin eteğinde yer almaktadır. Lala Mustafa Paşa tarafından 1579 yılında inşa ettirilen iki katlı saray; Kars merkezde yer alması sebebiyle de Kars gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Tamamı kesme taş ve moloz taştan yapılmış olan yapı; 1878 yılına kadar Sancak Konağı olarak kullanılmış olup, daha sonrasında da 1918 yılına kadar Hükümet Konağı olarak kullanılmıştır. Ulaşım kolaylığı nedeniyle de ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği yapılardan biridir.

Kars Beylerbeyi Sarayı - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Kars Beylerbeyi Sarayı – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

9. Tigran Honents Kilisesi

Tigran Honents Kilisesi, 1215 yılında, zengin bir tüccar olan Tigran Honents tarafından inşa ettirilmiş olup, kilise Resimli Kilise olarak da bilinmektedir. İç mekanında yer alan fresklerle dikkat çeken kilise, Kars’ta gezilecek yerlerden olan önemli bir yapıdır.

Kilisenin iç duvarlarında Hz. İsa’nın doğumundan ölümüne kadar geçen olaylar fresklerle sembolize edilmiştir. Ancak yapılan yanlış restorasyon çalışmaları sebebiyle ne yazık ki günümüze bu fresklerin birçoğu ulaşamamıştır.

Tigran Honents Kilisesi - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Tigran Honents Kilisesi – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

10. Mazlum Ağa Hamamı

Mazlum Ağa Hamamı, Osmanlı padişahı III. Murad tarafından, 18. Yüzyılda Kars’ta inşa ettirilmiştir. Puşkin Hamamı olarak da anılan hamam; Osmanlı mimarisinin de en belirgin özelliklerini taşıyan yapı olarak önemini günümüzde de sürdürmektedir.

Yıllar boyunca halka hizmet sunan tarihi hamam, ne yazık ki günümüzde bakımsızlıktan yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. İç mekanında yer alan süslemeleriyle de dikkat çeken tarihi yapı Kars gezilecek yerler arasında önemli bir sıraya sahiptir.

Mazlum Ağa Hamamı - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Mazlum Ağa Hamamı – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

11. Kars Baltık Mimarisi

Kars Baltık Mimarisi, harp tarihi boyunca 40 yıl Rus işgali altında kalan Kars’ta, Ruslar tarafından 1706 yılında Baltık Denizi tarafında uygulanan mimari anlayıştır. Kars’ta bulunan Defterdarlık binası Baltık Mimarisi açısından oldukça önemlidir.

1882 yılında Baltık Mimarisi Ruslar tarafından Kars’ta uygulanmaya başlanmıştır. Bu mimari tarz ile tek katlı, iki katlı ve çok nadir olarak görülen üç katlı binalar inşa edilmiştir. Binaların içinde dikkat çeken en önemli ayrıntılardan biri de ‘Peç’ adı verilen ısıtma sistemidir. Bir kısmı konut bir kısmı bir kısmı da resmi kurumlarca kullanılan, Baltık mimarisinin önemli örneklerinden olan binalardan 190 tanesi de günümüzde korunma altına alışmıştır.

Kars Baltık Mimarisi - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Kars Baltık Mimarisi – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

12. Tuncer Güvensoy Evi

Tuncer Güvensoy Evi, 1897 yılında inşa edilmiştir. Orijinal özelliklerine sadık kalınarak şimdiki sahibi tarafında restore edilen ve sarı rengiyle oldukça dikkat çeken bina Ticaret Borsa binası olarak da hizmet vermiştir.

Baltık Mimarisi anlayışıyla inşa edilen tek katlı, Kars merkezde yer alan bina, Kars gezilecek yerler listesinde önemli bir sıraya sahiptir.

Tuncer Güvensoy Evi - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Tuncer Güvensoy Evi – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

13. Kuyucuk Kuş Cenneti

Kuyucuk Kuş Cenneti, Kuyucuk Gölü olarak da bilinen, sakarmeke, pelikan, yeşilbaş ördek, dikkuyruk, sığıcık kuşları gibi çeşitli kuş türleriyle toplamda 182 kuş çeşidi ile gezi severlerin uğrak yerlerinden biridir. Kars merkeze 40 kilometre uzaklıkta yer alan göl, eşsiz doğal güzelliğiyle de dünya turizmi açısından da büyük önem taşımaktadır. Ziyaretçilerin kuş türlerini yakından inceleme şansı bulduğu göl her yıl çok fazla sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

2019 yılında Türkiye’nin 13. ‘Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar’ alanı olarak tescillenen Kuyucuk Kuş Cenneti, Kars’ta gezilecek en iyi 25 yer arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Kuyucuk Kuş Cenneti - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Kuyucuk Kuş Cenneti – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

14. Sarıkamış Kayak Merkezi

Sarıkamış Kayak Merkezi, kış turizmi açısından Kars’ta yer alan en önemli yerlerden biridir ve Çamurlu Dağ’da konumlanmaktadır.

12 metreyi bulan kayak pistiyle ve sadece Alpler’de olan kristal kar özelliğiyle de, kayak sever yerli ve yabancı turistlerin kış aylarında akın ettiği Sarıkamış Kayak Merkez’i de Kars’ta gezilecek en iyi 25 yer listesinde en üst sıralarda yer almaktadır.

Sarıkamış Kayak Merkezi - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Sarıkamış Kayak Merkezi – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

15. Kars On İki Havariler Kilisesi

Havariler On İki Havariler Kilisesi, Kümbet Camii olarak da bilinmektedir. Kaleiçi Mahallesi’nde yer alan Havariler Kilisesi mimarı açıdan Selçuklu izleri taşımaktadır. 12 Havari adına inşa edilmiş olan kilise, 1064 yılında cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Moloz taşlardan ve bloklardan inşa edilen kilise, mimarı açıdan da ziyaretçilerin uğrak yerlerinden biri olmakta ve şüphesiz Kars gezilecek yerler listesinde yer almaktadır.

Kars On İki Havariler Kilisesi - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Kars On İki Havariler Kilisesi – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

16. Fethiye Camii (Büyük Katedral)

Fethiye Camii (Büyük Katedral) Ani Antik Kent’inde yer almaktadır. Kars merkeze 42 kilometre uzaklıkta bulunan Büyük Katedral ziyaretçilerin akın ettiği Kars’ta gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında yer almaktadır.

Temellerinin M.S 990 yılında atılmış olduğu düşünülen tarihte Alexander Nevski Katedrali olarak da geçen katedralin, mimarı da İstanbul’da bulunan Ayasofya Kilisesi’nin tamiratını yapan Tiridat ustadır. 1064 yılından Ani’nin fethiyle birlikte camiye çevrilmiş olan Büyük Katedral; Kars’ta görülmesi gereken ihtişamlı önemli yapılardan biridir.

Fethiye Camii (Büyük Katedral) - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Fethiye Camii (Büyük Katedral) – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

17. Çıldır Gölü

Çıldır Gölü, Kars’ta gezilecek en iyi 25 yer listesinde en üst sıralarda yer alan ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ikinci gölüdür. Kars ile Ardahan arasında kalan ve merkezden 1.5 saat uzaklıktaki Çıldır Göl’ü gezi severler için eşsiz bir doğal manzaraya sahip.

120 kilometre büyüklükteki göl; kış aylarında donduğu için atlı kızaklarla üzerinde gezilebilecek bir buz kütlesi oluşturuyor. Kış turizminin önemli duraklarından biri olan Çıldır Gölü yerli ve yabancı turistler için Kars gezilecek yerler listesinde üst sıralarda yer alıyor.

Çıldır Gölü - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Çıldır Gölü – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

18. Ebul Hasan Harakani Türbesi

Ebul Hasan Harakani Türbesi, Kaleiçi Mahallesi’nde yer almaktadır. Kars’ın Alparaslan tarafından fethedilmesinden sonra inşa edilen türbe, gezi severlerin Kars’ta ziyaret ettiği önemli duraklardan biridir. Restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar ulaşmış olan türbe, yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret etmektedir.

Ebul Hasan Harakani Türbesi - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Ebul Hasan Harakani Türbesi – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

19. Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı, 19. Yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edilmiş olan, Osmanlı Dönemi’nden kalma önemli bir yapıdır. Osmanlı-Rus savaşı döneminde, Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafından Karargah Binası olarak kullanılmış olan bina günümüzde restore edilerek üst katı Hatıra Evi olarak ziyarete açılmış ve Kars’ta ziyaret edilen duraklardan biri olmuştur.

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

20. Kars Taş Köprü

Kars Taş Köprü, III. Murat’ın emriyle 1579 yılında inşa edilmiştir. Kars’ın merkezinde yer alan Taş Köprü, büyük sel felaketi sonucu ağır hasar görerek yıkılan köprü daha sonra aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.

Tamamı kesme taştan inşa edilen tarihi yapı, mimari açıdan da büyük önem taşımaktadır. Günümüzde aktif olarak hala kullanılmakta olan köprü Kars gezilecek yerler arasında yer almakta ve gezi seveler tarafından ziyaret edilmektedir.

Kars Taş Köprü - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Kars Taş Köprü – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

21. Sarıkamış Katherina Av Köşkü

Sarıkamış Katherina Av Köşkü, 1896 yılında Rus Çarı 2.Nikola tarafından Kars’ın Sarıkamış ilçesine, inşa ettirilmiş. Yapımında çivi kullanılmamış olan, Baltık mimarı tarzıyla inşa edilen Av Köşkü, Kars’a gelen gezi seveler için önemli duraklarından biridir.

Av köşkü ve ana köşk olarak iki ayrı yapı şeklinde inşa edilmiş olan köşk; tescilli taşınmazlardan biridir ve Sarıkamış Orman’ı içerisinde yer almaktadır. İhtişamıyla da ziyaretçilerin uğrak yerlerinden biridir.

Sarıkamış Katherina Av Köşkü - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Sarıkamış Katherina Av Köşkü – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

22. Namık Kemal Evi

Namık Kemal Evi, restore edilerek, günümüzde ‘Aşıklar Evi’ olarak hizmet vermekte olan bina önemli şairimiz Namık Kemal’in çocukluğunu geçirdiği evdir. Kars Kalesi’ne yakın olan bina özellikle sanat severlerin yoğun ilgi gösterdiği duraklardan biri olmasıyla da, Kars gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

Namık Kemal Evi - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Namık Kemal Evi – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

23. Allahuekber Dağları Milli Parkı

Allahuekber Dağları Milli Parkı, 22.519 hektarlık alana 2004 yılında kurulmuştur. Birinci Dünya Savaşı sırasında, Doğu cephesinde donarak yaşamını yitiren 90 bin askerin de hazin hikayesini barındıran Allahuekber Dağları Kars’ta gezilecek en iyi 25 yerden biridir.

Allahuekber Dağları Milli Parkı - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Allahuekber Dağları Milli Parkı – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

24. Boğatepe Köyü

Boğatepe Köyü, Kars gravyer peynirinin üretildiği köy olarak büyük önem taşıyan köy eski adıyla da Zavod olarak bilinmektedir. Kars merkezden yaklaşık olarak 1 saat uzaklıkta yer alan köy, Kars’ta gezilecek yerlerin en başında gelmektedir.

Ziyaretçiler tarafından Alp’lere benzetilen köyde Türkiye’nin ilk ve tek peynir müzesi yer almaktadır. Kars’ta tadabileceğiniz en iyi peynirler de bu köyde yer almaktadır. Bu sebeple de Boğatepe Köyü gezi severlerin, Kars’ta sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biridir.

Boğatepe Köyü - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Boğatepe Köyü – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

25. Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Osmanlı-Rus Savaşı ile Kafkas Cephesi’ni anlatan interaktif bir müzedir. Müzeye dönüştürülen Kanlı Tabya Binası; 8 ana salondan oluşmaktadır. 1828 yılından Cumhuriyet’in ilanına kadar geçen süre içerinde yaşanan önemli olaylar interaktif bir şekilde sergilenmektedir. Kars’ta gezilecek bir diğer önemli müze olarak listede yer almaktadır.

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi - Kars'ta Gezilecek Yerler Listesi - En İyi 25 Yer
Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi – Kars’ta Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 25 Yer

Kars’ta Gezilecek Yerler

Kars, gezi severlere sunduğu eşsiz doğası, tarihi yapıları, müzeleri ve köyleriyle bir hayli uzun bir Kars gezilecek yerler listesi çıkarmaktadır. Son dönemlerde yerli ve yabancı birçok turistin akın ettiği Kars masallar şehri olarak da anılıyor.

Her mevsim ziyaretçilerine görsel bir doğal şölen sunan Kars; doğa fotoğrafçılarına da özellikle Nisan, Mayıs ve Ocak, Şubat aylarında ev sahipliği yapmaktadır. Kars’ta gezilecek en iyi yerlerden olan; Çıldır Gölü ve Ani Harabeleri yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Son dönemde Doğu Ekspresi ile yolculuğu daha da keyifli bir hale getiren Kars; ziyaret edenlerin, tekrar tekrar gitmek isteyeceği muhteşem güzellikleri içinde barındıran adeta bir masal şehri.

Kars’a dair daha detaylı bilgi edinmek için Kars Restoran ve Kars’ta Ne Yenir yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Mesaj bırak

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *